Мой Ребенок https://www.moirebenok.ua/ Последние новости бизнеса и финансов, новости политики, эксклюзивная аналитика и советы экспертов – ведущий деловой портал Украины. ru 274833 Fri, 11 Aug 2023 14:03:40 +0300 З якого віку дитину слід навчати читати: думки науковців та психологів Серед батьків існує думка, що якщо дитина навчилася читати раніше, то буде більш успішною в школі. Чи дійно це впливає в майбутньому на успішність, любов до читання дитини та чи існує взагалі «той самий правильний вік»? [caption id="attachment_274834" align="aligncenter" width="600"] Джерело: Freepik[/caption] Відповіді на ці поширені питання дала дитяча письменниця, журналістка Валентина Вздульська у своєму дописі для Читомо.

1. Чи існує правильний вік, щоб навчитися читати

Перш за все варто відзначити, що уміння читати є результатом накопичення ряду компетенцій, які у дитини розвиваються буквально з пелюшок. В перші тижні свого життя та навіть до народження малюки здатні сприймати та аналізувати почуті звуки. Вони можуть розпізнавати знайомі голоси, звуки, слова та речення. Зазвичай більшість дітей навчається читати в 6-7 років, пішовши до першого класу. Чимало дітлахів розпочинають цей процес ще до школи, а деякі опановують грамоту взагалі у три чи навіть два з половиною роки. Вважається, що чим раніше дитина почне читати, тим кращими будуть її успіхи у навчання. Чи дійсно існує так званий правильний вік, щоб навчитися читати? Експерти говорять, що ні.
"Мозок від природи не налаштований до читання так само як він налаштований до говоріння чи слухання, - розповідає Бев Бренна, професор освіти Саскачеванського університету в Канаді, в статті для Today’s Parent.
Попри позначку в 6 чи 7 років, яка поширена в системі освіти, немає жодних переконливих доказів того, що діти повинні навчитися читати саме в цьому віці, стверджує Керол Лерой, директорка Центру читання та мовлення в Університеті Альберти.

Ключові навички, які свідчать про готовність дитини вчитися читати та писати

Професорка Енн Гулдінг зі Школи інформаційного менеджменту Університету Вікторії (Австралія) зазначає, що вже з 18 місяців діти готові самостійно взаємодіяти з книжками. У цей період вони вчаться сидіти і слухати, гортати сторінки книжок, роздивлятися ілюстрації та навіть читати.
"Більшість дітей у Західному світі навчаються читати між 5-ма та 7-ма роками, коли йдуть до школи. Проте задовго до того, як ми «офіційно» починаємо вчити дітей читати, паралельно з фізіологічним дозріванням мозку, діти вже накопичують величезний досвід, потрібний для цього процесу".
Так, готовність дитини вчитися читати й писати визначають за 6-ма навичками:
  1. Мотивація. Дитина цікавиться книжками та насолоджується історіями, які їй читають батьки.
  2. Обізнаність. Дитина знає, що таке книжка, текст, слова та літери.
  3. Знання самих літер.
  4. Достатній словниковий запас.
  5. Фонологічна обізнаність. Розуміння того, як слова структуровані, вміння гратися звуками.
  6. Базові навички розповіді.
Якщо дитина не засвоїла "бази", то й раннє навчання читанню не принесе їй задоволення і навіть може виявитися шкідливим. Чи варто стимулювати процес читання раніше? Експерти кажуть, так звана норма у 5-7 років з’явилась не просто так. Дошкільнята здатні завчити написане слово, але здебільшого покладаються при цьому на інші маркери.
"<**>Якщо спеціально не вчити дітей розпізнавати текст, до 5 років вони надають перевагу зображенням і не виявляють цікавості до написаних рядків. Проте вже незабаром це змінюється природним чином", - поділилася психологиня та філологиня Наталя Куликова.

2. Які фактори впливають на читацьку компетентність дитини

Як швидко дитина зможе навчитися читати та чи зможе отримати належні читацькі навички у школі? Це залежить від багатьох факторів: рівня забезпеченості сім’ї, компетенції вчителя, і навіть від ДНК. Однак найголовнішим чинником експерти називають сприятливу атмосферу вдома. Якщо батьки читають дітям вголос із пелюшок, це допомагає малюкам краще розвинути словниковий запас, зазначає Маргарет Мерга, старший викладач кафедри освіти в Університеті Едіт Ковен (Австралія). Також з дітьми потрібно проводити щоденні практики, пов’язані з читанням: сімейні розмови, обговорення прочитаного, "читання" ілюстрацій, ігри на тему почутих історій тощо. І найголовніше - діти не повинні читати з примусу!
Головне завдання батьків і вчителів - викликати у дитини бажання взаємодіяти з книжками, яке виникає з усвідомлення, що читання приносить задоволення.
Науковці впевнені: навчальні стратегії можуть допомогти розвинути читацькі навички одному учневі і так само виявитися неефективними для іншого.
«Отже, хитрість полягає в тому, щоб точніше визначити рівень навичок читання кожної дитини, а потім знайти спосіб слідувати навчальній програмі відповідно до індивідуальних потреб кожного учня», — зазначають дослідники.

3. Поради для батьків, як хочуть розвинути здібності до читання у дитини

Ці рекомендації спрямовані для батьків, які мають дітей віком до 3 років і хочуть допомогти їм легко «розчитатися» в майбутньому.

1. Створіть «балакуче» середовище

Розмовляйте з дитиною на будь-які повсякденні теми. Це допоможе їй розвинути словниковий запас. При цьому вона повинна виступати активним співрозмовником, оскільки пасивне слухання чужих розмов не вплине ефективно.

2. Використовуйте ритм і музику

Оточуйте дітей музикою. Грайте в римовані ігри, співайте пісеньки, читайте віршики, слухайте пісні. Повторення, рима і ритм допомагають запам’ятовувати нові слова та опановувати ритмічність мови.

3. Читайте зображення

Роздивляйтеся з малюками книжки-картинки, сімейні фотоальбоми, картини й листівки та обговорюйте побачене. Вміння читати та інтерпретувати малюнок допоможе дитині розвинути навички розповідача, розуміти структуру тексту.

4. Звертайте увагу на друковані слова довкола себе

Намагайтеся постійно акцентувати увагу дитини на текстовій інформації, яку бачите довкола себе в повсякденному житті. Це допоможе їй швидше опанувати абетку.

