This version of the page http://www.intime.ua/kaktusy-mamilyariyi/ (176.114.1.30) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2024-02-28. The original page over time could change.
Кактуси, Мамілярії - InTime
InTime
Квіти

Кактуси, Мамілярії

Сімейство кактусових є найбільшим родом кактусів, включаючи до 500 видів. Серед них є види, які зустрічаються по всьому світу у колекціях любителів кактусів, а також вибагливі та складні, які вважаються рідкісними. Особливість мамілярій у їхній будові відрізняє їх від інших представників родини кактусових. Ця особливість полягає у наявності численних сосочків на стеблах мамілярій, а не просто горбків. Колючки ростуть з верхніх частин цих сосочків, а квітки з’являються у пазухах між ними. Хоча варто зазначити, що сосочки можуть бути єдиним схожим елементом у різних видах мамілярій.

Більшість мамілярій походять з пустельних або рівнинних районів Південної Америки, і це впливає на умови їх утримання – багато сонця та тепла влітку і сухе утримання взимку, як у природі.

  • Мамілярія колюча Mammillaria spinosissima – має кулясте стебло та тонкі, гострі колючки білого і коричневого кольору. Між сосочками є опушення, схожі на білі ватяні кульки. Цвіте яскраво-рожевими квітами.
  • Мамілярія подовжена Mammillaria elongata – має тонке подовжене стебло, невисокі сосочки та золотисті колючки, які утворюють охайну розетку. Цвіте дрібними білими квітами, хоча це відбувається тільки за сприятливих умов. Загалом, вона добре росте в кімнатних умовах. Ягоди з’являються після перезапилення.
  • Мамілярія Вільда Mammillaria wildii – має подовжене товсте стебло діаметром до 5 см. Сосочки мають тонкі подовжені золотисті колючки, а центральна колючка загнута гачком. Цей кактус легко формує діток, які не відпадають, а продовжують рости, що призводить до густого гілкування. Цвіте білими невеликими квітами. Ягоди з’являються після перезапилення.
  • Мамілярія Зейльмана Mammillaria zeilmanniana – має коротке циліндричне стебло з густими загнутими колючками. Квіти яскраво-рожевого кольору, іноді у весняний період білі.
  • Мамілярія прекрасна Mammillaria perbella – з кулястим стеблом, до 6-7 см у діаметрі з невеликими білими колючками. Легко утворює багато діток. Цвіте рожевими або червоними квітками.
  • Мамілярія ханіана Mammilaria hahniana – з кулястим або циліндричним стеблом (до 10 см у діаметрі) і довгими білими волосками, ця пухнаста мамілярія цвіте рожевими квітками. Легко утворює багато діток.
  • Мамілярія бокасана Mammillaria bocasana – з подовженим товстим стеблом (4-5 см у діаметрі), з тонкими довгими сосочками, утворює багато діток. Особливість у колючках – центральна коричнева колючка довга і загинається гачком, кілька колючок тонкі голкоподібні, а також більш довгі білі, волосоподібні колючки. Ця мамілярія також легко росте і цвіте в кімнатних умовах невеликими білими квітками. Якщо квіток багато, вони дуже прикрашають рослину. Ягоди утворюються після запилення.
  • Мамілярія пагоносна Mammillaria prolifera – з невисоким тонким стеблом, яке легко утворює багато діток. Колючки волосоподібні та голчасті, крайні білі, в центрі золотисті, вони щільно покривають стебло так, що іноді його навіть не видно. Легко зацвітає білими невеликими квітками. Ягоди утворюються без запилення.
  • Мамілярія сніжна Mammillaria nivosa – містить молочний сік, який помітно виділяється під час надламу сосочка або стебла. Назва виду пов’язана з білими пухнастими волосками, схожими на пластівці сніжинки, що розташовуються між сосочками. Радіальних колючок 6-13, жовтого або коричнюватого кольору (іноді темно-коричневі), завдовжки до 2 см. Центральна колючка одна, нічим не відрізняється від радіальних. Квітки жовті, близько 2 см у діаметрі.

Мамілярії існують у багатьох різних видах, і деякі з них досить складні у вирощуванні, підходять тільки для досвідчених любителів кактусів. Тому, коли ви купуєте нову рослину, будь ласка, ознайомтеся з її точною латинською назвою і зверніться до довідника, щоб переконатися, наскільки вирощування обраної вами мамілярії є простим.

