This version of the page http://www.rec.lviv.ua/newrec/?spage=chance&detail=79 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-09-18. The original page over time could change.
Ресурсно-інформаційний центр: ІНФОРМАЦІЙНИЙ ВІСНИК ЛОЦЗ "ШАНС"

ГОЛОВНА СТОРІНКА
ПРО НАС
ДІЯЛЬНІСТЬ ЛМЦЗ
ЗАКОНОДАВЧА БАЗА
АКТУАЛЬНІ ВАКАНCІЇ
ЗАПРОШУЮТЬ НА РОБОТУ
ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ ПРАЦЕДАВЦІВ
СЕМІНАРИ ДЛЯ ПРАЦЕДАВЦІВ
ФОРМИ СТАТИСТИЧНИХ ЗВІТІВ
ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ
СЕМІНАРИ ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ
ПРОФНАВЧАННЯ
РОБОТА В ІНТЕРНЕТІ
ПРОФОРІЄНТАЦІЯ
СТОРІНКА ПІДПРИЄМЦЯ
ІНФОРМАЦІЙНИЙ ВІСНИК ЛОЦЗ 'ШАНС'
ОРГАНІЗАЦІЇ З ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ

 

 ІНФОРМАЦІЙНИЙ ВІСНИК ЛОЦЗ "ШАНС"


 

Не таке воно й солодке щастя на чужині

 

У результаті здобуття Україною незалежності, лібералізації візового і прикордонного режимів, проголошення політики відкритості, жителі нашої держави активно включилися у міжнародні процеси трудової міграції...

      У результаті здобуття Україною незалежності, лібералізації візового і прикордонного режимів, проголошення політики  відкритості, жителі нашої держави активно включилися у міжнародні процеси трудової міграції. Як глобальне явище вона має і позитивні, і негативні наслідки, які часто безпосередньо пов’язані із тим, наскільки міграційний процес є врегульованим і узаконеним. Багатозначною у цьому контексті є і правова обізнаність краян, котрі задля покращення свого сімейного добробуту їдуть шукати більш оплачувану роботу за кордоном. Доволі часто роблять це нелегально, навіть не підозрюючи, на яку небезпеку себе наражають.
      Тема заробітчанства актуальна і для мешканців Нового Роздола. Представники багатьох родин, особливо ті, що не мають постійного місця праці, виїжджають у  пошуках кращої долі, часто полишаючи своїх дітей напризволяще, розлучаючись з дружинами та чоловіками, що не раз призводять до розриву родинних зв’язків.  Серед негативних міграційних проявів і відсутність правового та соціального захисту українських заробітчан, котрих на чужині, зазвичай, використовують як чорнову та доволі дешеву робочу силу.
     Власне задля попередження неврегульованої трудової міграції, запобігання її негативних наслідків у міському центрі зайнятості систематично провадиться інформаційно-роз’яснювальна робота з безробітними. Зокрема, щомісяця відбуваються тематичні семінари. Учасників нещодавнього з них фахівці центру зайнятості  ознайомлювали з темою: «Трудова міграція: юридичні аспекти”. Група безробітних довідалася багато цікавого про особливості українського та міжнародного міграційного законодавства, аспекти працевлаштування за кордоном, почула слушні поради як не стати жертвою лже-фірм, що видають себе за посередників у працевлаштуванні. 
        Аби нашим краянам не довелося на собі спізнати ту істину, що не таке воно й солодке щастя на чужині, спеціалісти центру зайнятості  радили  намагатися реалізовувати свій трудовий потенціал тут, на рідній землі, поруч своїх рідних і близьких. Серед низки послуг служби, завдяки яким можуть пришвидшити процес свого працевлаштування,  акцентували увагу на професійному навчанні та перенавчанні, що дає змогу набути більш актуальний на ринку праці фах і за ним знайти роботу, на доволі ефективному механізмові надання дотацій працедавцям на створення додаткових робочих місць для працевлаштування безробітних, у тому числі на перше робоче місце випускників профтехосвіти та вищих навчальних закладів, на можливості скористатися одноразовою виплатою допомоги з безробіття для започаткування підприємницької діяльності. А з-поміж безробітних новороздільчан, як було наголошено, за підтримки служби зайнятості цього року вже 22 особи відкрили власну справу. Причому декотрі з них надають або ж планують у майбутньому надавати робочі місця своїм землякам.
 

Галина Вовчук

2008/08/22 14:14:37