2010 рік

18 Вересня 2011 by Olga Zhurbenko
Друкувати цю новину

ПРАВОВА ДІЯЛЬНІСТЬ НАІУ

Протягом звітного періоду Національна Асамблея осіб з інвалідністю України забезпечила активну роботу відповідно до Статуту НАІУ, щодо участі у формуванні і реалізації державної політики у сфері соціального захисту осіб з інвалідністю та забезпечення їх прав, співпрацюючи з Секретаріатом Президента України, Комітетом Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та осіб з інвалідністю, Кабінетом Міністрів України, Міністерством праці та соціальної політики України, Міністерством України у справах сім’ї, молоді і спорту, Міністерством охорони здоров’я, Міністерством освіти і науки України, Міністерством транспорту та зв’язку України, Міністерством регіонального розвитку та будівництва, Фондом соціального захисту осіб з інвалідністю, Комісією з питань діяльності підприємств та організацій громадських організацій осіб з інвалідністю.

Представники НАІУ протягом 2010 року брали активну участь у:

– засіданнях КомітетуВерховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та осіб з інвалідністю, на яких було розглянуто понад 30 законопроєктів соціального спрямування, значна частина з яких безпосередньо стосувалась вдосконалення чинного законодавства у сфері соціального захисту громадян з інвалідністю;

– засіданнях Ради у справах осіб з інвалідністю при Кабінеті Міністрів України;

– засіданнях Організаційного комітету з підготовки та забезпечення здійснення заходів, пов’язаних із головуванням України в Комітеті міністрів Ради Європи.

– засіданнях Соціальної ради та Комітету з питань безпеки руху на транспорті Міністерства транспорту та зв’язку України;

– засіданнях Громадської ради Міністерства праці та соціальної політики України;

– засіданнях спільної Ради з питань освіти осіб з інвалідністю Міністерства освіти і науки України та Міністерства праці та соціальної політики України;

– засіданнях Колегій Міністерства охорони здоров’я України;

– засіданнях Колегії та Комітету доступності Міністерства регіонального розвитку та будівництва України;

– засіданнях Громадської ради при Фонді державного майна України;

– засіданнях Колегії Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю;

– засіданнях Комісії з питань діяльності підприємств та організацій громадських організацій осіб з інвалідністю;

засіданнях Громадської ради Державного комітету України по водному господарству;

засіданнях Національної експертної комісії України з питань сучасної моралі;

– засіданнях Конкурсного комітету з проведення конкурсів на перевезення пасажирів автомобільним транспортом при Міністерстві транспорту та зв’язку України;

– засіданнях робочої групи Громадської ради при Міністерстві економіки України «З питань Євро-2012»;
– засіданнях Ради з питань професійної орієнтації населення приКМУ;
– засіданнях Комітету доступності при центральних органах виконавчої влади.

 

Конструктивна співпраця організацій-членів, Секретаріату та безпосередньо Голови Національної Асамблеї осіб з інвалідністю України Сушкевича В.М. з органами законодавчої та виконавчої влади стала запорукою розроблення та прийняття ряду законодавчо-нормативних документів, спрямованих на підвищення існуючого рівня соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні.

1. Розробка проєктів законодавчих актів України.
Зокрема Головою НАІУ, Сушкевич В.М., було розроблено та внесено на розгляд Верховної Ради України наступні проєкти законодавчих актів:

 

Проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та людини з інвалідністюм» (щодо державної соціальної допомоги на догляд людини з інвалідністюм війни) (р.№4535-д від 10.12.2010, автори Сушкевич В.М., Цибенко П.С., Мостіпан У.М., яким передбачається внести зміни до статті 8 Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та людини з інвалідністюм», передбачивши, що державна соціальна допомога на догляд людини з інвалідністюм війни із числа осіб, які брали безпосередню участь у бойових діях в період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років та війни 1945 року з імперіалістичною Японією, встановлюється у таких розмірах (незалежно від закону, за яким їм призначено пенсію): людини з інвалідністюм війни І групи – 50, ІІ – 25, ІІІ – 15 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Проєкт Закону України розроблено з метою встановлення однакових підходів до визначення розміру державної соціальної допомоги на догляд людини з інвалідністюм війни незалежно від закону, за яким їм призначено пенсію, враховуючи численні звернення осіб з інвалідністю війни з цього питання. Законопроєкт прийнято в першому читанні 13.01.2011.

Проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо звернення стягнення на окремі види доходів) (р.№ 6144 від 14.05.2010, ініціатор законопроєкту – Сушкевич В.М., який розроблено з метою врегулювання питання звернення стягнення на державну соціальну допомогу, яка призначається відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу людини з інвалідністюм з дитинства та дітям-людини з інвалідністюм».

Законом України «Про державну соціальну допомогу людини з інвалідністюм з дитинства та дітям-людини з інвалідністюм» не визначено порядок звернення стягнення на державну соціальну допомогу, що породжує неоднозначне трактування цього питання. Так, статтею 67 Закону України «Про виконавче провадження» передбачено стягнення, зокрема, на пенсію та інші доходи боржника. Не передбачено заборони щодо звернення стягнення на інші доходи батьків і Сімейним кодексом. До інших доходів відноситься у тому числі державна соціальна допомога, яка виплачується людини з інвалідністюм з дитинства та дітям-людини з інвалідністюм, оскільки за своєю природою це є виплата, що здійснюється замість пенсії. Проте Переліком видів доходів, які враховуються при призначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.02.1993 р. № 146, соціальну допомогу людини з інвалідністюм з дитинства та дітям людини з інвалідністюм віднесено до виплат, з яких стягнення не провадиться. Зазначене призводить до того, що стягнення звертається на інші передбачені Законом України «Про виконавче провадження» види матеріальних цінностей боржника, зокрема, його майно, квартиру. Неврегульованість цього питання призводить до можливості втрати людини з інвалідністюми з дитинства, у тому числі І групи, які за станом здоров’я не можуть працювати, єдиного місця проживання і фактично означає перетворення їх у безпритульних осіб.
Проєктом Закону передбачається внести зміни:
– до статті 70 Закону України «Про виконавче провадження», передбачивши, що звернення стягнення на державну соціальну допомогу, яке виплачується людини з інвалідністюм, здійснюється відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу людини з інвалідністюм з дитинства та дітям-людини з інвалідністюм» та «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та людини з інвалідністюм»;
– до статті 73 цього ж Закону, включивши надбавку на догляд до коштів, на які не може бути звернено стягнення. У зв’язку з цим вносяться відповідні зміни до статті 3 Закону України «Про державну соціальну допомогу людини з інвалідністюм з дитинства та дітям-людини з інвалідністюм»;
– до Закону України «Про державну соціальну допомогу людини з інвалідністюм з дитинства та дітям-людини з інвалідністюм», доповнивши його новою статтею «14-1 Звернення стягнення на державну соціальну допомогу», де передбачити можливість звернення стягнення на державну соціальну допомогу, але обмежити розмір такого стягнення, а саме: для осіб з інвалідністю з дитинства І та ІІ групи не більше 33,3%, ІІІ – 50 % належних їм сум за рішеннями про стягнення аліментів, про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, а також втратою годувальника. З усіх інших видів стягнень може бути відраховано не більше як 20 відсотків державної соціальної допомоги».

Законопроєкт опрацьовується в Головному комітеті з опрацювання внесених до Верховної Ради проєктів актів відповідно до предметів відання комітетів – у Комітеті з питань правосуддя.

 

Проєкт Закону про встановлення мораторію на підвищення пенсійного віку для жінок (р.№ 7039-д від 07.09.2010), ініціатор законопроєкту – Сушкевич В.М.

Метою законопроєкту є відтермінування підвищення пенсійного віку для жінок, яке приховує загрозу численних негативних соціально-економічних наслідків.

Пропонується встановити на 10 років мораторій на підвищення віку, починаючи з якого жінки мають право на призначення пенсії за віком, визначеного у статті 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Законопроєкт розглянуто на пленарному засіданні Верховної Рада України 22.09.2010. Не прийнято.

Проєкт Постанови про проведення парламентських слухань на тему: «Пенсійна реформа як складова економічних реформ» (р.№ 7201 від 04.10.2010, ініціатори законопроєкту: Сушкевич В.М., Томенко М.В.), яким пропонувалось провести 10 листопада 2010 року парламентські слухання на тему: «Пенсійна система як складова економічних реформ».
Законопроєкт розглянуто на пленарному засіданні Верховної Рада України 21.10.2010. Не прийнято.

