This version of the page http://www.caritas-spes.org.ua/proekts.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-10-11. The original page over time could change.
Карітас-Спес Україна - Наші проекти

Дiйсний член Карітас Європа  та  Карiтас Iнтернацiоналiс



ПРО НАС

КАРІТАС В РЕГІОНАХ

НАШІ ПРОЕКТИ

МЕДИЧНА ОПІКА

АНТИ-СНІД

НОВИНИ

ФОТОГАЛЕРЕЯ

КОНТАКТИ

ЦІКАВІ ЛІНКИ

ЯК ДОПОМОГТИ

Діти

Оздоровчі табори
Дитячі будинки
Дитячі садки
Світлиці
Реконструкція таборів

Малозабезпечені

Благодійні їдальні
Медична допомога
Гуманітарна допомога

Опіка

Будинки милосердя
Опіка над людьми
Соціальні центри

ВІЛ/СНІД

Семінари-тренінги
Центр ресоціалізації

Інші проекти

Робота з в'язнями
Місцеві проекти


Відпочинок та оздоровлення дітей в 2005 році.

За минулий рік релігійна місія Карітас-Спес організувала відпочинок для 2714 дітей, яких супроводжували 257 вихователів. Крім того парафіяльні осередки Карітас по можливості організовували відпочинок дітей у своїй місцевості. Відпочинок здійснювався в оздоровчих центрах, що вказані нижче:

Яблуниця.

Цей оздоровчий центр розташований в прекрасному місці, у високогір’ї Карпат. Тут за рік відпочили 771 дитина. В оздоровчому таборі є всі умови для проходження курсу повного фізичного відновлення (тому що діти знаходяться в сприятливому екологічному середовищі), оздоровлення, поліпшення як фізичного, так і духовного стану дітей.

Олександрівка.

На відпочинкових турах в цьому таборі, що входить до складу Харитативного центру „Карітас-Спес-Олександрівка” протягом року побувало та відпочило 528 дітей. Центр „Олександрівка” знаходиться в живописному місці з красивою природою.

Оздоровчий табір Зарічани та центр отців Францисканців.

Ці табори знаходяться в прекрасному місці, на березі річки Тетерів, в сосновому лісі. Відпочинок дітей проводився тільки в літній період.
В центрі Карітас-Спес пройшли оздоровлення 506 дітей під наглядом досвідчених вихователів. Табір отців Францисканців прийняв на відпочинок 382 дитини в супроводі 35 вихователів. Діти, які були на відпочинку, мали можливість багато часу перебувати на свіжому повітрі, купатися в річці та позасмагати. На території оздоровчого табору будується окрема каплиця, вже закладено фундамент.

Ворзель.

Оздоровчий центр, розташований на території Вищої Духовної Семінарії в смт. Ворзель Київської області, приймав на оздоровлення та відпочинок дітей з січня по березень та з травня по серпень місяці. В цілому за рік у Ворзелі відпочили та оздоровились 88 дітей. Кожного вечора були організовані веселі програми, сценки, вечори з багаттям, проводились різноманітні цікаві конкурси.

Бердянськ (берег Азовського моря).

Центр "Quo vadis" Карітас-Спес Бердянськ прийняв впродовж року на відпочинок 254 дитини. В таборі м. Бердянська діти мали можливість кожен день купатися в теплому Азовському морі (на так званій Бердянській косі), в міру загорати та приймати в тіні повітряні ванни. Завдяки всім цим факторам зменшується кількість захворювань, діти загартовуються та стають здоровішими.

Одеса.

В 2005 році Карітас-Спес мав можливість провести курс оздоровлення для дітей з порушеннями опорно-рухомого апарату. Свої послуги надав нам дитячий санаторій «Люстдорф», міністерства охорони здоров’я України. Завдяки зусиллям Карітас-Спес Одеса, було закуплено 185 путівок для дітей по зниженим цінам.

Луцьк.

Карітас-Спес-Луцьк у 2005 році провів оздоровлення дітей в літній період на місцевому озері Світязь – за літній період відпочили 120 дітей.

Повернутись

Будинки сімейного типу для дітей-сиріт.

Карітас-Спес організовує та провадить дитячі будинки сімейного типу, в яких постійно проживають діти-сироти та діти, позбавлені батьківської опіки. Вихованням дітей займаються сестри-монахині та спеціально підготовані вихователі. В будинках діти проживають постійно до повноліття, навчаються в загальноосвітніх школах, відвідують дитячі садки, отримують добре виховання, а найголовніше, отримують любов, якої не мали або були позбавлені, навіть маючи батьків.