5. Читайте книжки

Спільне читання допомагає зняти напругу, неабияк зближує з батьками і розвиває когнітивні здібності. Вибір книжок для спільного читання різноманітний: є тактильні, традиційні, книжки-іграшки. Рекомендується поєднувати читання з грою. Корисні поради сформула очільниця кафедри дошкільної освіти Університету Едж Хілл (Великобританія) Карен Бордман. [artlabel id="242924"]]]>
Siuzanna Al Maridi
234052 Fri, 11 Aug 2023 12:00:32 +0300 Все, що потрібно знати про плаценту Плацента (від грец. Plakús — млинець) — це ембріональний орган, який є тільки у жінок під час вагітності. Саме він забезпечує зв'язок між майбутнім малюком і його матір'ю, через нього дитина отримує харчування й захист. [caption id="attachment_275004" align="alignnone" width="600"] Джерело: instagram@placenta_previa[/caption] Зміст:
  • Як утворюється плацента?
  • Який вигляд має плацента?
  • Де кріпиться плацента?
  • Етапи розвитку плаценти
  • Для чого потрібна плацента?
  • Гіперплазія плаценти
  • Коли відбувається відшарування?
  • Причини відшарування плаценти
  • Користь плаценти... після родів
Плацента дійсно за формою нагадує корж, звідси і її назва. Інакше цей орган ще називають дитячим місцем. Крім того, що плацента доставляє до плоду поживні речовини, вітаміни та мінерали і захищає його від впливу агресивного навколишнього середовища, цей орган ще й продукує гормони (в тому числі хоріонічний гонадотропін), які забезпечують нормальний розвиток вагітності. [subscribe_form id="209596"] ЯК УТВОРЮЄТЬСЯ ПЛАЦЕНТА? Обмінні процеси між матір'ю і дитиною здійснюються через поверхню ворсинок хоріона — зовнішньої зародкової оболонки, яка оточує ембріон і утворюється на початкових термінах вагітності. До 13-го тижня товщина ворсинок збільшується, їх стає дуже багато і вони перетворюються на плаценту. Плацента утворюється шляхом зрощення зовнішньої ворсинчаcтої оболонки зародка зі стінкою матки. Повністю вона формується до кінця 3-го місяця вагітності. До кінця терміну виношування (якщо дитина доношена) виглядає, як плаский диск 15х20 см і важить близько 500 грамів. Плацента поділяється на материнську частину (базальну пластину), яка прилягає до матки, і плодову. До останньої прикріплюється пуповина (пупковий канатик) з кровоносними судинами плода і матері, які тісно пов'язані, але не зливаються. Через пуповину йде обмін речовин — кисень і поживні речовини надходять до організму дитини, вуглекислий газ і продукти життєдіяльності малюка йдуть у материнські судини та виводяться з організму. Усередині пуповини проходять дві артерії і одна вена. Прикріплятися до плаценти пупковий канатик може декількома способами. Найпоширенішим є центральне прикріплення пуповини, але зустрічається бокове або крайове кріплення. Дуже рідкісним варіантом прикріплення пуповини може бути кріплення до плодових оболонок плаценти, такий тип прикріплення називають оболонковим. Місце кріплення на функції пуповини ніяк не впливає. [caption id="attachment_209610" align="aligncenter" width="600"] Джерело: Shutterstock[/caption]
[artlabel id="79211"]
ЯКИЙ ВИГЛЯД МАЄ ПЛАЦЕНТА? Материнська частина має червоно-коричневий колір, часточкову структуру з 15-20 часточками та містить безліч кровоносних судин матері та плода, які розділені перегородкою. Дитяча частина — білястого кольору, покрита плодовими оболонками, що утворюють плодовий міхур: звідси до дитини відходить пуповина з кровоносними судинами. ДЕ КРІПИТЬСЯ ПЛАЦЕНТА? У нормі плацента повинна розташовуватися на передній або задній стінці матки, приблизно на 6 см вище внутрішнього зіва. Однак нерідкі варіанти неправильного розташування, такі як:
  • низька плацентація — край плаценти прикріплений нижче 6 см;
  • передлежання — плацента повністю або частково перекриває внутрішній зів (як наслідок, природні пологи стають неможливими);
  • вростання — дитяче місце вростає в стінку матки: цю патологію лікарі пов'язують з тим, що зараз збільшилася кількість операцій на матці, а також із запальними або гормональними захворюваннями жіночої репродуктивної системи.
На жаль, неправильне положення плаценти може стати причиною порушень внутрішньоутробного стану плода, передчасних пологів, аномалій пологової діяльності — слабкості або дискоординації, кровотеч. Саме тому лікарі під час спостереження за вагітною дуже багато уваги приділяють не тільки стану плода, а й плаценти. У багатьох жінок, яким ставлять діагноз «часткове передлежання плаценти» на ранніх термінах, з перебігом вагітності цей орган може прийняти нормальне положення. Якщо ж передлежання повне, тобто вхід в матку перекритий повністю, шансів, що ситуація зміниться до пологів, дуже мало. До ускладнень при передлежанні плаценти відносяться:
  • сильна кровотеча — під час переймів, пологів або вже після пологів;
  • передчасні пологи — кровотеча, яка виникла, показанням до дострокового розродження (екстреного кесаревого розтину) в інтересах матері та дитини.
ВАЖЛИВО! При неправильному положенні плаценти необхідно постійне спостереження у хорошого фахівця й індивідуальне планування пологів.
Як і будь-який орган, плацента може бути схильна до патологічних процесів через генетичні, соматичні, інфекційні захворювання, ускладнень вагітності, аномалій розвитку плода. Проблеми з плацентою несприятливо позначаються на перебігу вагітності та стані дитини. Проявляється це по-різному в залежності від вираженості патологічних процесів: це може бути, наприклад, гостра або хронічна гіпоксія плоду або синдром затримки його росту.
[artlabel id="204147"]
[caption id="attachment_209611" align="aligncenter" width="600"] Джерело: Shutterstock[/caption] ДЛЯ ЧОГО ПОТРІБНА ПЛАЦЕНТА? Які функції виконує дитяче місце — розберемося докладніше.
  1. Дихальна — від матері до дитини переноситься кисень і від нього забирається вуглекислий газ.
  2. Живильна — з материнського організму надходять всі необхідні для росту і розвитку малюка речовини: білки, вітаміни, мікроелементи.
  3. Захисна — плацентарний бар'єр оберігає організм майбутньої дитини від проникнення шкідливих речовин та мікроорганізмів.
  4. Гормональна — вироблення гормонів, що забезпечують нормальний перебіг вагітності та пологів і регулюють життєві процеси плоду.
[artlabel id="150419"]
Плацента виробляє до 15 різних гормонів, що виконують різні функції під час вагітності. Перші з них — статеві, які допомагають у збереженні та продовженні вагітності. У перші тижні вагітності плацента ще не дуже велика, тому виробляє невелику кількість таких гормонів. Цим пояснюється пильна увага гінекологів до розвитку вагітності: щоб виключити її переривання на ранньому терміні (до 12-14 тижнів), у разі необхідності призначають майбутній мамі гормональну терапію. Після цього терміну сформована плацента починає активно працювати, та загроза переривання вагітності різко знижується. [caption id="attachment_209612" align="aligncenter" width="600"] Джерело: Shutterstock[/caption] ЕТАПИ РОЗВИТКУ ПЛАЦЕНТИ За 9 місяців плацента проходить декілька стадій розвитку:
  • зародження;
  • формування;
  • дозрівання;
  • старіння.
Контролювати стан плаценти можна за допомогою ультразвукової діагностики. На підставі даних УЗД виділяють 5 ступенів зрілості плаценти:
  • 0 — до 30-го тижня вагітності: орган інтенсивно зростає приблизно до розмірів 30,5 мм;
  • 1 — з 27-го по 36-й тиждень: розмір — 27,8-35,6 мм;
  • 2 — з 34-го по 39-й тиждень: розмір коливається від 34 до 35 мм;
  • 3 — з 37-го по 39-й тиждень: товщина органу становить приблизно 34 мм.
Пік товщини плаценти в нормі — 35,5 мм — припадає на 36-й тиждень. Далі спостерігається період старіння органу — за час підготовки до пологів плацента зменшується в товщині до 34 мм. Іноді ступені дозрівання плаценти обганяють норми, і тоді лікарі говорять про її передчасне старіння. Небезпека цього стану в тому, що жінка не відчуває ніяких змін, а ось дитина через цей процес сильно страждає. Адже обсяг кровообігу зменшується, відповідно, плід отримує недостатню кількість потрібних йому для розвитку речовин і мікроелементів, а значить буде формуватися неправильно. Крім того, сповільнюється обмін речовин, і виникає ризик того, що дитина може загинути внутрішньоутробно від задухи. Виявити передчасне старіння матки можна за допомогою кардіотокографії (КТГ) плода, доплерографії, УЗД. Серед причин передчасного старіння плаценти:
  • паління;
  • вплив токсинів;
  • пізній токсикоз;
  • неправильне харчування;
  • попередні важкі пологи;
  • наявність абортів;
  • інфекції в порожнині матки;
  • травми матки;
  • резус-конфлікт;
  • ендокринні захворювання у матері;
  • хронічні хвороби видільної та серцево-судинної систем.
Лікування даного стану зазвичай проводиться в стаціонарі. Його мета — поліпшити роботу плаценти і максимально прибрати чинники, які викликають її швидке старіння. ГІПЕРПЛАЗІЯ ПЛАЦЕНТИ Якщо товщина плаценти перевищує нормальні показники, лікарі говорять про гіперплазію цього органу. Діагностують його за допомогою УЗД. Основною причиною гіперплазії вважаються інфекційні захворювання. При потраплянні бактерій до порожнини матки висхідним шляхом, плацента запалюється, потовщується і виникає плацентит — небезпечне для життя і здоров'я дитини захворювання. Крім інфекцій, факторами ризику з гіперплазії плаценти є:
  • резус-конфлікт матері та немовляти;
  • пізній токсикоз — гестоз;
  • анемія;
  • спадкові фактори.
Гіперплазія плаценти — один із чинників її передчасного старіння з усіма негативними для дитини наслідками, що випливають. Варто зазначити, що незначна гіперплазія плаценти може бути пов'язана з особливостями статури матері. У таких випадках лікарі просто спостерігають за нею. Якщо ж гіперплазія набуває загрозливих розмірів, призначається курс лікування, спрямований на поліпшення кровообігу, активізацію обміну речовин і контроль за рівнем гемоглобіну. Якщо гіперплазія викликана інфекцією — призначаються антибіотики та противірусні засоби. При конфлікті резус-факторів, на жаль, нерідко рекомендується переривання вагітності, оскільки ситуація несе великий ризик для життя матері. КОЛИ ВІДБУВАЄТЬСЯ ВІДШАРУВАННЯ ПЛАЦЕНТИ? У нормі послід (плацента з усіма часточками й оболонками) відшаровується і відділяється приблизно через 15-45 хвилин після народження дитини. Однак небезпеку становить передчасне відшарування плаценти, ще до народження малюка. Воно може статися як під час пологів, так і без пологової діяльності. Причинами відшарування плаценти під час пологів в основному є:
  • слабкість пологової діяльності;
  • дискоординація пологової діяльності;
  • стрімкі пологи;
  • коротка пуповина.
До пологів передчасне відшарування плаценти може виникнути через тупі травми живота, аномалії розвитку цього органу, неправильне прикріплення, загрозу передчасних пологів, гестоз, гіпертонію. Головний симптом відшарування, що сталося по краю, — кровотеча. Можуть відчуватися болі в області локалізації плаценти — від гострих до ниючих. При центральному відшаруванні плаценти болю практично немає, кровотеча теж відсутня — до моменту повного відшарування органу від матки. Одне з частих ранніх проявів такої патології — внутрішньоутробна загибель плода.
При виникненні відшарування лікарі, як правило, вибирають кесарів розтин для розродження.
[artlabel id="165067"] ПРИЧИНИ ВІДШАРУВАННЯ ПЛАЦЕНТИ Однією з основних причин відшарування плаценти лікарі називають патологію судин плаценти і матки: підвищення проникності, крихкість, ламкість, втрата еластичності капілярів і порушення їх прохідності. Викликати їх може важкий гестоз, який проявляється набряками, підвищенням артеріального тиску, білком у сечі, а також хвороби нирок, гіпертонія, серцево-судинні патології, цукровий діабет, ожиріння, захворювання щитоподібної залози у вагітних. Ще одна причина — хронічні запальні процеси статевих шляхів, міоми матки, пороки розвитку матки. [caption id="attachment_209613" align="aligncenter" width="600"] Джерело: Shutterstock[/caption] Також відшарування плаценти до пологів зустрічається при переношуванні вагітності. Ще однією причиною називають недостатній приріст маси тіла дитини через погане харчування матері, яке викликає дефіцит поживних речовин і однієї з найважливіших для вагітності кислоти — фолієвої. У групі ризику з передчасного відшарування плаценти — жінки, які зловживають алкоголем, палять, які вживають наркотики, особливо в поєднанні з анемією. За статистикою, передчасне відшарування плаценти частіше спостерігається у жінок, які народжували багато разів. Це пов'язано зі змінами в слизовій оболонці матки. Також відшарування плаценти може стати результатом того, що в організмі вагітної при певних станах виробляються антитіла до власних клітин — аутоімунні стани, але зустрічається таке досить рідко. Наприклад, при червоній вовчанці. Ще одна причина — можлива алергічна реакція на медикаментозну терапію або переливання донорської крові, її проявом і може стати передчасне відшарування плаценти. Також викликати передчасне відшарування можуть:
  • травма живота — при падінні, ударі, аварії;
  • раптові коливання артеріального тиску;
  • швидке зниження внутрішньоматкового тиску при багатоводді в момент виливання вод та інші причини.
[caption id="attachment_209614" align="aligncenter" width="600"] Джерело: Shutterstock[/caption] [artlabel id="192551"] КОРИСТЬ ПЛАЦЕНТИ ПІСЛЯ ПОЛОГІВ Раніше в пологових будинках від дитячого місця — плаценти — просто позбувалися, однак тепер її можна зберегти в спеціальних кріобанках. Навіщо? Річ у тому, що цей орган має сильні лікувальні та відновлювальні властивості. За час її існування через неї проходить величезна кількість життєво важливих елементів, вітамінів і мінералів, накопичуючись у її тканинах. Активно використовують плацентарні частинки в косметиці. Вважається, що антиоксиданти, протеїни і амінокислоти, що містяться в плаценті у великій кількості, надають омолоджуючий ефект на шкіру, сприяють нормалізації росту волосся. Є рецепти масок з плаценти, які можна робити в домашніх умовах. У магазинах представлений величезний вибір косметичних засобів з так званою плацент-формулою. Також про те, що в цьому органі висока концентрація стовбурових клітин, мало хто знає. Правда, спосіб виділення стовбурових клітин з неї набагато складніший, ніж з пуповинної крові. У плаценті є білки-регулятори, які активізують діяльність власних стовбурових клітин організму і запускають процеси регенерації. Плаценту використовують при лікуванні онкологічних захворювань та порушень імунітету. Рішення, чи зберігати плаценту після пологів, приймають батьки. [artlabel id="194779"] [artlabel id="76603"]]]>
Kira Petrakovskaya
262259 Fri, 11 Aug 2023 10:00:43 +0300 Для хорошого сну: 9 найкращих трав, які допоможуть при безсонні Безсоння стало поширеною проблемою як для жінок, так і для чоловіків. Сучасний ритм життя, постійні стреси, напруга, проблеми зі здоров'ям (фізичним і психологічним) - все це позначається на нашій здатності засипати. Спробуйте налагодити режим сну за допомогою популярних в народі трав.

