https://img.pravda.com/images/doc/0/0/up-logo.jpg Українська правда https://www.pravda.com.ua Українська правда https://www.pravda.com.ua Коломойському зменшили заставу на 300 мільйонів https://www.epravda.com.ua/news/2023/12/22/708029/ Новини Українська правда Fri, 22 Dec 2023 14:00:31 +0200 https://www.epravda.com.ua/news/2023/12/22/708029/ По всій Україні оголосили повітряну тривогу через зліт МіГа https://www.pravda.com.ua/news/2023/12/22/7434182/ Новини Українська правда Fri, 22 Dec 2023 13:50:30 +0200 По всій Україні після 22 грудня оголосили повітряну тривогу через зліт у Росії винищувача МіГ-31К. Джерело: мапа тривог, Повітряні сили в Telegram Дослівно ПС: "Зліт МіГ-31К ВПС РФ. Імовірне застосування аеробалістичної ракети Х-47М2 "Кинджал". По всій Україні після 22 грудня оголосили повітряну тривогу через зліт у Росії винищувача МіГ-31К.

Джерело: мапа тривог, Повітряні сили в Telegram

Дослівно ПС: "Зліт МіГ-31К ВПС РФ. 

Імовірне застосування аеробалістичної ракети Х-47М2 "Кинджал". Не ігноруйте сигнал повітряної тривоги".

Нагадаємо: Під час зльотів російських винищувачів МіГ-31К 14 грудня були реальні пуски аеробалістичних ракет і хибні цілі, які ворог імітував за допомогою РЕБ, один "Кинджал" збила ППО у Київській області.

Речник Повітряних сил пояснив, що з’ясувати, реальна це ціль ворога чи імітована, можна лише трохи згодом. Тому Повітряні сили оперативно повідомляють про напрямок, для якого існує потенційна загроза.

]]>
https://www.pravda.com.ua/news/2023/12/22/7434182/
Сили оборони "приземлили" три російські винищувачі Су-34 – Олещук https://www.pravda.com.ua/news/2023/12/22/7434172/ Новини Українська правда Fri, 22 Dec 2023 12:58:09 +0200 Українські захисники 22 грудня знищили три російські винищувачі-бомбардувальники Су-34 на Південному напрямку. Джерело: командувач Повітряних сил ЗСУ генерал-лейтенант Микола Олещук у Telegram Пряма мова: "Уночі 22 грудня 2023 року на шматку збитого "Шахеда" із серією "ЬІ" отримав послання від окупантів: "сDохните сYки". Українські захисники 22 грудня знищили три російські винищувачі-бомбардувальники Су-34 на Південному напрямку.

Джерело: командувач Повітряних сил ЗСУ генерал-лейтенант Микола Олещук у Telegram

Пряма мова: "Уночі 22 грудня 2023 року на шматку збитого "Шахеда" із серією "ЬІ" отримав послання від окупантів: "сDохните сYки".

Чудова ідея! Ось вам наша відповідь!

Сьогодні опівдні на Південному напрямку напрямку – мінус три російські винищувача-бомбардувальника Су-34!

Вечного полета "братья"!".

Деталі: Командувач подякував бійцям за бойову роботу.

]]>
https://www.pravda.com.ua/news/2023/12/22/7434172/
Путін вже не досягне своїх цілей в Україні − генсек НАТО https://www.pravda.com.ua/news/2023/12/22/7434171/ Новини Українська правда Fri, 22 Dec 2023 12:50:13 +0200 Росія уже не зможе досягти своїх цілей в Україні попри її великі зусилля, переконаний генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Джерело: "Європейська правда" з посиланням на DW Пряма мова Столтенберга: "Путін втратив Україну назавжди". Росія уже не зможе досягти своїх цілей в Україні попри її великі зусилля, переконаний генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Джерело: "Європейська правда" з посиланням на DW

Пряма мова Столтенберга: "Путін втратив Україну назавжди".

Деталі: Він пояснив, що повномасштабним вторгненням російський диктатор хотів  перешкодити руху України в НАТО та Євросоюз, але через два роки війни Україна "ближча до НАТО та ЄС, ніж будь-коли".

Столтенберг вважає, що для Росії це велика стратегічна поразка, тоді як Україна врешті-решт досягне своєї мети у вигляді вступу в НАТО.

Він також додав, що РФ доводиться платити величезну ціну за війну проти України − країна-агресор уже втратила сотні літаків, тисячі танків та 300 тисяч солдатів. Крім того, в РФ через війну зросла інфляція та знизився рівень життя, Росія сильніше політично ізольована, ніж раніше, але все це не змінило курс Кремля.

Пряма мова Столтенберга: "У нас немає жодних ознак того, що Путін змінить свої цілі та свою політику. Він і надалі намагатиметься окупувати більше території".

Генсек НАТО утримався від коментарів щодо планів України провести додаткову мобілізацію в армію, але зауважив, що ніхто не розуміє потреби у військових краще за самих українців.

Він також закликав рішуче продовжувати підтримку України та вивчити можливість надання Києву більшої кількості оборонного обладнання шляхом внесення змін до існуючих угод з третіми країнами.

"Загалом, нам потрібно нарощувати наше виробництво, щоб краще допомагати Україні та краще захищати себе", – резюмував генсек НАТО.

Передісторія:

  • Раніше держсекретар США Ентоні Блінкен відзначив спротив українців повномасштабному вторгненню Росії, яка, за його словами, не змогла досягнути поставлених цілей.
  • Перед цим міністри закордонних справ Франції та Британії запевнили, що підтримуватимуть Україну в її боротьбі проти російського вторгнення "стільки, скільки буде потрібно", при цьому важливо, щоб президент Володимир Путін програв. 
]]>
https://www.pravda.com.ua/news/2023/12/22/7434171/
Президент підписав закон про зміну порядку надання відпусток https://www.epravda.com.ua/news/2023/12/22/708015/ Новини Українська правда Fri, 22 Dec 2023 12:38:11 +0200 https://www.epravda.com.ua/news/2023/12/22/708015/ Декларації чиновників перевірятимуть за допомогою штучного інтелекту – НАЗК https://www.pravda.com.ua/news/2023/12/22/7434160/ Новини Українська правда Fri, 22 Dec 2023 12:23:58 +0200 Національне агентство з питань запобігання корупції змінило підхід до перевірки декларацій державних службовців, у тому числі залучивши штучний інтелект до роботи. Джерело: НАЗК із посиланням на заяву заступника голови агентства Артема Ситника Деталі: Раніше агентство мало обов'язково щороку перевіряти декларації всіх топ-посадовців. Національне агентство з питань запобігання корупції змінило підхід до перевірки декларацій державних службовців, у тому числі залучивши штучний інтелект до роботи.

