This version of the page http://www.intime.ua/yak-pravylno-vybraty-czuczenya/ (176.114.1.30) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2024-01-02. The original page over time could change.
Як правильно вибрати цуценя - InTime
InTime
Домашні тварини

Як правильно вибрати цуценя

Деякі люди приймають рішення завести собаку під впливом обставин, наприклад, коли беззахисного цуценяти приніс із вулиці дитина або запропонували прийняти чарівного улюбленця в дар знайомі. У інших це бажання з дитинства – хочеться надолужити упущене, якщо батьки не дозволяли тримати вдома тварин. Щоб життя разом з новим другом було веселим і комфортним, важливо обрати цуценя правильно, а також заздалегідь оцінити, чи зможете ви відводити йому достатньо часу і підійдуть йому умови, в яких ви плануєте його утримувати.

Для чого потрібен собака

Щоб правильно обрати щенка і у подальшому не пошкодувати про своє рішення, перш за все, потрібно щиро відповісти собі на питання: “Чому мені потрібна собака?” В залежності від породи, собаки можуть виконувати функції охоронців, сторожів, полювальників, компаньйонів або просто вірних друзів. Можливо, ви всю своє життя мріяли про прогулянки на свіжому повітрі з сибірським хаскі, або вам ближче вечір на дивані з мініатюрним той-тер’єром під боком, а може, ви хочете проводити час по-королівськи в компанії вельш-коргі? Деякі власники без пам’яті в захваті від довгошерстних порід, з якими можна експериментувати над зачіскою та купувати їм забавні аксесуари, інші господарі віддають перевагу короткошерстим тваринам, за якими не доведеться щоденно пилососити.

Перед тим, як приймати рішення завести собаку, ретельно зважте всі за і проти. Переконайтесь, що члени вашої сім’ї підтримують цю справу, а психологічний клімат вдома достатньо спокійний. Почитайте статті про догляд і утримання собак, оцініть свої сили.

Якщо рішення взяти щенка прийнято і воно непохитне, потрібно визначитись, для чого собака потрібна саме вам, і, відповідно, яку породу, стать і категорію питомців розглядати.

Собаки будь-якої породи поділяються на 3 класи.

  • Пет. У перекладі з англійської pet означає “домашні тварини”. З назви випливає, що до цієї категорії відносяться прості собаки “для дому”. Вони не можуть брати участь у виставках і не підходять для розведення через які-небудь відхилення від стандарту породи. Таких тварин каструють або стерилізують, щоб брак не передався потомству. Але нестандартний не означає поганий, щенок пет-категорії може вирости красивим розумним собакою і стати вам вірним другом. Щенки пет-класу коштують дешевше інших.
  • Брид. Breed перекладається як “порода”. У собак брид-класу гарна родовідна дерево, вони відповідають стандарту породи, але з незначними особливостями. Вони беруть участь у виставках, де не претендують на перемогу. Їх основне завдання – давати потомство, в якому можуть проявитися гени видатних предків. Щенки категорії брид коштують значно дорожче, ніж пет.
  • Шоу. Слово show не потребує перекладу. Щенки шоу-класу є кращими з кращих. Фахівці знають таких тварин по іменах, а на виставках їм немає рівних. Зачастую замовляти чемпіонського щенка доводиться ще до його народження. Шоу-клас – найбільш дорогостояща категорія собак.
Навіщо я тобі?

Як вибрати породу цуценяти

Кожного року кількість порід собак стає все більшою. На даний момент їх кількість перевищує 500, починаючи від класичних німецьких вівчарок, кокер-спанієлів або пекінесів і закінчуючи поки що екзотичними для нас лабрадудлями, чаусками або померанцями. На щастя, для того, щоб правильно обрати щенка, зовсім не обов’язково вивчати їх всі. Зазвичай кожному людині подобається всього кілька порід собак, з яких він обирає найбільш підходящу йому.

Порода не тільки визначає зовнішність улюбленця, але і впливає на його характер, а також на те, як потрібно буде проводити час разом із собакою, в яку суму обійдеться її утримання. Догляд, ігри і виховання улюбленця не повинні лягати на господаря важким бременем, навпаки, собака вдома – це невичерпний джерело любові та веселощів!

