Усі консультації рубрики «Оподаткування»

Консультацій: 5930
  • Який алгоритм розрахунку обсягів постачання товарів/послуг з метою визначення ризиковості операції?
    Який алгоритм розрахунку залишку за товарами/послугами за конкретним кодом з метою запобігання блокування ПН, якщо надходять квитанції: "Обсяг постачання товару/послуги …. перевищує величину залишку, визначеного як різниця обсягу придбання такого товару/послуги та обсягу його постачання, що відповідає п.1 Критеріїв ризиковості здійснення операцій (додаток 3 Порядку)". Аналіз товарів/послуг за кодами УКТЗЕД/ДКПП у M.E.Doc допоможе у цьому питанні?
    Сьогодні 13:166
  • Як виправити помилку, якщо декларація з податку на нерухомість не подавалася з 2012 року?
    ТОВ на загальній системі оподаткування з 2012 року є власником нежитлового приміщення площею 101,1 кв.м. З дати купівлі по сьогодні податок на нерухоме майно не нараховувався і не сплачувався, декларація не подавалася. Як виправити це?
    Сьогодні 12:09152
  • Допомога від роботодавця дітям працівників-військовослужбовців, які загинули
    ТОВ планує надавати матеріальну допомогу до повноліття дітям працівників – загиблих військовослужбовців. Як це документально оформити? Які документи потрібні від отримувача? Чи оподатковується ця допомога податками?
    Сьогодні 10:0415
  • Розрахунок ліміту для реєстрації платником ПДВ
    ТОВ – резидент "Дія. Сіті", неплатник ПДВ. Один раз в кінці року, у грудні, утримує із винагороди гіг-спеціалістів плату за користування ноутбуками. Чи впливають такі операції на розрахунок ліміту реєстрації платником ПДВ? Чи можна складати акт на послуги оренди не помісячно, а один за весь рік в кінці року? Які особливості розрахунку ліміту?
    24.11.20232271
  • Квитки у подарунок дітям працівників
    Фірма хоче придбати для дітей працівників квитки до цирку. Як це оформити і як оподатковувати ЄСВ, ВЗ, ПДФО і податком на прибуток?
    24.11.2023231
  • Оподаткування ПнВК резидентом "Дія. Сіті" повернутої ПФД
    Резидент "Дія. Сіті"– платник податку на виведений капітал надав короткострокову безвідсоткову ПФД засновнику – юрособі, нерезиденту "Дія. Сіті," платнику податку на прибуток на загальних підставах. Надана допомога була повернута до кінця календарного року. Чи підлягає оподаткуванню податком на виведений капітал за ставкою 9% надана і повернута протягом року фіндопомога?
    24.11.20237
  • Роздача гуманітарних наборів фізособам релігійною організацією: ПДФО та ПДВ
    Релігійна організація активно допомагає населенню, роздаючи продуктові та гігієнічні набори, що або придбані за власні кошти (за рахунок добровільних пожертв членів церкви), або отримані як гуманітарна допомога від партнерів. Через дану операцію постало питання:
    23.11.202336
  • Договір доручення з фізособою чи ФОПом: що з ПДФО?
    Підприємство підписало договір доручення на проведення закупівлі програмної продукції з фізособою. При перевірці його в базі YouControl було з’ясовано, що він також є ФОП, але виду діяльності на виконання цих послуг не додано. Що буде з оподаткуванням ПДФО та ВЗ?
    23.11.2023593
  • Дизайн, виробництво та продаж ювелірних виробів: яку систему оподаткування обрати ФОПу?
    Фізособа планує діяльність з виготовлення унікальних художніх та ювелірних виробів за індивідуальним замовленням клієнтів. Цикл включає дизайн та виготовлення виробу з металів (в т.ч. дорогоцінних), каміння, емалі, деревини, шкіри та ін. У разі використання дорогоцінних металів є можливість клеймування у відповідних державних установах. Далі – реалізація виробів в Україні і за кордоном. Яку систему оподаткування можна обрати для такої діяльності?
    22.11.20239
  • Компенсація нерезидентом витрат агента резидента: що з ПДВ?
    Підприємство-резидент України надає нерезиденту послуги з працевлаштування (підбору кадрів) працівників за кордоном. Чи має право агент за власний кошт оплачувати з допомогою корпоративної картки на інтернет-сайтах як резидентів, так і нерезидентів квитки на транспортні засоби для перевезення працівників за кордон, якщо це передбачено договором з нерезидентом? Якщо нерезидент відшкодує такі витрати, чи оподатковуються вони ПДВ?
    21.11.20232262
  • ПДВ при придбанні рекламного ролика у нерезидента
    Підприємство за 200 доларів США придбало рекламний ролик (пісню) у нерезидента, оплативши придбання корпоративною карткою. Придбаний ролик використовуватиметься в рекламних цілях. Як обліковувати придбаний ролик? ПДВ, податок на доходи нерезидента?
    20.11.202332
  • Відсутній чек за придбання послуг: чи оподатковуваний дохід для працівника?
    Працівник розрахувався за послуги корпоративною картою, фіскального чеку не отримав, контрагент надав акт виконаних робіт. Чи достатньо виписки з банківського рахунку по корпоративній карті, де у призначенні платежу написано за товари/послуги? Чи є ці послуги об'єктом оподаткування ПДФО та ВЗ для працівника?
