This version of the page http://www.magistr.net.ua/article/438.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-08. The original page over time could change.
 
 
 


 
TOP:     ГЛАВНАЯ СТРАНИЦА      MBA      EMBA      БИЗНЕС-ОБРАЗОВАНИЕ В УКРАИНЕ      БИЗНЕС-ШКОЛЫ УКРАИНЫ      ПРОГРАММЫ MBA   
 

Все о МВА

MBA
Школы бизнеса
Школы бизнеса Украины
Школы бизнеса России
Школы бизнеса Европы
Программы MBA
Executive MBA
Full-time MBA
Part-time MBA
Global MBA
Distance MBA
Аккредитация образования
AACSB
AMBA
EQUIS
ECBE
РАБО
Поступление на MBA
GMAT
TOEFL
Эссе для MBA
VIP- вакансии
О портале
Контакты
Реклама
Релизы
Статьи
Партнеры

Лучшие статьи о MBA

Рейтинг лучших бизнес-школ мира (Global MBA rankings 2007)
Известное британское издание «Financial Times» опубликовало очередной рейтинг лучших бизнес-школ мира (Global MBA rankings 2007).

 
Степень MBA
Важность степени MBA для карьерного роста в области менеджмента становится неоспоримой.

 
MBA в Украине
MBA пришло в Украину. Готова ли Украина к MBA? Современный взгляд на ситуацию с бизнес-образованием в Украине.

 
Диплом MBA
Нужен ли диплом MBA? Если вы собираетесь строить свою карьеру, то ответ у нас однозначный: диплом mba необходим.

 
Выбираем школу бизнеса
Советы по выбору школы бизнеса и программы MBA. Определение критериев при выборе школы бизнеса и программы MBA

 
Рождение MBA в России
Необходимость в специальных знаниях и MBA осознают и многие карьеристы, мечтающие выгодно отличаться от конкурентов.





 
Обучение через Интернет
Сегодня обучение через Интернет рассматривается не просто как удобная возможность повышения квалификации, а как вполне серьезная альтернатива обычному образованию, которая даёт студенту возможность получить глубокие знания.

 
Корпоративное обучение персонала
Корпоративное обучение персонала - способ создания сплачённой команды профессионалов, подготовленных к любым изменениям и способных достичь любых высот в бизнесе.

 

Образование

MBA в мире

Статистика



MBA в СНГ

Так все-таки: МВА чи міні-МВА?


У черговому номері журналу «Деньги.ua» (№46, 22.11.2007) вийшов матеріал під назвою «Що таке міні-МВА?».

Директор програм PMD, доцент кафедри бізнес-адміністрування МІМ-Київ, к.е.н. Олексій Виноградов в інтерв'ю журналу висловив свою точку зору із цього приводу. Пропонуємо тим нашим майбутнім слухачам, що визначаються, який формат навчання обрати: МВА чи міні-МВА, повний текст інтерв'ю, в якому визначено всі «за» і «проти» такого вибору.

- Що таке міні-МВА? Зазначте, будь ласка, принципові відмінності цієї програми в порівнянні з програмою МВА.

- Програми МВА і міні-МВА у МІМ-Київ ідеологічно близькі, однак мають кілька принципових відмінностей. Так само як і в програмі МВА, бізнес розглядається як єдине ціле, а управління бізнесом - як цілісна система. Однак якщо слухачі МВА розглядають управління бізнесом у міжнародному контексті з урахуванням глобалізаційних процесів («ми не в Україні, ми - у світі»), то на міні-МВА бізнес розглядається на локальному, українському рівні. Відповідно, у міні-МВА немає міжнародного блоку курсів (міжнародний маркетинг, міжнародний еккаунтинг тощо, а також закордонного дво- чи тритижневого стажування у Швейцарії, Бельгії, США, Китаї).

Наступна відмінність міні-МВА від традиційної МВА полягає в скороченій кількості годин навчання й у підходах до викладання. У нас кількість годин за програмою МВА - 800-900 (при встановленому EFMD мінімумі в 400 годин), а на міні-МВА курс навчання складається із 240 годин. Строк навчання - від 7 до 9 місяців - залежить від вечірнього або модульного формату програми.

