This version of the page http://taras.co.ua/rozryta-mogyla/99-etap2 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2009-03-06. The original page over time could change.
Народна Шевченківська премія закликає всіх долучитись до ІІ етапу відновлення Розритої могили
Народна Шевченківська премія Розрита могила Народна Шевченківська премія закликає всіх долучитись до ІІ етапу відновлення Розритої могили

Народна премія

Державна премія

Наші акції

Про нас

Народна Шевченківська премія закликає всіх долучитись до ІІ етапу відновлення Розритої могили

5-7 жовтня відбудеться завершальний етап відновлення Заповітного кургану Розрита могила, що знаходиться неподалік Березані Київської області.

"...Начетверо розкопана,
Розрита могила.
Чого вони там шукали?
Що там схоронили
Старі батьки? Ех, якби-то,
Якби-то найшли те, що там схоронили,
Не плакали б діти, мати не журилась"

(Т.Шевченко, «Розрита могила», 9 жовтня 1843р.)

1843 року в Київській губернії було розкопано чимало могил козацької доби. Тоді 9 жовтня Тарас Шевченко, перебуваючи із візитом в Березані, написав свою "Розриту могилу". Цей твір став образним віддзеркаленням останньої точки занепаду української слави. Могила у Шевченка - символ героїчного минулого українців, а розкопування таких місць - наруга над національними святинями.

З часу написання вірша минуло більше півтора століття, Україна здобула незалежність, на чолі держави стала людина, що кохається в історії, а Шевченко із забороненого поета перетворився на узаконеного національного героя. Та розрита могила досі стоїть "начетверо розкопана" - по дорозі між Яготином і Березанню. Обабіч неї проходить залізнична колія, вона заростає лісом і попри всезагальну любов до творчості Шевченка, ніхто з його поціновувачів не задався дієвим питанням - а чи не варто Могилу відновити?

Громадська ініціатива Народна Шевченківська премія спільно із козацтвом та іншими патріотичними силами провели перший етап відновлення Заповітного кургану 11-13 травня 2007 року.

Ми знову закликаємо всіх українців виконати заповіт Тараса та відновити Козацьку Могилу.

6 жовтня з першими променями сонця розпочнеться всеукраїнська акція відновлення української справедливості. Ми закликаємо кожного, хто має змогу приїхати 6-7 жовтня до Розритої могили, привезти жменю землі зі своїх країв та докласти зусиль до остаточного відновлення Заповітного кургану.

Не забуваймо: Розрита Могила у Шевченка це ще й уособлення духовної сили українського народу та його боротьби із ворогами.

Як добратися

Організатори: 8067-441-46-01, 8066-741-09-25

 
© Baba Jaga. Усі права застережено.  
Народна Шевченківська премія, Powered by Joomla!;