Джерело: НАЗК із посиланням на заяву заступника голови агентства Артема Ситника

Деталі: Раніше агентство мало обов'язково щороку перевіряти декларації всіх топ-посадовців. У першу чергу йшлося про про президента, міністрів, народних депутатів, суддів Конституційного Суду України та Верховного Суду. 

Таким чином, як повідомляє НАЗК, понад 99% декларацій були не охоплені системним контролем.

Пряма мова: "Як результат, ми не реалізовували очікування суспільства з перевірок декларацій. Тож, що змінилося. 

…Всі подані декларації будуть проходити оцінку ризиків, ті декларації, які матимуть найменший показник рейтингу ризику та можуть бути перевірені автоматизовано зможуть бути перевірені за допомогою штучного інтелекту – механізму автоматизованої перевірки. 

Йдеться про порівняння даних декларації з іншими реєстрами, перевірку певними "формулами", наприклад, на виявлення ознак незаконного збагачення, наявності необґрунтованих активів тощо.

Отримання довідки про проходження автоперевірки не означатиме, що декларація пройшла повну перевірку, а свідчитиме, що вона має мінімальний коефіцієнт ризику. 

Ми прогнозуємо, що третина декларацій пройдуть цю перевірку".

Більше деталей: Заступник голови НАЗК наголосив, що агентство зможе повернутися до цих декларацій, якщо будуть виявлені нові факти або надійде відповідне звернення.

Він запевняє, що з решти 70% декларацій відбиратимуться для проведення повної перевірки ті декларації, що мають найвищий рейтинг ризику.

Пряма мова: "Можливість втручання людини у процедури автоперевірки чи авторозподілу виключені, це здійснює машина за допомогою програмних продуктів, до яких вжито заходи захисту".

НАЗК
]]>
https://www.pravda.com.ua/news/2023/12/22/7434160/
WSJ: За вбивством Пригожина стоїть довірена особа Путіна Патрушев https://www.pravda.com.ua/news/2023/12/22/7434155/ Новини Українська правда Fri, 22 Dec 2023 11:33:06 +0200 Вбивство засновника групи бойовиків "Вагнер" Євгенія Пригожина в Москві готували два місяці, його схвалив секретар Ради Безпеки Російської Федерації Микола Патрушев, стверджує "The Wall Street Journal". Вбивство засновника групи бойовиків "Вагнер" Євгенія Пригожина в Москві готували два місяці, його схвалив секретар Ради Безпеки Російської Федерації Микола Патрушев, стверджує "The Wall Street Journal".

Джерело: видання "The Wall Street Journal", яке говорило з представниками західних і російських спецслужб, а також колишніми чиновниками Кремля

Дослівно WSJ: "Вбивство польового командира готувалося два місяці і було схвалено найстарішим союзником і довіреною особою президента Росії Володимира Путіна, колишнім шпигуном Миколою Патрушевим, як стверджують західні розвідники і колишній російський офіцер розвідки. Про роль Патрушева в реалізації плану вбивства Пригожина раніше не повідомлялося (…).

На початку серпня, коли більша частина Москви пішла у відпустку, Патрушев у своєму кабінеті в центрі Москви віддав наказ своєму помічникові приступити до підготовки операції з ліквідації Пригожина, розповів колишній російський розвідник. Пізніше Путіну показали плани, і він не заперечував, стверджують західні спецслужби.

Кілька тижнів по тому, після свого турне по Африці, Пригожин чекав у московському аеропорту, поки інспектори з безпеки закінчували перевірку літака. Саме під час цієї затримки під крило літака була закладена невелика бомба, стверджують представники західних спецслужб".

Деталі: "The Wall Street Journal" розкопав нові подробиці про заколот і вбивство Пригожина, а також про роль Патрушева у відновленні влади Путіна над все більш нестабільною Росією, поговоривши з західними спецслужбами, колишніми співробітниками американських і російських служб безпеки та розвідки, а також колишніми чиновниками Кремля.

Видання пише, що наприкінці серпня 2023 року на злітній смузі московського аеропорту Пригожин чекав на своєму літаку Embraer Legacy 600 на завершення перевірки безпеки перед зльотом. Він прямував додому в Санкт-Петербург з 9 іншими людьми на борту.

Через затримку ніхто в салоні літака не помітив невеликий вибуховий пристрій під крилом. Коли літак нарешті злетів, він близько 30 хвилин піднімався на висоту 28 000 футів, перш ніж крило розірвалося, і літак по спіралі впав на землю. Всі 10 осіб загинули.

Через кілька годин після інциденту європеєць, який займався збором розвідувальної інформації і підтримував таємний канал зв'язку з Кремлем, побачивши новини про катастрофу, запитав тамтешнього чиновника про те, що сталося.

"Його треба було прибрати", – без вагань відповів кремлівський чиновник.

Маючи десятки тисяч військових і прибуткові операції з видобутку золота, деревини та алмазів в Африці, Пригожин керував багатомільярдною імперією за океаном, але в Росії і на полі бою в Україні його публічна конфронтація з вищим військовим керівництвом через зброю і постачання поставила його на шлях зіткнення з Кремлем.

Коли наприкінці червня це вилилося у відкритий заколот проти російського військового командування зі збройним походом на Москву 25 тисяч бійців і танків "Вагнера" – Патрушев втрутився, побачивши можливість усунути Пригожина назавжди.

За даними WSJ, Патрушев давно попереджав Путіна, що залежність Москви від "Вагнера" в Україні дає Пригожину завеликий політичний і військовий вплив, який загрожує Кремлю.

Як пише видання, Патрушев почав попереджати Путіна про Пригожина в літні місяці 2022 року, але той лишався глухим до попереджень, поки "Вагнер" досягав успіхів на полі бою. 