Дім ім. св. Йосипа для дітей-сиріт в Києві. Був відкритий влітку 2001 року і розрахований на 12 дітей. Зараз у ньому перебуває 8 дітей віком від 1,5 до 14 років з перспективою приймати ще дітей в майбутньому. Наближається до завершення процес надання будинку статусу державного, що має відбутися на початку 2006 року.
“Дім Марії”, що знаходиться в м. Житомирі, був відкритий в 2003 році. Зараз в цьому будинку виховується 8 дітей від 1,5 до 14 років. Діти знаходяться на опікунстві вихователів.
Дім ім. св. Йосипа в Житомирі. Був відкритий восени 2004 року, на сьогоднішній день тут перебуває 7 дітей-сиріт 1,5 року до 15 років. Діти знаходяться на опікунстві вихователів.
Дитячий будинок сімейного типу в смт. Ярмолинці Хмельницької обл. було створено в 2000 р. У вересні 2005 року було надано державний статус ДБСТ. Тут виховується 8 дітей віком від 5 до 8 років. П’ятеро дітей ходять до школи, а троє до дитячого садка.
В Мукачево діє дитячий будинок "Сім’ї Бургер" - 10 дітей (8 взятих та 2 своїх) віком від 1 до 13 років. 7 дітей ходять до школи. Батьками-вихователями є молода пара. Будинок був заснований в 2002 році. За цей період він був фінансований за допомогою особистого пожертвування з Австралії, Фондом „Віри” на Закарпатті (Угорщина), Фондом Францисканської Місії на Закарпатті (Угорщина), але допомагають і декілька родин з Угорщини. Очікується державна підтримка з січня 2006 року.
В смт. Великий Березний функціонує дитячий будинок "Св. Гавриїла" (11 дітей) та дитячий будинок "Цариці Миру" (7 дітей). В першому директор місцевого Карітас є і матір’ю-вихователем, в другому вихователем дітей є сестра-монахиня зі Словачинни. Перший будинок був заснований в 2000 році, а другий трохи пізніше. Фінансування проходить від Карітас Чехія.
Дитячий будинок в смт. Хуст імені "Св. Франциска" має 13 дітей (вісім прийнятих та п’ять своїх). Виховує дітей подружжя середнього віку. Будинок утримується за допомогою багатьох малих спонсорів в тому числі однієї швейцарської парафії, французького благодійного фонду, Фондом Францисканської Місії на Закарпатті, підтримують родини з Угорщини.
В м. Чернігові діє дитячий будинок сімейного типу. Його провадять сестри з ордену Назаретанок. В будинку постійно проживає 4 дитини.
У Львівській області Карітас-Спес допомагає для двох дитячих будинків сімейного типу, де перебуває 9 та 4 дитини-сироти відповідно.

Повернутись

Дитячі садки.

Карітас-Спес бере шефство над дитячими садками в містах, в котрих діють центри Карітас-Спес, та організовує власні дитячі садки. Виховання в дитячих садках проходить в релігійному дусі. Дані дитсадки знаходяться в значно кращих умовах ніж подібні державні заклади по країні. Нижче приведено перелік дитсадків, яким допомагає благодійна місія Карітас-Спес.

Дитячий садок при центрі „Quo vadis” Карітас-Спес Бердянськ (Запорізька обл.)
Дитячий садок Карітас-Спес для дітей з бідних родин у м. Дніпродзержинську (Дніпропетровська обл.)
В Закарпатській області Карітас-Спес Мукачево взяло шефство та активно опікується цілим рядом дитсадків:

-с. Кобилецька Поляна (Рахівський район) 20 дітей;
-смт. Великий Бичків (Рахівський район) 28 дітей;
-смт. Солотвино (Тячівський район) 48 дітей;
-смт. Буштино (Тячівський район) 45 дітей;
-с. Королево (Виноградівський район) 25 дітей;
-с. Фанчикове (Виноградівський район) 25 дітей;
-м. Виноградово 50 дітей;
-с. Клинове Виноградівський район) 20 дітей.

