На головну сторінку | Зробити стартовою сторінкою | Додати до вибраного | Наші банери | Книга відгуків | Зворотній зв'язок 


РЕСУРСИ УКРІНФОРМУ














НАШІ ПАРТНЕРИ







ЛІЧИЛЬНИКИ










" КРИТ - ЗДІЙСНЕННЯ ДИТЯЧОЇ МРІЇ,
АБО МІЙ ПЕРШИЙ ВІДПОЧИНОК ЗА КОРДОНОМ "


За місяць у відпустку. Є небагато грошей і наша сім'я вирішує відпочити по-королівськи, з'їздити на два тижні за кордон. Але куди б поїхати? Мені рішуче все одно, ніде до цього "там" не була, а чоловік більш вередливий, вже встиг дещо подивитися. Нарешті, зупиняємося на острові Кріт. Своїми очима побачити Кносський палац, лабіринт Мінотавра - місця, де відбувалася дія багатьох грецьких міфів - виявилося ще дитячою мрією чоловіка. Тепер треба обрати турфірму, якій можна довірити свій відпочинок і гроші. Серед великої кількості всілякої реклами легко розгубитися. Вирішуємо дослідити все на місці. Виявилося, що все не так просто. По телефону оксамитові голоси розказують ну дуже красиво. А коли прийдеш в саму фірму - направляють в убогу кімнату, де середніх років пані пояснює, як чудово вона зможе організувати наш відпочинок, але, на жаль, рекламні проспекти ще не підвезли, і взагалі, невже ми не віримо їй на слово. Прогулялися, спокусившись невисокими цінами, ще по кількох місцях. Картина не радувала, за таких умов розлучатися з грошима і закордонними паспортами не хотілося.

Та, нарешті, ми знайшли те, що шукали. З перших хвилин, зайшовши в цей офіс, стало зрозуміло: ми знайшли! Дізнавшись про наші наміри відвідати острів, менеджер негайно запросила в зал двох молодих співробітників, які щойно повернулися з Криту. Ми мило поспілкувалися, сидячи в затишних м'яких кріслах. Я отримала відповіді на всі без винятку запитання. У подарованому рекламному журналі були детально описані всі готелі і міста, в яких ми могли б відпочити. А за чашечкою кави нам також показали фільм про відпочинок на острові. Приємна обстановка, милі співробітники, турбота про нас як про клієнтів вирішили справу - їдемо з ними! У призначений день група зібралася в Борисполі. Відліт у столицю острова Іракліон призначений на 16 годин. Рейс чартерний. Що таке "чартерний" я зрозуміла, опинившись на його борту лише о 20.00.

В Іракліоні приземлилися вже біля одинадцяти і відразу на митному контролі відчули себе людьми другого сорту. Дані паспортів членів нашої української групи сонний митник повільно заводив в свій комп'ютер. Але несподівано офіцер прокинувся. Для того, … щоб пропустити групу зі Швейцарії. Швидкого погляду на обкладинки їхніх паспортів було досить, щоб швейцарці змогли опинитися на критській землі. Їх пропустили за 5 хвилин, а нас перевіряли понад годину.

В автобус, який повинен був всіх розвести по різних містах і готелях, втомлена група сіла вже опівночі. До нашої з чоловіком радості, наше курортне містечко - Херсонессос - виявився найближчим по дорозі від столиці і, під заздрісні погляди усіх інших пасажирів, ми першими залишаємо автобус.

Перші враження - найяскравіші! У мене це - натовпи відпочиваючих, що прогулювалися вуличками містечка, яскраві вітрини працюючих магазинів, вивіски барів, що переливаються неоном, ресторанів, дискотек. А було вже майже перша ночі!

У номері в готелі нас чекала вечеря. І, сидячи на балконі, під шум Середземного моря ми відзначили приїзд. Зранку з'ясувалося, що зі слов'янських народностей у готелі відпочиває тільки одна пара. Це - ми. Німецькі, французькі, англійські студенти, що підробляють літом, зранку до вечора на своїх мовах розважали гостей. Нашої ж англійської вистачало хіба що для елементарного спілкування. Але, відвідавши головну визначну пам'ятку Криту - Кносс, разом зі своєю групою і російським екскурсоводом, потім їздили по острову вже самі, з англомовними гідами.