Ситуація змінилася, коли Пригожин зателефонував Путіну і в грубій формі поскаржився на брак припасів, розповів колишній офіцер російської розвідки, який підтримує зв'язки з людьми, наближеними до Путіна і Патрушева. 

За словами колишнього агента, ця розмова відбулася в жовтні з іншими співробітниками офісу, в тому числі з Патрушевим, який чув, як колишній кейтеринговий оператор (Пригожин) лаяв президента. Пізніше Патрушев використав цей дзвінок як причину для того, щоб Путін дистанціювався від нього: "Польовий командир став небезпечним, він не поважає авторитет Кремля".

До грудня стало зрозуміло, що Патрушев переміг. Навіть коли Пригожин публічно нарікав на військових і брак постачання, Путін його ігнорував. Дзвінки залишалися без відповіді. 

На початку червня Кремль фактично оголосив про плани ліквідувати "Вагнера" як бойову силу в Україні, наказавши його бійцям зареєструватися в Міністерстві оборони Росії.

23 червня Пригожин підняв заколот, направивши найманців "Вагнера" на Ростов-на-Дону і на Москву. Доки Путін був на віллі далеко від столиці, Патрушев взяв на себе керівництво, організувавши шквал телефонних дзвінків, щоб переконати Пригожина відступити, згідно з оцінками західних розвідок і за словами колишнього російського розвідника. 

Патрушев попросив офіцерів, які симпатизують Пригожину, спробувати достукатися до нього. П'ять дзвінків Пригожину з Кремля залишилися без відповіді. 

Патрушев також шукав посередників, дзвонив до урядів Казахстану і Білорусі. Білоруський президент Олександр Лукашенко погодився допомогти: він телефонував Пригожину кілька разів протягом понад 6 годин і передавав повідомлення між польовим командиром і Москвою. Лукашенко передав пропозицію, озвучену Патрушевим: якщо Пригожин розверне свої війська, його людям дозволять відступити до Білорусі.

За добу заколот Пригожина закінчився, але Кремль поквитався з ним, хоч і мало що зробив публічно, щоб обмежити життя Пригожина.

Керівник "Вагнера" літав до Африки, міг продовжувати працювати в Санкт-Петербурзі і по всій Росії, але був обережним, розповів Максим Шугалей, який працював на Пригожина в аналітичному центрі. 

"Він знав, що у нього є вороги і що з ним може щось статися, але, наскільки він був зацікавлений, він дотримувався угоди", – сказав Шугалей. 

На думку колишнього працівника ЦРУ Моуатта-Ларссена, план Путіна полягав у тому, щоб "змусити мерця ходити, щоб вони могли продовжувати з'ясовувати, що сталося", шукаючи спільників Пригожина. 

Літак Пригожина розбився біля села Куженкіно. На відеозаписах очевидців видно, що після вибуху з неба впав літак з відірваним крилом. За кілька днів російські ЗМІ повідомили, що експертиза ДНК підтвердила, що в авіакатастрофі загинув Пригожин і командир групи "Вагнера" Дмитро Уткін. Серед загиблих були і два пілоти та бортпровідниця.

WSJ зазначає, що 72-річний Патрушев допоміг Путіну взяти владу під свій контроль напередодні президентських виборів 2024 року, а "його роль у деяких темних сторінках президентства Путіна підкреслює часто смертельні наслідки для тих, хто потрапляє в поле зору Кремля".

]]>
https://www.pravda.com.ua/news/2023/12/22/7434155/
Новий глава МЗС Польщі прибув до Києва https://www.pravda.com.ua/news/2023/12/22/7434154/ Новини Українська правда Fri, 22 Dec 2023 11:31:14 +0200 Міністр закордонних справ Польщі у новому уряді Радослав Сікорський прибув до Києва − це його перший закордонний візит на цій посаді. Джерело: "Європейська правда" з посиланням на RMF FM Деталі: Сікорський у мережі Х опублікував фото з української столиці і написав, що "вже на місці". Міністр закордонних справ Польщі у новому уряді Радослав Сікорський прибув до Києва − це його перший закордонний візит на цій посаді.

Джерело: "Європейська правда" з посиланням на RMF FM

Деталі: Сікорський у мережі Х опублікував фото з української столиці і написав, що "вже на місці".

У рамках візиту політик зустрінеться з ключовими українськими посадовцями та виступить у Верховній Раді. Він планує запевнити, що відносини з Україною залишаться одним з пріоритетів уряду Дональда Туска. 

Приїзд Сікорського став першим візитом високопосадовця з країн ЄС після того, як Рада ЄС підтримала відкриття переговорів про вступ з Україною.

Одну з перших своїх розмов на новій посаді Сікорський також провів з українським колегою Дмитром Кулебою. 

Передісторія:

  • Сікорський вже бував в Україні після початку повномасштабної війни, зокрема, коли привозив позашляховик, який придбав для потреб ЗСУ разом з дружиною. 
]]>
https://www.pravda.com.ua/news/2023/12/22/7434154/
Родич заступника голови Львівської ОВА скуповує землю, попри відсутність доходів − ЗМІ https://www.pravda.com.ua/news/2023/12/22/7434137/ Новини Українська правда Fri, 22 Dec 2023 10:12:06 +0200 Тесть заступника голови Львівської ОВА Івана Собка - Ігор Кадикало - скуповує земельні ділянки у престижному передмісті Львова: 65-річний пенсіонер, який ніколи не займався жодним бізнесом, уже витратив на це понад 2 мільйони гривень. Тесть заступника голови Львівської ОВА Івана Собка – Ігор Кадикало – скуповує земельні ділянки у престижному передмісті Львова: 65-річний пенсіонер, який ніколи не займався жодним бізнесом, уже витратив на це понад 2 мільйони гривень.

Джерело: розслідування NGL.media

Деталі: Журналісти вказують, що тесть Собка уже зосередив у своїх руках 10 ділянок у Брюховичах загальною площею 0,66 га. Їх сукупна ринкова вартість набагато вища, ніж та, за яку купував землю Кадикало, і становить мінімум 11 млн грн.

Видання припускає, що гроші насправді походять від 39-річного Івана Собка, який все життя працює на державній службі. 