Породи собак для квартири

Для життя в міських умовах підійдуть спокійні, доброзичливі, неагресивні песи маленького і середнього розмірів. Собака, яка проживає в квартирі, не повинна бути гіперактивною, інакше вона почне руйнувати житло. Також бажано, щоб у собаки відсутнє густе підшерстя, через яке линять буде досить обильним. Зверніть увагу на “слиновидіння” – породи з обильним виділенням слини бруднять стіни та меблі. Важливо, щоб собака була доброзичлива до оточуючих, пристосовувалася під ритм життя господаря і могла достойно супроводжувати на прогулянці в парку.

Популярні породи, що підходять для квартири: вельш-коргі, мопс, йоркширський тер’єр, золотистий ретрівер, пудель, мальтійська болонка, аффенпінчер, лабрадор, шпіц, басенджі, чихуахуа, той-тер’єр.

Цуценята вельш-коргі

Породи собак для дому

При виборі собаки для приватного будинку слід заздалегідь визначитися, чи ваш улюбленець буде проводити основний час у будинку і періодично виходити на ділянку, або він має жити у вольєрі і займатися охороною території. У першому випадку підійдуть ті ж улюбленці, що і для квартири, а також їх більш активні родичі, наприклад, ердельтер’єр або бігль. Життя в вольєрі буде комфортним для великих сторожових, службових і пастушачих собак: московської сторожової, німецької вівчарки, блудхаунда, алабая, бордер-коллі, добермана, кавказької вівчарки.

Якщо ж ви хочете, щоб з вами жив насправді добрий пес, який лише попереджав би страшним лаем про небезпеку і лякав би непрошених гостей своїми розмірами, зверніть увагу на бернського зенненхунда, ньюфаундленда і сенбернара.

Мисливські породи собак, що приголомшують “квартирних” мешканців, добре себе почувають за містом і будуть незамінними на виїздах в ліс. Пси-мисливці досить самостійні, можуть утікати далеко від господаря в пошуках здобичі. Такси, грейхаунди, російські борзі, джек-рассел-тер’єри, без достатньої кількості прогулянок будуть шукати жертву, риючи грядки.

Також варто звернути увагу на групу північних їздових собак. Хаскі, маламути та самоїдські собаки мають чарівний вигляд, дивовижну доброту і будуть допомагати в будь-яких спортивних розвагах.

Важливо: жити на вулиці взимку можуть лише північні породи, що мають густу шерсть з підшерстком. Решта собак повинні зимувати в будинку або утепленій будці.

Цуценята хаскі

Породи собак для зайнятих людей

Якщо ви віддаєте значну частину часу роботі, але все ж мрієте про собаку – зверніть увагу на незалежних та відносно невимогливих порід. Такі улюбленці не будуть страждати, знаходячись на деякий час у самотності, і за ними не доведеться довго доглядати “з останніх сил”.

Чау-чау, що нагадують плюшевих ведмедів, дуже терплячі і самодостатні. Своє місце в графіку працьовитих людей також зможуть знайти аляскінські маламути, шарпеї та борзі.

Кардинальне рішення проблеми самотності собаки – завести двох улюбленців. Якщо вони будуть різних порід, то тим цікавіше. Наприклад, було помічено, що лабрадори-ретрівери чудово ладнають з папільонами. До речі, обидві породи входять до топ-10 найрозумніших собак у світі.

Цуценята чау-чау

Породи собак для сімей з дітьми

За своєю природою собаки люблять дітей, при цьому деякі породи виявляють особливий трепет та дружелюбність. Боксери і біглі будуть гратися та возитися з малюками весь день. Бордер-коллі, хаскі та самоєди стануть справжніми няньками. А в компанії доброзичливих лабрадорів та сенбернарів діти завжди будуть під захистом.

Сім’ям з малюками варто уникати мініатюрних порід, оскільки дитина може випадково травмувати тварину. Великі собаки типу тибетських мастифів, навпаки, можуть випадково штовхнути малюка.