Догляд за мамілярією

Мамілярії є дуже популярними серед квітникарів, і більшість видів успішно ростуть протягом всього року в звичайних домашніх умовах. Хоча ідеальною умовою для них є коливання добової температури на 7-10°С, вони також можуть виживати без них. Утримання у прохолодному середовищі взимку, щоденне провітрювання та можливість розташування на балконі або під навісом в саду допомагають їм процвітати.

Температура: загалом помірна, проте влітку, під час спеки, рослини потребують тіні, інакше вони можуть опікатися або зморщуватися. Це небезпечно лише в тому випадку, якщо горщики стоять у недостатньо провітрюваному приміщенні, наприклад, на закритому балконі. Якщо вікна відкриті, то тінь необов’язкова.

Взимку рекомендується організувати період спокою при температурі 7-10°С без поливу. Для деяких видів мамілярій зимовий мінімум становить +15°С, проте високі температури взимку не рекомендуються. Якщо у вас є балкон, то з кінця травня ви можете винести мамілярії на свіже повітря, але будьте обережні з поливом, оскільки нічна температура може бути занадто низькою!

Освітлення: Мамілярії шанують велику кількість світла; фактично всі види не тільки переносять пряме сонячне світло, але й потребують його. Особливо багато світла потрібно опушеним маміляріям. Якщо у вас немає південних, південно-східних або південно-західних вікон, або є тіньові затінки з вулиці, то обирайте найбільш тіньовитривалі види або застосовуйте додаткове освітлення.

Полив: взимку кактуси поливають залежно від температури; чим холодніші умови утримання, тим помірніший і обережніший полив. У теплу пору року, під час активного росту, мамілярії поливають частіше. Після того, як ґрунт у горщику висохне, поливайте через день або два. Якщо горщики знаходяться на балконі, поливайте кактуси лише вранці, щоб ґрунт встигнув висохнути до вечора.

Основною проблемою у вирощуванні мамілярій є перезволоження ґрунту, особливо в холодну зимову пору. Тому тут особливо важливе правило – краще недолити, ніж перелити.

Вологість повітря: мамілярії, так само як і всі кактуси, мають стійкість до сухого повітря.

Пересаджування: молоді рослини пересаджують щорічно, старі – раз на рік. Ґрунт складається з 1 частини дернового, 1 частини листового, 1 частини дрібного гравію, кількох шматочків березового вугілля (на горщик діаметром 5 см, розбийте шматочок на частини приблизно 1 см). Для старих кактусів, що значно розрослися, дерновий ґрунт може становити 2 частини. Оскільки більшість мамілярій формує багато діток, які зазвичай прикорінюються поруч із материнською рослиною, то горщик для них має бути широким, але не глибоким.

Мамілярії передусім віддають перевагу пористому ґрунтованому грунту. Додавання перегною, навіть добре перепрілого, повинно бути обмеженим. Поживна складова ґрунту (за Залєтаєвою) – земля, зібрана в березовому гаю або під липами. Але додавання цеглинної або гравійної крихти обов’язкове.

Розмноження: Більшість мамілярій легко розмножуються дітками, але це може призводити до виродження рослин з часом. Тому краще періодично висівати нові рослини з насіння. Насіння проростає при підігріві і температурі ґрунту 20-25°С. Якщо ви організуєте додаткове освітлення для сіянців, то посів кактусів можна проводити в будь-яку пору року.

Багаторічне вирощування мамілярій з діток призводить до виродження рослин, колючки стають меншими і тоншими, а стебла витягуються. Іноді важко повірити, що рослини, вирощені з насіння, можуть бути такими ж красивими, як ті, які бачимо в магазинах. Тому, якщо ви бажаєте, щоб ваші мамілярії були “на зависть” всім, періодично висівайте їх з насіння.

5/5 - (1 vote)

По цій темі

Які квіти популярні у Італії?

Oleksandr_Author

Як зробити клумбу зі старої ванни

redactor

Як посадити півонії в домашніх умовах

redactor

 Як доглядати за саджанцями яблуні та груші

redactor

Як виростити розсаду петунії на туалетному папері

redactor

Как сделать букет из конфет – пошаговая инструкция от профессионалов

Oleksandr_Author

Залишити коментар Видалити відповідь

Цей веб-сайт використовує файли cookie. Ми припускаємо, що ви згодні з цим, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Детальніше