Інститут       Магістратура Аспірантура Докторантура   Спецради       
Історія
Положення
Правила прийому
Спеціальності
Дисципліни
Наукові керівники
Випускники
Форум


ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОРЯДОК ПІДГОТОВКИ МАГІСТРІВ У ВІННИЦЬКОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ ТЕХНІЧНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ
(приведено у скороченому варіанті)

Примітка: повний текст "Положення про порядок підготовки магістрів у ВНТУ" (75 сторінок) в кількості одного чи двох примірників на прохання закладів освіти державної форми власності, підпорядкованих Міністерству освіти і науки України, розсилається БЕЗКОШТОВНО. Для цього достатньо надіслати відповідного листа на офіційному бланку закладу освіти за підписом ректора, директора чи його заступника на ім'я директора Інституту магістратури, аспірантури та докторантури Вінницького національного технічного університету Мокіна Віталія Борисовича (поштова адреса: 21021, м. Вінниця, Хмельницьке шосе, 95, ІнМАД). Для викладачів і студентів ВНТУ повний текст Даного Положення розміщено на форумі ІнМАД (реєстрація користувачів форуму здійснюється в Оргвідділі ІнМАД, ГУК, кімн. 213).


1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1. Підготовка магістрів у ВНТУ здійснюється на основі кваліфікації бакалавра або кваліфікації спеціаліста з метою забезпечення потреб ВНТУ, інших організацій, установ або підприємств в працівниках, які здобули поглиблені спеціальні вміння та знання інноваційного характеру, отримали певний досвід їх застосування та генерації нових знань і підтвердили це написанням та захистом магістерської дисертації.

2. У профільних навчально-наукових інститутах ВНТУ проводиться підготовка магістрів інженерії. Підготовку магістрів наук (далі – магістрів) здійснює Інститут магістратури, аспірантури та докторантури (ІнМАД).

3. Підготовка магістрів на основі кваліфікації бакалавра проводиться як за рахунок державного замовлення, так і на умовах надання платних послуг населенню, як за очною, так і за заочною формами навчання. Для іноземних громадян підготовка здійснюється виключно на умовах надання платних послуг населенню.

4. Підготовка магістрів на основі кваліфікації спеціаліста здійснюється як за очною, так і за заочною формами навчання на умовах надання платних послуг населенню із числа осіб, які отримали диплом спеціаліста відповідної спеціальності та прагнуть здобути поглиблені спеціальні знання інноваційного характеру та уміння застосовувати їх для вирішення проблемних професійних завдань у певній галузі народного господарства.

5. Відшкодування університету витрат на підготовку магістрів на основі кваліфікації спеціаліста здійснюється як за кошти фізичних осіб, так і за кошти юридичних осіб (підприємств, фірм, організацій, установ тощо), які уклали з ВНТУ угоди на підготовку магістрів.

6. Підготовка магістрів здійснюється виключно за спеціальностями четвертого рівня акредитації:

- 8.050201 - Менеджмент організацій;

- 8.070801 – Екологія та охорона навколишнього середовища;

- 8.080403 - Програмне забезпечення автоматизованих систем;

- 8.080404 - Інтелектуальні системи прийняття рішень;

- 8.090202 - Технологія машинобудування;

- 8.090203 - Металорізальні верстати та системи;

- 8.090228 - Автомобілі та автомобільне господарство;

- 8.090510 - Теплоенергетика;

- 8.090601 - Електричні станції;

- 8.090602 - Електричні системи та мережі;

- 8.090603 - Електротехнічні системи електроспоживання;

- 8.090701 - Радіотехніка;

- 8.090703 - Апаратура радіозв'язку, радіомовлення і телебачення;

- 8.090801 - Мікроелектроніка і напівпровідникові прилади;

- 8.090802 - Електронні прилади та пристрої;

- 8.091001 - Виробництво електронних засобів;

- 8.091002 - Біотехнічні медичні апарати та системи;

- 8.091004 - Технологія та засоби телекомунікацій;

- 8.091101 - Лазерна та оптоелектронна техніка;

- 8.091302 – Метрологія та вимірювальна техніка;

- 8.091401 - Системи управління і автоматики;

- 8.091501 - Комп'ютерні системи та мережі;

- 8.092101 - Промислове та цивільне будівництво;

- 8.092103 – Міське будівництво та господарство;

- 8.092108 - Теплогазопостачання і вентиляція;

- 8.092203 - Електромеханічні системи автоматизації та електропривод;

- 8.092303 - Технологія і устаткування відновлення та підвищення зносостійкості машин і конструкцій;

- 8.092401 – Телекомунікаційні системи та мережі;

- 8.160105 – Захист інформації в комп’ютерних системах.