Цуценята сенбернара

Хлопчик чи дівчинка

Після вибору породи собаки, майбутні власники замислюються, яку самку або кобеля краще взяти. У цьому питанні рекомендуємо орієнтуватися на особисті симпатії, але кобелі та суки мають свої відмінності у зовнішності та поведінці, які варто мати на увазі.

Переваги та недоліки кобелів:

  • більше підходять для участі в спортивних змаганнях;
  • масивніші та більші за розміром, ніж самки;
  • менш схильні до дресирування;
  • мають сильніше сексуальне прагнення. Його потрібно компенсувати за допомогою тривалого фізичного навантаження;
  • під час прогулянки кобель активний та має прагнення до інших представників свого статі. Якщо поруч опиниться сука у спадкуванні, доведеться міцно тримати його на поводку.

Переваги та недоліки сук:

  • більше прихильні домашнім умовам та ласці;
  • менш агресивні та схильні до сварок;
  • елегантніші та менше за розміром;
  • послушніші та легше піддаються дресируванню;
  • 2 рази на рік у сук відбувається течка. Вони стають нервовими, непослухняними, збільшується ризик інфекцій. У ці періоди собаку потрібно захищати від кобелів та доглядати за нею особливо уважно, оскільки вона може намагатися втекти.

В цілому можна помітити, що відмітною рисою кобелів є незалежність, а у сук – покладистість. Але багато в чому залежить від темпераменту конкретної собаки.

Як знайти хороший розплідник

Ітак, якщо ви вже вирішили, який щенок породи та статі вам підходить, пора шукати надійного заводчика. У питанні покупки собаки поспішання ні до чого. Тварина буде жити разом з вами приблизно 15 років, тому так важливо правильно обрати щенка. Утримуйтесь від спонтанного придбання на пташиному ринку або через дошки безкоштовних оголошень в інтернеті. Мінімум, щенок може не відповідати стандарту породи, коли виросте, а максимум – є ризик купити хворе тварину, яку доведеться довго, дорого і безуспішно лікувати.

Найкращим місцем, де можна купити щенка, є спеціалізований питомник. Вибирати домашнього улюбленця можна разом з розбираючись у темі собаководом або самостійно, слідуючи заклику серця. Зазвичай, у питомників є власні веб-сайти, про них можна знайти відгуки клієнтів.

Лайфхак: відправляйтеся на виставку собак тієї породи, про яку ви мрієте. Там подивіться, які собаки більше всього вам сподобаються, познайомтеся з їх власниками і дізнайтеся, де вони придбали щенків. Зазвичай любителі собак із задоволенням діляться цією інформацією, а також дають цінні поради. Представники провідних питомників також активно беруть участь у виставкових заходах і не забудуть надати вам візитки.

Кількість питомників залежить від популярності породи та регіону. Обравши вражаючий довіру варіант, телефонуйте туди і домовляйтесь про зустріч. Під час розмови розпитайте заводчика про умови утримання щенка та його батьків. Якщо у вас з’явилось відчуття, що щенка всіма силами намагаються торгово продати, це повинно насторожити. Гарний заводчик сам запитає вас багато питань про вашу сім’ю, умови проживання, наявність вільного часу і навіть захоплення, щоб переконатися, що щенок потрапить в добрі руки і підійде вам за характером.

Як вибрати здорового цуценя

Надійшов час вирушити до питомника за своїм майбутнім улюбленцем. Зверніть увагу, що щенки повинні знаходитися у чистому приміщенні без різкого неприємного запаху. Зазвичай заводчик починає демонструвати всі свої дипломи та перераховує виставкові титули батьків щенка. Прослухайте цю інформацію, але не втрачайте бджілість. Окрім потенційних чемпіонських нагород, дуже важливо, який характер у собаки буде.