Традиційна МВА - це програма, що містить безліч різноманітних навчальних інструментів, таких як: комп'ютерні симуляції, обговорення кейсів, запрошення guest-спікерів, закордонне бізнес-стажування тощо.

Слухачі міні-МВА мають можливість прослухати ті ж курси, але в іншому форматі й, відповідно, з іншим ефектом. Також на МВА є низка вузькоспеціалізованих предметів, наприклад, маркетингові дослідження, маркетингова комп'ютерна симуляція MARKSTRAT та ін., тоді як на міні-МВА маркетинг представлено загальним і значно скороченим курсом, у якому відбито тільки ключові для розуміння моменти. Приблизно така сама ситуація і щодо інших дисциплін.

Якщо люди прагнуть повноцінно «відчути» проблематику сучасного бізнесу - вони повинні йти на МВА, а якщо їм достатньо просто систематизувати свої знання, то їх цілком задовольнить формат міні-МВА.

Крім того, слухачі повної програми МВА протягом 2-х років навчання зближуються один з одним, мають можливість встановлювати неформальні бізнес-зв'язки, контакти й партнерства, які тривають роками й десятиліттями. На міні-МВА це відбувається набагато меншою мірою. Основні переваги міні-МВА - це терміни й ціна: не 2 роки, а 7-9 місяців і приблизно в п'ять разів дешевше.

Є відмінності й у структурі слухачів. На МВА навчаються керівники структурних підрозділів великих компаній, власники й управлінці великого бізнесу. Слухачі міні-МВА - це, в основному, керівники середньої ланки великих компаній або власники/керівники середніх і дрібних підприємств.

Відповідно, спрощено умови вступу. На відміну від МВА, кандидати на навчання за програмою міні-МВА не повинні проходити досить складне тестування, співбесіду англійською мовою, написання есе та ін. Тому у випускника МВА зовсім інший статус - магістр бізнес-адміністрування й державний диплом. Випускник міні-МВА одержує сертифікат МІМ-Київ і «Свідоцтво про підвищення кваліфікації» державного зразка.

- Чи зростає в Україні попит на програми міні-МВА?

- Безумовно зростає, тому що все більше людей доходять висновку про необхідність систематизувати свої знання в бізнесі, але багатьом бракує часу або грошей на одержання повноцінного МВА, тому що вартість цієї програми з кожним роком також зростає. Однак навіть за підвищеної ціни попит на міні-МВА зростає стрімко: цього року він збільшився майже на третину.

- Чи існує формат міні-МВА у закордонних бізнес-школах?

- Як я вже говорив, повноцінний диплом видається тільки після закінчення програми МВА. Міні-МВА не є другою вищою освітою.

За кордоном такого формату програми МВА, як міні-МВА взагалі немає. Вони вважають його ледь не дискредитацією ідеї МВА. Провідні бізнес-школи світу пропонують короткострокові програми, 2- або 3-денні, з яких-небудь аспектів менеджменту, маркетингу тощо. Але в Україні формат міні-МВА прижився й має право на існування, оскільки на ринку бізнес-освіти на нього є попит. Але цей формат у жодному разі не повинен асоціюватися із традиційною, повноцінною МВА.

- Наскільки цінується документ про навчання за програмою міні-МВА компаніями-роботодавцями?

- Цінність кожного документа залежить від авторитету бізнес-школи, що його видала. Судячи зі збільшення попиту на такий формат навчання, як міні-МВА, попит на нього зріс. Однак і тут необхідні уточнення. Серйозні компанії розуміють різницю між цими програмами. Міні-МВА повинна цінуватися як свідчення того, що людина підвищила свою кваліфікацію. І хоча на цінність документа впливає бренд бізнес-школи, сертифікат міні-МВА жодним чином не заміняє диплома МВА, і великі компанії, що наймають на роботу таких співробітників, це усвідомлюють. На короткострокові програми люди йдуть, як правило, не заради документа, а щоб систематизувати свої знання в бізнесі. Сам по собі документ не є автоматичною гарантією одержання кращої роботи або кращої позиції. Однак традиційний диплом МВА для багатьох західних компаній є значною перевагою при прийнятті на роботу. Якщо говорити про Захід, то диплом МВА «топових», рейтингових бізнес-шкіл відкриває їхнім власникам двері до багатьох великих компаній.