Проєкт Постанови про проведення парламентських слухань на тему: «Пенсійна реформа як складова економічних реформ» (16 лютого 2011 року) (р.№7387 від 19.11.2010; ініціатори законопроєкту Сушкевич В.М., Томенко М.В., Комар М.С.), яким пропонується провести 16 лютого 2011 року парламентські слухання на тему: «Пенсійна реформа як складова економічних реформ».

Основна мета, якої має бути досягнуто з прийняттям постанови, це проведення парламентських слухань на тему: «Пенсійна реформа як складова економічних реформ» та визначення оптимального варіанту реформування пенсійної системи, який повинен враховувати пріоритети загальної стратегії соціально-економічних відносин в Україні.
Проведення на найвищому рівні обговорення питань подальшого вдосконалення пенсійної системи в нашій державі викликана надзвичайно великою дискусією в суспільстві і серед пенсіонерів щодо спроби врегулювати існуючі проблеми в фінансовому становищі Пенсійного фонду за рахунок вирішення окремих локальних проблем, зокрема, підвищення віку виходу на пенсію жінок,тощо. Водночас реформа пенсійної системи має бути системною, повинна початись з реформи заробітної плати, зокрема, виведення її з тіні, проведення певних економічних чинників економічним блоком уряду, щоб реально забезпечити ситуацію з розвитку фінансового ринку, тощо. Тобто, головним чинником пенсійного реформування є оптимальний варіант реформування, який повинен враховувати пріоритети загальної стратегії соціально-економічних відносин в Україні.
На пленарному засідання Верховної Рада України 17.12.2010 р. питання заслухано.
Прийнято альтернативний проєкт Постанови про проведення парламентських слухань на тему: «Стан проведення пенсійної реформи та шляхи її вдосконалення» (16 лютого 2011 року) (р.№ 7387-1 від 14.12.2010, ініціатори законопроєкту – Пеклушенко О.М., Сухий Я.М.

 

2. Внесення поправок соціального змісту до інших проєктів законів

Національна Асамблея осіб з інвалідністю України спільно з іншими громадськими організаціями осіб з інвалідністю та правозахисними організаціями продовжила у 2010 році активну співпрацю з профільними міністерствами та відомствами, Секретаріатом Кабінету Міністрів України щодо напрацювання законодавчо-нормативних актів у сфері соціального захисту осіб з інвалідністю та забезпечення їх прав, зокрема, розглянуто та надано пропозиції і зауваження до наступних документів:

Проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та людини з інвалідністюм» (щодо державної соціальної допомоги на догляд людини з інвалідністюм війни)

Проєкт Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за порушення правил паркування транспортних засобів»

Проєкт Закону України « Про внесення змін до Закону України «При ліцензування певних видів господарської діяльності».

Проєкт Закону України» Про затвердження Загальнодержавної програми подолання та запобігання бідності в Україні на 2010-2015 роки».

Проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України про права осіб з інвалідністю в Україні» (стосовно прийняття Конвенції ООН « Про права осіб з інвалідністю»).

Проєкт Закону України «Про затвердження Загальнодержавної програми подолання та запобігання бідності в Україні на 2010-2015 роки»

Проєкт Закону України « Про внесення змін до деяких законодавчих актів України ( щодо встановлення адміністративної відповідальності за порушення у сфері державно реєстрації)»

Проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення доступу осіб з вадами слуху до інформації».

Проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення доступу осіб з вадами слуху до інформації».

Проєкт Закону України « Про громадські організації».

 

Проєкт Постанови про направлення на повторне друге читання про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо страхового стажу

Проєкт Постанови про прийняття за основу проєкту Закону України про внесення змін до Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» (щодо соціального захисту осіб з інвалідністю першої групи)

Проєкт Постанови про повернення на доопрацювання проєкту Закону України про внесення змін до Закону України «Про соціальний захист дітей війни» (щодо лікування в госпіталях для осіб з інвалідністю Великої Вітчизняної війни)

Проєкт Постанови про прийняття за основу проєкту Закону України про внесення зміни до статті 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (щодо призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника особам, що доглядають за дітьми-людини з інвалідністюми та людини з інвалідністюми з дитинства)

Проєкт Постанови про прийняття за основу проєкту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо передачі автомобілів, отриманих людини з інвалідністюми (дітьми-людини з інвалідністюми) у вигляді гуманітарної допомоги

Проєкт Постанови про прийняття за основу проєкту Закону України про внесення змін до Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та людини з інвалідністюм» щодо державної соціальної допомоги на догляд людини з інвалідністюм війни

Проєкт Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку надання пільг людини з інвалідністюм на безоплатне паркування та зберігання транспортних засобів».