Іван Собко з дружиною Тетяною 
Фото з Facebook

Кадикало мешкає у містечку Судова Вишня біля українсько-польського кордону, він пенсіонер, але і роботу не покинув. Чоловік щодня їздить у сусіднє місто Мостиська, де уже 10 років працює майстром виробничого кооперативу "Мрія", який займається видобутком піску і гравію та виробництвом будматеріалів.

Журналісти підкреслюють, що, судячи з усього, заробляє Кадикало небагато. Згідно з фінзвітами, станом на кінець 2022 року "Мрія" заборгувала працівникам зарплату на 150 тисяч грн, а попередні 2 роки закінчила зі збитками.

Попри це у травні 2019 року в Кадикала звідкись з’явилися великі гроші − і він почав скуповувати землю в Брюховичах, престижному передмісті Львова, де живе його донька зі своїм чоловіком Іваном Собком. У жовтні 2019 року Собко отримав посаду заступника голови Львівської облдержадміністрації.

За наступні чотири роки Кадикало скупив загалом десять ділянок у Брюховичах, офіційно витративши на це 2,04 млн грн.

Усі ділянки, якими заволодів Кадикало, у 2018-2019 роках були безкоштовно виділені Брюховицькою селищною радою мешканцям Львова та Брюхович.  

Один з тих, хто безкоштовно отримав ділянку на вулиці Незалежності України у Брюховичах – 44-річний львів’янин Олег Войтович. Але в коментарі журналістам він розповів, що не пам’ятає, кому і за скільки продав землю, документи забув забрати в нотаріуса, і взагалі забороняє публікувати його коментар.

Сім ділянок Кадикало придбав у 2021 році, і ще одну – у листопаді 2022 року. Одну з цих ділянок селищна рада раніше виділила 38-річному місцевому мешканцю Віталію Франовському. Він, як і Войтович, не запам’ятав, ні кому продав, ні за скільки, а після обіцянки перевірити це в документах перестав брати слухавку.

Згодом журналісти з’ясували, що Франовський у жовтні 2019 року продав свою ділянку Богдану Мазурку, а вже той у березні 2021 року уклав угоду з Кадикалом.

Видання зазначає, що люди, які продавали землю тестю чиновника, не хотіли спілкуватися з журналістами.

"Загалом Ігор Кадикало придбав у різних власників сім ділянок на вул. Незалежності в селищі Брюховичі лише по 48 тис. грн кожна (8000 грн/сотка). Для п’яти різних власників цих ділянок – незвично консолідована позиція", − пише NGL.media і наголошує, що ця вартість дуже занижена, бо сусідні ділянки продають по 266 тис. грн/сотка.

На одній з ділянок на вул. Курортній 65-річний пенсіонер почав будувати будинок. Двоповерхове житло звели лише за кілька місяців.  

Фото NGL.media

NGL.media кілька разів просило Кадикала прокоментувати ці покупки, але він не погодився на розмову.

Не захотів говорити і Собко. Водночас він відписав журналістам, що не сприяв тестю в купівлі ділянок і не має до цього відношення.

"В мене є те майно, яке відображено у декларації. Щодо майна родичів – це їхні справи, я не можу і не уповноважений коментувати їхні статки. Я нічого не купляв і нічого не продавав останні три роки. Майновий стан родичів – це точно не до мене", – написав Собко.

Але журналісти з’ясували, що насправді ні Собко, ні його дружина наразі не подали декларацій про доходи за останні два роки.  

Видання також з’ясувало, що дружина Собка і дочка Кадикала − Тетяна − нещодавно продала ділянку у Брюховичах увосьмеро дорожче, ніж купила.

Мова йде про наділ площею 0,067 га на вул. Широкій, 22, який призначений під індивідуальну житлову забудову. На початку 2020 року Брюховицька селищна рада безкоштовно виділила цю ділянку львів’янину Василю Харишу, а через рік її за 48 тисяч гривень купила Собко.

У листопаді 2021 року Тетяна Собко, яка тоді працювала у департаменті економічної політики ЛОДА виставила цю ділянку на продаж за майже 1,6 млн грн. 

Продати землю Тетяна Собко змогла лише у червні 2023 року і лише за 400 тис. грн., але журналісти вказують, що це теж непоганий заробіток.

Видання пише, що серед найближчих родичів заступника голови ЛОВА не лише Кадикало витрачає гроші, яких явно не заробив.  

Нещодавно Івана Собка помітили у Львові за кермом BMW 630D XDrive вартістю 60 тис. євро. Чиновник заявив, що лише кілька разів брав це авто покататися, а насправді воно належить його 65-річному батькові, який живе у маленькому гірському селі Беньова.

"Тато багато років працював на залізниці, йому 65 років, міг купити собі автомобіль. Якщо ви запитаєте, чи користувався я цим автомобілем? Так, тричі приїздив ним на роботу. То я і братовий автомобіль використовую", – заявив тоді Собко.

Він також уточнив, що батько доклав лише 40% вартості авто – решту дав його брат Микола, зареєстрований приватним підприємцем з 2018 року.

За даними NGL.media, Микола Собко з дружиною справді зареєстровані як ФОПи, але у 2020 році  їхній сукупний річний доход склав близько 2 млн грн. Журналісти наголошують, що такі доходи навряд чи дозволяють витратити 36 тис. євро на автомобіль для літнього батька. Сам Микола Собко володіє значно скромнішим Skoda Kodiaq 2018 р.в.

Видання нагадує, що обоє братів Собків мають досвід депутатства у Брюховицькій селищній раді. Іван Собко був депутатом цієї ради у 2010-2015 рр., його молодший брат Микола – у 2015-2020 рр., аж до самого розпуску селищної ради у зв’язку з приєднанням до Львова.

Раніше NGL.media уже писали, що дружина Миколи Собка також дивним чином купила ділянку у престижній частині Брюховичів за 80 тис. грн. Ольга Собко стала третьою власницею ділянки, виділеної депутатами селищної ради безкоштовно у 2018 році і купила її у 2021 році на тисячу гривень дешевше, ніж попередня власниця.

У 2020 році Микола Собко балотувався уже до Львівської міськради, але не пройшов. Тоді він вказував, що працює керівником департаменту служби безпеку у ТОВ "Барком" і про жоден приватний бізнес не згадував.

