This version of the page http://taras.co.ua/index.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-03-31. The original page over time could change.
Народна Шевченківська премія
Народна Шевченківська премія

Народна премія

Державна премія

Наші акції

Про нас

Хто на сайті

На даний момент 40 гостей на сайті

Народна Шевченківська премія оголошує про старт нового Почину

21 березня відбулося нагородження лауреатів Народної Шевченківської премії-2009. При світлі смолоскипів своїх Залізних Мамаїв отримали письменник Михайло Андрусяк та художник Кость Лавро. Третій народний лауреат Михайло Чембержі не зміг бути присутнім на врученні і отримає свою нагороду в стінах заснованої ним Київської дитячої Академії мистецтв.

Нагородження підвело риску під ще одним роком діяльності Народної премії. До наступного голосування залишається трохи менше року. Але ми не сидітимемо цей час, склавши руки.

Ми піддаємо критиці національний комітет за бездіяльність у сфері промоції творчості його лауретів. Разом з тим www.Taras.co.ua створює систему поширення інформації про нові творчі здобутки лауреатів народних. Сподіваємося, що наша система допоможе зміцнити зв‘язок між митцями й тими, кому адресована їх творчість. Можливо, приклад нашої промо-діяльності надихне Шевченківський комітет на подібні дії.

Крім того, у грудні ми плануємо запустити опитування «Альтернативний номінант». Третій рік поспіль Народна Шевченківська премія користувалася виключно тим переліком номінантів, який приймали члени національного Шевченківського комітету. Час запитати у народу: кого би він хотів бачити серед пошукачів премії. Зазначимо, що голосування у цій альтернативній номінації здійснюватиметься разом із голосуванням за претендентів від національного комітету. Отже, закликаємо вас слідкувати за культурним процесом і в кінці року пропонувати тих, хто, на вашу думку, гідний бути висуненим на здобуття Шевченківської премії від імені народу.

Про інші задуми та події, підтримувані Народною Шевченківською премією читайте згодом. Також будемо раді листам із пропозиціями та критичними відгуками.
 

Наша позиція

"поховайте та вставайте,
кайдани порвіте,
і вражою злою кров'ю
волю окропіте"

Нагородний зорепад, який ми спостерігаємо, як не прикро, стосується також й Національної премії України імені Тараса Шевченка. Непрозорість вибору як номінантів, так і переможців, кулуарне обговорення, таємне голосування членів Комітету та незнання лауреатів переважною більшістю українців - це лише найгостріші проблеми, пов'язані із цією нагородою.

Нам незрозуміла процедура обрання лауреатів Національної премії в закритому колі. Національна премія - справа Нації, а не двадцяти її представників. Ми не критикуватимемо усіх членів комісії, ми не тішимося позицією тих, хто відмовляється від номінації (бо нерідко відмовляються і від України), ми поважаємо тих, кого раніше обрали справедливо, але ми повертаємо собі право визначати - хто гідний від імені української нації - опинитися у світлі Тарасової постаті.

Це для нас, українців, Тарас - Святий Пророк. І тільки нам визначати, хто гідний носити ім'я його послідовника. Ми започатковуємо народну Шевченківську премію, де визначатимемо лауреатів його премії і героїв нашої нації і землі, а не їхнього клану і території.

В наших силах перетворити Шевченківську премію на відзнаку дійсно національну, якою нагороджують творчі вершини Української Нації. І це можемо зробити ми - активні громадяни, яким небайдужа доля України. Варто згадати вдалі акції на підтримку Тараса Зеленяка, "Кіно-переклад" або ж голосування за "Книжку року" на ВВС, в яких українці проявили себе як згуртована сила.

Це наш Тарас. Це наша війна і це наші Герої.

 
© Baba Jaga. Усі права застережено.  
Feed Entries
Народна Шевченківська премія, Powered by Joomla!;