Сильні, бо разом!

6 Червня 2023 by Olga Zhurbenko
Друкувати цю новину

Громадські організації людей з інвалідністю (далі – ГОІ), попри війну та пов’язані з нею негаразди, продовжують активно працювати над поліпшенням рівня життя осіб з інвалідністю. Так, ГО «Львівська обласна організація всеукраїнської організації осіб з інвалідністю «Українське товариство сліпих» (ГО ЛОО УТОС) у квітні-травні 2023 року втілила у життя проєкт «Сильні, бо разом» в рамках виконання проєкту «Редагування та відновлення з урахування потреб людей з інвалідністю під керівництвом та за координації організацій осіб з інвалідністю», який реалізує Національна Асамблея людей з інвалідністю України за підтримки Європейського форуму інвалідності та Християнської місії незрячих (СBM).

В рамках проєкту було проведено кілька різнопланових заходів. Зокрема, відбулися зустрічі, під час яких члени організації ознайомилися зі змінами законодавства у соціально-правовій сфері. Таких зустрічей було дві: з директоркою Львівського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю Галиною Григорівною Мисаковець та з позаштатною експерткою первинної медичної допомоги управління охорони здоров’я, медичною директоркою ВП «4 лікарня» ТМО-2 Іриною Цегелик. Під час цих заходів учасники ознайомилися зі змінами в законодавстві стосовно забезпечення осіб з інвалідністю технічними засобами реабілітації, а також – дізналися більше про сімейну медицину взагалі, про програму безоплатного забезпечення фармакологічними засобами, про міську програму пільгового забезпечення ліками, про електронні скерування та рецепти та ін.

Протягом квітня – травня також пройшли заходи, спрямовані на поліпшення психологічного стану учасників, на яких останні ознайомилися з практиками, що допомагають приборкати страх, оволодіти власною агресією, попрощатися з актуальною проблемою. Ще більше дізналися про стрес як один із чинників впливу на наше життя, ознайомилися з елементами глинотерапії та вчилися протистояти стресу в умовах нестабільного сьогодення і виробляти нові корисні поведінкові звички, а також правильно будувати конструктивний діалог.

Реалізація проєкту відбувалася у святкову пору, що позначилося на тематиці деяких заходів. Так, 18 квітня 2023 року відбувся майстер-клас з випікання паски, під час якого учасники ділилися власними оригінальними рецептами, дізнавалися детальніше про свято Великодня і пов’язані з цим традиції та легенди. 15 травня 2023 року відбувся захід, приурочений до Дня матері, під час якого учасники дізналися про історію цього свята як в Україні, так і у світі, поділилися спогадами про найщасливіші моменти, а також родинними традиціями, пов’язаними з мамою. Лунали пісні та авторська поезія про маму. 10 травня 2023 року відбувся тифлоконкурс «Українська писемність шрифтом Брайля». Членкиня ГО ЛОО УТОС Софія Войтків, провела спеціальний урок, під час якого учасники заходу писали диктант за твором Івана Цюпи «Пам’ятник Кобзареві у Моринцях». Протягом реалізації проєкту учасники також відвідували кімнату-музей тифлотехніки «Речі, які змінили світ незрячих», де могли ознайомитися з різними допоміжними засобами реабілітації.

Загалом, було проведено 9 заходів, які дали змогу психологічно розвантажитися, досягти максимальної незалежності та підвищити самооцінку та освітній рівень осіб з інвалідністю. Найщиріша подяка усім, хто допомагав у реалізації заходів проєкту «Сильні, бо разом» в рамках виконання проєкту «Редагування та відновлення з урахування потреб людей з інвалідністю під керівництвом та за координації організацій осіб з інвалідністю».

  Категорія:
Новини НАІУ
дивитися більше новин

Про автора новини

Olga Zhurbenko

Дивитися більше новин
дивитися більше новин

Схожі новини