На головну сторінку | Зробити стартовою сторінкою | Додати до вибраного | Наші банери | Книга відгуків | Зворотній зв'язок 


РЕСУРСИ УКРІНФОРМУ








НАШІ ПАРТНЕРИ







ЛІЧИЛЬНИКИ










УКРАЇНА-НАТО: ІНТЕНСИФІКОВАНИЙ ДІАЛОГ У КОНКРЕТНИХ ПРОЕКТАХ

Після підтвердження Президентом України Віктором Ющенком курсу України на повноцінну інтеграцію в євроатлантичні структури з перспективою отримання членства в НАТО новою українською владою менше, ніж за півроку, досягнуто певного успіху як у реалізації цієї зовнішньополітичної мети, так і в конкретних проектах співпраці з Альянсом.

Відносини на політичному рівні значно активізовано. У квітні розпочато Інтенсифікований діалог НАТО з Україною, який охоплює питання членства та програми широкомасштабних реформ зближення з Альянсом. Якщо раніше і виникали питання, що нового додасть новий формат відносин у порівнянні з чинним Планом дій Україна-НАТО та щорічними цільовими планами співпраці, то зараз українці мають змогу пересвідчитися в результатах "інтенсифікованої" співпраці.

Нагадаємо, що у схваленому у Вільнюсі під час засідання Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів закордонних справ документі "Поглиблення співпраці Україна-НАТО: короткотермінові заходи" пріоритетними визначено 5 ініціатив: зміцнення демократичних інституцій, оновлення політичного діалогу, активізація співробітництва у реформуванні сектору оборони та безпеки, посилення та спрямування зусиль у сфері публічної дипломатії та розширення допомоги у вирішенні проблем, пов'язаних із соціально-економічними наслідками воєнної реформи.

Політичні контакти на високому рівні вже стають системними: упродовж короткого часу Україну відвідали Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер та два його помічники. Водночас, розуміючи різницю в ставленні та розумінні сучасного НАТО у представників політичних кіл та звичайних українців, Київ і Брюссель вже разом працюють над розробкою нової стратегії інформування громадськості з питань євроатлантичної інтеграції. Нещодавно Україну відвідали 7 експертів з нових країн-членів Альянсу, досвід яких буде враховано в українській стратегії. МЗС України широко залучає до цієї роботи недержавні організації.

І наповнити конкретним змістом інформаційний вакуум щодо позитивів від співпраці вже є чим. Передусім, це стосується тих проблем країни, вирішення яких самотужки їй не під силу. Зокрема, після розпаду СРСР в країні залишилися великий арсенал застарілого озброєння, без своєчасної утилізації якого не можна гарантувати екологічну безпеку вже у найближчому майбутньому.

Як приклад, вибухи поблизу селища Новобогданівка у Запорізькійї області 6 травня 2004 року. На щастя, тоді не трапилося серйозних жертв, але ніхто не може гарантувати у разі можливої подібної ситуації в майбутньому відсутності постраждалих. Тому, звичайно, набагато безпечніше передбачити лихо і не допустити, щоб воно сталося.

З цією метою на минулому тижні під час візиту експертів Альянсу затверджено експлуатаційну угоду щодо виділення Україні 8 млн євро для здійснення демілітаризаційних процесів. Фактично започатковано новий спільний проект "Україна-НАТО-ОБСЄ-Новобогданівка". Фінансування здійснюватиметься Трастовим фондом НАТО. Упродовж трьох років планується утилізувати 133 тонни боєприпасів, 1,5 млн. одиниць легкого озброєння і стрілецької зброї та 1000 переносних зенітно-ракетних комплексів.

Ще одна надзвичайно актуальна проблема - це утилізація ракетного окислювача "меланж", що у надзвичайно великих кількостях зберігається на українській території з часів СРСР. Тому результатом спільного семінару ОБСЄ-НАТО 8 липня 2005 року в Києві став проект Україна-ОБСЄ-НАТО-меланж з утилізації цього компоненту ракетного палива, запаси якого налічують майже 16,2 млн тонн, тоді як потреба становить лише 500 тисяч тонн. Більшість цистерн, в яких зберігається цей надзвичайно токсичний компонент, - в аварійному стані. У разі витоку "меланжу" може трапитися катастрофа, співмірна з масштабами аварії на Чорнобильській АЕС.

Якщо подивитися ширше, то є всі підстави погодитися з думкою директора Центру інформації і документації НАТО в Україні Мішеля Дюре, яку він висловив в інтерв'ю кореспонденту Укрінформу: "Саме зараз відбувається перехід від роботи на папері до конкретних дій для реалізації відповідних домовленостей між Україною та Альянсом".

Спеціально для Країн світу Віталій Федянін, Укрінформ.



Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
             
ВІТАЄМО!

ПОГОДА
Завтра в Києві
 вдень  +22°C
 вночі  +13°C
Погода на 5 днів...
ОПИТУВАННЯ!
100 USD   505.00
100 EUR   647.25
10 Рублів   1.88
Інші курси валют ...

Всі права застережені. © Ukrinform 2004.
При використанні матеріалів посилання на Країни світу є обов'язковим.
З усіх питань звертайтесь за тел.: (044) 238-85-05
E-mail: mov@ukrinform.com