Останній садок відрізняється від інших тим, що він є державним закладом, де держава фінансує зарплату та комунальні послуги. Карітас дбає про харчування. Завдяки добрим намірам директору садка та селищної голови заклад працює у дусі католицького дитячого садка. Карітас може підтримувати вищевказані дитсадки головним чином за допомогою Фонду Францисканської Місії на Закарпатті та Franziskaner fur Mittel und Osteuropa, Wien.
Продовжується будівництво дитячого садочка і сиротинця на 30 місць у сестер св. Йосипа. (м. Стрий, Львівська обл.)

Повернутись

За допомогою Карітас-Спес організовано
світлиці та притулки для дітей.

В Харкові організовано центр для дітей вулиці (проведення зустрічей, ігрові кімнати, навчальні кімнати, надання можливості помитися і випрати одяг, ведеться робота з профілактики токсикоманії та дитячої проституції). Приходить 80 дітей для них діє кружок, виготовляються іграшки та потім продаються. Кошти з цього йдуть на допомогу хворим дітям в Харкові. В 2005 році було організовано літній відпочинок для 70 дітей, що відвідували світлицю.

“Світлиця при Київському Соціально-Пасторальному центрі ім. Йоана Павла ІІ”. В Центрі діє світлиця, де щоденно бувають до 15 дітей. Для дітей з малозабезпечених родин проводяться катехези, ігри, різні розваги. Діти виконують домашнє завдання, організовуємо для дітей чай з солодощами. Діти з кризових родин в липні мали можливість поїхати в Карпати з вихователями Центру. 31 серпня було запрошено дітей після канікул, для них були приготовані подарунки. 6 грудня на свято св. Миколая, діти приготували виставу про св. Миколая, потім всі отримали подарунки, при цьому було 20 дітей. Акція „Різдвяні подарунки”. Дітям, які відвідують „Світлицю” при соціальному центрі, роздаються на Різдво святкові подарунки.

Світлиця для дітей в центрі “Quo Vadis” в Карітас-Спес Бердянськ (м. Бердянськ, Запорізька область).

Головною ділянкою роботи Кам’янець-Подільського осередку Карітас-Спес є опіка та виховання молоді. Вже 4 роки діє в місті благодійна “Світлиця” для дітей з неблагополучних сімей, домом яких була вулиця - дітей з проблемних, багатодітних сімей, напівсиріт та обездолених. На сьогоднішній день Світлицю відвідують 25 дітей. Щоденно, крім суботи та неділі, з 13-ї години діти в теплій домашній атмосфері, яку їм створюють сестри-монахині, виконують домашні завдання. Потім обід, опісля - різні розваги.

Навесні 2004 року розпочато будівництво Благодійного Центру імені єпископа Яна Ольшанського, в якому діятиме світлиця, благочинна їдальня, гуртожиток для бідної студентської молоді. Благодійний Центр розташований неподалік Кафедрального Собору у Кам’янець-Подільському.

Сестри Уршулянки провадять світлицю Християнського Виховання – 28 дітей віком від трьох до шести років та 30 дітей віком від 7-ми до 15-ти років. (м. Коломия)

Сестри Феліцянки – світлиця для дітей від 4 до 6 років, всього нараховується 25 дітей. (м. Заболотів)

У Львові отці Францисканці організовують світлицю для дітей в школі №24. Також є безкоштовні обіди для 35 дітей.

Світлиця для дітей у Херсоні. Відвідують світлицю 30 дітей.

Повернутись

Реконструкція оздоровчих центрів.

Оздоровчий центр в Зарічанах.

На даний час проводиться будівництво нового спального корпусу, який має три поверхи взамін старого одноповерхового. Новий корпус розрахований на 80 дітей. Так як планується запустити опалювальну систему в оздоровчому центрі, то відповідно до цього можливо буде проводити відпочинок та оздоровлення дітей впродовж цілого року. Будівництво нового корпусу знаходиться на завершальній стадії: залишилось ще змонтувати частину електрофурнітури, провести монтаж сантехобладнання та облаштувати дитячі кімнати відпочинку меблями та іншими необхідними речами. Також планується провести опалення в кухні-їдальні. Для цього треба облаштувати котельню, закупити до неї два нових котли опалення та підключити їх до системи опалення табору. Проводиться газопровід до табору для того, щоб перевести систему опалення в оздоровчому центрі на природній газ.

Оздоровчий табір в Яблуниці (Закарпатська область).