Проєкт Постанови Кабінету Міністрів України « Про внесення змін до Порядку забезпечення осіб з інвалідністю автомобілями».

Проєкт Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку проведення конкурсу з визначення програм і заходів, розроблених громадськими організаціями, для виконання яких надаватиметься державна фінансова підтримка».

Проєкт Загальнодержавної програми подолання та запобігання бідності в Україні на 2010-2015 роки.

 

3. Внесення пропозиції до проєктів законодавчо-нормативних документів, більшість з яких враховані під час їх прийняття

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо підвідомчості справ, пов’язаних із соціальними виплатами)

Закон України «Про внесення змін до законодавчих актів України з питань загальної середньої та дошкільної освіти щодо організації навчально-виховного процесу», прийнято 6 липня 2010 року № 2442-VІ, передбачено функціонування спеціальних та інклюзивних класів для навчання дітей з особливими освітніми потребами у загальноосвітніх навчальних закладах та створення навчально-реабілітаційних центрів для навчання дітей із складними вадами розвитку.

Закон України «Про затвердження загальнодержавної програми боротьби з онкологічними захворюваннями на період до 2016 року»  Закон України від 11.05.2010 № 2165-VI «Про внесення зміни до статті 12 Закону України «Про лікарські засоби» щодо маркування лікарських засобів шрифтом Брайля для незрячих.   Постанова Кабінету Міністрів України від 25.05.2010 № 366 «Про затвердження Порядку використання у 2010 році коштів, передбачених у державному бюджеті на придбання шкільних автобусів для перевезення дітей, що проживають у сільській місцевості», щодо закупівлі автобусів адаптованих для перевезення дітей з фізичними обмеженнями.

 

Наказ Міністерства освіти і науки України № 912 «Про затвердження Концепції розвитку інклюзивного навчання».

Наказ Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327 щодо внесення до Класифікатора професій посади асистента вчителя інклюзивного навчання.

Наказ МОН від 29.06.2010р. № 683 «Про закупівлю у 2010 році шкільних автобусів для перевезення учнів загальноосвітніх навчальних закладів, які проживають у сільській місцевості».

  Наказ Держсоцслужби від 31.05.2010 № 23 «Про затвердження Інструкції здійснення соціальної роботи центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді з дітьми, молоддю з функціональними обмеженнями та їх сім’ями».

Наказ Мінрегіонбуду від 05.05.2010 № 148, яким створено міжвідомчу робочу групу з питань перегляду нормативних документів із проєктування загальноосвітніх навчальних закладів з метою створення умов для навчання дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, до складу якої увійшли представники Мінрегіонбуду, МОН, МОЗ, НАІУ та ВАТ»КиївЗНДІЕП».

13 квітня 2010 року представники Національної Асамблеї осіб з інвалідністю України мали робочу зустріч з Міністром праці та соціальної політики Василем Надрагою. Під час зустрічі обговорювалися питання подальшої співпраці Міністерства та громадських організацій осіб з інвалідністю у сфері посилення соціального захисту та державної підтримки людей з особливими потребами. Представники НАІУ поінформували Міністра про результати реалізації всеукраїнських програм та проєктів, які реалізовувала Асамблея протягом 2008-2009 рр. та наголосили на готовності продовжувати соціальне партнерство щодо участі у формуванні державної політики в сфері забезпечення прав громадян з інвалідністю.

21-23 квітня 2010 року на запрошення Міністерства праці та соціальної політики України виконавчий директор НАІУ Н. Скрипка взяла участь у Міжнародній науково-практичній конференції на тему «Професійна реабілітація та зайнятість молодих осіб з інвалідністю –міжнародний досвід». Під час заходу відбулось знайомство з роботою Державного комплексу соціальної реабілітації дітей-осіб з інвалідністю.

