This version of the page http://dietolog.com.ua/ukr/veg.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-03-02. The original page over time could change.
Бесплатная консультация по диетологии, видам питания, диетам… или как похудеть | Вегетаріанство

Бесплатная консультация по диетологии, диетам… или как похудеть

Русский язык | Украинский язык
На головну сторінку
Нові закони | База законів | Накази МОЗ | Накази обл. СЕС | Рішення | Розпорядження | Інші документи
Класична теорія збалансованого харчування | Теорія адекватного живлення | Інші теорії і концепції
Функції їжі | Харчові отруєння | Харчові захворювання
Юридична адреса | E-mail адреса | Телефони
Структура | Головний лікар | Контактні телефони | Реквізити | Постанови
Будівля | Техніка | Інші
subglobal8 link | subglobal8 link | subglobal8 link | subglobal8 link | subglobal8 link | subglobal8 link | subglobal8 link

Вегетаріанство

Вегетаріанство

Вегетаріанство – це харчування продуктами рослинного походження. Однак вегетаріанцями прийнято вважати і тих, хто поряд з рослинними вживає молочні продукти і яйця з виключенням із харчування м'яса і риби. Таким чином, є 3 основних види вегетаріанства: 1) веганство – суворе вегетаріанство – вживання тільки рослинної їжі у будь – якій кулінарній обробці; 2) лактовегетаріанство – вживання у їжу рослинних і молочних продуктів; 3)лактоововеганство – вживання у їжу рослинних і молочних продуктів, а також яєць.

У світі біля 1 млрд чоловік є вегетаріанцями, але значна частина з них стали ними не добровільно, а через соціально-економічні причини. У разі поліпшення матеріальних умов життя „вимушені” вегетаріанці включать у харчування м'ясо та інші тваринні продукти. Погіршення економічної ситуації у будь – якій країні завжди супроводжується „вегетаріанізацією” харчування частини населення, оскільки більшість рослинних продуктів дешевші і доступніші, ніж продукти тваринного походження.

Добровільне вегетаріанство зумовлене: 1) релігійними приписами; 2) морально-етичним переконанням, що заперечують забій тварин; 3) медичними(оздоровчими) причинами. Прибічники вегетаріанства з медичних причин вважають, що таке харчування найбільш адекватне організму людини, воно забезпечує здоров'я, профілактику хвороб і активне довголіття.

Суворі вегетаріанці(вегани). Їх харчування дефіцитне повноцінними білками, вітамінами В2, В12, А і D . Вміст кальцію, заліза, цинку, міді кількісно може бути достатнім, але засвоюваність їх рослинної їжі низька. Тому суворе вегетаріанство не раціональне для ростучого організму дітей і підлітків. Діти з сімей ваганів нерідко відстають від однолітків у фізичному розвитку, у них частіше зустрічаються латентні і маніфестні прояви аліментарної патології. Веганство не може забезпечити підвищену потребу у легкозасвоюваному кальції у літніх людей, особливо жінок у період пост менопаузи, коли є велика небезпека розвитку остеопорозу. Несприятливо впливає суворе вегетаріанство на вагітних жінок і матерів, що годують груддю, розвиток плода і здоров'я дитини грудного віку. Організм дорослої здорової людини може адаптуватися до нормального надходження деяких незамінних нутрієнтів. Однак під час захворювань пристосовані можливості організму можуть виявитися недостатніми, а у разі деяких захворювань(великі хірургічні втручання і травми, опікова хвороба, деякі захворювання органів травлення тощо) підвищується потреба у повноцінному білку, яку не може забезпечити веганство. Це стосується і осіб важкої фізичної праці або тих, хто інтенсивно займається спортом.

Лактовегетаріанці. На відміну від ваганів у них менший дефіцит вітаміну В12, заліза частково цинку і міді, але молоко і молочні продукти бідні на них і не можуть повністю задовольнити потреби організму. У лактоововегетаріанців можливий невеликий дефіцит заліз у зв'язку з низьким його засвоєнням із яєць. Загалом лактовегетаріанство і тим більше лактоововегетаріанво не протерічать сучасним принципам раціонального харчування.