В таборі проводиться повна реконструкція дерев’яних будиночків для дітей. Виконуються будівельні роботи по виготовленню фундаменту та підмуровці стін, щоб будиночки потім були вищі та більш просторі. Після цього старі будинки переставляються на цегляну основу за допомогою спеціальних допоміжних пристосувань. Виконується заміна оббивки в будиночках як ззовні так і зсередини та заміна покрівлі. Також повністю замінюється підлога. Реконструйовані будиночки вже не будуть так швидко „зношуватись” так як їхня дерев’яна конструкція вже є піднята від землі та захищена від дії вологи. Оновлений зовнішній вигляд будинків зробить відпочинок дітей більш приємним. На теперішній час реконструйовано три дерев’яних будиночки, на черзі інші; всього в таборі маємо 20 таких будиночків.

Всі, кого зацікавив проект по реконструкції оздоровчих центрів для відпочинку дітей, можуть приєднатись до справи допомоги дітям. Для проведення подальшої реконструкції оздоровчих центрів потрібні кошти на проведення будівельних робіт. Організація „Карітас-Спес” буде вдячна за будь-яку надану допомогу. Надані Вами кошти будуть спрямовані виключно на допомогу дітям, щоб поліпшити умови відпочинку для дітей.

Повернутись

Тренінги.

Проблема ВІЛ/СНІД є одним з особливо гострих питань для України. Свідченням швидкого розвитку епідемії в нашій країні є статистика щодо хворих і померлих від СНІД людей. За даними Українського центру профілактики і боротьби зі СНІД, з 1987 по 2003 рік у країні офіційно зареєстровано 57,14 тис. носіїв ВІЛ, з яких 5 233 дітей. На СНІД за цей час занедужали 4,96 тис. дорослих і 170 дітей, а померло від цієї хвороби 2,8 тис. дорослих і 95 дітей. Причому найгіршим є те, що 80% уражених – люди віком до 30 років. Найбільш проблемними регіонами щодо ситуації з ВІЛ/СНІД в Україні залишаються Донецька, Дніпропетровська, Одеська, Миколаївська області та Крим.

Інформація щодо профілактики ВІЛ/СНІД, особливо серед молоді, дуже обмежена. Тому з розвитком епідемії росте потреба в профілактичній просвіті, медичній та психологічній допомозі, соціальній підтримці.

Мета проекту.

Проведення інформаційної роботи з дітьми та молоддю (в тому числі – студентською молоддю) по проблемі ВІЛ/СНІД, а також поширення інформаційних матеріалів серед молодого покоління. Створення центрів по наданню інформації з ВІЛ/СНІД для молоді з активним залученням до інформативної роботи волонтерів.
За минулий 2005 рік було проведено декілька тренінгів для священиків, щоб ті надалі розповсюджували свої знання (по темі небезпеки ВІЛ/СНІД) серед молоді.

Повернутись

Центр ресоціалізації для наркозалежної молоді.

В Зарічанах функціонує центр реабілітації наркозалежних молодих людей, де проходять реабілітацію 8 молодих людей. С наркозалежними займається дві сестри, які є відповідальні за духовну реабілітацію цих людей. Також працює одна людина, що відповідає за організацію процесу праці серед молодих людей, які проходять курс реабілітації. Періодично в центр приходять лікарі: нарколог та психолог для надання медичної та психологічної допомоги для пацієнтів спільноти. Духовну та моральну підтримку для наркозалежних, а також для їх батьків надає священик.

Повернутись

За допомогою Карітас-Спес організовано роботу
благодійних їдалень:

Їдальня для дітей у м. Харків. 5 раз на тиждень 20-30 безпритульних дітей отримують гаряче харчування. Також у Харкові працює їдальня для безпритульних. Гарячу їжу отримують 3 рази на тиждень 70 осіб.

Польова кухня у Бердянську Запорізької області. Працює раз на тиждень. Працівники Карітас готують і роздають 300-350 літрів супу за один раз.

В Запоріжжі зі своєю місією перебувають брати-альбертинці, які відкрили їдальню „Добрий хліб”. Чотири рази на тиждень вони видають гарячі обіди. Волонтери від Карітас допомагають їм в роздачі супу та чаю, в прибиранні та митті посуду. На обід в їдальню приходить близько 200-250 людей за один день.

Їдальня та пункт доставки обідів додому для людей похилого віку в місті Бердичів. В даній їдальні працюють два працівники та чотири волонтери. В якості приміщення для їдальні ми використовуємо кафе, що було люб’язно надано для Карітас-Спес власником цього закладу. Гарячі обіди отримують 62 людини, для багатьох з них це єдина можливість поїсти гарячу їжу раз на день. З них: 28 чоловік – люди похилого віку; 6 чоловік – діти-сироти; 4 чоловіки - розумово-відсталі; 8 чоловік – інваліди; 16 чоловік – бідні.