[caption id="attachment_261995" align="aligncenter" width="600"] Джерело: freepik[/caption] Розповідаємо, які трави допоможуть позбутися від безсоння, зняти напругу і поліпшити загальне самопочуття.

Валеріана

Для чаїв і настоїв зазвичай використовується корінь валеріани. Рослина вважається одним з найбільш заспокійливих народних засобів. Вона цілюще впливає на нервову систему, заспокоює і нормалізує діяльність серцево-судинної системи. Крім того, відвари валеріани покращують якість сну і прискорюють процес засинання. Але корисні речовини рослини подіють не відразу. Ефект буде помітний після кількох прийомів. До слова, рекомендується пити не більш двох місяців.

Лаванда

Корисні властивості лаванди полягають в її ефірній олії. Вона допомагає усунути нервове напруження, покращуює кровообіг і навіть сприяє лікуванню застуди. Прекрасна рослина для позбавлення від безсоння! [caption id="attachment_79743" align="aligncenter" width="600"] Джерело: Fotolia[/caption]

Меліса

Найпопулярніший засіб для поліпшення якості сну. Мелісса не просто має антистресовий ефект, а й нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, усуває алергічні реакції, а також сприяє лікуванню хвороб сечової системи та органів дихання. Для боротьби з безсонням рекомендується пити чай з меліси за 1 годину до сну.

М'ята

Про користь м'яти відомо давно. Вона робить цілющий вплив на емоційний фон, допомагає знизити стрес, поліпшити якість сну і зміцнити захисні функції організму.

Ромашка

Пелюстки квіток ромашки, що розпустилися здавна використовують у народній медицині. Речовини цієї рослини мають заспокійливу дію і позбавляють від безсоння. Для нормалізації сну досить випивати один стакан ромашкового відвару за 1-2 години до засипання. [caption id="attachment_198346" align="aligncenter" width="600"] Джерело: Pixabay[/caption]

Чебрець

Якщо ваше безсоння викликане перевтомою, чебрець стане ідеальним варіантом для боротьби з ним. Чаї з чебрецем допоможуть знизити напругу і позбавлять від головного болю. Рослина також покращує роботу організму і має болезаспокійливі властивості.

Шавлія

Дратівливість, запальність, виснаження — всі ці ознаки допоможе зняти саме шавлія. У народі її називають "священною травою", адже рослина має безліч корисних властивостей для організму: дезінфікуючу, сечогінну, заспокійливу та антисептичну.

Шишки хмелю

Завдяки седативному ефекту вони допомагають позбутися від дратівливості та неврозу, тим самим покращуючи якість сну. Для приготування настою потрібно залити шишки хмелю окропом, залишити на ніч і вранці процідити. Пити двічі в день по 50 мл. При цьому не рекомендується вживати напій чоловікам у віці від 30 до 45 років. [caption id="attachment_116199" align="aligncenter" width="600"] Джерело: Freepik[/caption]

Собача

Рослина впливає не тільки на здатність заснути, але і якість сну, а також сновидіння. Собача розслабляє, нормалізує тиск і зменшує тривожність, тому у людини виходить зануритися у світ мрій набагато швидше і спокійніше. Зберігайте список, щоб поліпшити свій сон! [artlabel id="261973"]]]>
Kira Petrakovskaya
279067 Fri, 11 Aug 2023 09:00:26 +0300 Лазерная эпиляция: 5 самых часто задаваемых вопросов и ответы на них Лазерная эпиляция – эффективный и результативный способ избавления от нежелательных волос. Все больше женщин и мужчин прибегают к этому методу депиляции благодаря его долгосрочным и высокоэффективным результатам. В данной статье мы ответим на основные вопросы, связанные с лазерной эпиляцией.

Как часто нужно проводить лазерную эпиляцию и сколько процедур потребуется?

Эффективность лазерной эпиляции зависит не только от силы лазера, но также от оптимального количества сеансов. Часто люди ошибочно полагают, что одной процедуры достаточно для окончательного удаления всех нежелательных волос. Количество сеансов определяется в зависимости от участка тела, цвета и густоты волос, а также оттенка кожи. Обычно необходимо минимум 3 процедуры с интервалом в 3-4 недели. Это объясняется фазами роста волос. Лазер воздействует только на волосы, находящиеся в активной фазе роста.

Лазерная эпиляция – это больно?

Действие лазеров, удаляющих волосы основано на реакции луча света на меланин (пигмент, содержащийся в волосах). Лазерное излучение преобразуется в тепло, которое повреждает волосяную луковицу и волосяной фолликул. Этот процесс происходит очень быстро, поэтому болевые ощущения кратковременны, а благодаря одновременному охлаждению кожи холодным воздухом – практически незаметны. Степень болезненности при лазерной эпиляции зависит от индивидуальных особенностей каждого человека: для одних она проходит практически безболезненно, тогда как у других может вызвать некоторый дискомфорт. В сети центров LaserVille (лазерная эпиляция Киев) проводят данную процедуру с помощью итальянского аппарата премиум класса MOTUS AX. Его уникальность заключается в применении запатентованной технологии MOVEO: сапфировый наконечник охлаждается до 15 градусов, обеспечивая абсолютно безболезненный и быстрый процесс лазерной эпиляции.

Нужно ли готовиться к процедуре?

Обо всех тонкостях проведения депиляции специалист сообщит вам во время визита, но важно помнить о том, что:
  • не стоит загорать около двух недель до депиляции,
  • следует прекратить прием фотосенсибилизирующих препаратов и трав не менее чем за две недели до процедуры,
  • важно отказаться от эпиляции воском или пинцета примерно за четыре недели до процедуры,
  • также стоит избегать солярия и использования средств для загара за четыре недели до депиляции,
  • стоит отказаться от алкоголя, даже небольшого количества, за 24 часа до процедуры,
  • нельзя наносить средства по уходу на депилированную зону в день процедуры.

Что можно депилировать?

Лазерную эпиляцию можно проводить практически на любой части тела, где есть волосы, от которых вы просто хотите избавиться. Профессиональные салоны красоты обычно предлагают:
  • лазерную эпиляцию ног,
  • лазерную эпиляцию бикини,
  • лазерную эпиляцию подмышек,
  • лазерную эпиляцию лица - с наибольшей популярностью лазерную эпиляцию зоны усов.

Возможна ли лазерная эпиляция при беременности и грудном вскармливании?

Лазерная эпиляция при беременности однозначно запрещена. Гормональные изменения в организме могут привести к обесцвечиванию и ожогам под воздействием лазерного излучения и сильному раздражению кожи. Будущие мамы особенно подвержены образованию пигментных пятен на коже, поэтому они должны помнить о защите кожи от солнечного излучения. Период лактации – это, в принципе, время, когда нельзя проводить лазерные процедуры по тем же причинам, что и в случае беременности. Первые три месяца после родов гормональный баланс приходит в норму, в это время кожа молодой мамы чрезвычайно чувствительна и склонна к раздражению и изменению цвета. Иная ситуация в случае лазерной эпиляции для мамы, кормящей грудью, например, больше года. Гормоны уже нормализовались и риск побочных эффектов ниже. Это дает возможность провести процедуру, но только в том случае, если кожа кормящей матери хорошо отреагирует на лазерный тест. Однако следует помнить, что большинство врачей рекомендуют отложить лазерную эпиляцию до завершения грудного вскармливания. Если и вы решили пройти курс лазерной эпиляции, обязательно проконсультируйтесь со специалистом. Это поможет вам максимально оценить преимущества этой инновационной процедуры и достичь желаемых результатов.]]>
Kira Petrakovskaya
279054 Thu, 10 Aug 2023 16:59:25 +0300 Підлітки та нюдси в інтернеті — це нормально? Доросла гра секстинг почала набирати популярності, коли майже в кожного з’явився смартфон з камерою. Секстинг - це обмін власними інтимними фото чи відео. За словами спеціалістів, це може бути корисним для людей, які вимушено перебувають далеко один від одного, і це актуально зараз для багатьох українських пар.  [caption id="attachment_279057" align="alignnone" width="600"] Джерело: Freepik[/caption] Але як щодо того, щоб подивитися на цю історію з іншої сторони - за сторони батьків? У наших дітей також є смартфони, а отже, вони можуть робити та надсилати нюдси. І згідно зі статистикою в Україні, 8% (майже 400 дітей з 4700) дітей просили надіслати фото чи відео їх оголеного тіла та 2% (100 дітей) надіслали такі матеріали. [artlabel id="278980"] Що ж батькам варто знати про секстинг? Які є ризики? Що робити, якщо інтимні фото дитини потрапили у мережу або в чат класу? І як почати розмову про це з дітьми? Про це говоримо у 5 епізоді подкасту “Хороших батьків не блокують” від #stop_sexтинг у співпраці з The Ukrainians Media. Запрошеним експертом стала Анастасія Забела - авторка блогу мільйонника “У трусах” в TikTok, секс-просвітниця та психологиня:  https://li.sten.to/c5kglg7p  [expert id="279061"]

Що підлітки думають про секстинг? 

Мені здається, що пік популярності секстингу випав на період карантину, коли більшість людей перейшли в формат онлайн-спілкування. Тож, ставлення до секстингу у багатьох підлітків трошки необачливе, без урахування потенційних ризиків. Вони впевнені, що саме з ними нічого не трапиться, мовляв “Когось можуть шантажувати, а зі мною такого не трапиться”. 

Як діяти дитині, якщо її інтимні фотографії поширили в інтернеті?

