This version of the page http://uainsur.com/our-news/62907/ (91.223.223.123) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2023-09-08. The original page over time could change.
Голова НБУ зустрівся з представниками страхового ринку України
Головне
  • Hовини ЛСОУ
  • Новини страхування
  • Анонси
  • Дайджест ЛСОУ
  • Огляд преси
  • Дні народження
  • Пам’ятка клієнта страхової компанії
  • Фоторепортаж
Відкрите страхування
  • Ризикове страхування
  • Страхування життя
Законодавство
  • Закони України
  • Кодекс етики в страховій діяльності
  • Фінмоніторинг
  • Перелік страхових компаній України, що здійснюють страхування подорожуючих до країн ЄС/Шенгенської зони

Голова НБУ зустрівся з представниками страхового ринку України

Голова НБУ Андрій Пишний, його перший заступник Катерина Рожкова та заступник Дмитро Олійник зустрілися з представниками страхового ринку.
Обговорили результати роботи ринку за минулий рік в умовах повномасштабної російської агресії та практичні аспекти застосування регуляторних вимог на страховому ринку.
Керівники НБУ поділилися з професійною спільнотою планами щодо розроблення нових регуляцій для своєчасної імплементації вимог Закону України «Про страхування», а також звернули увагу на питання:
розкриття структури власності;
ризикових видів діяльності;
призначення і погодження керівників страхових компаній.
«Попри війну та особливості воєнного стану, Національний банк максимально активізує роботу як у сегменті банківського, так і небанківського секторів. Один із наших пріоритетів – це спільний з учасниками ринку пошук рішень, які дозволять стати сильнішими, бути спроможними функціонувати ефективно та безперебійно, особливо на етапі відбудови нашої країни. На цьому будуватиметься логіка наших дій як регулятора. Тому можу запевнити, що ми тільки прискоримо рух до прозорого, конкурентного та чесного ринку небанківських фінансових послуг», – сказав Андрій Пишний.
Катерина Рожкова зазначила, що навіть у такий складний рік ринок продемонстрував непогані результати, адже страхові компанії у другому півріччі змогли переформатувати роботу і збільшити обсяг премій у сегментах life і non-life порівняно з першими місяцями війни.
Попереду багато роботи. Перший заступник Голови НБУ підкреслила, що рух до Європейського Союзу вимагає приведення нагляду і регулювання до стандартів ЄС. Насамперед щодо розкриття реальних власників компаній. Відповідні зобов’язання Україна взяла на себе в межах угоди про отримання макрофінансової допомоги Євросоюзу і нової програми розширеного фінансування з Міжнародним валютним фондом.
Національний банк України працює над низкою регуляцій, спрямованих на імплементацію оновленого законодавства про страхування. Це стосується, зокрема, впровадження нормативів платоспроможності і капіталу для страховиків. Також будуть вагомі зміни щодо корпоративного управління та управління ризиками.
«Ми будемо, як завжди, обговорювати їх з асоціаціями і приймати ті пропозиції, що не суперечать європейським підходам, та давати страховикам розумний період часу, необхідний для імплементації», – запевнила Катерина Рожкова.
Дмитро Олійник зупинився на практичних аспектах роботи страхового ринку. Він розповів про вимоги регулятора до структур власності та наголосив, що до компаній, структура власності яких є непрозорою, застосовуватимуться адекватні заходи впливу.
У зоні пильної уваги НБУ залишатимуться компанії, які здійснюють ризикову діяльність. Також Національний банк продовжить подальшу лібералізацію операцій за договорами перестрахування з нерезидентами. Він повідомив, що на ринку спостерігаються позитивні тенденції та впродовж останніх двох років суттєво зменшилася кількість операцій з «псевдострахування» через інструмент внутрішнього перестрахування. Крім того, використовуючи принципи ризик-орієнтованого нагляду, виокремлені компанії з непрозорими операціями.
Дмитро Олійник закликав страховиків звертати увагу на скарги споживачів в умовах війни.
«Це один із тих практичних аспектів, якому ми будемо приділяти підвищену увагу цього року. Якщо ви побачите невдоволених клієнтів, краще спільно знайти шляхи вирішення проблеми, не доводячи ситуацію до застосування заходів впливу», – зазначив він.
«Наголошую, що для нас: стійкість ринку – безальтернативна, прозорість ринку – безальтернативна, євроінтеграція – безальтернативна. НБУ розраховує на проактивну позицію учасників ринку небанківських фінансових послуг, і, зі свого боку, ми обіцяємо ґрунтовний системний діалог», – наголосив, Голова Національного банку, підбиваючи підсумки зустрічі.
«Від себе особисто, а також від імені компаній-членів ЛСОУ і АСБ хочу висловити слова вдячності Голові НБУ Андрію Пишному, першій заступниці Голови Катерині Рожковій і заступнику Голови Дмитру Олійнику за конструктивну зустріч з операторами страхового ринку країни у такому потужному складі», –сказав Президент ЛСОУ Віктор Берлін.
«Усі страховики відзначили відкритість НБУ щодо обговорення актуальних питань ринку і висловили побажання започаткувати такий корисний формат спілкування на постійній основі.
Бути більш ефективними для України – це прагнення, що об’єднує нас і концентрує на результаті.
Працюємо і наближаємо ПЕРЕМОГУ України!», – підкреслив очільник ЛСОУ.