У Львові видаються обіди на парафії для бідних – 15 осіб. Також надається допомога бідним і немічним Львова – роздавання 2 рази на тиждень хліба для 40 осіб.

Благодійна кухня в м. Бар Вінницької обл. - щоденно обслуговує 40 осіб (непрацюючі інваліди, одинокі люди похилого віку, малозабезпечені, діти-сироти). Значна частина обідів доставляється додому інвалідам та старшим людям, обмеженим в пересуванні, волонтерами та працівниками територіального центру соціального обслуговування. Крім обідів, потребуючі люди отримують гуманітарну допомогу, волонтери здійснюють догляд за хворими.
Реалізується проект за участю Римсько-Католицької парафії св. Анни, допомоги центрального бюро Карітас-Спес, допомоги місцевих підприємств, територіального центру соціальної допомоги.

Безкоштовні їдальні організовані за участю Карітас-Спес Мукачево:
-Мукачево 65-75 обідів на день, з них половина доставляється по домах. Працюють 19 волонтерів та 2 робітники.
-Виноградово 200 обідів на день;
-Тячево - 105 обідів;
-Ужгород - 130 обідів (2 раза на тиждень);
-Свалява - 10 обідів;
-в смт. Кобилецька Поляна при середній школі працює їдальня для бідних дітей. Гарячу їжу отримують 15 дітей.

Повернутись

Медична допомога.

Благодійна місія Карітас-Спес організувала та провадить надання медичної допомоги: від надання безкоштовних ліків до створення реабілітаційних центрів. Нижче описано діяльність регіональних осередків Карітас-Спес в цьому напрямку:

Лікарський кабінет у Бердянську.
Лікар-терапевт приймає хворих два рази на тиждень, у середу та п'ятницю. Уділяється консультація, в міру наших можливостей допомагаємо ліками та керуємо до співпрацюючих з нами лікарів – спеціалістів. Лікарську допомогу в цьому кабінеті, за рік отримує близько 800 осіб.
Відтепер працюємо над тим, щоб у приміщеннях Центру Милосердя «Quo Vadis» створити комплекс спеціалізованих медичних кабінетів, щоб наша медична опіка над бідними мала ще більш професійний характер, і щоб лікар-спеціаліст був ближчий до потребуючої людини.

Надання медичної допомоги найбільш потребуючим.(Запоріжжя)
Функціонує медичний кабінет, приймаються хворі два рази на тиждень. Лікарський кабінет відвідують в основному безпритульні, багатодітні сім’ї, а також одинокі пенсіонери, тобто ті люди, для яких офіційна медична допомога практично недоступна. Також медичну допомогу та медикаменти отримують парафіяни та будь-яка людина, яка до нас звертається. На один прийом приходить в середньому 20 людей. Відповідно в неділю – 40 людей, за місяць – близько 160 людей. Троє пенсіонерів отримали допомогу коштами на стаціонарне лікування від Карітас-Спес Запоріжжя.
Силами Карітас-Спес Запоріжжя забезпечується медична допомога під час щорічного паломництва „Мелітополь-Запоріжжя”. В 2005 році в ньому приймало участь загалом 150 осіб.

Дрогобич. Чин Шпитальний ім. св. Яна Божого. (Боніфратри)
Керівник о. Брунон Марія Неуман ОН. Працює три монахи та двоє світських. В розпорядженні є приміщення 400 м2, планується придбати ще одне приміщення для діяльності цього закладу. Діє аптека. Проводиться безкоштовна видача ліків. За сприянням Карітас-Дрогобич зроблено медичні операції для 6 осіб у Польщі.

Пункт медичного обслуговування в м. Бердичів.
Задіяні 1 співробітник та 2 волонтери. Проводиться амбулаторний прийом хворих, а також відвідування один раз на місяць лежачих хворих на дому. При цьому хворі, по можливості, забезпечуються медикаментами. Заведені картки на 121 людину. Всі вказані хворі знаходяться під наглядом лікаря вже на протязі року. Приміщення для медпункту були надані місцевою парафією, там був проведений капітальний ремонт. Одне приміщення служить складом медикаментів та інших предметів матеріальної допомоги потребуючим. Друге приміщення пристосовано для прийому хворих: воно є теплим, з достатнім освітленням, наявна проточна вода та все необхідне обладнання.

