This version of the page http://www.intime.ua/najrozumnishi-porody-sobak/ (176.114.1.30) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2024-02-09. The original page over time could change.
Найрозумніші породи собак - InTime
InTime
Домашні тварини

Найрозумніші породи собак

Потрапляючи до дому, собака стає членом сім’ї і вірним другом своєму господарю. Улюбленці часто дивують гостротою розуму і виконують трюки, які варто виставити на ютубі. Деякі власники відзначають, що їх собаки вловлюють зміни настрою, розуміють слова і, взагалі, майже “читають думки”. Окрім індивідуальних характеристик тварини, велике значення має генетика. Пропонуємо ознайомитися з рейтингом найрозумніших порід собак. Стаття буде особливо корисна тим, хто поки що лише обирає цуценя, і хоче, щоб його чотирилапий друг був кмітливим і легко навчався.

Топ-10 найрозумніших порід собак у світі

Вивченням питання про те, які собаки найрозумніші в світі, зайнялися кінологи з Американського клубу собаківництва (American Kennel Club). На дослідження їх надихнула робота професора психології з Ванкувера Стенлі Корен “Інтелект собак”, вперше опублікована в 1994 році. Книга була перекладена на 26 мов і вже перевидавалась 16 разів – і це не межа.

Визначати собачий IQ неможливо без критеріїв відбору. У рейтингу “найрозумніші породи собак” враховувалося:

  • скільки разів потрібно повторити команду, щоб пес її опанував;
  • відсоток улюбленців, які виконали навчену команду точно і з першого разу.

Такий підхід дозволив виявити найбільш сообразительные породи, але з певними обмеженнями.

  • Деякі породи собак можуть мати високий інтелект, але тип їх мислення відрізняється від інших. Так, собаки полювальних і верхових порід повинні мати достатню самостійність, щоб в критичній ситуації самостійно приймати рішення. З цієї причини працівники менше прагнуть виконувати команди, ніж домашні улюбленці. Це не означає, що вони дурні, але в рейтингу найрозумніших порід займають менш високі місця через відносно погану піддаємість навчанню.
  • “Молоді” породи легше виконують команди, ніж “стародавні” родичі, чий генотип ближче до вовчого. З цієї причини на останніх місцях у списку опинилися афганська борзая і базенджі – одні з найдавніших порід.
  • Собаки середнього і маленького розміру, як правило, займають місця нижче реальних, все винно їх природне упертість.


Таким чином, топ-10 найрозумніших порід собак у світі є досить умовним. Крім того, якщо почати розмову про собачий інтелект з люблячим і турботливим господарем, то, ймовірно, найрозумніша собака буде саме у нього!

10. Австралійська вівчарка (ауссі)

Сім’єю австралійської вівчарки, незважаючи на назву породи, стала Америка. Кожна авсі має оригінальне забарвлення, тому вона вважається унікальною. Порода відрізняється феноменальними здібностями у випасі худоби в гірських районах. Австралійські вівчарки легко переносять перепади тиску на висоті.

Цікаво, що авсі випасають птахів та худобу тільки за допомогою свого пронизливого погляду, ніколи не кусаються і не використовують силу. Австралійська вівчарка стає навпроти відчуженого від стада тварини, опускає голову і суворо дивиться на неї – цього достатньо, щоб одинач повернувся до спілеменників.

Авсі дуже розумні, чутливі та віддані, для них немає нагороди краще, ніж похвала господаря. Собаки люблять гратися і гуляти годинами. Відповідальні та працьовиті, “пастушки” можуть весь день доглядати за дитиною або котом.

Серед австралійських вівчарок відзначився пес по імені Стрік. Одного разу розведенець авсі впав зі стрибка на дно каньйону. Стрік біг кілька годин без зупинки, щоб дістатися до найближчого поселення і привести допомогу. В подальшому герой-авсі став одним із головних засновників породи.

9. Ротвейлер

Ротвейлери були виведені в німецькому місті Ротвайле і спочатку використовувалися для загону худоби, допомоги на господарстві та як охоронці. Представники цієї породи відрізняються витривалістю, силою та енергійністю, які легко направити у потрібне русло завдяки їх високому інтелекту та збалансованості характеру. “Собаки м’ясника” вважають своїм господарем лише одну людину, якій безмежно віддані.