18-21 червня 2010 року у м. Євпаторія Національна Асамблея осіб з інвалідністю України в рамках
реалізації програми «Участь НАІУ у формуванні та реалізації державної політки у сфері соціального захисту осіб з інвалідністю» провела Всеукраїнську нараду для керівників та фахівців громадських організацій осіб з інвалідністю-членів та партнерів НАІУ «Виконання Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні. Індивідуальна програма реабілітації».
Участь у заході взяли 67 осіб, зокрема: представники Міністерства праці та соціальної політики України, Державної служби зайнятості, Секретаріату Комісії з питань діяльності підприємств та організацій ГОІ, Відділу медико-соціальної експертизи Міністерства охорони здоров’я України, УКР НДІ протезування, Дніпропетровський НДІ соціальних проблем інвалідності, Всеукраїнської Асоціації фахівців фізичної реабілітації.
Учасники ознайомилися з діяльністю єдиного в Україні науково дослідного інституту протезування, протезобудування та відновлення працездатності, висловили свої пропозиції щодо підвищення якості продукції, яку розробляє УНДІ ПП і ВП. Під час проведення наради було презентовано програми реабілітації, які були створені фахівцями громадських організацій осіб з інвалідністю: Українською Асоціацією фахівців фізичної реабілітації, ВГОІ «Група активної реабілітації», Харківським міським центром реабілітації молодих осіб з інвалідністю та членів їх сімей «Право вибору», ЛОМГО «Асоціація молодих осіб з інвалідністю Східного Донбасу».
Також відбулася презентація реабілітаційного центру на базі Національного Центру параолімпійської і дефлімпійської підготовки та реабілітації осіб з інвалідністю «Україна», який включає в себе спортивний майданчик, обладнаний спеціальними спорудами та житловий корпус для людей з інвалідністю, інтер’єр, у розміщенні якого були дотриманні всі можливі принципи «універсального дизайну». Крім того, учасники наради – представники ГОІ з 20-ти регіонів України – взяли участь у виїзному засіданні Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та осіб з інвалідністю з порядком денним «Про виконання Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні». По завершенні заходу учасники наради сформували цілий ряд зауважень та пропозицій щодо підвищення ефективності роботи органів державної влади в напрямку реабілітації осіб з інвалідністю, отримали інформаційно-методичні матеріали для забезпечення діяльності в напрямку удосконалення законодавчої бази для реабілітації осіб з інвалідністю в Україні.

21 червня НАІУ взято участь у виїзному засіданні Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів і осіб з інвалідністю з порядком денним «Про стан виконання Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні», яке відбулось на території Національного центру параолімпійської та дефлімпійської підготовки та реабілітації осіб з інвалідністю (м. Євпаторія).

За дорученням Глави держави фахівці НАІУ взяли участь в розробці проєкту загальнодержавної програми подолання та запобігання бідності в Україні на 2010-2015 роки та інших нормативно-правових актів з реформування соціальної сфери та Національної профспілкової доповіді «Праця в Україні: необхідність якісних змін для суспільної ефективності та гідного життя».

НАІУ надано інформацію для підготовки та узагальнення матеріалів тематичної доповіді «Освіта осіб з інвалідністю в України

Взято участь в обговоренні «Європейські громадські платформи в Брюсселі як інструмент впливу українських громадських організацій на формування та реалізацію політики європейської інтеграції України».

НАІУ на запрошення Українського незалежного центру політичних досліджень та Східноукраїнського центру громадських ініціатив взяла участь в опитуванні лідерів інститутів громадянського суспільства, залучених до формування та реалізації державної політики». Опитування проводилось на виконання завдань Концепції сприяння розвитку громадянського суспільства, затвердженої Розпорядженням КМУ від 21 листопада 2007 року № 1035.