7. Навчання на магістерському рівні здійснюється на підставі відповідних освітньо-професійних програм (ОПП) та навчальних планів, затверджених у встановленому порядку. Нормативний термін навчання визначається освітньо-професійною програмою і становить один навчальний рік, який має тривалість — 1 рік і 2 місяців (з 1 вересня по 31 жовтня наступного календарного року) з двомісячними канікулами.

8. Після успішного завершення навчання та державної атестації студент отримує документ установленого зразка про здобуття вищої освіти та кваліфікації магістра.

9. Особи, які отримали диплом магістра згідно обраного напрямку, можуть займатися професійною, викладацькою чи науковою діяльністю в галузі, яка визначається отриманою кваліфікацією. Магістри наук мають пріоритетне право на продовження навчання в аспірантурі.

10. Особи, які раніше пройшли повний курс навчання в магістратурі, а також відраховані з неї за невиконання індивідуального плану, правом повторного вступу до магістратури на місця держзамовлення не користуються. Вони можуть продовжити навчання в магістратурі лише на умовах надання платних послуг населенню. Особи, відраховані з магістратури за протиправні дії, не мають права на відновлення на навчання в магістратурі — вони можуть завершити процес отримання вищої освіти, відновившись на продовження навчання за програмою спеціаліста.


2. ВІДКРИТТЯ МАГІСТЕРСЬКОЇ ПІДГОТОВКИ

3. ПРАВИЛА ПРИЙОМУ ДО МАГІСТРАТУРИ

4. ОРГАНІЗАЦІЯ НАВЧАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ В МАГІСТРАТУРІ

1. Навчальний процес на магістерському рівні проводиться за навчальними програмами та планами, розробленими та затвердженими у встановленому порядку.

1.1. Навчальний процес на магістерському рівні підготовки, проведення поточного і підсумкового контролю здійснюються за розкладом на підставі відповідних правил і положень, чинних у ВНТУ. При цьому, навчальні заняття з дисциплін магістерського рівня підготовки, які згідно з навчальним планом збігаються з дисциплінами рівня "Спеціаліст", для осіб, які навчаються в магістратурі на основі диплома бакалавра, плануються для спільного відвідування студентами кожного із цих рівнів підготовки.

1.2. Для осіб, які навчаються на основі диплома спеціаліста, дисципліни першого триместру магістратури можуть бути перезараховані у разі їх ідентичності дисциплінам п’ятого курсу інженерії.

1.3. Навчальна програма підготовки магістрів складається з двох розділів і залежить від специфіки напрямку магістерської підготовки:

- гуманітарна підготовка;

- спеціальна підготовка.

Перелік дисциплін гуманітарної підготовки по кожному з напрямків затверджується рішенням Ученої ради університету.

Спеціальна підготовка містить:

- вивчення групи обов'язкових дисциплін і дисциплін з циклу вільного вибору студентів, перелік яких залежить від обраної спеціальності магістерської підготовки (п. 1.6) і встановлюється випускаючими кафедрами та затверджується Ученою радою ІнМАД до початку навчального року;

- написання і захист магістерської дисертації;

- підготовку та складання іспитів магістерського мінімуму.

1.4. На самостійну підготовку відводиться 67 % від загального часу навчання.

1.5. З метою розвитку педагогічних якостей майбутніх магістрів застосовується така форма підготовки як “Педагогічний практикум” — це проведення магістрантами лабораторних, практичних та лекційних занять з профільних дисциплін їх напрямку магістерської підготовки за планом кафедри під керівництвом викладача в обсязі, встановленому навчальним планом спеціальності.