Ротвейлер швидко вчиться новим командам, буквально зловлює все на льоту, однак собаці потрібні регулярні тренування та жорстка дисципліна. Щоб загальмувати бажання домінувати ротвейлера, доведеться проявити наполегливість та впевненість в собі, не даремно кажуть: “Якщо ти виховав німецьку вівчарку, ти не зробив нічого, а якщо ротвейлера, то багато чого”.

Ротвейлер по кличці Ів їхала в машині зі своєю господинею – американкою Кеті, яка страждає частковим паралічем. У автомобілі сталася поломка, розпочалася пожежа. Кеті не могла самостійно вийти з горящого салону, вона лише відкрила двері для своєї улюбленці. Замість того, щоб рятуватися, Ів почала за ноги витягувати господиню, яка у 5 разів важча за неї. Через декілька хвилин транспортний засіб загорівся повністю, але Кеті вже знаходилась на безпечній відстані від пожежі, завдяки своїй відважній та вірній улюбленці.

8. Континентальний той-спанієль (папільон)

Папільон, незважаючи на кукольну зовнішність та мініатюрний розмір, потрапив до списку найрозумніших собак. Порода, назва якої перекладається як “метелик”, з’явилась у XIV столітті у Франції. Незвичайні вушка, що нагадують крила метеликів, та незвичайний розум швидко зробили папільонів фаворитами королів. Цих чарівних малюків тримали Генріх IV, Людовик XIII, Людовик XIV, Марія-Антуанетта і мадам де Помпадур.

Континентальний той-спаньєль – це кімнатно-декоративна порода, призначена для спілкування та зняття стресу. Собака стане відмінним компаньйоном не лише для венценосних осіб, а й для звичайних сімей з дітьми. Папільони дружелюбні, життєрадісні і рухливі, вони заряджають оточуючих позитивом.

У французькі літописи потрапила папільон Лілін. Пітомиця Генріха III зустріла вбивцю короля агресією та яростним лаем, не властивим породі. Ради збереження приличності аудієнції, слуги були змушені винести малюківку з зали, де за кілька хвилин сталося вбивство, яке призвело до державного перевороту.

7. Лабрадор-ретривер

Попаданням до топ-10 найрозумніших собак у світі лабрадора-ретрівера складно когось здивувати. Порода була виведена на канадському острові Ньюфаундленд, що є частиною провінції Ньюфаундленд і Лабрадор. Собаки мають високий інтелект, чудову пам’ять і гострий нюх. Представники цієї породи успішно працюють рятувальниками, шукачами, охоронцями, підводниками.

Лабрадори – це добрі і ласкаві собаки, які обожнюють активно проводити час разом із господарем і готові гуляти весь день. Вони завжди знаходять спільну мову з дітьми та домашніми тваринами. У характері цих веселят відсутня злопам’ятність і агресивність.

Лабрадори легко вчаться новим командам і роблять це з щирою радістю. Під час дресирування собака так сильно старається, дивиться в очі господаря і прислуховується до його слів та інтонації, що віддати команду із строгим серйозним виглядом або покарати улюбленця просто неможливо!

В історії залишилися десятки подвигів лабрадорів-ретріверів. Один з них належить собаці-провіднику за кличкою Дорадо. Разом із господарем Омаром пес опинився в одній з башен-близнюків 11 вересня 2001 року. Коли літаки врізалися у північну і південну вежі, будівлі почали стрімко руйнуватися, а сліпий Омар не зміг би швидко вибратися назовні самостійно. Дорадо не збентежився, міцно стиснув господаря за штанину і потягнув до аварійного виходу. Друзі вижили, обійшовшись синцями та ушибами.

6. Шетландська вівчарка (шелті)

Тим, хто з ностальгією згадує серіал “Лессі” і мріє завести додому коллі, але не робить цього через розмір, варто звернути увагу на її зменшену копію – шелті. Рідною землею цієї породи є Шотландські острови, де невеликі рухливі тварини займалися випасом і перегоном стада і, за необхідності, навіть захистом полів від овець.

Шотландські вівчарки розумні, кмітливі і добре піддаються дресируванню. Очаровувальні шелті здатні інстинктивно приймати правильні рішення, виконувати ролі сторожа, охоронця і компаньона. Собаки абсолютно не агресивні, вони будуть гавкати, але не кусати. До сторонніх людей шелті ставляться з недовірою, але для свого господаря і сім’ї готові на все!