Вегетаріанське харчування у разі широкого асортименту рослинних продуктів має позитивні моменти: високий вміст вітаміну С, каротиноїдів, калію, магнію, харчових волокон, а у разі веганства – майже повна відсутність насичених жирних кислот і холестерину. Однак молочні продукти і яйця можуть бути більшим джерелом жирів, насичених жирних кислот і холестерину, ніж м'ясні продукти.

Прибічники вегетаріанства як оздоровчого харчування вважають, що м'ясо несприятливо впливає на організм у зв'язку з наявністю у ньому токсичних біогенних амінів, утворенням з білків м'яса сечової кислоти, аміаку та інших продуктів метаболізму. Вважають, що вказані речовини порушують функцію ЦНС і перевантажують діяльність печінки і нирок через необхідність їх знешкодження і виділення з організму. Думка про шкідливість мяса у разі раціонального(тобто не надмірного) споживання не має наукового обґрунтування. Це положення стосується і окремих метаболітів мясної їжі, наприклад сечової кислоти. Доведено, що сечова кислота і аскорбінова кислоти є активними водорозчинними антиоксидантами в організмі людини. Крім того, сечова кислота захищає аскорбінову кислоту від окислення. Висока концентрація сечової кислоти у крові вищих мавп і людини розглядається як своєрідне пристосування до дефіциту вітаміну С. Вважають, еволюційне підвищення рівня сечової кислоти як антиоксидантну у людини сприяло її довголіттю порівняно з нижчими мавпами. Ці відомостіє одним із прикладів не оптимальності регулюючих систем організму людини, оскільки високий рівень сечової кислоти у крові і тканинах спричинює загрозу розвитку подагри і уратного нефролітіазу. Однак треба враховувати, що ці захворювання розвиваються тільки у раз спадкової схильності.

За деякими даними, у суворих вегетаріанців порівняно з особами, котрі харчуються звичайно, нижча смертність від ішемічної хвороби серця, менше поширені гіпертонічна хвороба та інсулін незалежний цукровий діабет, рідше виникають деякі форми раку, зокрема товстої кишки. З іншого боку, встановлено, що у ваганів частіше зустрічаються недостатність вітамінів і мінеральних речовин, анемія, вища інфекційна захворюваність, зокрема на туберкульоз. У 1990 р. Американська дієтлогічна асоціація висловила свою позицію відносно суворого вегетаріанства: за умови доповнення раціону препаратами вітамінів і мінеральних речовин веганство може мати значення у профілактиці атеросклерозу і деяких інших захворювань, незважаючи на невисоку біологічну цінність білка суворо вегетаріанського харчування.

Молочно – рослинна спрямованість харчування вважається доцільною для літніх і старих людей. Однак дослідження показали, що тільки 9% довгожителів були протягом життя лактовегетаріанцями. У разі деяких захворювань на короткий або тривалий термін обмежують або виключають м'ясо тварин і птиці, рибу. Вегетаріанська спрямованість харчування, що не виключає споживання тваринних продуктів, рекомендується у разі ожиріння, атеросклерозу і пов'язаних з ним захворювань – дискінезій кишок із закрепами, подагри, сечокам'яної хвороби з уратурією тощо. Суворо вегетаріанське харчування у вигляді розвантажувальних днів є складовою частиною дієтотерапії багатьох захворювань. Для здорових людей оптимальним є змішане харчування: широке використання овочів, плодів і різних вегетаріанських страв, а також відмова від надмірного споживання мяса і мясних продуктів. Слід урахувати, що змішаний раціон створює більші можливості для пристосування харчування до біохімічної індивідуальності організму, ніє раціон, який складається переважно з рослинних або тваринних продуктів.

 

 

 


Все про якість харчових продуктів:
Женщинам не рекомендуется пить колу


Це цікаво знати:

Польза или вред от средств для похудения

 


Статистика отруєнь:
Горячий бульон поможет справиться с простудой


Нові документи:

К чему может привести жизнь без растительного белка?

Розробники | Мапа сайту | Зворотний зв'язок | ©2005 Консультация по диетологии
При передруку матеріалів посилання на dietolog.com.ua обязательна