Номінал Метал Маса дорогоцінного металу в чистоті, г Діаметр, мм Категорія якості карбування Гурт Тираж, штук
5 срібло (Ag 925) 15.55 33 пруф гладкий із заглибленим написом 5000
Серія: Видатні особистості України
Присвячена визначному скульптору середини ХVІІІ століття, який працював з деревом і каменем, представникові пізнього бароко і рококо, зачинателю Львівської школи скульпторів Іоанну Георгу Пінзелю. Постать Пінзеля загадкова – майже нічого не відомо про його особу, забуту на двісті років. Тільки в останні десятиліття спадщина майстра, якого сучасні європейські мистецтвознавці називають слов`янським Мікеланджело, привертає неабияку увагу фахівців та шанувальників, його роботи в 2011 році експонуватимуться в Луврі. Ансамбль скульптур у камені для Бучацької ратуші та для вівтаря в Городенківському костелі, кам`яна скульптура на парапеті собору Св. Юра у Львові, великий вівтар у селі Годовиці та вівтар у парафіяльному костелі в місті Монастириська – тільки окремі роботи творчого доробку майстра.
На аверсі монети розміщено: угорі на матовому тлі малий Державний Герб України та напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, на дзеркальному тлі зображено `еталон барокової краси` – будівлю ратуші в Бучачі, ліворуч і праворуч від якої розміщено написи: 2010/ БУЧАЧ; 5/ГРИВЕНЬ/ ТЕРНОПІЛЬЩИНА.
На реверсі монети зображено композицію – перед скульптурою Янгола стоїть з інструментом у руках майстер, вражений витвором, що вийшов з-під його різця, по колу написи – ІОАНН ГЕОРГ ПІНЗЕЛЬ, бл. 1710 – 1761.
Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій
Скульптор: Дем`яненко Анатолій, Дем`яненко Володимир