Варто пам’ятати самим та нагадати дітям про феномен “Ілюзії спальні”: коли ми знаходимося фізично в безпеці, у своїй кімнаті, у ванній або десь поруч з нашими рідними або друзями, то ми готові робити більш ризиковані дії в онлайні. Тож, пам’ятайте, якщо ви в офлайні щось не готові робити, не варто це робити й в онлайні, бо все це пов’язане.  Що ж робити, якщо фото поширили? У ситуації підлітка потрібно повідомити про це дорослого, заблокувати користувача, який пропонує або вимагає фотографії, якщо дитина надіслала фотографії, зробити скріншот для того, щоб було підтвердження, що саме ця людина отримала ці фото, щоб у випадку, якщо ці фотографії почнуть поширюватися, можна було звернутися до кіберполіції й відповідно підтвердити, що саме ця людина є винуватцем у цій ситуації. Якщо фото потрапили у соціальні мережі, пабліки, то можна звернутися до адміністрації сайту або мережі, попросити видалити ці фотографії, надавши докази, що вони були опубліковані без згоди.  [caption id="attachment_279058" align="alignnone" width="600"] Джерело: Freepik[/caption] З практики - дітям дуже тяжко сказати про це дорослим. Очікуючи негативної реакції від дорослих, підлітки залишаються сам на сам з цією ситуацією. У нас взагалі досить часто жертву секстингу звинувачують в тому, що це вона винна, що не треба було надсилати, не треба було листуватися.

Як та коли батькам говорити про секстинг з дітьми?

Дуже добре, коли це поступові розмови, які інтегровані у звичне життя. Тобто не коли дуже серйозні батьки сидять за столом і кажуть: “Треба ось так робити, а так не можна робити”. Більш ефективно, коли це в контексті - переглянули фільм, побачили там тематичний момент. Після цього обговорити це: наприклад, як ти вважаєш, чи це взагалі доречно. Або  коли родина їде в машині, хтось згадав історію, і просто в контексті доносять інформацію про те, що потрібно звертатися за допомогою у випадку, якщо таке трапилося. Дуже важлива довіра і комунікація між батьками та дітьми для того, щоб діти не боялися проговорити, якщо з ними щось трапилося.  Якщо говорити про вік, то коли дитина починає користуватися соціальними мережами, найчастіше у нас це зараз уже трапляється в початковій школі, вже в той момент є ризик того, що хтось може надіслати туди фотографію у спільний чат, або просити фотографії. Тож ще до підліткового віку варто поговорити про безпеку в інтернеті, про те, що є приватною інформацією, що можна надсилати, що не варто надсилати, а в яких випадках треба терміново звертатися до дорослих. 

Як навчити дитину казати “ні” в таких ситуаціях, де в нього або в неї просять такі фото або відео?

Найкраще, коли батьки допомагають дитині отримати позитивний досвід там, де вона сказала ні, і відповідно кордони дитини поважаються. Це може бути в якихось дрібничках: умовно, це зачинена кімната. Якщо у дитини власна кімната, то це двері, де є можливість зачинитись і стукати у двері, запитувати, чи можна увійти. Відповідно, якщо дитина говорить “ні”, то батьки говорять, “добре, я зайду пізніше”.  [caption id="attachment_279059" align="alignnone" width="600"] Джерело: Freepik[/caption] Навіть, якщо це людина, яку ми кохаємо, якщо в нас є зараз стосунки, і ці стосунки не хотілося б руйнувати, то треба говорити про те, що мені некомфортно, я не готова робити щось заради того, щоб задовольнити чиюсь потребу, але при цьому завдаючи шкоди якимось чином собі.

Що не варто робити батькам у таких ситуаціях?

У першу чергу не засуджувати. Якщо це вже трапилось, якщо дитина надіслала фотографії, вже запізно читати лекції про те, чому не варто цього робити. Далі дуже важливо не висміювати. Важливо бути підтримкою дитини та бути готовим допомогти, якщо ця допомога знадобиться. Якщо ви ці фото ще не бачили аби відео, не просіть дитини їх показати. Не варто нав'язувати свою допомогу, забирати гаджети, видаляти соціальні мережі, моніторити усі канали, влаштовувати тотальний контроль, перевіряти всі чати. Важливо поговорити, пояснити, чому цього не варто робити, обговорити, як діяти у ситуаціях, не тільки коли хтось просить, а як коли, наприклад, хтось надсилає свої інтимні фотографії. Бо дуже багато дітей зіштовхуються з так званими дікпіками, непроханими фотографіями. Коли хтось надсилає свої інтимні фото. Дітям варто розказати про те, що до 18 років заборонено створювати, поширювати, дивитися і пересилати порнографічний контент. Це може бути кваліфіковане як виготовлення, зберігання, розповсюдження дитячої порнографії. Це карається законом. 

Як жити після секстингу, після того, як матеріали стали публічними?

Є потенційний ризик, що ці фотографії можуть завдати репутаційної шкоди через певний час, через багато років, коли людина досягне там якоїсь реалізації, матиме певний статус. Якщо говорити про підлітків, які зіштовхнулися з такою ситуацією, то це може потягнути за собою булінг, тяжкий психологічний стан. Батькам варто бути підтримкою, навчати інших дітей не булити та розуміти, хто є жертвою, а хто є кривдником в такій ситуації. [caption id="attachment_279060" align="alignnone" width="600"] Джерело: Freepik[/caption]

Головні поради для батьків:

  • Порадьте дитині видалити інтимні фото або відео з гаджетів, якщо вона колись такі робила, або має чужі.
  • Розкажіть про всі ризики секстингу. Починайте говорити з дитиною про секстинг не тоді, коли на вашу думку вона достатньо доросла для інтимного листування, а одразу, щойно у неї з'являється перший гаджет. 
  • Не соромте і не засуджуйте дитину, якщо вона займалась секстингом. 
  • Отримайте ще більше інформації на освітньому порталі https://stop-sexting.in.ua/adult/
  • Зверніться за консультацією на Урядову консультаційну лінію 1545 (далі обрати “3”) – дзвінки безплатні та анонімні, лінія працює цілодобово.
  • Запишіться до психолога #stop_sexтинг конфіденційно та безплатно у телефонному форматі чи онлайн. Для отримання підтримки потрібно заповни коротку форму на сайті.
  • Мультфільми для батьків про секстинг серед підлітків.
Спецпроєкт створено за мотивами подкасту “Хороших батьків не блокують” від громадської організації #stop_sexтинг. Епізод 5 “Нюдси - це (не) нормально”, експерт Анастасія Забела - авторка блогу мільйонника “У трусах” в TikTok, секс-просвітниця та психологиня: https://li.sten.to/c5kglg7p [artlabel id="278873"]]]>
Kira Petrakovskaya
278580 Thu, 10 Aug 2023 12:09:20 +0300 7 фактів про вітамін D: що важливо знати мамі Звичайно, всі мами знають, що нестача вітаміну D в організмі немовляти може призвести до розвитку рахіту. Що ще важливо знати про цей вітамін і його особливості? [caption id="attachment_278584" align="alignnone" width="600"] Джерело: Freepik[/caption] Для правильного розвитку всіх систем та органів новонародженого потрібні всі вітаміни та мікроелементи у їхній збалансованій кількості. І вітамін D займає важливе значення у формуванні міцного здоров'я малюка. [artlabel id="228280"]

ЩО ВАЖЛИВО ЗНАТИ ПРО ВІТАМІН D

Весна та літо - прекрасний час для зміцнення імунітету малюка. Особливість вітаміну D у цьому, що він синтезується у людини під впливом сонячних променів. Цей важливий вітамін діє як гормон: нормалізуючи обмін кальцію та фосфору, він захищає дитину від рахіту, а також…

  1. Вітамін D відповідає за мінералізацію кісткової системи: без нього організм не засвоює кальцію, тому кістки залишаються м'якими.
  2. Не працює, якщо фосфору з їжею надходить більше, ніж кальцію.
  3. Вважається жиророзчинним вітаміном - надходить в організм у складі харчових жирів, у тому числі що містяться в маминому молочку (але там його все-таки недостатньо).
  4. Синтезується в шкірі зі свого провітаміну (дегідрохолестерину) під дією сонячних променів: гуляйте з крихтою в денні години більше. Запам'ятайте: під час прогулянок не можна тримати малюка під прямим сонячним промінням - це загрожує опіками ніжної шкіри, розсіяного світла цілком достатньо для синтезу вітаміну D!
  5. Регулює згортання крові: дефіцит вітаміну D веде до кровоточивості, а також відбивається на нервовій системі.
  6. Буває у дефіциті в осінніх та зимових немовлят – їм призначають для профілактики препарат вітаміну D, а навесні та влітку, коли багато сонця, його прийом скасовують.
  7. Особливо необхідний дітям, що інтенсивно зростають, зокрема недоношеним з їх підвищеною схильністю до рахіту.
[caption id="attachment_278585" align="alignnone" width="600"] Джерело: Freepik[/caption]

ПІДГОТОВКА ДО ХОДЬБИ

Як було зазначено, вітамін D грає значну роль у формуванні кісткової тканини дитини, за браку цього вітаміну організмі відбувається розм'якшення кісткових тканин. Перший рік життя умовно ділять на 4 триместри за етапами зростання та розвитку малюка. Весь третій триместр дитячий організм готується до вставання на ніжки, а 9-й місяць у цьому плані вирішальний. Якщо немовля не сяде до кінця 9-го місяця, зверніться до лікаря! Причиною такого відставання можуть бути також неврологічні розлади, що виявились у момент інтенсивного розвитку. Слідкуйте за тим, щоб організм малюка не відчував нестачу вітаміну D - гуляйте на свіжому повітрі, якщо годуєте грудьми - стежте, щоб ваш раціон був повноцінний, включайте продукти, які містять вітамін D, якщо малюк отримує прикорми - вводите продукти правильно, за графіком. Про те, чи потрібно дитині додатково давати вітамін D, проконсультуйтеся у педіатра. [artlabel id="241184"]]]>
Kira Petrakovskaya
275530 Thu, 10 Aug 2023 10:00:13 +0300 Що можна і що не можна робити на Медовий Спас Медовий Спас складно назвати істотно православним святом, але є у нього і релігійне коріння. Медовий спас 2023 - перший з низки літніх народно-християнських свят, об'єднаних терміном «спас» і відзначають його 14 серпня.

[caption id="attachment_152277" align="aligncenter" width="600"] Джерело: instagram@entorium_saint_petersburg[/caption] Крім такої назви, яка пов'язана зі збором меду, цей день називають ще і Водний Спас, а також Маковий Спас, Мокрий Спас, Маковій і навіть - проводи літа. Саме слово «спас», за однією з версій походить від Христа Спасителя, ну а по інший, більш вірогідній - від слова спасти, що натякає на збір врожаю, який повинен врятувати від голоду в холодну зиму. Спаси в серпні: перший - Медовий, другий - Яблучний Спас і третій - Горіховий Спас, слідують один за одним до самої осені. [artlabel id="275527"]

Що можна робити на Медовий Спас 2023

Традіціонно, ось уже багато століть саме в цей день, коли настає Медовий Спас, пасічники починають збір меду з вуликів, і це цілком резонно - адже до середини серпня мед, зібраний бджолами, як правило, вже дозріває. Традиційно перший мед подають до столу - його їдять з хлібом, яблуками, готують медовуху та інші традиційні страви. Обов'язково на Медовий Спас печуть традиційні медові прянікі. Оскільки Маковій ще й православне свято, після збору меду його обов'язково освячують у церкві. Причому принести його потрібно обов'язково в новому посуді - для віруючих це питання принципове. [caption id="attachment_152492" align="aligncenter" width="600"] Джерело: instagram @oatimonina[/caption] Але не медом єдиним відомий Медовий Спас, не дарма ж його називають ще й Маковієм. До середини серпня достигають коробочки з насінням маку, які збирають і використовують у випічці. Саме на Маковія на столі обов'язково присутній страви з маком - пиріжки, булочки, і все, на що вистачить фантазіі. На Маковія освячують не тільки мед і макові голівки, але і воду, особливо важливо саме в цей день освятити новозбудовані колодязі. Можна в цей день купатися в будь-яких відкритих водоймах, це має додати здоров'я, тим більше, що після Маковія купатися вже не можна. [caption id="attachment_38908" align="aligncenter" width="600"] Джерело: Fotolia[/caption] Посвяченим маком необхідно осипати далекі кути кімнати, так можна захистити себе від нечистої сили - ще один варіант злиття православних традицій з язичницькими забобонами.

