Державтоінспекція
Управління ДАІ
ГУМВС України
в Харківській області
 
головна стор. керівництво підрозділи фото, статті документи питання і відповіді

   Технічному огляду підлягають (терміни обов'язкових техоглядів)

   Талон про проходження технічного огляду закріплюється в правому нижньому кутку вітрового скла транспортного засобу з використанням прозорої кишені.
   Згідно зі ст. 37 Закону України «Про дорожній рух», діючого з липня 1993 року, та п. 31.3 «Правил дорожнього руху України», які введені в дію з 1 січня 2002 року, експлуатація транспортних засобів без талона про проходження техогляду забороняється (із вилученням номерних знаків). В разі його втрати дублікат видається Державтоінспекцією після перевірки технічного стану транспортного засобу. Реквізити платежів:

  • За талон технічного огляду, що видається на один або два роки, власники транспортних засобів (підприємства, установи, організації, а також громадяни) проводять сплату у розмірі

    • 9 грн. 51 коп.
      на р/р УДАI ГУМВС України в Харківський області:
      Код 14319053 р/р 35225002000040 МФО 851011 в установі банку ГУДКУ в Харківській області, одержувач платежу УДАІ УМВС України в Харківській області

    • та 2 грн. 38 коп.
      на р/р УДАI ГУМВС України в Харківський області:
      Код 14319053 р/р 35221006000040 МФО 851011 в установі банку ГУДКУ в Харківській області, одержувач платежу УДАІ УМВС України в Харківській області

  • За талон технічного огляду, що видається на квартал або на півріччя, власники транспортних засобів (підприємства, установи, організації, а також громадяни) проводять сплату у розмірі

    • 15 грн 00 коп.
      на р/р УДАI ГУМВС України в Харківський області:
      Код 14319053 р/р 35225002000040 МФО 851011 в установі банку ГУДКУ в Харківській області, одержувач платежу УДАІ УМВС України в Харківській області

    • та 3 грн. 75 коп.
      на р/р УДАI ГУМВС України в Харківський області:
      Код 14319053 р/р 35221006000040 МФО 851011 в установі банку ГУДКУ в Харківській області, одержувач платежу УДАІ УМВС України в Харківській області

   З указанням кварталу 2008 року, мал. 1 на транспортні засоби, які проходять державний технічний огляд щоквартально або два рази на рік.
   З цифрою "2009", мал. 2 на транспортні засоби, які проходять державний технічний огляд один раз на рік.
   З цифрою "2010", мал. З на транспортні засоби, які проходять державний технічний огляд один раз на два роки.

   Експлуатація транспортних засобів, що не пройшли технічного огляду у встановлені строки, забороняється зі зняттям номерних знаків. При неможливості подання транспортного засобу на технічний огляд (через несправність та з інших причин) у встановлений строк, його власник повинен подати відповідну письмову заяву в підрозділ ДАІ за місцем реєстрації транспортного засобу, здати номерні знаки і пред'явити квитанції про сплату податку з власників транспортних засобів. Особи, які експлуатують транспортні засоби, що не пройшли технічного огляду в установлені строки, несуть адміністративну відповідальність згідно з чинним законодавством.

   Постановою Кабінету Міністрів України від 26 лютого 1993 року N 141 із змінами, внесеними Постановою Кабінету Міністрів України від 12 травня 2004 року N 623 визна-чені Правила проведення державного технічного огляду автомобілів, автобусів, мототранспорту та причепів, які обов'язкові для виконання міністерствами, відомствами, підприємствами, установами, організаціями, незалежно від форм власності, та громадянами України.

   У поточному році техогляду підлягають:

  • легкові та вантажні автомобілі, мотоцикли, моторолери, причепи, напівпричепи організацій, а також громадян (у разі використання їх у комерційних цілях), — один раз на рік, — з 2 січня по 31 липня.

  • автобуси, вантажні автомобілі, пристосовані для перевезення людей — два рази на рік, з 2 січня по 31 липня та з 1 вересня по 30 листопада, а у разі використання їх для надання послуг з перевезення пасажирів та спеціалізовані автомобілі для перевезення небезпечних вантажів — щокварталу протягом попереднього кварталу.

  • легкові та вантажні автомобілі, мотоцикли, моторолери, причепи, напівпричепи індивідуальних власників ( у разі використання їх для індивідуальних потреб) — 1 раз на два роки, — з 2 січня по 31 липня, зокрема у цьому 2008 році проходять техогляд транспортні засоби, рік випуску яких закінчується на парну цифру.

   Державтоінспекція попереджає автовласників, що вчасно не пройшли технічний огляд, про настання для них адміністративної відповідальності з забороною експлуатації транспортних засобів

   Державтоінспекція звертається до усіх власників транспортних засобів з інформацією про те, що при проходженні державного технічного огляду обов'язковій заміні підлягають усі номерні знаки транспортних засобів, що не відповідають установленому державному стандарту. Для заміни номерних знаків вам необхідно звернутися в регістраційно-екзаменаційний підрозділ (РЕР) ДАІ за місцем проживання.