39-річний Іван Собко працює заступником голови ЛОВА більше 4 років. До того він 11  років працював на різних посадах в апараті Львівської облради, куди прийшов у 24 роки.

У 2015-2020 рр. Собко паралельно з роботою чиновником був депутатом облради від партії "Самопоміч".

Передісторія:

  • Раніше журналісти проєкту "Схеми" від "Радіо Свободи" з’ясували, що 70-річна теща президента державного підприємства "НАЕК Енергоатом" Петра Котіна придбала нерухомість та землю під Києвом під час повномасштабної війни, офіційно не маючи на те власних доходів.
]]>
https://www.pravda.com.ua/news/2023/12/22/7434137/
Атака дронами: в Миколаївській області пошкоджено об'єкт інфраструктури, в Одеській – зерносховище https://www.pravda.com.ua/news/2023/12/22/7434127/ Новини Українська правда Fri, 22 Dec 2023 08:44:16 +0200 Під час атаки в ніч на 22 грудня в Миколаївській області дрон влучив в інфраструктурний об'єкт, в Одеській області уламки безпілотника впали на зерносховище - були пожежі, люди не постраждали. Джерело: Сили оборони півдня України, голова Миколаївської обласної військової держамідіністрації Віталій Кім Деталі: Сили оборони півдня України повідомили, що у південних регіонах знищено 17 БпЛА типу "Shahed-131/136", випущених з окупованого Криму: 10 дронів - на Миколаївщині, 4 - на Херсонщині, 3 - на Одещині. Під час атаки в ніч на 22 грудня в Миколаївській області дрон влучив в інфраструктурний об'єкт, в Одеській області уламки безпілотника впали на зерносховище – були пожежі, люди не постраждали. 

Джерело: Сили оборони півдня України, голова Миколаївської обласної військової держамідіністрації Віталій Кім

Деталі: Сили оборони півдня України повідомили, що у південних регіонах знищено 17 БпЛА типу "Shahed-131/136", випущених з окупованого Криму: 10 дронів – на Миколаївщині, 4 – на Херсонщині, 3 – на Одещині.

Не обійшлося без влучань: на Миколаївщині на одному з інфраструктурних об'єктів спалахнула пожежа, яку вже ліквідовано. Люди не постраждали.

Голова Миколаївської ОВА повідомив, що влучання і займання на інфраструктурному об’єкті сталися у Вознесенському районі. Детальна інформація уточнюється.

На Одещині ворог намагався поцілити в припортову інфраструктуру, але сили протиповітряної оборони спрацювали ефективно. Втім, уламками збитого БпЛА пошкоджено зерносховище, сталося займання, яке швидко приборкали співробітники підприємства. Постраждалих не зафіксовано.

]]>
https://www.pravda.com.ua/news/2023/12/22/7434127/
Над Україною вночі збили 24 з 28 дронів, не обійшлося без влучань https://www.pravda.com.ua/news/2023/12/22/7434124/ Новини Українська правда Fri, 22 Dec 2023 08:11:06 +0200 Російські війська у ніч на 22 грудня атакували Україну 28 ударними дронами, з них 4 збити не вдалося: є влучання в інфраструктурний об'єкт у Миколаївській області, а уламками дронів пошкоджено зерносховище на Одещині та будинки в Києві й Київській області. Російські війська у ніч на 22 грудня атакували Україну 28 ударними дронами, з них 4 збити не вдалося: є влучання в інфраструктурний об'єкт у Миколаївській області, а уламками дронів пошкоджено зерносховище на Одещині та будинки в Києві й Київській області.

Джерело: Генеральний штаб Збройних сил України, Повітряні сили ЗСУ, Сили оборони півдня України

Дослівно Генштаб: "Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши 28 БпЛА типу "Shahed-136/131". Силами та засобами протиповітряної оборони 24 ударні БпЛА знищено".

Деталі: Повітряні сили ЗСУ повідомили, що цієї ночі 28 ударних безпілотників типу "Shahed" російські війська запустили з Росії (райони Курська, Приморсько-Ахтарська) і окупованого Криму (Чауда).

До відбиття повітряного нападу було залучено авіацію, зенітні ракетні підрозділи та мобільні вогневі групи Повітряних Сил та Сил оборони України.

Дослівно Повітряні сили: "В результаті бойової роботи збито 24 "шахеди" у межах Київської, Одеської, Миколаївської, Херсонської, Житомирської, Рівненської та Хмельницької областей".

Доповнено: Сили оборони півдня України повідомили, що у південних регіонах знищено 17 БпЛА типу "Shahed-131/136", випущених з тимчасово окупованого Криму: 10 дронів – на Миколаївщині, 4 – на Херсонщині, 3 – на Одещині.

Не обійшлося без влучань: на Миколаївщині на одному з інфраструктурних об'єктів спалахнула пожежа, яку вже ліквідовано. Люди не постраждали.

На Одещині ворог знову намагався поцілити по припортовій інфраструктурі, але сили протиповітряної оборони спрацювали ефективно. Втім, уламками збитого БпЛА пошкоджено зерносховище, сталося займання, яке швидко приборкали співробітники підприємства. Постраждалих не зафіксовано.

На території Хмельницької області однією з мобільних груп знищено 1 ворожий БПЛА типу "Shahed", об’єкти критичної інфраструктури та цивільне населення не постраждали, повідомила Хмельницька ОВА.

У Києві внаслідок ворожої атаки частково зруйновано два житлових будинки: багатоповерхівку в Соломʼянському районі й приватний недобудований будинок у Дарницькому районі, двоє людей постраждали. У висотці зруйнована квартира родини ведучого телемарафону "Єдині новини" Андрія Ковальського.

У Київській області в одному з районів області внаслідок падіння уламків пошкоджено 3 приватні будинки.

