This version of the page http://uamedia.visti.net/gazeta_zakon_i_biznes (195.64.225.66) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2023-09-10. The original page over time could change.
Газета „Закон і Бізнес”

Газета „Закон і Бізнес”


Чому не можна здійснювати захист по телефону, пояснив ВС

10.07.2023 15:11

Участь у судовому засіданні за допомогою телефонного дзвінка не передбачено нормами процесуального закону. Адже суд не міг належним чином встановити особу та належним чином роз'яснити їй права.

На це звернув увагу Касаційний кримінальний суд, скасовуючи ухвалу апеляційної інстанції у справі No225/127/17, повідомляє "Закон і Бізнес".

У цій справі три особи були засуджені за ч.3 ст.187; ч.3 ст.27, ч.3 ст.187 та ч.3 ст.185, ч.3 ст.187 КК до 9 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Під час апеляційного розгляду захисник одного із підсудних не був присутній під час судового розгляду в режимі відеоконференції, оскільки його участь була забезпечена за допомогою телефонного дзвінка.

ККС зауважив, що сама суть поняття "право на захист"не обмежується лише вказаною нормою, та випливає із правосуб'єктності учасників судового провадження. При цьому дотримання права на захист є процесуальним обов'язком суду.

Вимоги ч.1 ст.52 КПК передбачають, що участь захисника є обов'язковою у кримінальному провадженні щодо особливо тяжких злочинів.

Технічним записом засідання апеляційного суду зафіксовано телефонну розмову особи, яка представилась захисником обвинуваченого - адвокатом Особа 7.

Проте, ККС наголосив, що, здійснивши розгляд провадження за допомогою телефонного дзвінка, апеляційний суд не дотримався вимоги стст.46, 52 КПК, оскільки розглянув провадження без участі захисника Особа 7, чим порушив право засудженого на захист.

Закон і Бізнес

Аби не пропустити новини судової практики, підписуйтеся на Телеграм-канал "ЗіБ". Для цього натисність на зображення.

Закон і Бізнес


МВС запустило українську версію 911

10.07.2023 16:39

МВС повноцінно впровадило службу 112 у Києві - єдиний номер для всіх надзвичайних ситуацій. Наступний крок - масштабувати 112 спершу в усіх містах-мільйонниках, а далі - на всю територію держави.

Про це інформує "Закон і Бізнес"з посиланням на МВС.

Про цю новину повідомив Міністр внутрішніх справ у своєму офіційному Telegram.

Ігор Клименко розповів, що комунікаційний центр 112 уже обробляє вхідну інформацію та покриває столицю. До операторів надходять дзвінки від громадян. Далі запити скеровують до необхідних підрозділів, які відповідно реагують.

"Важливо, що працюють оператори, які володіють жестовою мовою, які можуть спілкуватися із заявниками через відеодзвінок. Для цього необхідно відправити смс-повідомлення на номер 112 і очікувати посилання на з'єднання", - написав він.

Закон і Бізнес

.

Закон і Бізнес


Почему нельзя осуществлять защиту по телефону, объяснил ВС

10.07.2023 15:11

Участие в судебном заседании с помощью телефонного звонка не предусмотрено нормами процессуального закона. Суд не мог должным образом установить личность и должным образом разъяснить права.

По этому делу три человека были осуждены по ч.3 ст.187; ч.3 ст.27, ч.3 ст.187 и ч.3 ст.185, ч.3 ст.187 УК, соответственно, к 9 годам лишения свободы с конфискацией имущества.

Во время апелляционного разбирательства защитник одного из подсудимых не присутствовал во время судебного разбирательства в режиме видеоконференции, поскольку его участие было обеспечено с помощью телефонного звонка.

КУС отметил, что сама суть понятия "право на защиту"не ограничивается только указанной нормой и вытекает из правосубъектности участников судебного производства. При этом соблюдение права на защиту является процессуальной обязанностью суда.

Требования ч.1 ст.52 УПК предусматривают, что участие защитника обязательно в уголовном производстве в отношении особо тяжких преступлений.

Технической записью заседания апелляционного суда зафиксирован телефонный разговор лица, представившегося защитником обвиняемого - адвокатом Лицо 7.

Однако КУС подчеркнул, что, осуществив рассмотрение производства с помощью телефонного звонка, апелляционный суд не выполнил требования стст.46, 52 УПК, поскольку рассмотрел производство без участия защитника Лица 7, чем нарушил право осужденного на защиту.

Закон і Бізнес

Чтобы не пропустить новости судебной практики, подписуйтесь на Телеграм- канал "ЗиБ". Для этого кликните на изображение.

Закон і Бізнес