В жовтні 2005 року за сприянням парафіяльного осередку Карітас-Спес в Кам’янець-Подільському група неповносправних осіб в кількості 6 чоловік пройшла лікувально-реабілітаційний курс в польському місті Ополє. З цієї групи 2 особи в грудні цього ж року повторно оздоровлювались в Ополє.

Реабілітаційні центри. (Закарпатська обл.)

М. Виноградово, будинок для дітей-інвалідів ім. Св. Терези. Тут забезпечуються умови для відновлення стану здоров’я, соціальної адаптації, професійної орієнтації дітей, що мають органічні та функціональні захворювання внутрішніх органів та систем, або вади психофізичного розвитку. Щорічно послугами центру користується близько 80 дітей-інвалідів. Для полегшення перевезення дітей за допомогою центрального бюро Карітас-Спес декілька років назад було придбано мікроавтобус. Зараз держава надає допомогу в придбанні бензину для перевезення дітей. Функціонування проходить за допомогою Фонду Францисканської Місії на Закарпатті та Franziskaner fur Mittel und Osteuropa, Wien.
Хуст: в травні 2006 року буде готовий новий реабілітаційний центр, який буде відрізнятися від Виноградівського тим, що діти тут будуть знаходитись цілий тиждень і додому будуть доставлятись тільки в кінці тижня. Функціонування планується розпочатись з вересня або жовтня 2006 року.

Інша діяльність, направлена на надання медичної допомоги для потребуючих.

В Києві при соціальному центрі проводилась медична допомога (до 1 квітня 2005 року). Були консультації з лікарем для відвідувачів, призначались процедури для лікування, виконувались перев’язки хворим, всього 2000 прийомів. Також лікар навідував хворих на дому, було здійснено 600 візитів.
У м. Харків три рази на тиждень надається перша медична допомога для потребуючих. Під постійним наглядом перебувають 70 дорослих та 25 дітей. Також надається допомога для 45 дітей хворих на туберкульоз, здійснюється допомога сліпим, хворим на розсіяний склероз та паралізованим. Здійснюються фізичні процедури для сліпих.
Допомога медобладнанням для хворих та потребуючих людей. Надання в безплатне користування інвалідних візків (25 шт.), така діяльність провадиться в м. Хмельницький.
В Херсоні сестри-монахині відвідують хворих у лікарні, допомогають їм ліками.

Повернутись

Гуманітарна допомога.

Видача гуманітарної допомоги для потребуючих. За рік надається допомога для 150-200 людей. (с. Буртин Хмельницької обл.)
Парафіяльним осередком Карітас (м. Кам’янець-Подільський) роздається гуманітарна допомога у вигляді ліків та одягу.
Прийом відвідувачів до соціального центру (Київ). Відбувається щоденно з 9-00 до 17-00 за винятком вихідних. Здійснюється надання конкретної необхідної гуманітарної допомоги. Загальна кількість відвідувачів за рік становить близько 3 000 чоловік. Проводиться видача гуманітарної допомоги для потребуючих (смт. Любар Житомирської обл.). Також є розподілення гуманітарної допомоги для благодійних організацій та римсько-католицьких парафій по всій території України, а саме: обслуговується два будинки сімейного типу, дитячий оздоровчий центр „Надія” в Зарічанах, Вища Духовна Семінарія у м. Ворзель Київської області та монастир сестер-Бенедиктинок у Житомирі, 10 парафій, 4 осередки Карітас, 16 благодійних організацій, шкіл, лікарень та інші, всього 35 організацій та установ.
В Малині проводиться видача гуманітарної допомоги для потребуючих.
Перечин. Видача гуманітарної допомоги: харчі, ліки, одяг. Здійснюється видача два рази в місяць, допомогу отримує 10-15 осіб.
В Луцьку гуманітарна допомога за 2005 рік була надана для 800 чоловік, також була видача допомоги для 75 благодійних організацій.
Видача гуманітарної допомоги також проводиться в Харкові. Гуманітарну допомогу отримують потребуючі та багатодітні сім’ї.
Повернутись

Будинки милосердя для людей похилого віку.