Вибір щенка
Якщо з’явиться можливість познайомитися з батьками щенка, не проґавте її. Таким чином можна буде оцінити їхню поведінку особисто. Якщо організувати зустріч не вдається, запитайте у заводчика, чи були вони агресивними, сварливими або трусливими. Ці якості передаються за спадковістю, так само, як і бажання вити, рвати меблі та лаятися без приводу. Подивіться на фотографії бабусь і дідусів щенка, якщо такі є.

Від покупки хворого щенка варто відмовитися відразу. Однак багато хвороб неочевидні, або можуть проявитися лише у майбутньому. Спробуйте “розмовити” з заводчиком, він може випадково згадати моменти, які можуть косвено свідчити про хвороби щенка:

  • тест на дисплазію тазостегнових суглобів у великих порід є обов’язковим, його відсутність підозріло;
  • якщо щенок погано їсть, у нього можуть бути захворювання ШКТ або печінки;
  • у собак-алергіків часто народжуються щенки з такою самою проблемою;
  • якщо тварина панічно боїться салютів, грози та інших гучних звуків, це означає, що його нервова система нестійка. Від істеричних батьків малоймовірно народиться сміливий та збалансований щенок;
  • втікаючі під час прогулянок собаки – небажані продуценти потомства;
  • у погоні за прибутком нечесні заводчики можуть спаровувати собак, хворих на епілепсію, що не вдасться помітити, поки немає нападу.


Здоровий щенок буде активним і доброзичливим. Якщо ви опуститесь на коліна і закличете його, він підійде до вас. Малюк проявить цікавість до нових людей і іграшок. Він повинен виглядати щасливим, побігувати разом з братиками та сестричками. На руках у заводчика щенок спокійний, дозволяє гладити себе, в тому числі нормально сприймає дотики до лапок і мордочки. Відмовтесь від покупки трусливих та запуганих песиків, а також агресивних та домінуючих особин. З віком характер собаки істотно не зміниться.

10 головних зовнішніх ознак здорового щенка:

  • ясний, жвавий погляд;
  • в очах немає гною та інших виділень;
  • вологий і блискучий ніс;
  • правильний прикус, кількість зубів відповідає стандарту;
  • вушка рожеві і чисті;
  • на шкірі немає вугрів, прищів і, тим більше, паразитів;
  • блискуча, шовковиста шерсть;
  • хвіст без сильних заломів або обрізаний;
  • лімфатичні вузли не збільшені;
  • животик не вздутий.


Великим плюсом на користь заводчика буде його згода укласти письмовий договір купівлі-продажу щенка. У разі виявлення суттєвих вад, зазначених у договорі, тварину можна буде повернути. Крім того, саме наявність “страховки” відб’є бажання продавця підсунути проблемного улюбленця.

Кого ж обрати? Ви всі такі милі!

У якому віці забирати цуценя

Російським собаководам рекомендується забирати щенка в 8-10-тижневому віці. Коли малюку вже має базову вихованість, звикає до туалету, і йому зроблені прививки.

Важливо: не забирайте щенка відразу після відокремлення від матері. До 9 тижнів малюк оволодіває собачим мовою та соціалізується в процесі спілкування з іншими щенятами. Нехай він проведе кілька тижнів у “собачих яслах”.

Чесний заводчик ніколи не віддасть щенка, якому менше 6 тижнів. Якщо у покупця є багатий досвід утримання собак, він може розраховувати на 6-7-тижневого малятка. Новачкам цей варіант не підходить.

Той факт, в якому віці краще забирати щенка, залежить від породи. Так, великі та гігантські собаки розвиваються повільніше, ніж середні та дрібні. Великих собак купують лише в 3 місяці. Важливо правильно годувати таких улюбленців і слідкувати за їхньою вагою, щоб уникнути різких зростань, які можуть викликати проблеми з опорно-руховим апаратом.

Якщо ви хочете купити щенка класу “брід” або “шоу”, забирайте його ще пізніше. Повноцінно оцінити відповідність стандарту породи та чемпіонські задатки можна не раніше 6-9 місячного віку. Незважаючи на бажання забрати малюка якомога швидше, запасіться терпінням!