    20.11.202353
  • Оренда паю: оподаткування
    В договорі оренди земельного паю прописано, що орендна плата виплачується орендодавцю в розмірі 5 000 грн. Виплата орендної плати здійснюється в натуральній формі 1 т. зернової продукції. Чи застосовувати коефіцієнт до ПДФО та ВЗ, якщо в договорі за вимогою орендодавця прописано не суму нарахування орендної плати, а суму до виплати 5 000 грн?
    20.11.2023902
  • Податок на доходи нерезидента з послуг навантаження та перевезення
    Підприємство отримує від нерезидента послуги навантаження, перевезення товару територією нерезидента (Литва, Латвія). Надані послуги передаються за актом, на оплату виставляється рахунок. Чи потрібно з таких доходів утримувати податок на доходи нерезидентів? Чи можна уникнути сплати цього податку? Яка відповідальність за несплату?
    20.11.202327
  • ПДВ при продажу доукомплектованого електромобіля
    Підприємство продає нові електромобілі, що звільнено від оподаткування ПДВ за пп. 64 підр. 2 розд. ХХ ПКУ. Покупець просить у договорі на продаж передбачити, що авто продається доукомплектованим автотоварами (килимки, магнітола тощо). Ці автотовари підприємство придбаває з ПДВ. Як правильно в договорі зазначити продажну вартість вже доукомплектованого електромобіля? Чи потрібно підприємству окремо донараховувати ПЗ з ПДВ з вартості автотоварів?
    17.11.2023125
  • ФОП перевищив ліміт: як перейти на загальну систему і ПДВ?
    ФОП на ІІІ групі ЄП (5%). У грудні 2023 р. передбачено перевищення ліміту обсягу доходу. З 01.01.2024 р. ФОП змушений буде перейти на загальну систему і ПДВ. Які заяви у зв’язку з цим має подати ФОП?
    17.11.202381913
  • Що робити, якщо податківці відмовили у скарзі на розблокування ПН?
    Підприємство подавало скаргу на розблокування ПН, до скарги додавалися копії первинних документів. Податкова прийняла рішення про відмову в реєстрації ПН. Що робити далі?
    16.11.2023135
  • Семінар для працівників без персоналізації: додаткове благо
    Компанія оплатила семінар для 4-5 осіб, з доступом до запису на місяць (в документах про участь у семінарі ідентифікація осіб відсутня). Чи є тут додаткове благо та ВЗ? Якщо семінар буде проходити у вихідний день (сб, нд) або після робочого дня (пізніше 18:00), чи є це понаднормова робота/робота у вихідний день? Яке має бути документальне оформлення?
    16.11.20231 040
  • Права вимоги, що придбане фізособою: що з ПДФО?
    Яке буде оподаткування ПДФО та ВЗ до всієї суми права вимоги, що придбана фізособою?
    16.11.202330
  • Послуги зберігання за кордоном при відсутності первинних документів: що з ПДВ?
    ФОП на ЗС, платник ПДВ, надає послуги міжнародних транспортних перевезень. Під час здійснення перевезень зберігає товар клієнта на складі за межами митної території України. Складські послуги оплачують нерезиденту готівкою, підтвердних первинних документів немає. Як нараховувати ПДВ при виставленні таких послуг клієнту на суму 7 600 грн?
    16.11.2023215
  • Чи можна ПН і звітність підписувати тільки ключем ФОПа, без підпису головного бухгалтера?
    У ФОПа оформлений за трудовим договором головний бухгалтер, але електронний ключ для підписання звітності та ПН є тільки у ФОПа. Чи можна в такому разі підписувати звітність і ПН тільки ключем ФОПа, без підписання ключем головного бухгалтера?
    16.11.202377
  • Оподаткування компенсації витрат СГ за програмами облаштування робочих місць для осіб з інвалідністю та ваучеру на БПЛА
    Чи виникне оподаткування у ФОПа ІІІ групи (як у фізособи) отриманих коштів компенсації: по програмі "Компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю" та по програмі «Ваучер на БПЛА/БПЛК»?
    15.11.20236
  • ПДВ при поставці товару резиденту, якщо оплата в євро від третьої сторони – нерезидента
    Юрособа уклала тристоронній договір на поставку товару резиденту, де платником є нерезидент, оплачуючи в євро. Ціна товару зафіксована в євро і в гривнях, за курсом НБУ на дату договору. Спершу буде отримання авансу 70%, потім друга частина авансу 20%, далі відвантаження товару. І згодом остаточна оплата - 10%. Як нараховувати ПДВ в цій ситуації?
    13.11.20236812
  • Приклад розрахунку податкових різниць за пп. 140.2 та пп. 140.3 ПКУ
    Як розраховувати податкові різниці за пп. 140.2 і пп. 140.3 ПКУ на підставі числового прикладу, наведеного нижче в додаткових умовах?
    11.11.20238192
  • Оподаткування в разі незменшення орендарем суборендної плати у разі отримання пільги з оренди
    Підприємство орендує землю комунальної власності, яку здає в суборенду, отримуючи суборендну плату, в т.ч. ПДВ, в розмірі не більше орендної плати. Проте згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ отримало пільгу з орендної плати у 2022 році, подало уточнюючу декларацію з плати за землю, зменшивши нарахування орендної плати. Які податкові наслідки будуть у сторін, якщо суборендар сплачуватиме орендну плату у повному розмірі?
    09.11.2023622