7 – 8 серпня 2010 року в м. Слов’янськ (Донецька обл.) НАІУ за підтримки Санаторно-курортного реабілітаційного центру «Слов’янський курорт» та Спеціалізованого
санаторію «Слов’янський» в рамках реалізації програми «Участь НАІУ у формуванні та реалізації державної політики у сфері соціального захисту осіб з інвалідністю» організовано проведення Регіонального навчально-інформаційного семінару для керівників та фахівців ГОІ – членів та партнерів НАІУ з питань роз’яснення положення чинного законодавства щодо соціального захисту осіб з інвалідністю.
Теми семінару: «Конвенція про права осіб з інвалідністю. Підписання та ратифікація», «Процедура подання заяви до Європейського суду», «Право на реабілітацію – шлях до повноцінного життя у суспільстві», «Елементи соціальної адаптації та права людей з важкими формами інвалідності в сфері отримання освіти».
Загальна кількість учасників – 63 особи.

26 листопада 2010 року в м. Києві з метою обговорення актуальних питань зайнятості громадян з інвалідністю та діяльності підприємств громадських організацій осіб з інвалідністю
НАІУ провела Всеукраїнську нараду: «Соціальне підприємництво: перспективи розвитку
в Україні». Під час заходу обговорено питання надання державної допомоги підприємствам громадських організацій осіб з інвалідністю у вигляді пільг з оподаткування та фінансової допомоги за рахунок коштів Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю, отримання державного замовлення, створення робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю та винайдення шляхів подальшого розвитку соціальних підприємств в України.
Участь у заході взяли: народні депутати України, Національний кореспондент Міжнародної організації праці в Україні, представники Секретаріату Кабінету Міністрів
України, Міністерства економіки України, Міністерства промислової політики України,
Головного контрольно-ревізійного управління України, Державної податкової адміністрації України, Державного центру зайнятості, Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю, Комісії з питань діяльності підприємств та організацій громадських організацій осіб з інвалідністю, Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України, директори понад 150 підприємств та організацій громадських організацій осіб з інвалідністю. Загальна кількість учасників – 210 осіб.

1 грудня 2010 року відбулось засідання Генеральної Асамблеї – вищого керівного органу Всеукраїнського громадського соціально-політичного об’єднання «Національна Асамблея осіб з інвалідністю України». На засіданні були присутні керівники понад 90 громадських організації порядку денному діяльність НАІУ у 2010 році, зокрема, участь у формуванні державної політики у сфері забезпечення та реалізації прав громадян з інвалідністю в Україні, реалізація НАІУ міжнародних проєктів, виконання Всеукраїнської програми НАІУ «Безбар’єрна Україна», звіт сектору інформаційного забезпечення діяльності громадських організацій-членів НАІУ, а також посилення професійної спроможності громадських організацій осіб з інвалідністю, фінансово-господарська діяльність НАІУ за 2009 рік.
Під час заходу було розглянуто заяви громадських організацій осіб з інвалідністю про вступ до НАІУ. Новими членами стали: Всеукраїнська громадська організація «Асоціація тифлопедагогів України» (президент – Є. П. Синьова), Одеська обласна громадська організація «Взаємодопомога та захист осіб з інвалідністю «Добре серце» (голова – Л. В. Сила), Обласна громадська організація з соціального захисту осіб з інвалідністю та потерпілих на виробництві Донецької області «ЗАХИСТ» (голова організації – Є. М.Чеботарьов), Івано-Франківська обласна Громадська організація осіб з інвалідністю «СЛІД» (голова – Н. І. Макар), Харківська обласна організація Всеукраїнська організація осіб з інвалідністю «Союз організацій осіб з інвалідністю України» (голова – З. Я. Новикова), Громадська організація «Луганська обласна організація осіб з інвалідністю «Іоланта-Лугань» (голова – Д. Г. Мазурак), Донецька обласна Громадська організація «Асоціація греків-осіб з інвалідністю «Філос» (голова організації – О. А. Партакела), Львівська міська громадська організація Товариство «Зелений хрест» (голова товариства – О. Волошинський), Тернопільська міська громадська організація «Центр медико-соціальної реабілітації» (голова – Г. В. Шимко), Молодіжна громадська організація «Київський міський центр творчих ініціатив для дітей та молоді «Дельфін» (голова організації – О. І. Скрипко), Севастопольська міська організація осіб з інвалідністю локальних конфліктів (голова організації – С. М. Трошин).

 

  Категорія:
Привітання
дивитися більше новин

Про автора новини

Olga Zhurbenko

Дивитися більше новин
дивитися більше новин

Схожі новини