This version of the page http://univ.kiev.ua/news/12777 (91.202.128.77) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2023-10-22. The original page over time could change.
Новини: «Скіфське золото» повертається в Україну!
  • Інформація
  • Підрозділи університету
  • Абітурієнтам
  • Наука
  • Студентам
  • Ресурси
  • Новини
  • Пошук
  • en

Новини

Tweet  

«Скіфське золото» повертається в Україну!

09.06.2023

Пів тисячі золотих прикрас кримських музеїв, які у 2014 році експонувалася у Нідерландах, а після окупації півострова рф хотіла забрати собі, повертаються в Україну!

Таке рішення ухвалив Верховний суд Нідерландів, який, після 9 років судових баталій, повністю задовольнив позовні вимоги України й зобов’язав музей Алларда Пірсона передати Національному музею історії України експонати з виставки «Крим – золотий острів у Чорному морі». Над справою працювали юристи КНУ імені Тараса Шевченка.

Довгоочікуване рішення ухвалене 9 червня 2023 року. 

 

Шевченків університет гордий тим, що Україну разом з юристами з Нідерландів всі 9 років представляли його співробітники та випускники! Це видатна перемога в юридичній битві України з російським агресором!
Наші найщиріші вітання і вдячність:

  • професорові кафедри міжнародного приватного права ННІ міжнародних відносин Анатолію Довгерту
  • випускникові ННІ права Андрію Карнаухову
  • випускникам ННІ міжнародних відносин Андрію Пилипенку й Олені Гладюк.

Це засвідчує високий професіоналізм, патріотичну позицію випускників і працівників Шевченкового університету та є яскравим прикладом того, що КНУ імені Тараса Шевченка готує фахівців високого класу.

На врученні Подяк Ректора у жовтні 2021 року, після рішення Апеляційного суду Амстердама про передачу «кримські скарби» українській державі, професор Анатолій Довгерт пророче зауважив: «Ця справа має величезне політичне значення. Це свідчить проте, що та, так би мовити, лжекострукція, яку вибудував наш сусід – посипалася. Випав перший камінь з тої будівлі». А в інтерв’ю Газеті «Київський університет» наголосив: «Спершу повернемо скіфське золото, а потім і Крим».

Історія цієї складної, безпрецедентної в юридичній історії людства справи, над якою працювали Мін'юст, МКІП, МЗС, адвокати Нідерландів та України, від Міністерства юстиції України:

«Наприкінці 2014 року, одразу після анексії Автономної Республіки Крим, росія розпочала кампанію з позбавлення України її національного культурного надбання, ініціювавши за допомогою підставних «кримських» музеїв судовий процес у Королівстві Нідерланди з вимогою передачі в окупований Крим колекцій так званого «Скіфського золота», що до того перебували на виставці в Амстердамському музеї Алларда Пірсона.

Розуміючи ризики і необхідність вжиття заходів по захисту національних інтересів, наприкінці 2014 року Україна оперативно створила робочу групу з представників, зокрема, Мін’юсту, посольства України у Королівстві Нідерланди, Мінкульту, МЗС, адвокатів нідерландської фірми Bergh Stoop & Sanders та українського адвокатського об’єднання «Сергій Козьяков та Партнери». Була напрацьована комплексна стратегія захисту інтересів держави в іноземному суді, а з початку 2015 року Україна увійшла в судовий процес у Королівстві Нідерланди з власними позовними вимогами – повернути музейні колекції до Києва.

«Майже 9 років тривала юридична боротьба в судах Королівства Нідерланди. росія не шкодувала ресурсів на юристів-міжнародників та всіляких «експертів» у спробах незаконного привласнення культурних цінностей України та навіть обґрунтування непоширення суверенітету України на Крим. Україна наголошувала на застосовності положень конвенції ЮНЕСКО 1970 року та українського законодавства як підстав правомірності розпорядження і захисту національного культурного надбання Міністерством культури України, підкріплюючи свою позицію висновками впливових міжнародних і українських експертів», — розповідає заступниця Міністра юстиції України Ірина Мудра.

У грудні 2016 року окружний суд Амстердаму виніс перше рішення у справі, яким визнав, що експонати кримських музеїв із колекції «Крим. Золотий острів у Чорному морі» мають бути повернуті Україні на підставі положень конвенції ЮНЕСКО 1970 року.

Росія оскаржила рішення Амстердамського суду до апеляційного суду, який у жовтні 2021 року також став на бік України. Апеляційний суд зазначив, що згідно з українським законодавством держава Україна правомірно вжила заходи щодо повернення музейних колекцій до Києва, а національні культурні інтереси України переважають інтереси кримських музеїв.

26 січня 2022 року росія через підставні кримські музеї подала касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду, а вже 27 січня 2023 року був опублікований висновок генерального радника Верховного суду Нідерландів про безпідставність касаційної скарги і правомірність рішення Апеляційного суду, яким повністю задоволено позовні вимоги України щодо належності колекції Україні як державі.

9 червня 2023 року, Верховний суд прийняв остаточне рішення, в основу якого покладено висновок генерального радника Верховного суду Нідерландів».

 

За матеріалами Мін’юсту, Центру комунікацій, Газети «Київський університет»

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2023