Що сказати про Кносський палац? Щоб уявити собі дію легенд на цих руїнах, уяву треба мати багату. Невже тут, по цих каменях ступав Геракл?

Зате тепер гордо можу говорити, що я бачила залишки лабіринту Мінотавра. За два тижні ми встигли відвідати всі визначні пам'ятки острова: Прекрасний Аквапарк, розташований в долині, оточеній зі всіх сторін горами, венеціанські міста Рефімно і Чанію, острів Спіналонга, де тільки в 1953 році закрили колонію прокажених…

А як не пригадати прекрасну білу казку острів Санторіні? Тут, в Егейському морі на вершині прямовисних скель розкидалося сліпучо біле місто Санторіні. Видовище незабутнє!!!

Щоб побачити весь острів, особливо ті місця, куди звичайно не возять туристів, взяли напрокат маленький джип. Озброїлися картою і поїхали колесити по дорогах. Звичайно, заблукали, заїхавши в якесь зовсім глухе село. З'ясувати будь-що навіть англійською ні з ким. Довелося чимало поколесити ґрунтовими дорогами, поки нарешті не вибралися на трасу.

Природа острова досить одноманітна. Всюди пологі невисокі гори, маса оливкових гаїв і виноградників, і древні руїни за кожним поворотом. Серед цієї одноманітності приємне виключення - пальмовий пляж Байї. П'ятсот спеціально висаджених пальм на довгому піщаному березі. Відчуваєш себе як на Карібах або Сейшелах.

Дуже рекомендую з'їздити на острів гурманам: тут - велика кількість всіляких недорогого кафе, барів і ресторанчиків. І на будь-який смак. А величина будь-якої замовленої порції просто вражає своїми розмірами. Так, порція грецького салату - це об'ємна миска, наповнена овочами з сиром. Однієї такої порції цілком досить, щоб легко перекусити двом. А яка різноманітність блюд… В кафе на набережній ми виявили бажання спробувати блюдо з креветок, так нам запропонували список з дев'ятнадцяти найменувань англійською, грецькою й італійською. Знання мов виявилося не достатнім і ми тикнули пальчиком наздогад. У результаті: я їла креветковий суп, а чоловіку принесли запечену гігантську креветку. Прекрасні вина, а ось різноманітності фруктів, на жаль, немає. У готелі щодня кавуни або дині (щоправда, в необмеженій кількості). Не великий вибір фруктів і в супермаркетах.

Обмін грошей на Криті - процедура досить цікава. Спокусившись більш високим курсом купівлі долара в одному місці, місцевих драхм можна отримати менше, ніж за рогом, де курс нижче. Виявляється відсоток комісійних за обмін різний, і взнати його можна тільки отримавши місцеві гроші.

Чудово поставлений сервіс обслуговування туристів, непомітно і швидко в нашому номері наводили бездоганну чистоту. Коли після цілого дня подорожі через весь острів у відкритому джипі, ми повернулися в готель, весь одяг просочився пилом. Зібрала все в оберемок і віднесла в чищення. За півгодини отримала речі - чисті, випрасувані і акуратно складені в фірмовий пакет.

Розказувати про Кріт можна дуже і дуже довго, але головне - це приємні спогади про чудово проведені дні, які залишаться з нами на все життя. Відпочивши на Криті Ви не пожалкуєте про витрачені на відпочинок гроші!

Ніна Конєва, м. Київ.



ВІТАЄМО!

ПОГОДА
Завтра в Києві
 вдень  +15°C
 вночі  +5°C
Детальніше
ОПИТУВАННЯ!
100 USD   505.00
100 EUR   779.21
10 Рублів   2.12
Детальніше

Всі права застережені. © Ukrinform 2004.
При використанні матеріалів посилання на Країни світу є обов'язковим.
З усіх питань звертайтесь за тел.: (044) 238-85-05
E-mail: mov@ukrinform.com