1.6. З метою підвищення навчально-методичного рівня проведення дисципліни магістерської підготовки „Педагогічний практикум” Інститутом магістратури, аспірантури та докторантури проводиться конкурс педагогічної майстерності. „Положення про порядок проведення конкурсу педагогічної майстерності серед магістрантів ІнМАД” затверджується на засіданні Ученої ради ІнМАД.

2. Навчання магістрантів здійснювати за індивідуальними навчальними планами, які формуються для кожного студента з урахуванням вільно вибраних ним дисциплін на підставі навчального плану відповідно до вимог Болонського процесу (додаток Б).

2.1. Для проведення навчального процесу на магістерському рівні, в залежності від кількості студентів, які вивчають конкретну навчальну дисципліну, організовуються лекції, практичні або семінарські заняття, а також індивідуальні заняття та консультації. Конкретні форми проведення навчальних занять визначаються кафедрою, яка викладає дану навчальну дисципліну, і відображаються в робочій навчальній програмі з даної дисципліни.

2.2. Навчальний час, відведений для аудиторних навчальних занять, не повинен перевищувати 18 годин на тиждень протягом другого та третього триместрів магістерської підготовки. Решта навчального часу відводиться на самостійну роботу над літературою, проведення досліджень за темою магістерської дисертації, підготовку наукових публікацій та виступів на конференціях, написання та оформлення магістерської дисертації.

3. Формами звітності за якість навчання є:

- журнал обліку роботи академгрупи в навчальних триместрах;

- індивідуальний журнал магістранта, в якому здійснюється облік проведених аудиторних занять за індивідуальним навчальним планом і в який заноситься зміст роботи магістранта з науковим керівником та проведення занять за формою підготовки “Педагогічний практикум”, заповнений відповідно до додатка В;

- інформаційний листок магістранта, в який заноситься інформація про магістранта, витяг з додатка до диплому його базової ОПП, пояснювальна записка щодо вибору теми магістерської дисертації та досягнення і наукові розробки магістранта. Форма інформаційного листа магістранта подана у додатку Д;

- доповіді на наукових та методичних семінарах;

- підготовка і захист рефератів, звітів з виконаних науково-дослідних робіт;

- оформлення та подання роботи на конкурс студентських наукових робіт;

- підготовка та публікація результатів наукової роботи;

- складання іспитів та заліків;

- захист магістерської дисертації.

4. Для контролю за виконанням індивідуального плану передбачається поточна атестація.

5. Керівником магістерської дисертації як кваліфікаційної роботи може бути особа з числа професорсько-викладацького або наукового складу ВНТУ, яка має вчений ступінь кандидата або доктора наук з наукової спеціальності, відповідної спеціальності магістерської підготовки, та працює на посаді доцента, професора або наукового співробітника не нижче старшого.

6. Науковий керівник консультує магістранта з наукової проблематики, контролює виконання магістрантом індивідуального плану та несе особисту відповідальність за якість виконання дисертаційної роботи.

7. Кількість магістрантів, прикріплених до одного наукового керівника, визначається за його згодою і не повинна перевищувати трьох.

8. Норма часу для розрахунку і обліку навчальної роботи викладачів ВНТУ з магістрантами, затверджених наказом Міністерства освіти № 450 від 07.08.2002, та наказом ВНТУ № 196 від 15.11.2002 р. „Про затвердження норм часу для планування і обліку навчальної роботи та перелік основних видів методичної, наукової й організаційної роботи педагогічних та науково-педагогічних працівників університету”, становить 36 годин на одного магістранта, зокрема:

- керівництво магістрантом — 30 годин;

- опонування магістерської дисертації — 4 годин;

- проведення захисту магістерської дисертації у ДЕКІн — 2 години (по 0,5 години голові та кожному членові ДЕКІн на одного магістранта).

10. Назви груп магістрантів повинні мати наступну структуру: абревіатура назви спеціальності або кафедри, рік вступу до магістратури, скорочена назва напрямку „(мн)” – магістратура наук.

11. Студент, який не виконав у встановлений термін індивідуальний навчальний план, за поданням завідувача кафедри відраховується з магістратури наказом ректора.