Що не можна робити на Маковея 2023

Особливо значущих заборон на Медовий Спас церква не придумала, та й в народі обмеження не віталися. Не можна під час Медового Спаса сердитися, сваритися, особливо з близькими і бажати комусь зла. Вважається що неприємності, які побажаєш в цей день, повернуться до тебе сторицею. На Маковія, 14 серпня, розпочинається двотижневий Успенський піст, який вважається особливо важливим для жінок. Якщо ви збираєтеся його дотримуватися, то вже на Медовий Спас доведеться відмовитися від здоби, тих самих макових булочок і медових пряників, м'яса і риби, а також старанно молитися - адже пост це не дієта, а привід подумати про вічне.]]>
Kira Petrakovskaya
278021 Wed, 09 Aug 2023 16:00:32 +0300 Нічник для дитини: ЗА ЧИ ПРОТИ — думка сомнолога Багато батьків, вкладаючи спати свою малечу, задумуються про те, чи варто користуватися нічниками. Мало хто знає про те, що навіть розрекламовані милі світлові шоу можуть згубно впливати на дитячий сон. Ми вирішили розібратися в цьому питанні разом із сомнологинею Дарʼєю Пилипенко. [caption id="attachment_278022" align="alignnone" width="600"] Джерело: Freepik[/caption] Не всі знають, що з народження й перші три місяці життя малюк не розрізняє день і ніч. Немовлята не народжуються зі страхом темряви. Тому нічники більше зручні для батьків, бо їм необхідно вставати вночі до свого янголятка. Але деякі старші діти вразливі, темна кімната може їх лякати, і, напевно, тут допоможе саме нічник. Отже, вплив нічного освітлення на дитину залежить від її віку та особистої чутливості до світла. У той час як маленький нічник може підійти деяким дітям, для інших він може бути надто збуджуючим і заважати спокійно спати. [expert id="278027"] Зверніть увагу на наступний істотний момент. Доведено, що нічники з синім або білим світлом погіршують дитячий сон, сприяють частішому прокиданню. Взагалі, немає чарівного типу світла, який не перешкоджає сну, а навпаки, сприяє.  Але при вкладанні дитини краще користуватися нічниками зі  світлом теплих відтінків - жовтим, помаранчевим або червоним. Воно має більшу довжину хвилі, ніж біле або синє, і найменше пригнічує вироблення гормону сну мелатоніну. Тому якщо обираєте все-таки нічник, то тільки із тьмяним теплим світлом. Слід зазначити, що червоне світло, як джерело освітлення для малюків привернуло великий інтерес у науковій спільноті. Але ці важливі дослідження, ймовірно, не знайшли шляху до виробників, і, на жаль, сині та білі нічники, які суперечать науці про сон, продають у великій кількості. [caption id="attachment_278023" align="alignnone" width="600"] Джерело: Freepik[/caption] Суттєво впливає на малечу, особливо перед сном, також інтенсивність освітлення. Наприклад, різке яскраве світло у ванній кімнаті може спричинити проблеми із засинанням на довгий час після того, як дитина вийшла з приміщення. Важливо знати, що багато електронних пристроїв ‒ телевізори, ноутбуки, планшети, смартфони випромінюють синє світло, і їх інтенсивне вечірнє використання може занадто і зовсім невчасно збуджувати дітлахів. Отже, варто:
  • не користуватися гаджетами;
  • облаштувати вбиральні водонепроникними лампами червоного або помаранчевого кольору;
  • приглушувати освітлення вдома перед сном.
[artlabel id="277929"] Іноді батьки заважають власному чадові спати, навіть не усвідомлюючи цього. Дитину присипляють за допомогою… світлового шоу. Однак ці симпатичні вогники, особливо якщо їх залишити увімкненими на ніч, не тільки грайливі, але й підступні. Вони змушують мозок малюка вважати, що день продовжується і засинати не треба. Вибираючи дитячий нічник, подбайте також про безпеку вашої малечі. Найкраще купити світильник без шнура. Крім того, при підборі нічного помічника обов’язково звертайте увагу на якість приладу, на матеріал, з якого він виготовлений. Так, металевий нічник міцний, але при нагріванні може стати гарячим, а це для малечі ризик отримати опік. Скляний нічник теж під великим питанням, бо скло може розбитися і поранити дитину. Оптимальний варіант ‒ високоякісний пластик. Такий матеріал не видає неприємних запахів і практично не нагрівається. [caption id="attachment_278024" align="alignnone" width="600"] Джерело: Freepik[/caption] Розміщуйте нічник на безпечній відстані від дитячого ліжка. Цей привабливий освітлювальний прилад, часто схожий на іграшку, може привернути увагу малюка, а подальші наслідки вже непередбачувані. Втім, можна уникнути будь-яких наслідків і непотрібного клопоту взагалі. З точки зору біології найкраще освітлення для дитячої кімнати вночі ‒ його відсутність. Природна зміна дня і ночі, якщо не заважати цьому процесу нічним штучним освітленням, формує правильний біологічний ритм життя. Сон у темряві краще, ніж нічник із червоним світлом, сприяє виробленню мелатоніну, який допомагає дитині спокійно заснути й спати всю ніч. Отже, в ідеалі ‒ без нічника! Уважно спостерігайте за реакціями й поведінкою вашої малечі – не виключено, що з часом дитина і сама від нього відмовиться. [artlabel id="277081"]]]>
Kira Petrakovskaya
275527 Wed, 09 Aug 2023 10:02:12 +0300 Що святять у церкві на Медовий Спас Медовий Спас - це народна назва церковного свята Преображення Господа Бога, яка має кілька значень. Загальною для всіх, хто святкує Медовий Спас, є традиція освячення в церкві спеціально зібраного кошика. [caption id="attachment_252062" align="aligncenter" width="600"] Джерело: instagram @honeynuts.ua[/caption] Медовий Спас 2023 відзначають в понеділок, 14 серпня, це перший з трьох спасів, який символізує закінчення літа, наближення осені та початок збору врожаю.

На Медовий Спас освячують мед

І це цілком логічно. Справа в тому, що солодкій назві Медовий Спас зобов'язаний саме меду - до середини серпня бджоли вже заготовили його досить, стільники повні і пасічники починають збір меду нового врожаю. Таким чином, в заздалегідь підготовлений кошик покладіть баночку меду. Тільки пам'ятайте, що освячувати в церкві на Медовий Спас потрібно саме свіже зібраний мед врожаю 2023 року. [caption id="attachment_102041" align="aligncenter" width="600"] Джерело: Pixabay[/caption] У наші дні зовсім не обов'язково заради цього вирушати на пасіку, цілком можна купити баночку ритуальних ласощів у супермаркеті. Але при цьому обов'язково дивіться на склад і дату виготовлення меду. До речі, за традицією освяченим медом потрібно пригостити тих, хто сам не може собі його дозволити. Наші предки підносили такий біднякам і навіть жебракам, які завжди чекають під церковним парканом. Крім того, мед після освячення в церкві обов'язково ставлять на святковий стіл і всі у родині куштують його по черзі.

На Маковея освячують мак

Друга за значимістю народно-церковна назва Медового спаса - Маковея або Маккавея, так само має подвійний сенс. Православні християни відзначають день пам'яті семи старозавітних мучеників Маккавеїв та згадують їх у церковних службах. У народі назва прив'язана до маку - саме до середини серпня достигають макові головки, коробочки, в яких зберігаються насіння маку. [caption id="attachment_152497" align="aligncenter" width="600"] Джерело: pixabay.com[/caption] В кошик для освячення на Медовий Спас або Маковея потрібно покласти кілька сухих суцвіть маку, але допускається і освячення самих зерняток маку. Можна навіть купить в магазині і насипати в гарну коробочку або скляну банку. Мак, як і мед, на Медовий спас використовують у випічці і обов'язково ставлять на святковий стіл. [artlabel id="106241"]

На Медовий Спас 2023 освячують букети-обереги

В кошик для освячення в церкві можна покласти невеликі букетики з літніх польових квітів і трав. Такі букети наші предки вважали оберегами, їх не викидали до серпня наступного року, висушували і зберігали в будинку. [caption id="attachment_152579" align="aligncenter" width="600"] Джерело: instagram @denys_davydov[/caption] Такі букети отримали назву «маковійчики», а складаються вони з декількох рослин, кожна з яких має своє символічне значення, наприклад:
  • гілочки калини - символізують жіночу красу і молодість,
  • квіти календули (нігтики) - захист від хвороб,
  • макові голівки - символ родючості і гарного врожаю,
  • маяти і меліса - умиротворення і душевний спокій,
  • полин - символ примирення.
Крім того, в кошик дозволяється покласти хліб, випечені господинею до свята пироги і печиво з медом та маком, а також сіль. Але є і суворі обмеження. [caption id="attachment_152581" align="aligncenter" width="600"] Джерело: instagram @pirogovaya_nikolay[/caption]

Що не можна освячувати на Медовий Спас

Церква не вітає алкогольні надмірності і буйні застілля з великою кількістю випивки. В кошик для освячення в церкві не можна класти міцні напої - єдиний виняток - солодке церковне вино Кагор. Оскільки 14 серпня, на Медовий Спас починається двотижневий Успенський піст, в кошику не може бути ніяких продуктів тваринного походження - не можна приносити до церкви страви з м'яса, рибу, яйця, молочні продукти.

Гарних свят!

[artlabel id="115275"]]]>
Kira Petrakovskaya
222042 Tue, 08 Aug 2023 14:00:53 +0300 7 речей, які не можна робити при дитині Казати одне, а робити інше властиво всім. Але з тих пір, як у вас з'явилася дитина, ваш обов'язок виховувати не тільки її, а й себе. Чого любляча матуся ніколи не дозволить собі при дитині?