   Під час проведення технічного огляду транспортного засобу його власник пред'являє комісії документи: свій паспорт, у разі необхідності відповідне доручення (підприємства, установи та організації, копію наказу про закріплення водія за транспортним засобом), реєстраційний документ, довідку лабораторії діагностики технічного стану дорожніх транспортних засобів, якщо технічний стан транспортного засобу нею перевірявся, квитанції про сплату за технічний огляд і талон технічного огляду та встановленої суми податку з власників транспортних засобів. У водія перевіряється наявність посвідчення на право керування відповідною категорією транспортних засобів і довідка про медичний огляд.

   Технічний стан і обладнання транспортних засобів перевіряються на відповідність вимогам законодавства, правил, норм і стандартів щодо забезпечення безпеки дорожнього руху та охорони навколишнього середовища.

   На спеціальних автомобілях додатково перевіряється наявність передбаченого стаціонарного обладнання, спеціальних світлових і звукових сигналів, кольорографічного пофарбування і надписів.

   Технічний огляд ТЗ починається з перевірки відповідності типу, марки, моделі, номерного знака, номерів шасі (рами), кузова і двигуна записам у реєстраційному документі. Після цього ТЗ перевіряється по комп'ютерних базах "УГОН", "АРЕСТ", "АВТОМОБІЛЬ". У випадку виявлення розбіжностей чи підробки цих номерів чи записів у реєстраційних документах і водійських посвідченнях до водіїв застосовуються міри відповідно до чинного законодавства.

   Технічний стан причепів і напівпричепів перевіряється в складі автопоїзда. Справним вважаються цілком укомплектований ТЗ (ремені безпеки, знак аварійної зупинки, аптечка, вогнегасник (в автобусі - 2 шт.), запасне колесо, домкрат, балонний ключ і буксировочний трос), технічний стан якого відповідає вимогам законодавства, правилам, нормам і стандартам по забезпеченню безпеки дорожнього руху й охорони навколишнього середовища. На кожнім ТЗ, що пройшло ТО, видається талон. Талон про проходження ТО кріпиться в правому нижньому куті вітрового скла ТЗ.

   Якщо ТЗ визнано несправним, його експлуатація забороняється з вилученням державних номерних знаків до усунення несправностей і повторного ТО. При цьому відмітки в реєстраційних документах і талоні не ставляться.

   Експлуатація транспортних засобів, що не пройшли технічного огляду у встановлені строки, забороняється зі зняттям номерних знаків. При неможливості подання транспортного засобу на технічний огляд (через несправність та з інших причин) у встановлений строк, його власник повинен подати відповідну письмову заяву в районне відділення ДАІ, здати номерні знаки і пред'явити квитанції про сплату податку з власників транспортних засобів. Особи, які експлуатують транспортні засоби, що не пройшли технічного огляду в установлені строки, несуть адміністративну відповідальність згідно з чинним законодавством.

   Шановні власники транспортних засобів!

   Підтримуйте свої транспортні засоби в технічно справному стані, це збереже Ваше життя, зменшить шкідливий вплив автотранспорту на навколишнє середовище.

   Сплата податку з власників ТЗ, здійснюється в залежності від робочого об’єму двигуна і категорії ТЗ по наступним тарифам:

Сідельні тягачі всіх марок і модифікацій 15 грн. з 100 куб. см
Автомобілі для перевезення не менш як 10 осіб, включаючи водія 5 грн. з 100 куб. див
Легкові автомобілі з об’ємом двигуна
до 1000 куб. см 3 грн. з 100 куб. см
від 1001 до 1500 куб. см 4 грн. з 100 куб. см
від 1501 до 1800 куб. см 5 грн. з 100 куб. см
від 1801 до 2500 куб. см 10 грн. з 100 куб. см
від 2501 до 3500 куб. см 25 грн. з 100 куб. см
від 3501 куб. см і більше 40 грн. з 100 куб. см
Автомобілі з електродвигуном 0,5 грн. з 1 квт
Вантажні автомобілі з об’ємом двигуна
до 8200 куб. см 15 грн. з 100 куб. см
від 8201 до 15000 куб. см 20 грн. з 100 куб. см
від 15001 куб. см і більше 25 грн. з 100 куб. см
Мотоцикли та мопеди 3 грн. з 100 куб. см до 500 куб. см
5 грн. з 100 куб. см 501-800 куб. см
10 грн. з 100 куб. см св. 800 куб. см
Спеціальні (крім пожежних і швидкої допомоги) 5 грн. з 100 куб. см

http://dai.kharkov.ua, http://gai.kharkov.ua
Додаткова адреса: http://dai.net.ua
Управління ДАІ ГУМВС України в Харківській обл.
вул. Шевченко, 26, Харків, 61013, Україна
тел. +38 (057) 7041-581, 7073-510

| головна стор. | керівництво | підрозділи | місто | область | РЕР | фото, статті | документи | FAQ | діти | корисні адреси | фото ДТП | пригоди ДТП | розшук | Харків | ЮІР | архів сайту | ссилки | зворотній зв'язок | поставте ссилку: офіційне зведення ДАІ | rus | engl |
© Управління ДАІ ГУМВС України в Харківській області. Державтоінспекція. Відділ суспільних зв'язків Управління ДАІ.
© Будь-яке використання матеріалів сайта без спеціальної згоди Управління ДАІ ГУМВСУ в Харківській області ЗАБОРОНЕНО.