]]>
https://www.pravda.com.ua/news/2023/12/22/7434124/
ЗСУ за добу ліквідували 1 080 загарбників і 9 танків https://www.pravda.com.ua/news/2023/12/22/7434123/ Новини Українська правда Fri, 22 Dec 2023 08:04:08 +0200 1 080 солдатів, 24 артилерійські системи, 18 ББМ та 9 танків − такими є втрати Росії у загарбницькій війні проти України за минулу добу. Джерело: Генштаб ЗСУ у Facebook Деталі: Загальні бойові втрати противника з 24. 1 080 солдатів, 24 артилерійські системи, 18 ББМ та 9 танків − такими є втрати Росії у загарбницькій війні проти України за минулу добу.

Джерело: Генштаб ЗСУ у Facebook

Деталі:  Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 22.12.23 орієнтовно склали:

  • особового складу − близько 351 350 (+1 080) осіб,
  • танків − 5 837 (+9) од,
  • бойових броньованих машин − 10 843 (+18) од,
  • артилерійських систем − 8 250 (+24) од,
  • РСЗВ − 932 (+0) од,
  • засобів ППО − 611 (+0) од,
  • літаків − 324 (+0) од,
  • гелікоптерів − 324 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 6 365 (+23) од,
  • крилатих ракет − 1 613 (+0) од,
  • кораблів/катерів − 22 (+0) од,
  • підводних човнів − 1 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 10 944 (+25) од,
  • спеціальної техніки − 1 217 (+9) од.

Дані уточнюються.

]]>
https://www.pravda.com.ua/news/2023/12/22/7434123/
У разі зупинки західної допомоги Україна втратить здатність стримувати РФ – ISW https://www.pravda.com.ua/news/2023/12/22/7434116/ Новини Українська правда Fri, 22 Dec 2023 04:57:48 +0200 Аналітики Інституту вивчення війни оцінили, що зупинка західної допомоги, ймовірно, призведе до того, що Україна втратить здатність стримувати російську армію. Джерело: Інститут вивчення війни (ISW) Деталі: На думку військових фахівців, поточна позиційна війна в Україні не є стабільною тупиковою ситуацією, оскільки баланс може легко схилитися в будь-який бік через рішення, прийняті на Заході. Аналітики Інституту вивчення війни оцінили, що зупинка західної допомоги, ймовірно, призведе до того, що Україна втратить здатність стримувати російську армію.

Джерело: Інститут вивчення війни (ISW)

Деталі: На думку військових фахівців, поточна позиційна війна в Україні не є стабільною тупиковою ситуацією, оскільки баланс може легко схилитися в будь-який бік через рішення, прийняті на Заході. 

В ISW додали, що допомога Заходу в галузі безпеки дає змогу українським силам відбивати наступ Росії та звільняти більше української території.

Тому продовження цієї допомоги є єдиною можливістю завадити президенту РФ Володимиру Путіну досягти своїх цілей в Україні.

Передісторія: 

  • На Заході все більше замислюються про те, що Росія може перемогти у війні, а Україна – втратити додаткові території і навіть свій суверенітет, тоді НАТО зазнає поразки, а наслідки будуть відчутні по всьому світу, випливає зі статей "Financial Times" і "Bloomberg".   

]]>
https://www.pravda.com.ua/news/2023/12/22/7434116/
"Схеми": голова ВККС не має російського паспорта, а оприлюднений номер - компоновка з цифр радянського   https://www.pravda.com.ua/news/2023/12/22/7434113/ Новини Українська правда Fri, 22 Dec 2023 02:33:19 +0200 Журналісти-розслідувачі спростували інформацію Служби зовнішньої розвідки про те, що у голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів Романа Ігнатова є російський паспорт. Номер документа, що оприлюднила СЗР - це компоновка з цифр радянського паспорта. Журналісти-розслідувачі спростували інформацію Служби зовнішньої розвідки про те, що у голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів Романа Ігнатова є російський паспорт. Номер документа, що оприлюднила СЗР - це компоновка з цифр радянського паспорта.

Джерело: "Схеми" (Радіо Свобода) у Telegram

Деталі: Редакційна перевірка "Схем" виявила, що інформація Служби зовнішньої розвідки не відповідає дійсності. 

Дослівно: "ВККСУ - це дуже впливовий орган. Він членів комісії залежить кар’єра українських суддів по всій країні. 

Тому ще рік тому, коли проходив відбір членів комісії, журналіст "Схем" Георгій Шабаєв перевіряв тоді ще кандидата в ВККС Романа Ігнатова. 

І виявив, що в Ігнатова був лише старий радянський паспорт. 

Але він ніколи не отримував громадянство Російської Федерації". 

Скриншот George Shabaev у Facebook

Ще деталі: Окрім цього, російська офіційна система "Роспаспорт" не обліковує такого громадянина. 

Редакція "Схем" вважає, що номер паспорта, який оприлюднила СЗР, це - компоновка номера старого радянського паспорта Ігнатова (перші 6 цифр - 614064) та дати його отримання (09.12). 

Журналісти зазначили, що третя і четверта цифра у номері паспорта мають відповідати року видачі (або сусіднього). Тобто серію "40" в Росії почнуть видавати лише у 2040 році. 

Фото George Shabaev у Facebook

Передісторія: 

  • 21 грудня Вища кваліфікаційна комісія суддів отримала лист від Служби безпеки, у якому йдеться, що голова ВККС Роман Ігнатов має російське громадянство. Раніше Ігнатов спростовував інформацію про наявність паспорта Росії.
  • У свою чергу Роман Ігнатов у коментарі "Дзеркалу тижня" повідомив, що готує брифінг, де планує відповісти на усі питання: "Це провокація на державному рівні. Їм не потрібні принципові і чесні".
]]>
https://www.pravda.com.ua/news/2023/12/22/7434113/
Рятувальники показали наслідки атаки на Київ: у трьох квартирах зруйновані стіни https://www.pravda.com.ua/news/2023/12/22/7434111/ Новини Українська правда Fri, 22 Dec 2023 01:08:03 +0200 У Соломʼянському районі Києва внаслідок ворожого обстрілу у трьох квартирах частково зруйновані стіни на 24-26 поверхах та ще у трьох - вибиті вікна. Джерело: ДСНС України у Telegram Деталі: За інформацією рятувальників, загоряння виникло на 24 поверсі житлового будинку. У Соломʼянському районі Києва внаслідок ворожого обстрілу у трьох квартирах частково зруйновані стіни на 24-26 поверхах та ще у трьох — вибиті вікна.

