This version of the page http://www.usmdi.org/magister/business_law.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-07-05. The original page over time could change.
Український інститут розвитку фондового ринку

 УКРАЇНСЬКИЙ ІНСТИТУТ РОЗВИТКУ ФОНДОВОГО РИНКУ

 КИЇВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ЕКОНОМІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Головна

Надання вищої освіти:

Магістерська програма: "Фінансовий ринок"

Підготовка фахівців з питань фондового ринку:

Учбові програми
Атестація
Сертифікація
Стажування викладачів

 

Фінансові послуги
Арбітражні керуючі
Календарний план занять
Заявка на участь в навчанні

 

Історія УІРФР
Видавнича діяльність
Наукова діяльність
Сторінка ректора
Викладачі
Адреса/Реквізити
Співпраця/Партнери
Відгуки відвідувачів
 

Програма тестування
Тест торгівця ЦП
Тест організатора торгів ЦП

Збірник
Фондовий ринок України: правове регулювання

 

 

Магістерська програма "Фінансовий ринок"

Типова програма навчальної дисципліни

"ГОСПОДАРСЬКЕ ПРАВО"

 

Розподіл навчального часу за темами


п/п
Найменування тем Кількість годин
Лекції Семінарські
заняття
Самостійна
робота
1 Господарське право та господарське законодавство 2 - 4
2 Організаційно-правові форми підприємництва 2 1 4
3 Правове регулювання відносин власності 2 1 4
4 Господарські договори 2 2 4
5 Державне регулювання та контроль окремих областей господарської діяльності 3 - 4
6 Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності 2 - 4
7 Правове регулювання банкрутства 1 - 4
8 Відповідальність та захист прав суб'єктів господарської діяльності 2 2 4
  Всього 16 6 32
Загальний обсяг годин 54

 

Тема 1. Господарське право та господарське законодавство.

   Предмет господарського права. Господарські правовідносини, їх ознаки та види. Методи господарського права: метод автономних рішень, метод владних приписів, метод рекомендацій.
   Поняття, ознаки та особливості господарського законодавства. Співвідношення господарського законодавства України, міжнародних договорів та комерційного права інших країн. Поняття, зміст і види нормативних актів господарського законодавства. Господарські закони і підзаконні нормативні акти. Система господарського законодавства.

Тема 2. Організаційно-правові форми підприємництва.

   Поняття підприємницької діяльності, принципи та умови її здійснення. Суб'єкти підприємництва.
   Поняття підприємства. Організаційно-правові форми підприємств. Створення і державна реєстрація підприємства. Установчі документи підприємства. Поняття реорганізації підприємства та її різновиди. Поняття ліквідації підприємства та вимоги до процедури її здійснення.
   Поняття господарського товариства та види господарських товариств. Акціонерне товариство та його види. Особливості створення акціонерних товариств. Правовий режим акцій. Товариство з обмеженою відповідальністю.
   Господарське об'єднання. Об'єднання підприємств. Види об'єднань підприємств.

Тема 3. Правове регулювання відносин власності.

   Поняття та форми власності в Україні. Право власності та його зміст. Об'єкти права власності. Суб'єкти права власності. Первинні та похідні способи набуття права власності. Момент виникнення права власності. Підстави припинення права власності.
   Право державної власності. Право комунальної власності. Право колективної власності. Право приватної власності. Право господарського відання та право оперативного управління.
   Право власності на майно підприємства та корпоративні права засновників (учасників) підприємств.

Тема 4. Господарські договори.

   Господарський договір. Види і система господарських договорів. Реальні і консенсуальні договори. Планові та регульовані договори. Функції господарського договору.
   Форма господарського договору. Порядок укладання господарських договорів. Доарбітражне врегулювання розбіжностей, що виникають при укладанні господарських договорів.
   Виконання господарських договорів. Принципи виконання господарських договорів. Належне виконання. Реальне виконання. Відповідність виконання вказівкам закону.
   Порядок зміни і розірвання господарських договорів. Підстави припинення господарських договорів.
   Договори з відчуження майна. Договір купівлі-продажу. Бартерний договір (міна). Договір поставки. Відмінності між договором купівлі-продажу та договором поставки. Договір безоплатної передачі майна (надання послуг, виконання робіт).
   Договори із надання послуг та виконання робіт. Договір схову. Договір про перевезення вантажу. Кредитні договори. Договір підряду.
   Договори з надання послуг юридичного характеру. Договір доручення та договір комісії.
   Договори з передачі майна в користування. Договір оренди, його предмет, зміст, сторони. Особливості оренди державного і комунального майна. Договори фінансового та оперативного лізингу.

Тема 5. Державне регулювання та контроль окремих областей господарської діяльності.