[caption id="attachment_220487" align="aligncenter" width="1254"] Джерело: GettyImages[/caption] Мама з дитиною - це одне ціле. Все, що відбувається з нею, відбувається і з малюком. І поведінка матері, і її спосіб життя абсолютно точно копіює маленька людина. Ви хочете, щоб ваша дочка або син виросли самодостатніми повноцінними людьми? Чого ж ні в якому разі не варто робити батькам, щоб не нашкодити своїм дітям? Як бути хорошою матір'ю?

Нехтувати правилами безпеки

Все, чому ви навчаєте дитину щодо правил безпеки, потрібно виконувати і самим. Не переходити дорогу на червоне світло, вимикати світло, правильно поводитися з електроприладами. Адже дитина бере приклад з батьків, і в дитинстві вона навчається тому, що залишиться з нею на все життя. [caption id="attachment_216483" align="aligncenter" width="600"] Джерело: Shutterstock[/caption]

Брехати

Що часто матері кажуть своїм дітям? «Говори мені правду, не бреши!» Але якщо мама вимагає від інших бути правдивими і чесними, тим більше вчить цьому власну дитину, буде дивно і нещиро, якщо сама вона частенько прибріхує. Давайте будемо щирими і чесними насамперед самі з собою. Якщо ми вчимо дітей одному, а самі живемо по-іншому, дитина точно розпізнає фальш і перестане нам довіряти.

Постійно знаходитися у соцмережах

Без сучасних гаджетів уявити цей світ вже не можна. Комфорт, який прийшов разом з ними, важко переоцінити. Однак у цих чудес техніки є і зворотна сторона - можливість з блискавичною швидкістю поглинати наш час і енергію. А діти вже з пелюшок запросто розбираються з будь-якою технікою. Так що є великий ризик, що їх життя буде протікати у віртуальній реальності. Якщо ми все ж хочемо, щоб вони менше проводили час у комп'ютерів, варто подати їм приклад. Обмежте і своє спілкування в соцмережах, рідше вмикайте телевізор - більше разом гуляйте або влаштовуйте сімейні читання книг. [caption id="attachment_215173" align="aligncenter" width="600"] Джерело: Shutterstock[/caption]

Палити

Дитина вбирає поведінку батьків як губка. Так що ваші нотації про шкоду алкоголю і куріння будуть просто порожнім звуком, якщо ви самі усім цим зловживаєте. Правда, часто батьки приховують від дитини правду, а самі потайки курять. Не варто сподіватися, що якщо дитина не бачить, як ви курите, то повірить вашим гаслам про здоровий спосіб життя. Адже слова - це енергія. І достовірність слів завжди чути з енергетичного наповнення. Так що дітей не обдуриш.

Використовувати нецензурну лексику

Діти чудово копіюють все, що мама говорить або робить. Досить один раз вимовити при дитині погане словце, як воно неодмінно відкладеться в його підсвідомості. І тоді вже не ховайте очі, коли дитина вимовить його при не цілком слушній нагоді. Це може бути ваших рук справа. [caption id="attachment_209897" align="aligncenter" width="1024"] Джерело: Shutterstock[/caption]

Сваритися з чоловіком при дитині

Сваритися з чоловіком і з'ясовувати відносини в принципі можна, і без цього ніяк. Але ніколи не варто робити цього при дитині. Діти не тільки вберуть модель поведінки з протилежною статтю, а й злякаються за себе. Адже для дітей батьки - це їхня безпека. І розлади спричиняють в дитячій психіці переляк і руйнування її безпеки, а значить, життєвої стійкості.

Критикувати важливих для дитини людей

Якщо з нами знаходиться поруч дитина, варто стежити, як ми говоримо і про що ми говоримо. Діти все чують. І не тільки слова, але і інтонацію. Дитина дорослим довіряє, у неї ще немає критичного центру. І якщо вона почує щось погане про тата, бабусю або вчительку, то ви порушите її систему довіри і безпеки. Тим більше якщо вона цих людей любить.]]>
Kira Petrakovskaya
275635 Tue, 08 Aug 2023 12:00:37 +0300 Чим мед може нашкодити дитині: будьте уважні Це зовсім не означає, що від меду потрібно відмовитися раз і на завжди. Це прекрасний продукт, який є джерелом корисних речовин і, безумовно, у багатьох відношеннях, краще рафінованого цукру. Але не все так просто, мед може і нашкодити, особливо маленькій дитині, тому мама повинна добре подумати, перш ніж пригощати малюка цим смаколиком.

[caption id="attachment_145549" align="aligncenter" width="658"] Джерело: instagram@lobovikovam[/caption] Мед - не просто ласощі. Справжній бджолиний мед є в деякому роді і лікувальним продуктом - він допомагає впоратися з застудою, зміцнити імунітет, підтримати організм в періоди міжсезоння. Однак для маленьких дітей з ще недосконалою травною системою, мед може виявитися небезпечним, іноді навіть смертельно небезпечним.

Алергічна реакція на мед

Крім вітамінів, мінералів, фітонцидів мед містить досить велику кількість білків, причому в такій формі, що дитячий організм може реагувати на них викидом гістаміну, простіше кажучи, мед здатний викликати алергію. Імовірність алергічної реакції на мед тим вище, чим молодша дитина, а немовлятам сучасні педіатри категорично не рекомендують давати бджолиний мед ні в якому вигляді. До групи ризику потрапляють діти, у яких вже виявлялася алергія на пилок рослин або на інші продукти. Після 3-річного віку, якщо дуже хочеться, можна запропонувати дитині трохи меду, при цьому уважно спостерігати за реакцією організму. Навіть якщо алергія на мед не проявилася, не варто ризикувати і перегодовувати малюка цим продуктом - 1-2 чайні ложки в день цілком достатньо. [caption id="attachment_122948" align="aligncenter" width="600"] Джерело: Instagram @jennyliciousglutenfree[/caption]

Небезпека зараження ботулізмом

Всесвітня організація охорони здоров'я попереджає - натуральний бджолиний мед з великою часткою ймовірності може містити спори Clostridium botulinum, бактерії, яка викликає смертельно небезпечну кишкову інфекцію - ботулізм. Потрапляючи в організм бактерії починають розмножуватися, виділяючи ботулотоксин - одина з найсильніших отрут відомих людям. Ця бактерія стійка до нагрівання, проте розпадається в кислому середовищі, тому у дорослих людей і дітей старше трирічного віку, ймовірність зараження дещо менша, ніж у малюків до року. Справа в тому, що у маленької дитини кислотність шлункового соку недостатня для того, щоб впоратися з бактерією. Але і для старших діток спори ботулізму становлять небезпеку, багато що залежить від їх кількості, що потрапила до організму. Тому не зловживайте медом, не ризикуйте здоров'ям дитини. [caption id="attachment_152277" align="aligncenter" width="600"] Джерело: instagram@entorium_saint_petersburg[/caption]

Перегрітий мед стає канцерогеном

Про те, що при нагріванні меду вище 60 градусів, в ньому починаює  утворюватися речовина оксиметилфурфурол, яку відносять до канцерогенів, ви, мабуть, вже чули. До сих пір в середовищі вчених ведуться суперечки - чи дійсно перегрітий мед настільки небезпечний, як про нього пишуть, а доказів, як його безпеки, так і шкоди не надто багато. Проте, якщо вже така інформація з'явилася, можливо, варто перестрахуватися, особливо якщо давати мед дитині. До речі, те що оксиметилфурфурол в організмі накопичується вже доведено.

Як вибрати мед для дитини

Якщо ви вже вирішили годувати дитину медом, то намагайтеся вибрати якісний, знайте міру і пам'ятайте про ризики.
  • Натуральний мед може бути рідким тільки поки він зовсім свіжий. Згодом він обов'язково засахариться і це одна з ознак його натуральності. Тобто, якщо вам пропонують гарний рідкий мед глибокої осені або взимку, значить або це сурогат, або мед нагрівали перед продажем. Але акацієвий мед може залишатися рідким довше, ніж інші, саме його рекомендують дітям.
  • Якщо мед свіже зібраний і ще рідкий, в ньому не повинно бути ніяких сторонніх домішок або осаду. Їх наявність може говорити про те, що в нього додавали щось для загустіння, наприклад, крейду. [caption id="attachment_106773" align="aligncenter" width="600"] Джерело: Fotolia[/caption]
  • Пасічники рекомендую такий метод перевірки: в стакан з водою покладіть ложку меду і перемішайте. Якщо вода залишиться прозорою - з медом все в порядку, якщо вона спіткає і впаде осад, значить, в мед додавали борошно або крейду.
  • Наберіть ложку меду і провертайте її, щоб мед стікав. Справжній зрілий мед намотується на ложку складками, немов стрічка, стікає безперервними нитками.
  • Понюхайте мед - натуральний має яскраво виражений аромат, підробка майже не пахне. На смак мед може трохи гірчити і викликати «першіння» в горлі - темні сорти (гречаний) більше, світлі (квітковий) - менш.
[artlabel id="73194"]]]>
Kira Petrakovskaya
252280 Tue, 08 Aug 2023 10:00:55 +0300 Якого числа Медовий Спас у 2023 році Перший Спас, який ми найкраще знаємо під назвою Медовий Спас, також називають Маковеєм та Спасом на воді. Щорічно це свято відзначають в один і той же день, оскільки його дата постійна.