До вашого відома: навіть продаючи найдорожчого щенка, добросовісний заводчик ніколи не дає гарантій, що собака стане чемпіоном. Він може лише оцінити потенціал щенка та зробити прогноз. Буває, що зовнішність тварини суттєво змінюється до року. Також багато залежить від дій конкурентів та того, як господар буде доглядати за собакою та готувати її до виставки.

Які питання поставити заводчику

В першу чергу, знайдіть на вусі або в області пахвини малюка клеймо і попросіть заводчика пред’явити щенячу картку (метрику). Код клейма і код у метриці повинні бути однаковими.

Метрика – це першоджерело щенка, яке оформлюється, коли дитинчатам виповнюється 45 днів. У питомнику приходить кінолог, оглядає всіх малят з помета і фіксує дефекти. В подальшому власник собаки віком від 6 до 15 місяців може обміняти метрику на родовід, що дасть улюбленцю право на участь у племінному розведенні.

На увазі: метрика не оплачується окремо, її вартість включена в вартість щенка. Якщо вам не видають щенячу картку, то це може бути сигналом того, що вязка була позаплановою. Купувати породистих собак шоу- та брід-класу без метрики не має сенсу, так як вони не зможуть зробити виставкову кар’єру або стати проізводителями потомства.

Бажано, щоб у щенка був оформлений ветеринарний паспорт з позначками про дегельмінтизацію та прививки. Якщо ветпаспорту немає, його можна буде зробити самостійно.

Після перевірки документів, можна переходити до питань. Не бійтесь виглядати дурним, запитуйте все, що вас хвилює. Візьміть контакти заводчика – напевно, через деякий час у вас виникнуть додаткові питання.

Не забудьте запитати:

  • Скільки щенят було в пометі (оптимальна кількість – від 3 до 7)?
  • Чи був помет запланованим?
  • Які прививки і коли передбачено зробити?
  • Яким кормом харчується щенок? Коли і як переводити на новий?
  • Коли можна буде гуляти і в якому режимі?
  • Як доглядати за улюбленцем?
  • Які команди знає щенок?
  • Посовітує заводчик ветеринара і надасть підтримку в майбутньому?


Якщо отримані відповіді задовільнять вас, а щенок вже не хоче розлучатися – вітаємо, ви знайшли своє маленьке диво!

Зразок метрики цуценяти

Цуценята з притулку або з вулиці

Щенки не завжди потрапляють до дому безпосередньо з турботливих рук заводчиків. Часом люди готові врятувати собаку, забравши її з вулиці або з притулку. У цьому випадку, перш за все, покажіть улюбленця ветеринару, щоб одразу дізнатися про можливі хвороби.


Обираючи собаку “помісної” породи, важливо розуміти, що такі тварини мають більш незалежний характер, ніж їх породисті соратники. Собаки, що живуть на вулиці, адаптуються до бездомного життя, у них дуже розвинуті інстинкти. Щенок може бути боягузливим або, навпаки, проявляти агресію. Негативними доповненнями можуть стати погана піддаємість навчанню та часті втечі.

З іншого боку, серед дворняжок попадаються і дуже чутливі, розумні та ласкаві собаки. Здається, що вони щоденно вдячні власнику за проявлену доброту. Не слід забувати, що безпородні собаки – це потомки тих улюбленців, яких колись залишили на вулиці їх власники.

Правильний вибір щенка для кожної людини буде своїм. Оцініть свої матеріальні та душевні можливості, а потім не бійтеся зробити крок назустріч відповідальності – собака стане вам справжнім другом і подарує багато щасливих моментів!

Цуценята з притулку
Оцените публикацию

По цій темі

Як зшити кофту для кішки

redactor

Як привчити цуценя шпіца до пелюшки

redactor

Як зі светра зробити одяг собаці?

redactor

Як правильно варити перепелині яйця

redactor

Абіссінські кішки як домашні вихованці?

Oleksandr_Author

Рейтинг компресорів для сушіння собак і котів

redactor

Залишити коментар Видалити відповідь

Цей веб-сайт використовує файли cookie. Ми припускаємо, що ви згодні з цим, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Детальніше