Шотландський фермер Роберт Сінклер жив один у лісі. У нього почався приступ астми, і знадобилась невідкладна допомога. Вже особливо ні на що не сподіваючись, чоловік написав записку, поклав її в пляшку і викинув з вікна. Тим часом, шотландська вівчарка, яка жила на фермі поруч, знайшла пляшку і принесла її своєму господарю. Цим рішенням пес Бен врятував людині життя. Власник собаки прочитав листа і зателефонував на 911. Медики встигли надіти кисневу маску на Роберта в останній момент.

5. Доберман

П’ятірку найрозумніших собак відкривають розкішні добермани. Ця порода була виведена в німецькому місті Апольде. Добермани роблять змішане враження: з одного боку, вони зачаровують своєю красою та вишуканістю, а з іншого – здаються небезпечними та лякаючими. Представники породи навіть отримали прізвисько “собака диявола”. Добермани можуть ефективно працювати по сліду, виявляти заборонені речовини, охороняти людей.

Ці службові короткошерсті собаки відрізняються вірністю, терплячістю та надійністю. Кожен доберман – справжня особистість, що розкриває свій потенціал при регулярних тренуваннях, якісному догляді та здоровій атмосфері в сім’ї. Щоб високий інтелект собаки працював не на шкоду жартівництву, потрібно зайняти його дресируванням.

Добермани мають багато відомих представників. Справжньою легендою став Треф – собака-відшукавач, на рахунку якого більше 1 500 розкритих злочинів. Доберман народився в племіннику “фон Тюринген” і з 1908 року почав працювати відшукавачем у поліції Російської імперії. Репутація Трефа була настільки бездоганною, що чуток про скорий візит добермана вистачало, щоб злочинці втечуть з міста – лише би собака не взяла їх сліду.

4. Золотистий ретривер

Золотистий ретрівер походить від спільних предків з лабрадор-ретрівером, але потім його генотип був доповнений генами жовтого прямоволосого ретрівера, шотландського водяного спаніеля і сеттера. І, судячи з більш високого місця у рейтингу найрозумніших собак, це вийшло досить вдало. Визначальними рисами характеру золотистого ретрівера є доброта, чутливість і спокій. Собака може бути корисною як відшукавач, поводир і просто чотирилапий друг.

Золотистим ретріверам не складе труднощів освоїти нові команди, вони зовсім не ліниві. Представники цієї породи завжди йдуть на допомогу людям, готові погратися з дітьми і навіть використовуються у лікувальних цілях, допомагаючи подолати психологічні проблеми.

Ретрівери люблять активний відпочинок, зокрема купатися у воді. Незважаючи на розміри, вони можуть жити не тільки в будинку, але і в квартирі.

Золотистий ретрівер Трепп – найкваліфікованіший нюхач, що потрапив до Книги рекордів Гіннесса. Собака, яка перебуває на службі в департаменті поліції Флориди, затримала понад сотню злочинців, а також знайшла наркотики загальною вартістю $ 63 000 000. Коли ретрівера привезли до поліцейської академії, щоб продемонструвати його талант, перед ним поставили завдання знайти 10 пакетиків з наркотиками. Трепп знайшов 11.

3. Німецька вівчарка

Бронзу в списку найрозумніших собак у світі заслужено здобула німецька вівчарка. Серед усіх сучасних порід вона є найбільш близьким родичем вовка. Перша німецька вівчарка під прізвиськом Граф була зареєстрована в місті Ганновер. Собаку можна зважено назвати “універсальним солдатом”, здатним працювати в будь-яких умовах і зберігати хладнокров’я. Найчастіше вівчарки працювали як пастухи або здійснювали патрульно-постову службу.

Цікаво, що при патрулюванні собаці практично щодня доводиться змінювати напарника. На відміну від багатьох порід, що слухаються одного господаря, німецька вівчарка чітко виконає команду кожного поліцейського.

Щоб виростити слухняного і дружелюбного улюбленця, потрібно займатися з нього з дитинства. Німецька вівчарка добре піддається дресируванню, має високий інтелект і дуже працездатна. За своєю природою “німець” неагресивний, але якщо господарю загрожує небезпека, він не роздумує стати на його захист.

Компанію відшукавачу Треппу в Книзі рекордів Гіннеса склав митник Лео. Німецька вівчарка працювала на митниці аеропорту 9 років. За цей час Лео затримав більше 300 наркоторговців.

2. Пудель

Англичани висловлюються про пуделів так: “Ще не людина, але вже не собака”. Персонально переконатися в видатних інтелектуальних здібностях пуделів змогли Людвіг ван Бетховен, Жорж Санд, Джузеппе Верді, Уінстон Черчілль, Мерилін Монро, Френк Сінатра, Джон Стейнбек, Емма Вотсон і Ріанна. Представники цієї породи правомірно зайняли друге місце у десятці найрозумніших собак. Пуделі – національна порода Франції, коріння якої сягає півночі Європи.

