This version of the page http://uamedia.visti.net/golos_ukrainy (195.64.225.66) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2023-10-13. The original page over time could change.
Газета „Голос України”

Газета „Голос України”


Вінниця: Від цього пам'ятника починається Шлях святого Якова

26 липня 2023

Відкриття приурочили вступу Вінниці до поважної інституції європейської культури.

Пам'ятник апостолу Якову відкрили у середмісті Вінниці поруч з костелом Пресвятої Діви Марії Ангельської. Це місце стане відправною точкою маршруту паломників Camino Podolico, що є частиною всесвітньо відомого Шляху святого Якова. Скульптура встановлена на п'єдесталі. Вона відображає постать святого великомученика з хрестом-мечем та мушлею - атрибутами паломників. Виготовили її у Польщі за кошти парафіян вінницького костелу. Поруч облаштували зону з озелененням, сходами та пандусом.

Відкриття приурочили вступу Вінниці до Європейської федерації Шляху святого Якова. Вінниця стала найсхіднішою точкою європейського маршруту паломників. Про це сказав у виступі на відкритті пам'ятника заступник міського голови Вінниці Андрій Очеретний.

"В останній день червня нинішнього року на генеральній асамблеї Європейської федерації Шляху святого Якова наше місто прийняли до цієї поважної структури, - зазначив Андрій Очеретний. - Ми доєднуємося до європейських культурних цінностей. Цим шляхом зможуть пройти наші ветерани, переселенці. Це одна з можливостей реабілітації людини".

Шлях Camino Podolico пролягає з Вінниці через містечко Бар до Кам'янця- Подільського. Надалі його планують продовжити до однієї з країн Європи, звідки паломники зможуть прямувати далі до кінцевої точки маршруту - іспанського міста Сантьяго-де-Компостела, де могила апостола Якова.

До присутніх на відкритті пам'ятника звернувся через відеозв'язок президент Європейської федерації Шляху святого Якова Ільдефонсо де ла Кампа Монтенегро. За його словами, це шлях миру, об'єднання людей і свободи. Це шлях боротьби людини за свою свободу, незалежність і самовизначення. Він висловив упевненість, що Україна переможе ворога і люди підуть Camino Podolico у мирній країні, інтегрованій у Європу. Своє звернення іспанець закінчив словами українською мовою: "Слава Україні!".

Віктор СКРИПНИК.

Фото з сайту Вінницької міськради.

Голос України


Рівненщина: У Сарнах шиють амуніцію для ЗСУ

Голос України


Рівненщина: Підозра в службовій недбалості

26 липня 2023

Слідчі повідомили про підозру в службовій недбалості посадовцю Рівненської міськради.

Він завдав понад мільйон гривень збитків через закупівлю 10,5 тонни жиру.

Протиправну діяльність директора департаменту виконавчого комітету Рівненської міської ради задокументувало слідче управління ГУ НП за процесуального керівництва обласної прокуратури та оперативного супроводу СБУ в регіоні.

У межах кримінального провадження правоохоронці встановили, що департаменту були виділені кошти із загального фонду місцевого бюджету на реалізацію Програми створення матеріального резерву територіальної громади для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

8 грудня 2022 року департамент в особі його керівника, який наділений організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями, уклав договір із приватним підприємцем на постачання відповідної якості продукції "Жири тваринні"загальною вагою 10 500 кілограмів за ціною 116 гривень (за кг) на суму 1 218 000 гривень.

Утім, за результатами проведених процесуальних дій та комплексу експертиз з'ясувалося, що жири не відповідають показникам якості та безпечності, містять істотне перевищення гранично допустимих рівнів шкідливих речовин хімічного походження, а саме свинцю, заліза та нікелю. Споживання такої продукції небезпечне для здоров'я людини.

Крім того, вага продукції виявилася майже на 200 кілограмів меншою за обумовлену в офіційних документах, а фактичні 10 314 кілограмів жиру були у пошкоджених упаковках, без маркування та з цвіллю на поверхні.

Так, посадовець, діючи зі злочинною недбалістю, всупереч інтересам служби неналежним чином здійснив прийом товару від підприємця, не організував контроль за виконанням умов договору, не перевірив кількість та якість продукції, підписавши видаткову накладну про її отримання. Тому сума завданих міському бюджету збитків унаслідок протиправних дій керівника департаменту становить 1 218 000 гривень.

За сукупністю зібраних достатніх і належних доказів слідчі 25 липня повідомили 46-річному керівникові департаменту Рівненської міської ради про підозру у скоєнні злочину, передбаченого частиною 2 статті 367 КК України, а саме в неналежному виконанні службовою особою своїх посадових обов'язків - як несумлінне ставлення до них, що спричинило шкідництво державним інтересам.

Підозрюваному вручили клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді особистого зобов'язання та клопотання про відсторонення від посади.

Санкція інкримінованої йому статті передбачає позбавлення волі терміном від двох до п'яти років без права обіймати певні посади чи займатися відповідною діяльністю до трьох років та зі штрафом від 250 до 750 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.

Продукція, на яку було накладено арешт, підлягає утилізації.

Досудове розслідування триває.

Марія ЮСТИЦЬКА, начальник відділу комунікації поліції Рівненської області.

Оперативне фото.

Голос України