This version of the page http://www.intime.ua/chumka-u-kishok/ (176.114.1.30) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2023-09-28. The original page over time could change.
Чумка у кішок - InTime
InTime
Домашні тварини

Чумка у кішок

Чумка у кішок розвивається внаслідок потрапляння в організм тварини вірусу родини Parvoviridae. Хвороба широко поширена через високу контагійність і стійкість мікроорганізму до зовнішніх умов навколишнього середовища. На жаль, більшість випадків захворювання призводить до загибелі улюбленця, але, знаючи, як передається ця патологія, особливості її перебігу і заходи профілактики, врятувати пухнастого улюбленця цілком реально.

Особливості захворювання

Кошача чумка, або панлейкопенія, є дуже заразною хворобою. Клінічна картина залежить від різновиду хвороби, але завжди проявляється досить яскравими ознаками. Це пов’язано з швидким розмноженням вірусу в організмі, швидкість якого в більшій мірі залежить від стану імунної системи. Найбільш вразливими представниками котячих є кошенята, вагітні та ослаблені коти, а також чистокровні улюбленці.

Вірус, що викликає чумку у домашніх кішок, відрізняється високою стійкістю до зовнішніх факторів. Він може переносити низькі і високі температури, навіть нагрівання до +60 ˚C може знищити його лише через 60 хвилин. Препарати для дезінфекції також не можуть знищити патогенний мікроорганізм, особливо якщо вони розведені в слабкій концентрації.

Виділення з ніздрів та очей – одна з ознак чумки у котів і кішок

Як кішка може заразитися чумкою

Існує кілька способів, за допомогою яких кішка може заразитися вірусом чумки. У кожному з них джерелом слугує біологічні виділення вже хворої тварини або носія інфекції.

Спосіб зараженняДетальний опис
Прямий контактУлюбленець може «заразитися» хворобою під час безпосереднього доторкання до предметів, з якими контактувало хворе тварина. Вірус може потрапити в дім і на речах господаря.
Оральний шляхЗараження чумкою станеться і у разі споживання корму або пиття, у яких збереглась інфекція.
Через повітряЯкщо здорова кішка перебуває в одному приміщенні з зараженою, то панлейкопенії не уникнути.
Через укусиКровосисаючі комахи здатні передавати вірус кішачої чумки.
ВнутрішньоутробноВірус чумки кішок здатний подолати плацентарний бар’єр. У більшості випадків плоди гинуть до народження. Якщо ж котенятам вдалося з’явитися на світ, то у найближчий час (не більше двох днів) вони все одно помирають.

Багатьох господарів цікавить, а чи може кішка заразитися чумкою від собаки? Ні, не може. Віруси, що викликають чуму у цих тварин, абсолютно різні.

Як проявляється чумка у кішок

Вірус чумки кошек здатний уражати практично всі системи органів: нервову, дихальну, серцево-судинну, травлення. Симптоми захворювання залежать від того, які органи встиг мікроорганізм пошкодити, від можливостей імунного захисту кішки, а також від форми захворювання, яка може бути трьох видів.

Форма захворюванняОсобливостіСимптоми
БлискавичнаВідрізняється особливо високою смертністю, так як розвивається швидко. Спостерігається, переважно, у кошенят першого року життя. Чим менше кошеня, тим швидше воно погибає. Блискавична форма часто проявляється порушеннями з боку нервової і травної систем.Відмова від ссання, їжі, води
Апатичний стан
Уникання яскравого світла і різких звуків (при їх виникненні починає сильно пищати)
Понос, блювання
Зшершена шерсть
Тремтіння в тілі, судоми
Параліч
ГостраЧастіше зустрічається у дорослих кішок. Інкубаційний період становить від 3 до 10-14 днів. Клінічна картина різноманітна, залежить від кількості уражених органів. Переважно страждають ШКТ, дихальна система, серце. За своєчасного звернення до фахівців та грамотного лікування улюбленець може одужати. Якщо ж протягом найближчих 3-5 днів після проявлення симптомів допомоги тварині не було надано, вона загине.Апатія
Підвищення температури до 41˚
Блювотні маси містять примісі крові, слизу, піну
Незважаючи на спрагу, кішка відмовляється пити воду
Плями на шкірі Кашель, хрипи
Виділення з ніздрів, очей
Тахікардія
Задишка, дихання ротом
Западені очі, зшершена, тьмяна шерсть
ПідгостраХарактерна для дорослих вусатих особин, кошек, яким була поставлена щеплення від чумки. Хвороба може протікати протягом 1-3 тижнів. Ті ж, що й при гострій формі чумки, але в менш вираженій формі.Ті самі, що й за гострого виду чуми, але в менш вираженій формі.

Діагностика чумки

Якщо з’явились хоча б найменші підозри щодо чумки, кота негайно потрібно доставити до клініки. Ветеринарний лікар не тільки огляне улюбленця, але й направить на здачу аналізів. Знадобиться здати кров та кал – діагноз ставлять на основі виявлення частинок вірусу за допомогою ПЛР. При цьому необхідно враховувати: якщо до появи ознак хвороби коту поставили прививку, то результат аналізів може мати позитивну реакцію.