Джерело: ДСНС України у Telegram

Деталі: За інформацією рятувальників, загоряння виникло на 24 поверсі житлового будинку. 

Фото ДСНС

Займання було ліквідовано до прибуття пожежно-рятувальних підрозділів. 

Фото ДСНС

За попередніми даними, постраждало двоє людей, з яких одну особу — госпіталізовано.

Фото ДСНС

У Дарницькому районі внаслідок падіння уламків виникла пожежа у кімнаті на другому поверсі двоповерхового приватного недобудованого будинку. Пожежу ліквідовано на площі 20 кв. м. Постраждалих немає.

Фото ДСНС

На місцях подій працювало 10 од. техніки, а також 43 рятувальника ДСНС.

Передісторія: 

  • Увечері 21 грудня внаслідок роботи ППО по ворожих цілях, в Солом’янському районі уламки влучили в житловий будинок. 
  • Мер Києва Віталій Кличко повідомив, що уламки впали на житлові будинки у Солом’янському та Дарницькому районах столиці. 
]]>
https://www.pravda.com.ua/news/2023/12/22/7434111/
У Києві є влучання по житлових будинках у двох районах – Кличко https://www.pravda.com.ua/news/2023/12/22/7434108/ Новини Українська правда Fri, 22 Dec 2023 00:14:14 +0200 У Києві увечері 21 грудня було чутно звуки вибухів, уламки впали на житлові будинки у Солом'янському та Дарницькому районах. Джерело: мер Києва Віталій Кличко, КМВА, Повітряні сили в Telegram Деталі: Повітряні сили та Кличко повідомили про роботу ППО у Київській області та в столиці. У Києві увечері 21 грудня було чутно звуки вибухів, уламки впали на житлові будинки у Солом’янському та Дарницькому районах. 

Джерело: мер Києва Віталій Кличко, КМВА, Повітряні сили в Telegram

Деталі: Повітряні сили та Кличко повідомили про роботу ППО у Київській області та в столиці. 

Згодом у КМВА повідомили, що внаслідок роботи ППО по збитих ворожих цілях у Солом’янському районі, ймовірно, уламки влучили в житловий будинок. 

О 23:54 Кличко уточнив, що у Києві є влучання в житловий будинок у Соломʼянському районі. Пожежана верхніх поверхах. Екстренні служби працюють на місці.

О 00.10 Кличко повідомив про падіння уламків БПЛА на приватний житловий будинок у Дарницькому районі. Служби прямують на місце.

О 00.11 стало відомо про одного постраждалого в Соломʼянському районі. Його госпіталізували.

00.34 мер Києва повідомив, що ще одному постраждалому мешканцю будинку в Соломʼянському районі медики надали допомогу на місці.

Що передувало

Росіяни увечері 21 грудня запустили на територію України ударні БпЛА з кількох напрямків. 

]]>
https://www.pravda.com.ua/news/2023/12/22/7434108/
Теща президента "Енергоатома" Котіна придбала будинок за 7 млн під час війни – "Схеми" https://www.pravda.com.ua/news/2023/12/21/7434107/ Новини Українська правда Thu, 21 Dec 2023 23:26:32 +0200 Журналісти проєкту "Схеми" від "Радіо Свободи" з'ясували, що 70-річна теща президента державного підприємства "НАЕК Енергоатом" Петра Котіна придбала нерухомість та землю під Києвом під час повномасштабної війни, офіційно не маючи на те власних доходів. Журналісти проєкту "Схеми" від "Радіо Свободи" з’ясували, що 70-річна теща президента державного підприємства "НАЕК Енергоатом" Петра Котіна придбала нерухомість та землю під Києвом під час повномасштабної війни, офіційно не маючи на те власних доходів.

Джерело: розслідування "Схем"

Деталі: Влітку 2023 року родичка Котіна стала власницею двоповерхового будинку площею майже 300 квадратних метрів. Згідно з документом, будинок та земля під ним коштували загалом 7 мільйонів гривень. З них – 6 з половиною мільйонів за дім і 350 тисяч за землю.

При цьому подібний будинок у цьому населеному пункті влітку виставляли на продаж удвічі дорожче – за понад 13 мільйонів.

Журналісти "Схем" вирахували будинок завдяки фото та відео у соцмережах доньки президента "Енергоатома".

Колаж - "Схеми"

Також знімальна група зафіксувала, як службова автівка, якою користується президент "Енергоатома", заїжджає на територію, де розташований цей маєток.  

Крім того, теща Котіна у 2021 році заволоділа трьома земельними ділянками в іншому елітному селі у Київській області. Вона тоді заплатила 40 тисяч доларів. Журналісти порівняли оголошення і з’ясували, що загалом на ринку така ділянка тоді могла коштувати вдвічі-втричі дорожче: від 75 до 150 тисяч доларів.

Для придбання всього цього майна теща Котіна не мала власних офіційних доходів, йдеться у розслідуванні. Відповідно до публічних декларацій президента "Енергоатома", його дружина також не мала заощаджень та відповідної заробітної для купівлі будинку.

У коментарі "Схемам" президент "Енергоатома" заявив, що необхідні кошти для купівлі майна його теща зібрала з різних джерел, а саме – власні заощадження, передана на зберігання готівка від родичів та займ із розрахунку майбутнього продажу майна, що нині перебуває в окупації.

Президент "Енергоатома" також визнав, що відвідує помешкання і не збирається приховувати цю інформацію у декларації.

]]>
https://www.pravda.com.ua/news/2023/12/21/7434107/
Фільм "20 днів у Маріуполі" Мстислава Чернова увійшов у шортлист премії "Оскар" https://www.pravda.com.ua/news/2023/12/21/7434104/ Новини Українська правда Thu, 21 Dec 2023 22:49:10 +0200 Фільм Мстислава Чернова "20 днів у Маріуполі" увійшов до коротких списків претендентів на Оскар в номінаціях "Найкращий документальний фільм" і "Найкращий іноземний фільм". Джерело: Мстислав Чернов у Facebook, список претендентів на "Оскар" Деталі: Також до списку у номінації "Найкращий документальний фільм" увійшов документальний фільм про війну Україні "Звідки куди" польського режисера Мацієка Хамели. Фільм Мстислава Чернова "20 днів у Маріуполі" увійшов до коротких списків претендентів на Оскар в номінаціях "Найкращий документальний фільм" і "Найкращий іноземний фільм".