   Монопольне становище на ринку. Антимонопольне законодавство. Види порушень антимонопольного законодавства. Правове становище та завдання Антимонопольного комітету України. Відповідальність за порушення антимонопольного законодавства.
   Ціноутворення. Поняття та функції ціни. Види цін та порядок їх встановлення. Договірні ціни. Державні фіксовані та регульовані ціни і тарифи. Індикативні ціни. Контрактні ціни. Оптові та роздрібні ціни. Державна інспекція з контролю за цінами. Відповідальність за порушення дисципліни цін.
   Приватизація. Корпоратизація. Об"єкти та суб"єкти приватизації. Правове становище Фонду державного майна України. Фінансові посередники. Приватизаційний процес. Способи приватизації.
   Банківська система України. Комерційні банки. Правове становище Національного банку України. Контрольні повноваження Національного банку України. Санкції за порушення вимог банківського законодавства.
   Державне регулювання та контроль ринку цінних паперів. Правове становище Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку. Ліцензування професійних учасників ринку цінних паперів.

Тема 6. Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

   Зовнішньоекономічна діяльність. Суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності. Ліцензування зовнішньоекономічної діяльності. Генеральні та разові ліцензії. Квотування. Глобальні, групові та разові квоти.
   Зовнішньоекономічний договір. Вимоги до змісту та форми зовнішньоекономічного договору.
   Валютне регулювання. Валютна операція. Валютна цінність. Векселі як форма розрахунків за зовнішньоекономічними зобов'язаннями. Строки повернення валютної виручки. Ліцензії Національного банку України та контрольні функції комерційних банків.
   Правовий режим іноземних інвестицій. Форми здійснення іноземних інвестицій. Гарантії іноземним інвесторам.
   Правовий режим вільних економічних зон. Види вільних економічних зон. Практика вільних економічних зон в Україні.
   Санкції за порушення законодавства про зовнішньоекономічну діяльність та валютні операції.
   Судове вирішення спорів по зовнішньоекономічних договорах (контрактах). Договірне застосування національного законодавства.

Тема 7. Правове регулювання банкрутства.

   Поняття "банкрутство", його еволюція у законодавстві України. Підстави для порушення справи про банкрутство. Основні етапи банкрутства. Вимоги щодо заяви про порушення справи про банкрутство. Процедура порушення справи про банкрутство.
   Основні учасники процедури банкрутства: кредитор, банкрут, санатор, арбітражний керуючий, власник майна боржника. Повноваження арбітражного суду у справі про банкрутство.
   Відновлення платоспроможності боржника. Санація. Мораторій на задоволення вимог кредиторів. Мирова угода.
   Ліквідаційна процедура. Ліквідаційна комісія та порядок її діяльності при ліквідації банкрута. Вимоги до реалізації майна банкрута. Черговість задоволення вимог кредиторів.

Тема 8. Відповідальність та захист прав суб'єктів господарської діяльності.

   Поняття відповідальності в господарському праві. Господарське правопорушення. Договірні та позадоговірні правопорушення. Функції господарської відповідальності. Види господарської відповідальності. Підстави покладання господарської відповідальності.
   Господарські спори. Правове становище арбітражних судів. Місцеві арбітражні суди. Вищий арбітражний суд України. Підвідомчість господарських спорів арбітражним судам.
   Досудовий порядок вирішення господарських спорів. Претензія. Позовна заява. Вирішення господарських спорів арбітражними судами. Перегляд судових рішень. Виконання судових рішень.
   Виконавчий напис нотаріуса.



НАВЧАЛЬНІ ПРОГРАМИ
Календарний план:

13.07.10 - 15.07.10
Навчання за програмою підготовки фахівців з питань фінансового моніторингу професійних учасників ринку цінних паперів Кваліфікаційний іспит-15.07.2010р.
* * *
06.09.10 - 17.09.10
Навчання за програмою підготовки фахівців з питань управління активами, торгівлі цінними паперами та депозитарної діяльності Кваліфікаційний іспит-17.09.10р.
* * *
07.09.10 - 09.09.10
Навчання за програмою підготовки фахівців з питань фінансового моніторингу профучасників ринку цінних паперів Кваліфікаційний іспит-09.09.10р.
* * *
28.09.10 - 30.09.10
Навчання за програмою підготовки фахівців з питань фінансового моніторингу профучасників ринку цінних паперів Кваліфікаційний іспит-30.09.10р.
* * *
04.10.10 - 15.10.10
Навчання за програмою підготовки фахівців з питань управління активами, торгівлі цінними паперами та депозитарної діяльності Кваліфікаційний іспит-15.10.10р.
* * *
Переглянути всі »


Заявка на участь
в навчанні »
©  2001-2010  www.usmdi.org Украинский институт развития фондового рынка
   
   

Торговый Центр OnlineЖенская одеждаМужская одеждаДетская одеждаТехника и ЭлектроникаКомпьютеры и Офис
Строительство и ИнструментыСпорт, Туризм, КемпингДом и БытКрасота и ЗдоровьеАвто и МотоФильмы, Музыка, Игры, Программы
• Каталог Магазинов • Каталог Товаров • Каталог Брендов • Акции и Скидки • Новости и Обзоры • Услуги •