Лікувальні заходи

Лікування чумки у котів включає кілька завдань: знищити вірус, усунути інтоксикацію, запобігти вторинній інфекції, підвищити імунітет і т. д. Для боротьби з вірусом застосовують такі препарати, як Вітафел, Фоспреніл, Ентеростат. Схему введення призначає ветеринарний лікар.

В якості симптоматичного лікування чумки у котів застосовуються різні препарати.

  • Хлористий натрій. Вірус чумки спричиняє сильне обезводнення та інтоксикацію. Самостійно впоратися з токсинами організм не може. Відновити баланс води, солей, мінералів допомагає внутрівенне введення хлористого розчину.
  • Зазвичай, чумка у котів супроводжується приєднанням вторинної інфекції. Для її усунення ветеринар призначить антибактеріальні засоби.
  • Сечогінні збори. Щоб швидше впоратися з токсичними продуктами обміну та вивести їх із тканин і організму, використовують відвари сечогінних трав і зборів. Частими малими порціями коту можна давати відвар із журавлини, хвоща полевого, листя золотарника та інших.
  • Якщо немає блювання, для нормалізації водно-мінерального балансу рекомендують використовувати Регідрон або розчин Рінгера. Добова кількість розчину розраховують, виходячи зі співвідношення 5 ст. л. рідини на 1 кг ваги тварини. До розведених препаратів можна додати розчин глюкози та бікарбонат натрію (пропорції необхідно уточнити у ветеринарного лікаря).
  • При болісних синдромах, спазмах у травному тракті показане приймання спазмолітичних засобів, наприклад, Но-шпи.
  • Підсилити метаболічні процеси, покращити імунітет, стимулювати організм на одужання допоможе Катозал. Його необхідно вводити протягом 7 днів.
  • До комплексного лікування входять і вітамінні добавки, особливо антиоксиданти А і С, вітаміни групи В. Бажано поєднувати їх прийом з препаратами, що містять залізо, наприклад, Ферродекстран.
За перших симптомів чумки рекомендуємо негайно звернутися до ветеринара

Догляд у домашніх умовах

Грамотний догляд в домашніх умовах за котом, хворим на чумку, збільшує ймовірність успішного одужання. Якщо є можливість, краще ставити уколи, викликаючи лікаря на дім, оскільки будь-які стреси можуть негативно вплинути на стан тварини. Якщо доводиться щоденно відвідувати клініку, то для перевезення краще самостійно зробити кошик (наприклад, з картонної коробки), щоб у подальшому його можна було знищити шляхом спалювання.

У приміщенні, де знаходиться кішка, повинно бути тепло і сухо, без сквозняків. Оскільки вірус пошкоджує і нервову систему, потрібно забезпечити пітомцю спокій і приглушити яскраве світло.

Пити можна як просту воду (кип’яток), так і відвари лікарських трав. Вибір їх слід попередньо узгодити з ветеринарним лікарем, оскільки деякі ліки та екстракти рослин можуть бути несумісними. Годувати тварину слід поступово, на початку лікування – лише бульйони, поступово додаючи в них каші та дрібненьке м’ясо. Дотримуватися дієти рекомендується до повного одужання.

За погодженням з лікарем, допускається ставити коту клізми. У їх складі можуть входити препарати на рослинній основі, відвари, антисептики. Лоток та миски слід розміщувати поруч з твариною, а підстилку міняти щоденно. Мити улюбленця під час хвороби не рекомендується.

Чи можуть інші тварини або людина заразитися котячою чумкою

Хвора панлейкопенією пітомуха не становить небезпеки для оточуючих. Коти, які одужали від чумки, протягом 4-5 місяців можуть бути носіями вірусу і можуть передати його іншим котам, але люди та домашні тварини не знаходяться в небезпеці.

Вірус, який стає носієм після одужання кішки, виділяється в навколишнє середовище з біологічними рідинами, тому під час усього періоду носійства тварину не можна випускати з дому. Сама кішка набуває імунітет до чумки на тривалий термін, іноді до кінця життя.

Профілактика чумки

Найбільш ефективним профілактичним заходом проти чумки у кішок є вакцинація. Оскільки наразі існує достатньо вакцин, то ветеринар обирає їх на свій розсуд. Популярними препаратами є Нобівак, Мультіфел, Феленіффа.

Вперше вакцинування проводять кошенятам в 1,5-2 місяці, а через 3-4 тижні здійснюють ревакцинацію. В подальшому постановка вакцини виконується один раз на рік.

Запобігти смертельному захворюванню можна, якщо не випускати новонароджених кошенят на вулицю, запобігати втечам домашніх улюбленців і спілкуванню з незнайомцями з родини котових. Крім того, необхідно стежити за імунною системою усатого друга, забезпечуючи кота повноцінним харчуванням і вітамінами.

Не забувайте про вакцинацію, і ризик зараження чумкою буде зведений до мінімуму
Оцените публикацию

По цій темі

Рейтинг компресорів для сушіння собак і котів

redactor

Гамавіт для собак

redactor

Як привчити цуценя до повідця

redactor

Як чистити зуби собаці

redactor

Анандин для котів

redactor

Гамавіт для котів

redactor

Залишити коментар Видалити відповідь

Цей веб-сайт використовує файли cookie. Ми припускаємо, що ви згодні з цим, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Детальніше