- Як ставиться МІМ-Київ до розвитку програм міні-МВА? Чи планує впроваджувати (або розширювати) перелік таких програм?

- МІМ-Київ був піонером на ринку бізнес-освіти, що запропонував формат короткострокових програм. Ми назвали їх PMD (Program for Management Development) або Програма розвитку управлінського персоналу. Міні-МВА саме і входить до портфеля короткострокових програм PMD. Оскільки ми є авторами цієї програми, то будемо її розвивати й надалі. Більше того, на розвитку короткострокових програм у МІМ-Київ робиться серйозний акцент. У найближчому майбутньому портфель таких програм буде значно розширено.

На традиційній МВА ми використовуємо комп'ютерну симуляцію Management Game, створену в США спеціально для слухачів цієї програми й орієнтовану на міжнародні ринки. У ній беруть участь студенти з Японії, США, Канади, Китаю, Росії та ін. Команда наших слухачів неодноразово виходила переможницею таких віртуальних міжнародних комп'ютерних змагань. До речі, креативність і знання наших слухачів викликають захват у всіх закордонних учасників. Для слухачів міні-МВА створено спеціальний формат цієї комп'ютерної симуляції відповідно до українського, локального бізнес-середовища.

- Які, на ваш погляд, перспективи розвитку міні-МВА в Україні? Чи не стане ця програма ласим шматком для тих освітніх установ, які просто захочуть заробити на хвилі популярності МВА програм?

- Міні-МВА точно буде розвиватися й, напевне, стане «ласим шматком» для багатьох, як це свого часу трапилося із традиційною програмою МВА. До програми МВА існують вимоги й стандарти впливових міжнародних організацій, які видають свою акредитацію бізнес-школам. Є також і формальні вимоги з боку Міністерства освіти і науки України (МІМ-Київ, до речі, є єдиною українською бізнес-школою, що має державну акредитацію за програмою МВА). Однак і ринок має свої сформовані стандарти щодо фахівців з дипломом магістра бізнес-адміністрування. Час все розставляє на свої місця, сертифікати й дипломи ВНЗ, що пропонують неякісні програми, не користуються попитом. Така ж ситуація може повторитися й на ринку міні-МВА. Але час покаже, який провайдер забезпечує кращу якість і чиї випускники будуть реально цінуватися на ринку праці.

- Чи можна віднести міні-МВА до програм PMD, які пропонуються деякими бізнес-школами?

- Програма PMD, про яку я вже згадував, це програма, розроблена в МІМ-Київ нашими викладачами й фахівцями. Це наше дітище, наша торговельна марка. Всі подібні програми в інших бізнес-школах, по суті, клонують наш формат. Міні-МВА саме і входить до структури портфеля програм PMD.

- Чи належать до програм міні-МВА нішеві (спеціалізовані) програми МВА для маркетологів, фінансистів та ін.?

- Нішеві програми належать до формату PMD, але зараховувати до таких міні-МВА некоректно. Якщо врахувати, що курси програми міні-МВА охоплюють увесь спектр питань, необхідних для систематизації проблем управління бізнесом, то назвати її нішевою, на мій погляд, не можна.

- Назвіть сильні й слабкі сторони української міні-МВА?

- Мені ні з чим порівнювати, оскільки на Заході до цього формату ставляться негативно. Щодо нашого ринку, то якість програми залежить від того, яка бізнес-школа пропонує цей продукт. Для нас програма міні-МВА дуже важлива, і курси викладають ті самі викладачі, що й на МВА. Вони розробляли програму міні-МВА таким чином, щоб при мінімальній кількості годин дати слухачам максимум знань.

Слабкою стороною української міні-МВА є її нечітке позиціонування стосовно традиційних МВА. Спроби позиціонувати її нарівні із МВА дезорієнтують споживачів. Деякі слухачі, яким варто було б навчатися на МВА, помилково відмовляються від навчання за повною програмою, часто втрачаючи шанс більш повного розкриття свого потенціалу в межах повноформатної програми.

- Чи підвищує диплом міні-МВА вартість фахівця на ринку праці? Як ставляться наші й західні компанії до фахівців з такими дипломами? Чи готові вони платити більше?