Джерело: Мстислав Чернов у Facebook, список претендентів на "Оскар"

Деталі: Також до списку у номінації "Найкращий документальний фільм" увійшов документальний фільм про війну Україні "Звідки куди" польського режисера Мацієка Хамели. Його зняли у співпраці з української продюсеркою Анною Паленчук і французом Жан-Марі Ґіґоном. Стрічка розповідає історії людей, яких вивезли з прифронтових територій.

Номінантів на 96-у премію "Оскар" оголосять у вівторок, 23 січня 2024 року. Церемонія вручення премії відбудеться 10 березня 2024 року.

Довідково:

  • "20 днів у Маріуполі" – документальна стрічка, створена на основі матеріалів, знятих в перші дні російської атаки на Маріуполь. Фільм складається з кадрів, які Чернов з колегами відправляли у світові ЗМІ, розповідаючи про події в обложеному місті: загибель дітей та дорослих, появу масових могил, постійні бомбардування, знищений російською авіабомбою пологовий будинок та інші російські воєнні злочини.
  • Світова прем'єра "20 днів у Маріуполі" відбулась на кінофестивалі Санденс, у секції World Cinema Documentary Competition. Там він отримав приз глядацьких симпатій. Українська прем'єра відбулася на фестивалі Docudays UA у червні 2023-го. Тут фільм здобув дві нагороди: головний приз конкурсу DOCU/УКРАЇНА і приз глядацьких симпатій.
  • У вересні цього року Український Оскарівський комітет повідомив, що саме "20 днів у Маріуполі" представить нашу країну на 96-й премії Американської кіноакадемії "Оскар".
]]>
https://www.pravda.com.ua/news/2023/12/21/7434104/
Щодо очільника поліції Київщини, який має маєток під Києвом, розпочали службове розслідування https://www.pravda.com.ua/news/2023/12/21/7434103/ Новини Українська правда Thu, 21 Dec 2023 22:09:29 +0200 Голова Нацполіції Іван Вигівський призначив службове розслідування щодо очільника поліції Київщини Анатолія Щадила, який, за інформацією журналістів, має під Києвом маєток із власним виходом до води. Джерело: hromadske з посиланням на речницю НПУ Олену Бережну Пряма мова речниці: "Керівник призначив стосовно цього службове розслідування, будуть зʼясовані всі обставини щодо люстрації". Голова Нацполіції Іван Вигівський призначив службове розслідування щодо очільника поліції Київщини Анатолія Щадила, який, за інформацією журналістів, має під Києвом маєток із власним виходом до води.

Джерело: hromadske з посиланням на речницю НПУ Олену Бережну

Пряма мова речниці: "Керівник призначив стосовно цього службове розслідування, будуть зʼясовані всі обставини щодо люстрації".

Що передувало:

  • 20 грудня журналісти hromadske з’ясували, що Щадило має під Києвом 50 соток землі, де збудований маєток на 250 квадратів із лазнею, тенісним кортом та елінгом.
  • Згідно з декларацією поліціянта, три ділянки майже на 50 соток у селі Проців він купив у різний час приблизно за 300 000 гривень. Наразі поруч із маєтком генерала купити голу ділянку землі під забудову в 6 соток дешевше, ніж за 20 000 доларів неможливо.
  • Єдине можливе пояснення дешевої вартості землі — її формальне призначення. Це землі для індивідуального або колективного садівництва, вони не призначені для забудови.
  • Утім hromadske зафіксувало на землі Щадила лазню, елінг, гостьовий будинок, тенісний корт, гараж та власний пірс.
]]>
https://www.pravda.com.ua/news/2023/12/21/7434103/
Стрільцем у Празі виявився студент, який, імовірно, наклав на себе руки https://www.pravda.com.ua/news/2023/12/21/7434101/ Новини Українська правда Thu, 21 Dec 2023 21:51:42 +0200 Стрільцем, який відкрив вогонь на філософському факультеті Карлового університету в Празі у четвер був 24-річний студент Давид Козак - він, імовірно, загинув, наклавши на себе руки. Джерело: "Європейська правда" з посиланням на Novinky. Стрільцем, який відкрив вогонь на філософському факультеті Карлового університету в Празі у четвер був 24-річний студент Давид Козак – він, імовірно, загинув, наклавши на себе руки.

Джерело: "Європейська правда" з посиланням на Novinky.cz

Деталі: Портал вказує, що в четвер уранці поліція оголосила Козака в розшук за підозрою в причетності до вбивства в одному із сіл округу Кладно на північному заході Чехії. Пізніше керівник поліції Мартін Вондрашек повідомив на екстреному брифінгу, що загиблим був батько студента.

Давид Козак навчався в Карловому університеті, мав ступінь бакалавра з історії-європеїстики й магістра історії. Він спеціалізувався на історії Польщі.

За словами Кондрашека, правоохоронці встановили, що озброєний Козак мав о 14:00 лекцію в будівлі на Целетній вулиці й про всяк випадок евакуювали присутніх. Але стрілець вирушив до філософського факультету.

Що ж стосується обставин загибелі Козака, керівник поліцїі Чехії уточнив, що під час спецоперації між ним і поліцейськими сталась стрілянина. Та, ймовірно, студент загинув від падіння з висоти, а не кулі.

"Поліцейські також застосували зброю, але з тих поранень, які ми поки що бачимо на тілі чоловіка, можна зробити висновок, що він наклав на себе руки. Чи було це також пов'язано зі стріляниною з боку поліцейських, наразі неможливо довести, це покаже лише призначений розтин", – сказав Кондрашек.

Що було раніше:

  • Стрілянина у будівлі філософського факультету Карлового університету сталась у четвер удень.
  • За останніми даними, її жертвами стали понад 15 людей включно зі стрільцем, ще 24 отримали поранення.
  • Мотиви стрільця поки не встановлені. Голова МВС Чехії Віт Ракушан раніше заявив, що той не був пов’язаний із міжнародними терористичними угрупованнями.
]]>
https://www.pravda.com.ua/news/2023/12/21/7434101/