Як домогтися того, щоб у старості людина відчувала себе щасливою? Для літньої людини сімейні стосунки мають велике значення. Вони дають відчуття захищеності, своєї потрібності до навколишнього світу, визначаючи радощі, прикрощі та турботи пенсіонера. Їм насамперед хочеться поділитися своїм досвідом, який, на їхню превелику образу, нікого не цікавить. У сучасному суспільстві соціальна роль старих начебто „викреслена зі сценарію”. Тому літнім людям не вдається включитися в життя молодшого покоління – їхній, досвід, у тому числі й людського спілкування, застарів разом із ними і вже не є актуальним. І що найприкріше – уважно вислухати старшу людину ніхто не хоче. Але при всьому своєму досвіді, багато людей похилого віку практично безпомічні. Іноді вони не можуть навіть доглянути за собою. На думку спеціалістів, для спокійного та доброго життя людям похилого віку, потрібно небагато, потрібно лише мати власне житло (навіть якщо це тільки окрема кімната) та зв’язок із навколишнім світом, зустрічі та спілкування з родичами, сусідами. Під керівництвом Карітас-Спес було організовано роботу двох будинків для людей похилого віку, в яких працівники Карітас опікуються та доглядають мешканців цих будинків. Крім осіб похилого віку, там також проживають люди з обмеженими можливостями.

При центрі Карітас-Спес Городок існує та утримується Будинок Милосердя для cамотніх, неповносправних, хворих людей. Переважно це є особи похилого віку. Збудовано будинок стараннями отця Владислава Ванагса МІС. Пізніше добудовано ще один будинок за підтримки західних благодійних організацій: Карітас Польща, Rеnоvаbis, Кіrсhе іn Not. Закінчено будівлю для людей похилого віку в Городку у 2000 році.
На сьогоднішній день в Будинку Милосердя проживає 43 людини. Всі підопічні мають постійну опіку, триразове харчування, щоденний медичний догляд. Є своя каплиця у якій щоденно відправляється Свята Меса; кожної першої п'ятниці місяця усі мешканці приступають до Таїнства Сповіді. В Будинку Милосердя від 2002р. працюють сестри монахині з ордену Сестер Служниць Непорочної Діви Марії, котрі приїхали з міста Дембіце (Польща).

Дім опіки ім. св. Єлизавети в с. Олександрівка Житомирської області. В домі перебуває 10 людей переважно похилого віку (найстарша мешканка будинку має 89 років) Середній вік 60-70 років. Обслуговує їх дві сестри милосердя. Також в харитативному центрі „Олександрівка” наявна їдальня, де працюють працівники кухні, що готують їжу для підопічних цього будинку.

Повернутись

Опіка над людьми похилого віку.

Основна проблема, з якою зустрічаються люди похилого віку – це ізоляція від суспільства. Вона виражається в тому, що такі люди – самотні, їх нема кому доглянути, допомогти по господарству, купити продукти харчування. Багатьом з них не вистачає звичайного людського спілкування. Саме тому допомога волонтерів, соціальних працівників і медичних сестер, котрі відвідують їх, дуже потрібна таким людям. Судячи по відгуках людей, це дуже їм потрібно. Так, одна з жінок сказала, що вона так звикла до «карітасівців», що хотіла б навіть поміняти місце свого проживання, щоб жити ближче до Центру, де працюють наші волонтери. Карітас-Спес через місцеві осередки опікується самотніми хворими людьми похилого віку, надаючи їм допомогу на дому:

З вересня 2005 року в Запоріжжі розпочалась реалізація проекту „Надання допомоги самотнім людям на дому”. Маємо групу з 30 самотніх осіб, за якими доглядає 5 волонтерів, а керує ними сестра-монахиня з дипломом медичної сестри.
Соціально-Пасторальний центр ім. Йоана Павла ІІ (м. Київ). Під постійною опікою на дому знаходяться 50 осіб, за минулий рік ми надали допомогу (одяг, взуття, ліки, послуги перукаря та юриста) приблизно для 3-х тисяч людей.
Опіка над самотніми хворими на дому (Бердичів). У виконанні проекту задіяні 2 співробітники Карітас-Спес-Бердичів та 4 волонтери. Допомогу в 2005 році отримували 35 людей. Серед них 23 людини – одинокі, хворі люди похилого віку; 7 чоловік – люди, що мають рідних але все-таки перебувають в край важкому стані; 5 чоловік – важкохворі та прикуті до ліжка. Ці люди отримують харчування, допомогу по прибиранню приміщень, закупці продуктів, медикаментів.
В м. Дрогобич Львівської обл. діє проект: „Опіка на дому”. Обслуговується 30 осіб похилого віку, що потребують сторонньої допомоги.
З жовтня 2005 року в Кам’янець-Подільському розпочато реалізацію проекту „Опіка на дому”. Проектом охоплено 40 самотніх престарілих та неповносправних осіб. Деякі особи потребують повної опіки.
В м. Самбір сестри Родини Марії опікуються над хворими та самотніми, всього під опікою перебуває 150 осіб.
В м. Коломия сестри Уршулянки опікуються над хворими – здійснюють розповсюдження ліків і одежі.
В м. Косів сестри Феліцянки допомогають хворим і самотнім а також дітям в дитячому санаторії.
В м. Яворів Сестри св. Дороти здійснюють допомогу хворим на дому.
Опіка хворих на дому в м. Одеса. Обслуговується 40 самотніх людей похилого віку.
В м. Харків здійснюється опіка над 30 самотніми людьми похилого віку на дому.