- Не думаю. Швидше за все, слухач міні-МВА має можливість систематизувати свої знання й розширити своє розуміння бізнесу, якщо він візьме від цієї програми все, що зміг і захотів узяти. Його професійні якості вдосконалюються й шліфуються, і в такий спосіб підвищується його цінність на ринку праці. Але проста наявність якого-небудь документа навряд чи надасть йому додаткової цінності в очах роботодавця. Набір здобутих знань дасть йому можливість розвити свої вміння й навички, щоб переконати роботодавця у своїй цінності.

Якщо таким фахівцям платять більше, те це пов'язане з тим, що в них змінилися бачення бізнесу й підходи до управління його різними аспектами. Іноді для людини, що пройшла курс навчання, є проблемою відсутність однодумців у компанії, де він працює, брак у колег такого ж бачення розвитку бізнесу й підходів до управління ним, як у нього. Тому ми говоримо, що навчати потрібно не одного й не двох осіб, а групу менеджерів тієї чи іншої компанії для формування єдиного бачення. Інакше зазначені вище переваги розмиваються й губляться. У компанії повинна сформуватися критична маса людей, що «розмовляють однією мовою». Тому так історично склалося, що багатьох наших сьогоднішніх студентів відправили навчатися до МІМ-Київ їхні керівники - наші випускники. Однакова база, однакове бачення розвитку - необхідна умова для спільного ведення бізнесу.

Крім того, кандидат на навчання у МІМ-Київ це, як правило, фахівець, у якого немає гострої проблеми підвищити свою «вартість» за допомогою МВА. Часто на навчання до нас його направляє компанія, у якій він працює. Для такої людини диплом - це додаткові можливості для нього як сформованого фахівця, додатковий плюс до тих його конкурентних переваг, які вже є.


Реклама



Выставки

World MBA Tour в Киеве
Четверг 11 Октября, 17:00-21:00, отель «Русь». Более 50 бизнес-школ будут представлены на QS World MBA Tour в Киеве.

 
Выставка «Кадровый менеджмент» в Киеве.
30 октября 2007 года в Киеве состоится XIV Международная профессиональная выставка «Кадровый менеджмент»

 

Программы MBA

Программа Mini-MBA
Краткий курс или новый формат программы MBA?

 
Программа IMBA
Программа International MBA (IMBA) - весь мир на ладони!

 
Full-time MBA
Full-time MBA - бизнес-образование полной грудью - это стиль жизни!



 
Executive МВА (ЕМВА)
ЕМВА - это программа MBA, рассчитанная на опытных руководителей.

 
Part-time MBA
Программа Part-time MBA - если у вас богатый опыт работы и вам за 30, то Вам сюда!

 
Global MBA
Программа Global MBA - вы работаете в межнац. корпорации?

 
Distance MBA
Программа Distance MBA - бизнес-образование дома и на работе.

 

Обучение и курсы

Узнай также о:

DBA
Нужно ли DBA выпускнику МВА?

 
CIM - CIM откройся!
Королевский Британский институт маркетинга

 
Квалификация CIMA
CIMA - первая в мире программа разработанной согласно международным стандартам образования Международной Федерации Бухгалтеров

 
МВА дистанционно
MBA дистанционно или заочно? Что выбрать?

 
CFA или MBA
CFA - Chartered Financial Analyst - международная степень сертифицированного финансового аналитика.

 
GAAP - ГААП
GAAP (ГААП – это западные стандарты бух учета и отчётности США

 
IAS - мсфо
IAS - междунар. стандарты бухгалтерского учёта

 
Второе высшее образование
Сейчас второе высшее образование - неплохой вариант для получения знаний.

 
ACCA
АССА - DipIFR (Diploma in International Financial Reporting)

 
Дистанционное обучение
Кто же сейчас является потребителем программ дистанционного обучения?

 
 
Магистр.net.ua - Ваш проводник в мир MBA

Мир MBA огромен - в данный момент насчитывает сотни бизнес-школ в различных странах, множество программ МВА и десятки тысяч людей, получивших бизнес-образование по программам MBA. Портал Магистр.net.ua позволит Вам ознакомиться со спецификой MBA и покажет, как стать частью этого мира профессионалов!
Copyright: Магистр.net.ua 2006-2007. Использование материалов, размещённых на сайте, допускается только при условии установки прямой ссылки на сайт.