[caption id="attachment_152492" align="aligncenter" width="600"] Джерело: instagram @oatimonina[/caption]

Коли Медовий Спас 2023

Християнсько-народне свято закінчення літа Медовий Спас у 2023 році відзначають 14 серпня і цей день випадає на понеділок. Взагалі Медовий Спас, який відзначають першим з трьох «спасів», має безліч значень як в народних традиціях, так і в релігійному трактуванні. Назва Медовий Спас цілком логічна - до середини серпня бджоли вже наповнють стільники і пасічники починають збір молодого меду. Зрозуміло, перед тим як покуштувати першу порцію меду нового врожаю, його необхідно було освятити в церкві. На Медовий Спас прийнято готувати солодощі з медом - пряники, булки, пироги, бажано ще й з додаванням маку. Повна церковна назва Медового Спаса: «Походженням чесних древ Чесного і Животворящого Хреста Господнього». Походження свята описано в стародавньому часослові: через літню спеку в серпні Константинополь страждав від поширення різних хвороб, тому встановили звичай виносити з храму святої Софії для освячення міста і запобігання епідеміям "Чесне Древо Хреста", на якому був розп'ятий Ісус. [artlabel id="73194"] [caption id="attachment_152497" align="aligncenter" width="600"] Джерело: pixabay.com[/caption]

Медовий спас 2023 – Макавій

Друга за популярністю назва Медового спаса - Макавій, має релігійне коріння, але з народними прикметами та звичаями. 14 серпня православна церква відзначає день пам'яті семи старозавітних мучеників Макавеїв, які загинули за віру у 166 році до Нашої ери від рук сірійського царя Антіоха Епіфана. В народному уявленні Макавей співзвучний маку - до середини серпня якраз дозрівають коробочки з його насінням. У церкві в цей день проходить особлива служба, на якій бажано бути прісутнім всім віруючім, а в кошик для освячення покласти кілька коробочок з маком або просто зернятка в пакеті. [caption id="attachment_106326" align="aligncenter" width="600"] Джерело: Pixabay[/caption]

Спас на воді 2023

День 14 серпня ще називають «Спас на воді» - наші предки в цей день чистили колодязі і освячували новостворені, здійснювали хресний хід на річки, озера та інші водойми. Після освячення води - люди дружно купалися, а вже після Медового спаса купання у відкритих водоймах було заборонено. [caption id="attachment_106248" align="aligncenter" width="600"] Источник: pixabay.com[/caption]

Медовий Спас 2023 і Успенський Піст

14 серпня, в понеділок, в Медовий Спас починається двотижневий Успенський піст, який триватиме до 27 серпня. Пост досить суворий - не можна їсти ніякі продукти тваринного походження, в тому числі заборонені молочні продукти і риба. Лише на свято Преображення Господнього і за сумісництвом Яблучний Спас 19 серпня дозволено послаблення посту. Саме з Успенським постом пов'язані кулінарні традиції наших православно-язичницьких предків. На Медовий Спас, як правило, готували пісну випічку без яєць, молока і вершкового масла, але рясно поливали медом, змішаним з маком. [artlabel id="152335"]]]>
Kira Petrakovskaya
252269 Fri, 04 Aug 2023 16:00:54 +0300 Коли Спас у 2023 році: Медовий, Яблучний та Горіховий Останній місяць літа славиться збором врожаю і трьома улюбленими в народі святами, які називають Спас. [caption id="attachment_252057" align="aligncenter" width="597"] Джерело: instagram @nonna_ekozozh[/caption] Ці свята не минущі, тобто, у кожного спаса є своя постійна дата. А ось день тижня, на який припадає це число, змінюється з року в рік. Назва Спас має народне коріння, а православна церква в ці ж дні відзначає великі релігійні свята. Саме слово «врятував», за однією з версій походить від Христа Спасителя, ну а по іншій, більш вірогідній - від слова рятувати, що натякає на збір врожаю, який повинен врятувати від голоду в холодну зиму.

Коли Медовий Спас у 2023 році

Перший, або Медовий Спас православні християни відзначають 14 серпня. У 2023 році Медовий Спас випадає на понеділок. Це свято має ще кілька назв - Перший Спас Маковія, Спас на Воді, а за церковним календарем в день Медового Спаса починається Успенський піст. [caption id="attachment_106328" align="aligncenter" width="600"] Джерело: Pixabay[/caption] Свою першу назву - Медовий Спас отримав з тієї причини, що до серпня пасічники починають збір меду, яким вже заповнені вулики. Крім меду, який, до речі, можна їсти тільки після висвітлення в церкві, готові і коробочки з маковими зернами, тому назву Маковей іноді пов'язують саме з цим. Однак, в церкві в день Першого Спаса відзначають ще й день пам'яті семи старозавітних мучеників Макавеїв. Медовий Спас - перша ластівка закінчення літа, селяни вже починали підготовку до осені і збір врожаю, після Медового Спаса у відкритих водоймах не купалися. [artlabel id="115275"]

Коли Яблучний Спас в 2023 році

Другий або Яблучний спас відзначають 19 серпня, в 2023 році це субота. Церква в День Яблучного Спаса відзначає велике релігійне свято Преображення Господнє, яке пов'язане з останніми днями земного життя Христа: піднявшись на гору Фавор зі своїми учнями апостолами Іоаном, Яковом та Петром, Ісус розповів, що незабаром загине на Хресті, щоб потім воскреснути. Після цих слів обличчя Христоса засяяло, а «а одяг Його став білим, як світло». [caption id="attachment_133863" align="aligncenter" width="600"] Джерело: pixabay.com[/caption] На Яблучний Спас відвідування церкви віруючими вважається обов'язковим, при цьому після служби відбувається освячення кошика, який приносять із собою парафіяни. У цьому кошику, крім яблук нового врожаю, можуть бути і інші фрукти - сливи, виноград, груші. А ось важку роботу в день Преображення Господнього виконувати не рекомендується, хоча категоричної заборони немає. [artlabel id="105721"]

Коли Горіховий Спас у 2023 році

Горіховий Спас - третє і завершальне свято серпня. Інші його назви - Хлібний Спас, Полотняний Спаса, а церква відзначає день Нерукотворного образу Христа. Горіховий Спас 2023 відзначають 29 серпня, він випадає на вівторок. [caption id="attachment_108306" align="aligncenter" width="600"] Источник: pixabay.com[/caption] Хлібним Горіховий Спас називають, бо до 29 серпня вже зібрано зерно і в церкві освячують крім горіхів, ще й хліб нового врожаю. На Горіховий Спас, як і на попередні два, готували смачні страви і святкували за столом всією сім'єю, іноді з гостями. Напередодні Горіхового Спаса завершується двотижневий Успенський піст і на столах обов'язкові, крім освячених горіхів і хліба, страви з м'яса і риби. [artlabel id="86746"]]]>
Kira Petrakovskaya
274925 Fri, 04 Aug 2023 12:00:06 +0300 10 способів, які допоможуть навчити дитину одиницям довжини, маси та часу Одиниці довжини, маси та часу – складні поняття для дитини. [caption id="attachment_274926" align="alignnone" width="600"] Джерело: Unsplash[/caption] Навчити дитину одиницям довжини, маси та часу здається практично нездійсненним завданням. Одна думка про те, що потрібно донести малюкові цю інформацію, лякає багатьох батьків.
Як зробити так, щоб одиниці довжини, маси та часу перестали бути для дитини безглуздими словами? Розповідаємо у цьому матеріалі.
Порада 1. Якщо ви з дитиною звикли ходити однією і тією ж дорогою, спробуйте виміряти її довжину кроками і визначити, де буде половина шляху, а де - третина.

Порада 2. Запропонуйте дитині гру, мета якої – визначити, скільки разів вона зможе добігти до кухні та назад за одну хвилину. А потім візьміть інший часовий інтервал, щоб перевірити, чи відчуває дитина час.

Порада 3. Дозвольте дитині грати з електронними вагами. У процесі гри малюк зможе зважувати свої іграшки, а також рідкі та сипкі речовини. Ще одна цікава гра – робити «коктейлі» з точно відміряною кількістю інгредієнтів. Наприклад, це може бути звичайна вода із різними кольорами фарб.

[artlabel id="119680"]

Порада 4. Ознайомте дитину з міжнародною системою одиниць та одиницями вимірів у різних країнах. Запропонуйте придумати свою одиницю довжини та використовувати її при вимірі різних речей у будинку.

Порада 5. Зробіть домашні вікторини частиною вашого дозвілля. Для цього, наприклад, візьміть частину плитки шоколаду та запропонуйте кожному учаснику назвати скільки в ній грам. Потім зважте шоколад і вручіть символічний приз тому, хто назвав найближче число. У такій же ігровій формі можна вивчати одиниці довжини та часу – запропонуйте учасникам гри визначити довжину пояса халата або тривалість улюбленої пісні.

Порада 6. Запропонуйте дитині розставити пропущені одиниці виміру. Наприклад: «Висота столу – 50 – метрів? Дециметрів? Сантиметрів? Кілометрів? Або «Вага кішки 3 – кілограма? Центнера? Тонни?».

[caption id="attachment_274927" align="alignnone" width="600"] Джерело: Unsplash[/caption]

Порада 7. Є цікава гра – Штандр, у яку можна зіграти на вулиці. Перший гравець вигукує ім'я другого гравця, підкидає м'яч та тікає. Другий гравець повинен упіймати м'яч і крикнути «стоп». Після цього перший гравець зупиняється, а гравець, який спіймав м'яч, передбачає скільки кроків до нього. Можна також придумати гігантські, ліліпутські, верблюжі, жабині кроки. Після цього гравець проходить названу кількість кроків і з цього місця намагається влучити м'ячем у першого гравця. Якщо вдалося – другий гравець стає першим.

Порада 8. Допоможіть дитині запам'ятати довжину її долоні та кроку. Вона зможе використати це, коли знадобиться щось виміряти чи припустити, якого розміру та чи інша річ.

Порада 9. Разом з дитиною спробуйте сконструювати різні вимірювальні прилади - всілякі види годинників або ваги. Також можна розкреслити лінійку або зробити саморобну рулетку.

Порада 10. Запропонуйте дитині завести книгу власних рекордів, в якій раз на кілька місяців ви записуватимете, наприклад, за який час вона пробігає певну дистанцію або на яку відстань дитина стрибає.

[artlabel id="151329"]]]>
Kira Petrakovskaya
214555 Fri, 04 Aug 2023 10:00:11 +0300 10 речей, які дитина не повинна вам! Дитина не ваш боржник і не іграшка в ваших руках, і не дивлячись на те, що ви її сильно любите й робите для неї все можливе, вона все одно не повинна вам ці 10 речей.

[caption id="attachment_209641" align="aligncenter" width="1024"] Джерело: Shutterstock[/caption]

Не має відповідати вашим очікуванням

Ви хотіли виростити математика, але дитина захопилася живописом? Це тільки ваші фантазії і нічого більше. У вас росте особистість зі своїми бажаннями й здібностями, дозвольте дитині бути тим, ким вона хоче, й повірте, - це прекрасно в будь-якому випадку.

Не зобов'язана бути з вами відвертою

Ви можете збудувати довірчі відносини зі своєю дитиною, і її відвертість може стати вдячністю за ваше ставлення, але все це повинно бути за її бажанням. Ви не можете й не повинні змушувати дитину бути з вами відвертою.

Не має слухатися тільки із принципу "Хто тут старший"  

Апеляція до ієрархії за віком можливо має сенс для вас, але для дитини це невірний підхід у виборі авторитетів. Адже дорослі бувають різними, у ваших інтересах розповісти дитині це до того, як вона зіткнеться з недоброчесними дорослими. [caption id="attachment_184869" align="aligncenter" width="640"] Джерело: pixabay.com[/caption]

Не має бути зручною

Це у вас в житті суцільні графіки, таймменеджмент і бажання вписатися в них. А у дитини поки що зовсім інше, цілком щасливе життя. І тому не варто вважати її одним з пунктів свого плану. Не потрібно записувати дитину на гуртки тоді, коли це зручно вам або кричати на неї з приводу того, що вона зупинилася в супермаркеті для того, щоб роздивитися іграшки.