Пуделі неодмінно асоціюються з цирком, однак небагато хто знає, що у породи існує безліч різновидів. Мисливські пуделі допомагають ловити птахів, а великі пуделі-плавці рятували тонучих людей. Собаки також справляються з обов’язками сторожа або компаньйона.

Кучеряві красені здатні освоїти найскладніші команди. Їх гострий розум поєднується з уважністю, товариськістю та безмежною енергією.

Поки вівчарі та ретрівери збирають медалі на полі служіння закону, білий пудель виділився по іншу сторону барикад. Контрабандист за кличкою Малін перевозив дорогоцінне мереживо під своєю шерстю. Господар стриг свою собаку, наматовував на її тіло мереживо, а зверху надягав шубку з підстриженої раніше шерсті. У такому вигляді Малін перетнув французький кордон і приходив у визначене місце, де господар забирав цінний вантаж. Коли митники – за доносом заздрісних знайомих нашої парочки – звернулися до суду, було прийнято рішення відловлювати всіх білих пуделів. Тоді Малін став надягати не білу, а фарбовану шубку. А коли співробітники митниці вирішили ловити всіх пуделів підряд, він уникнув покарання, завдяки своїй вправності. Ходять чутки, що пес і його господар відійшли від справ, бувши дуже багатими.

1. Бордер-коллі

Бордер-колі – найрозумніша собака у світі. Інтелект цих дивовижних тварин порівнюється з рівнем 3-річної дитини. Порода вперше згадується в 1570 році, а офіційне визнання прийшло значно пізніше, в 1915 році. Передбачається, що предками бордер-колі були робочі собаки норманнів. Під час вторгнень вікінгів до Шотландії, їхні собаки втечі і скреслись з місцевими овчарками.

Неможливо перелічити всі переваги бордер-колі: незвичайний розум, розуміючий погляд, неймовірна вірність, активність, доброта, турботливість… Собака швидко навчається і зразу запам’ятовує нові предмети. Окрім розумових здібностей, бордер-колі виділились і фізично – вони чудові спортсмени та партнери по іграх. Для представників цієї породи немає більшої радості, ніж в ясний день побігати за фрізбі.

Найрозумнішим серед найрозумніших визнано бордер-колі за кличкою Чейзер. Його власник Джон Піллей завжди підозрював, що собаки розумніші, ніж здається, тому вирішив навчати свого улюбленця новим словам. Для цього він купував різні іграшки, показував їх Чейзеру і кілька разів називав кожний предмет. У віці 5 місяців пес знав близько 50 слів, а вже до 3 років його “словниковий запас” розширився до 1022 слів. Тепер, коли Джон просить принести йому ту або іншу іграшку, Чейзер безпомилково знаходить її в купі інших. Цей пес точно знає, як виглядає єнот, бегемот або вампір.

Іншим легендарним псом породи бордер-колі – Ріко. Він запам’ятав більше 200 слів, розрізняє їх на слуху і розуміє значення. Крім видатної пам’яті, Ріко відрізняється розумом – він може самостійно приймати правильні рішення. Вивчати здібності собаки взялися вчені з Лейпцига. Під час одного з експериментів, вони посадили бордер-колі та його власника в кімнату, а улюблені іграшки перенесли до сусідньої кімнати. Потім власник по черзі називав предмети і просив Ріко приносити їх. Собака справилася з поставленою задачею 38 разів з 40. Після цього до іграшок додали нову, незнайому для Ріко річ. Коли власник попросив принести її, собака сама догадалася, що нове слово означає новий предмет, і правильно виконала команду. Унікальний пес пам’ятав усі вивчені слова навіть через місяць після закінчення тестів. Вчені зробили висновок, що бордер-колі Ріко навчався мові так само, як діти у перші роки життя.

Оцените публикацию

По цій темі

Як купати цуценя шпіца цуценя

redactor

Як можна назвати собаку таксу

redactor

Як зшити кофту для кішки

redactor

Як привчити цуценя шпіца до пелюшки

redactor

Як зі светра зробити одяг собаці?

redactor

Як правильно варити перепелині яйця

redactor

Залишити коментар Видалити відповідь

Цей веб-сайт використовує файли cookie. Ми припускаємо, що ви згодні з цим, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Детальніше