12. Студент, що навчається на стаціонарі, котрий відповідно до відміток у журналі старости потоку магістрантів та/або в журналі старости відповідної групи магістрів пропустив без поважної причини більше десяти днів навчання та не відпрацював їх як такий, що не виконав індивідуальний навчальний план, відраховується з магістратури за поданням директора ІнМАД наказом ректора. Факт відпрацювання має бути зафіксований в журналі відповідного викладача.

13. Студент, який відрахований з магістратури до закінчення терміну навчання, може бути поновлений на термін, що залишився, окрім випадків відрахування за протиправні дії. Поновлення здійснюється наказом ректора.



5. ДЕРЖАВНА АТЕСТАЦІЯ МАГІСТРАНТІВ

1. Складання іспитів магістерського мінімуму

1.1. Іспити магістерського мінімуму повинні виявити рівень науково-теоретичної підготовки, глибину професійних знань та підготовленість магістранта до наукової роботи.

1.2. За рішенням Ученої ради ВНТУ магістранти складають іспити магістерського мінімуму:

- зі спеціальності;

- з іноземної мови;

- з філософії.

Магістерський мінімум складається у вересні.

1.3. Програма іспиту магістерського мінімуму зі спеціальності складається з двох підпрограм. Перша підпрограма містить в собі основні положення програми Державного іспиту з даної спеціальності, який складають майбутні магістри інженерії. Друга підпрограма, залежно від напрямку магістерської підготовки, містить основні положення програм дисциплін, що викладались у магістратурі за розділом “Спеціальна підготовка”. В програму іспиту магістерського мінімуму додатково включаються основні положення програми вступного іспиту зі спеціальності до аспірантури, яка зазначена в індивідуальному плані магістранта.

1.4. Програми іспитів магістерського мінімуму з філософії та іноземної мови складаються провідними фахівцями відповідних кафедр і повинні містити в собі основні положення програм вступних іспитів до аспірантури.

1.5. Програми іспитів магістерського мінімуму затверджуються Ученою радою ВНТУ не пізніше, ніж за два місяці до складання іспитів.

1.6. Комісії, що приймають іспити магістерського мінімуму, затверджуються наказом ректора не пізніше, ніж за три дні до початку іспитів. До складу комісій входять:

– для складання іспитів з філософії та іноземної мови:

- голова комісії – проректор, призначений ректором;

- члени комісії – три провідних фахівці відповідної кафедри та на іспит з іноземної мови – один представник фахового інституту;

– для складання іспитів зі спеціальності:

- голова комісії – директор навчально-наукового інституту;

- члени комісії – заступник директора з наукової роботи профільного навчально-наукового інституту, завідувачі кафедр факультету, на якому навчаються магістранти, та провідні науковці випускаючої кафедри, але не менше трьох і не більше п'яти осіб.

1.7. Засідання комісії, що приймає іспит магістерського мінімуму, вважається правомірним, якщо в роботі взяли участь усі члени комісії. Обговорення і прийняття рішення про результат іспиту здійснюється членами комісії на закритому засіданні. За результатами складання іспиту складається протокол, який підписується членами комісії (додаток Е). До складу комісії наказом ректора можуть бути додатково введені члени комісії у випадку непрацездатності або відсутності з інших причин раніше обраних.

1.8. За результатами складання іспитів магістерського мінімуму виставляється оцінка за державною шкалою.

1.9. У разі негативного результату повторного складання іспитів магістерського мінімуму студент до захисту магістерської дисертації не допускається і відраховується з університету за неуспішність.

1.10. До іспитів магістерського мінімуму не допускаються магістранти, які мають заборгованість за програмою магістерської підготовки.

2. Організація захисту магістерської дисертації

2.1. Дисертація на здобуття кваліфікації магістра за напрямком наукової діяльності є логічно завершеною кваліфікаційною роботою, в якій міститься розв'язання конкретної задачі, важливої для відповідної галузі науки, або отримані автором науково обґрунтовані і взаємопов'язані технічні, економічні чи технологічні розробки.

2.2. Магістерська дисертація виконується самостійно і містить висунуті автором для публічного захисту наукові положення, що характеризуються єдністю змісту і свідчать про його вміння розв'язувати поставлену наукову чи науково-практичну задачу.

