Велика потреба у відновленні будівель створює попит на нові швидкі технології реконструкції.

Сьогодні є необхідність в ремонті або реконструкції інфраструктурних, комерційних, житлових та промислових об’єктів нерухомості. Залежно від ступеню пошкоджень та конструктиву об’єктів для їх реконструкції можуть застосовуватися різні проєктні рішення.

Реконструкція може містити підсилення фундаментів або несучих конструкцій, розширення площі приміщень за рахунок знесення перегородок, відновлення стін чи перекриттів, оновлення конструкцій покрівлі.
Зазвичай при реконструкції намагаються використати ті самі матеріали що ї були у будівлі, але одночасна потреба у відновленні великої кількості будівель наклала свій відбиток. Так сьогодні більш затребувані ті рішення, які дозволяють пришвидшити процеси будівництва. Наприклад стіни зводять з легких сталевих тонкостінних конструкцій, перегородки роблять за сучасним методом сталезалізобетонних перекриттів пониженої висоти. Це коли на несучий профільований настил робиться заливка залізобетонного шару. Такі перекриття дуже міцні, мають високу вогнестійкості та швидко дозволяють зробити великі площі.

Ще одним рішенням при реконструкції є застосування сендвіч-панелей в якості огороджувальних рішень. Якщо житлова чи комерційна будівля має нормальний каркас але її фасади зруйновані, в такому випадку рішення на основі сендвіч панелей буде найкращім. Сендвіч панелі мають кращі характеристики з енергоефективності та вже поставляються на будівельний майданчик в повністю готовому до монтажу виді. Змонтувавши декілька панелей одна одразу отримати готову стіну для цілої квартири.
Для зруйнованих несучих колон найчастіше застосовується один з двох методів:

  1. Посилення методом ін’єкцій або взяття в металеві обійми.
  2. Заміна на нові більш міцні.

Іноді власник будівлі в процесі реконструкції бажає збільшити її площу за рахунок зменшення внутрішніх перегородок, або звуження товщини зовнішніх стін якщо вони занадто товсті як у багатьох історичних будівель, або збільшення кількості поверхів надбудовою. В останньому варіанті краще застосовувати класичні металеві конструкції або їх більш легкий аналог – ЛСТК, адже таки рішення створюють мінімальне навантаження на фундамети.

Реконструкція є більш відповідальним та складним процесом ніж зведення нової будівлі з нуля. Це накладає на підрядника більші вимоги до компетенції та необхідність розуміння не тільки будівельних процесів а й технологій обстеження та ведення генерального підряду.