Повернутись

Соціальні центри.

В м.Бар діє проект “допомога дітям інвалідам”. Він охоплює постійною опікою 50 осіб віком від 7 до 17 років. Проект діє від 2000 року. Регулярні зустрічі “У колі друзів” шахові та шашкові турніри, перегляд відеофільмів, лялькові вистави, організація екскурсій, відвідування дітей обмежених в пересуванні, надання гуманітарної допомоги – ось основні напрямки роботи в рамках даного проекту. У реалізації проекту допомагають волонтери, методисти і гуртківці загону „Милосердя” Центру позашкільної роботи з дітьми та підлітками районного відділу освіти, РКП св. Анни.
В Харкові діє соціальний кабінет в якому надаються консультації в середньому для 15 осіб за день. Кабінет працює 5 раз на тиждень.
Соціально-побутові послуги підопічним при Київському соціальному центрі. За 2005 рік здійснено 1300 візитів (доставка продуктів, необхідного одягу, прибирання помешкань, відвідування в лікарні). При Соціальному центрі діє пральня. Її послугами користуються підопічні. Також для відвідувачів є можливість прийняти гарячий душ. Допомога одягом поштою. За письмовими проханнями потребуючих можлива доставка гуманітарної допомоги в інші міста України.
В Стрию розпочав свою діяльність пункт соціальної допомоги в якому працюють 5 працівників.

Повернутись

Місцеві проекти.

В залежності від географічного розташування кожного окремого осередку Карітас виникає потреба реалізовувати специфічні види проектів, що будуть вирішувати проблеми саме цього регіону.

Дрогобич. Проводиться соціальна та юридична допомога біженцям.
До Центрального офісу у Києві за 2005 рік звернулось та отримало допомогу 34 особи, серед них 21 людина отримала грошову допомогу.
В Бердянську періодично надається індивідуальна допомога на лікування для декількох осіб.

Міні підприємства.

Ми ставимо перед собою завдання створювати малі виробництва та заклади з надання послуг. Це дасть змогу створити нові робочі місця та забезпечити роботою потребуючих людей. Крім цього, частина прибутків від такої діяльності спрямовуватиметься на харитативну діяльність Карітас. Наприклад, в м. Хмельницький функціонує столярний цех, батько восьмидітної сім’ї отримав станок для виробництва огорожної сітки з дроту, в Оратові розпочалось випікання хлібобулочних виробів. Ми шукаємо можливості створення подібної пекарні в Гвардійському, придбання комбайну та іншої сільськогосподарської техніки для фермерів. Також допомагаємо людям набути необхідні знання і досвід для ведення власних справ: організовувався вишкіл в Польщі для пекарів, людей, що ведуть тепличне господарство.
Працює пекарня в Середньому (Закарпатська обл.), кожний день до Мукачівської безкоштовної їдальні приносять по 20 хлібів. Також сестри-монахині піклуються про бідних в Середньому, приносячи та роздаючи для них хліб з цієї пекарні. Вся інша випічка йде на продаж.
В Оратові (Хмельницька обл.) було куплено приміщення колишньої бані, загальною площею 292 кв. м. Приміщення перебудовується і переобладнується під пекарню. Вже розпочато випікання булок. Взято в кредит пекарську машину.

Повернутись

Робота з в'язнями

Матеріал на етапі підготовки

Повернутись

  © Релігійна Місія   Карітас-Спес  Україна, 1996-2006.