2.3. Теми магістерських кваліфікаційних робіт, запропоновані кафедрами, які ведуть магістерську підготовку, та кандидатури керівників цих робіт затверджуються Ученою радою ІнМАД до 30 вересня поточного навчального року. Коригування теми магістерської дисертації може здійснюватись не пізніше, ніж за два місяці до захисту, про що повідомляється ІнМАД. Тема магістерської дисертації повторно подається на затвердження на чергове засідання Ученої ради ІнМАД.

2.4. Після ухвалення науковим керівником дисертація з його відзивом передається завідувачу відповідної кафедри, який призначає з числа провідних спеціалістів іншої кафедри або сторонньої організації опонента і організовує захист.

2.5. Захист магістерських дисертацій проводиться Державною екзаменаційною комісією профільного навчально-наукового інституту (ДЕКІн), яка має такий склад: заступник директора з наукової роботи інституту (голова ДЕКІн), завідувачі кафедр інституту та провідні науковці, що є фахівцями з основних напрямків науково-дослідної діяльності інституту, в т.ч. наукові керівники магістрантів. За необхідності, у ДЕК можуть бути додатково введені інші провідні фахівці за напрямком магістерських дисертацій. Склад ДЕКІн формується Ученою радою Інституту МАД та затверджується наказом ректора не пізніше, ніж за місяць до захистів.

2.6. До захисту дисертації магістрант зобов'язаний пройти попередній захист роботи на науковому семінарі кафедри, що засвідчується протоколом (додаток Ж) та скласти іспити магістерського мінімуму.

2.7. Захисти магістерських дисертацій проводяться з кінця вересня по кінець жовтня.

2.8. На захист обов'язково подаються:

- магістерська дисертація в одному примірнику;

- протокол попереднього захисту дисертації на кафедрі;

- довідка про відповідність оформлення дисертації вимогам цього Положення, підписана заступником директора з наукової роботи навчально-наукового інституту та затверджена директором ІнМАД (додаток К);

- відзив наукового керівника;

- відзив опонента;

- протоколи складання іспитів магістерського мінімуму;

- анотації до магістерської дисертації українською та іноземною мовами.

2.9. Процедура захисту магістерської кваліфікаційної роботи містить:

- представлення студента та поданих документів;

- виступ студента з тезами магістерської кваліфікаційної роботи;

- відповіді студента на запитання членів ДЕК;

- виступ керівника або представлення його відзиву;

- виступ опонента;

- відповіді студента на зауваження;

- обговорення дисертації та захисту її студентом і прийняття рішення ДЕК з оцінкою дисертації за державною шкалою;

- оголошення рішення ДЕК.

2.10. Виконання і захист дисертації здійснюється державною мовою, для іноземних студентів допускається використання російської мови.

2.11. Засідання комісії із захисту магістерської дисертації вважається правомірним, якщо в роботі взяли участь усі члени комісії. Обговорення і прийняття рішення за результатом захисту здійснюється обговоренням і голосуванням членів комісії на закритому засіданні. За результатами захисту складається протокол, який підписується членами комісії (додаток Л). У випадку непрацездатності або відсутності з інших причин окремих членів комісії до її складу можуть бути введені інші члени комісії наказом ректора.

2.12. У випадку, коли ДЕКІн за результатами голосування визнає магістерську кваліфікаційну роботу такою, що не відповідає вимогам або вважає студента таким, що не заслуговує присвоєння йому кваліфікації магістра, студент підлягає відрахуванню як такий, що прослухав теоретичний курс навчання за магістерською програмою підготовки і не захистив магістерської кваліфікаційної роботи з виданням йому академічної довідки встановленого зразка. Він може виконати нову магістерську кваліфікаційну роботу і подати її до захисту протягом наступного року з оплатою витрат ВНТУ згідно з кошторисом.

2.13. У разі виявлення плагіату повторний захист магістерської дисертації дозволяється тільки після її переробки та зміни назви.

2.14. За необхідності ДЕКІн може висловити свою позицію щодо рівня підготовки студента, рівня (якості) керівництва магістерською кваліфікаційною роботою або якості відзиву рецензента, а також висловити свої пропозиції або рекомендації щодо підготовки магістрів з даної спеціальності. Свою позицію ДЕКІн формулює у вигляді протоколу, який подає до Ученої ради ВНТУ для наступного розгляду та відповідного реагування.

2.15. Диплом магістра з відзнакою отримують особи, які:

- захистили магістерську дисертацію з оцінкою, „відмінно” у встановлений цим Положенням термін;

- на всіх іспитах магістерського мінімуму отримали оцінки “відмінно”;

- мають диплом бакалавра чи спеціаліста з відзнакою;

- в додатку до диплома магістра мають не менше 75% оцінок “відмінно” з усіх навчальних дисциплін та практичної підготовки, а решту оцінок — не нижче “добре”;

- мають оцінки “відмінно” за результатами державної атестації.

2.16. У разі, якщо магістрант не захистив дисертацію до встановленого в п. 5.2.7 терміну без поважних причин і навчається на умовах надання платних послуг населенню, тоді термін навчання подовжується на основі підписання додаткової угоди із щомісячною оплатою, але на термін не більший, ніж шість місяців.

2.17. Незалежно від форми навчання, магістрант, який не захистився до 20 жовтня, не бере участі в конкурсі вступу до аспірантури ВНТУ в той же навчальний рік як такий, що не встиг вчасно подати документи для вступу до аспірантури.


6. ПОРЯДОК ПРИЙОМУ ДО АСПІРАНТУРИ

7. ПРАВА ТА ОБОВ'ЯЗКИ МАГІСТРАНТІВ

8. ОСНОВНІ ВИМОГИ ДО ДИСЕРТАЦІЇ НА ЗДОБУТТЯ
КВАЛІФІКАЦІЇ МАГІСТРА

1. Назва дисертації повинна бути, по можливості, короткою, відповідати обраній спеціальності та суті наукової задачі, котра розв'язується.

2. Під час написання дисертації магістрант повинен обов'язково посилатися на авторів і джерела, з яких запозичив матеріали або окремі результати.

3. У дисертації необхідно стисло, логічно і аргументовано викладати зміст і результати досліджень, уникати загальних слів, бездоказових тверджень, тавтології.

4. За отриманими результатами магістерська дисертація за напрямком наукової діяльності повинна складати 30-40% кандидатської дисертації з цієї або спорідненої спеціальності.

5. Вимоги до змісту магістерської дисертації та правила її оформлення складаються у відповідності з діючими в Україні вимогами до змісту та правилами оформлення кандидатської дисертації.

6. Дисертація повинна містити титульну сторінку, зміст, перелік умовних позначень (за необхідністю), вступ, основну частину, висновки, список використаних джерел, додатки (за необхідністю).


9. ДОКУМЕНТАЛЬНЕ ОФОРМЛЕННЯ НАВЧАННЯ
НА МАГІСТЕРСЬКОМУ РІВНІ

1. Документація для студентів, які навчаються за магістерськими програмами, ведеться за загальними правилами, встановленими для студентів вищих закладів освіти.

2. Контроль за навчанням магістрантів наук у ВНТУ здійснює ІнМАД:

- організаційне забезпечення підготовки магістрів з усіх спеціальностей (в т.ч. організація та проведення екзаменаційних сесій, нарахування стипендій тощо);

- затвердження тематики та оцінка відповідності вимогам магістерських дисертацій;

- контроль за виконанням індивідуальних планів магістрантів;

- аналіз ефективності роботи наукових керівників.

3. Представниками ІнМАД на факультетах та кафедрах є члени Ученої ради ІнМАД, які здійснюють поточний контроль підготовки магістрантів наук. У разі, якщо стан підготовки визнається недостатнім, тоді магістрант викликається на засідання Ученої ради ІнМАД для пояснення причин такого становища і планів для його виправлення, про що подається письмовий звіт.

4. Після зарахування магістрантів наук на навчання профільні інститути до 5 липня повинні передати до ІнМАД такі документи:

- навчальну картку студента;

- додаток до диплома бакалавра.



10. ОСОБЛИВІ УМОВИ

11. НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ, ЩО РЕГЛАМЕНТУЮТЬ
НАВЧАННЯ В МАГІСТРАТУРІ


ВНТУ, Інститут магістратури, аспірантури та докторантури
Відповідальний: Мокін В.Б., к.т.н., доц., директор ІнМАД
Дизайн: Лосєв Г.О.