Не має дружити з ким би ви хотіли  

Ви на майданчику або в батьківському комітеті здружилися з однією з мам і тепер хочете, щоб і ваші діти дружили, поки ви з нею з захватом спілкуєтеся? Не нав'язуйте дитині дружбу, якщо їй підходить інший малюк, вона знайде спільну мову з ним самостійно. [caption id="attachment_183170" align="aligncenter" width="640"] Джерело: pixabay[/caption]

Не має відповідати вимогам

Є якась дівчинка в класі, яка вчиться краще ніж ваша дочка? Будь-хто може зробити колесо, а ваша дитина не може? Нічого страшного в цьому немає, не сійте в дитині комплекси, вона не повинен бути такою, як усі. У неї можуть бути свої унікальні здібності.

Не повинна стимувати сльози

Якщо дитина засмучується й плаче через дрібниці, не забороняйте їй плакати. У дитини емоції повинні знаходити вихід. Вони повинні знаходити вихід навіть у дорослого, тому що в більшості випадків вони накопичуються, а потім вириваються у вигляді істерики або депресії. [caption id="attachment_209634" align="aligncenter" width="1024"] Джерело: Shutterstock[/caption]

Не має ділитися, якщо не хоче

Дитина повинна захотіти поділитися іграшкою або смаколиками з іншими малюками чи дорослими. Якщо його поки немає, нічого страшного. Не змушуйте це робити, інакше у дитини так і не сформується бажання ділитися й допомагати.

Не зобо'язана допомагати вам проти своєї волі

Не змушуйте дитину прибирати разом з вами або готувати. В її житті поки що домінуючою є гра, пропонуйте їй якісь чарівні завдання, але не змушуйте допомагати по дому. Дитина обов'язково проявить ініціативу сама спостерігаючи за вами. [caption id="attachment_209523" align="aligncenter" width="1024"] Джерело: Shutterstock[/caption]

Не має ломати свій характер

Уже в крихітці був закладений характер, який залежав від того, як проходила вагітність, генетики, дня, року й місяця народження, обраного ім'я і оточення. Ви можете згладжувати кути й намагатися виховати в дитини хороші якості, але не зможете й не повинні ламати характер дитини. Запальні та емоційні залишаться такими, це не означає, що вони в чомусь гірше тихонь.

Діти-маніпулятори: що робити батькам?

Ми поговорити на тему маніпуляції із сімейним психологом Світланою Паніною та музикантом, національним молодіжним послом ЮНІСЕФ в Україні - Тарасом Тополею. Він вже досвідчений батько двох синів - Романа и Марка та донечки Марійки. ]]>
Kira Petrakovskaya
279028 Thu, 03 Aug 2023 16:21:41 +0300 Дитина та новий колектив: як допомогти адаптуватися Перед дитиною виникають безліч нових викликів та змін, коли вона вперше стикається зі своїм новим колективом, таким як дитячий садок, школа чи інше соціальне середовище. Адаптація до нового колективу може бути як захопливою пригодою, так і напруженим періодом для дитини та її батьків. Тому важливо забезпечити малюкові підтримку та розуміння, щоб зробити процес адаптації якомога легшим і позитивнішим. [caption id="attachment_279029" align="alignnone" width="600"] Джерело: Freepik[/caption] Підготуйте дитину до змін: перед тим, як дитина потрапить до нового колективу, знайомте її зі змінами, які відбудуться. Поговоріть про нових друзів, вчителів та інших дітей, з якими вона зустрінеться. Розповідайте позитивні та захоплюючі історії про можливості, які вона знайде у новому середовищі. Збережіть ритуали та звички: діти полюбляють стабільність та рутину. Спробуйте зберегти деякі ритуали або звички, які були у дитини вдома, і перенесіть їх у нове середовище. Це може створити відчуття зручності та безпеки, що допоможе дитині адаптуватися швидше. [artlabel id="275817"] Будьте підтримкою: важливо підтримувати дитину в період адаптації. Постійно показуйте, що ви поруч, готові підтримати та допомогти їй у випадку потреби. Вислуховуйте її емоції та почуття, і дайте їй зрозуміти, що це абсолютно нормально мати тривожність чи хвилювання під час змін. [caption id="attachment_279030" align="alignnone" width="600"] Джерело: Freepik[/caption] Сприяйте соціалізації: підтримуйте зусилля дитини побудувати нові стосунки та дружби. Спілкуйтесь з нею про її нових друзів, запрошуйте їх до вашого дому або організовуйте позашкільні активності, щоб допомогти дитині встановити нові зв'язки. Зосередьтеся на позитивних аспектах: хваліть дитину за її зусилля та досягнення у новому колективі. Зосередьтеся на позитивних аспектах досвіду адаптації та відзначайте її успіхи, це підтримає її самооцінку та почуття впевненості. Працюйте спільно з педагогами: зберігайте зв'язок з вчителями чи керівниками закладу, де навчається ваша дитина. Спілкуйтеся з ними про процес адаптації та питайте, як ви можете підтримати дитину в цьому періоді. Вчителі та педагоги можуть надати корисні поради та підказки для успішної адаптації. [caption id="attachment_279031" align="alignnone" width="600"] Джерело: Freepik[/caption] Давайте дитині час: не поспішайте та дайте дитині необхідний час для адаптації. Кожна дитина індивідуальна, і час адаптації може відрізнятися. Будьте терплячими та підтримайте її у цьому процесі. Пам'ятайте, що кожна дитина адаптується по-різному. Для деяких це може бути легкий перехід, а для інших - більш тривалий процес. Заохочуйте і підтримуйте дитину, допомагайте їй розкривати свій потенціал та насолоджуватися новими можливостями, які принесе адаптація до нового колективу. [artlabel id="268547"]]]> Kira Petrakovskaya 279022 Thu, 03 Aug 2023 15:09:20 +0300 Як пройшов довгоочікуваний показ анімаційного фільму «Підлітки-мутанти Черепашки-ніндзя: Погром мутантів»! 1 серпня у кінотеатрі «Оскар», ТРЦ Gulliver відбувся прем’єрний показ анімаційної пригоди «Підлітки-мутанти Черепашки-ніндзя: Погром мутантів». Першими захопливу історію переглянули зірки з дітьми, топові блогери та ЗМІ.  Окрім того, на прем'єрний показ завітав головний герої історії — Черепашка-Ніндзя Мікаленджело, який охоче фотографувався з гостями та забезпечив яскраву атмосферу вечора.
  • За смачний настрій відповідала мережа піцерій Domino's Pizza.
  • Партнери заходу: KIDDISVIT, Mood Space
  • Медіапартнер: Радіо П’ятниця
ПРО ФІЛЬМ Улюбленці мільйонів, легендарні черепашки-ніндзя повертаються на великі екрани у новій анімаційній пригоді! Довгий час вони ховалися від навколишнього світу в міській каналізації. Проте нарешті герої вирішують піднятися нагору, щоб жити життям звичайних підлітків серед жителів Нью-Йорку. Та зовсім скоро їм доведеться зіткнутися з могутньою армією мутантів, що загрожуватиме місту. Тож разом з новою подругою Ейпріл О’Ніл безстрашні черепашки зроблять усе, аби зупинити ворога.

Дивіться в кінотеатрах вже!

]]>
Kira Petrakovskaya
274931 Thu, 03 Aug 2023 14:00:20 +0300 Якщо на кухні немає ваг: скільки грамів у склянці, чайній та столовій ложці Як зважити продукти без ваги? Тут на допомогу господаркам прийде столове приладдя та склянки. [caption id="attachment_274936" align="aligncenter" width="600"] Джерело: Unsplash[/caption] Досить часто у рецептах вказується точна кількість інгредієнтів у грамах або мілілітрах. Однак далеко не у кожної господині є точні кухонні ваги або мірна склянка. Втім, це зовсім не означає, що ви не можете готувати за рецептами! Ви можете використовувати ложку або склянку, що на практиці набагато швидше і зручніше. Скільки грамів у столовій ложці, а скільки у чайній? Скільки грамів у склянці з гіркою та без? Відповідь на ці питання ви знайдете в нашій таблиці, яка допоможе заощадити час на кухні при приготуванні улюблених страв за рецептами. Незважаючи на те, що ці дані є приблизними, на них можна орієнтуватися, якщо йдеться про кулінарію.

Скільки грамів у столовій ложці?

[caption id="attachment_274935" align="aligncenter" width="600"] Джерело: Unsplash[/caption] Рідкі продукти прийнято наливати до країв ложки, в'язкі – з невеликою гіркою. Якщо в рецепті вказано 1 чайну ложку цукру – це означає, що ложку цукру необхідно насипати з невеликою гіркою.

Співвідношення об'єму та ваги столової та чайної ложки

Насамперед слід ознайомитися із співвідношенням обсягу та ваги столової ложки. Так, 1 столова ложка – 3 чайні ложки.
  • 1 ст. - 15 мл
  • 2 ст. - 30 мл
  • 3 ст. - 45 мл
  • 4 ст. - 60 мл
  • 5 ст. - 75 мл
  • 6 ст. - 90 мл
  • 7 ст. - 105 мл
  • 1 ч. л. - 5 мл
  • 2 ч. л. - 10 мл
Об'єм столової ложки становить 15 мл. Тепер давайте дізнаємося, скільки грамів сипких і рідких продуктів вона може вміщувати.

Скільки грамів в 1 столовій ложці:

  • борошна - 20 грам
  • цукру - 20 грам
  • солі - 25 грам
  • соди - 22 грам
  • води - 18 грам
  • молока - 18 грам
  • олії - 16 грам
  • оцту - 16 грам
  • розтопленого маргарину - 15 грам
  • меленої кави - 15 грам
  • какао - 20 грам
  • желатину - 10 грам
  • лимонної кислоти - 12 грам
  • меду - 25 грам
  • рису - 15 грам

Скільки грамів в 1 столовій ложці з гіркою:

  • борошна - 30 грам
  • цукру - 25 грам
  • солі - 30 грам
  • соди - 28 грам
  • меленої кави - 20 грам
  • какао - 25 грам
  • желатину - 15 грам
  • лимонної кислоти - 16 грам
  • меду - 30 грам
  • рису - 18 грам

Скільки грамів у чайній ложці?

[caption id="attachment_274937" align="aligncenter" width="600"] Джерело: Unsplash[/caption] Об'єм однієї чайної ложки становить 5 мл. Так, 1 десертна ложка – 2 чайні ложки. Господиням часто доводиться використовувати чайні ложки для приготування страв за рецептами. Важливо знати, скільки вміщує чайна ложка продуктів, що часто використовуються на кухні.

Скільки грамів у 1 чайній ложці:

  • цукру - 5 грам
  • солі - 8 грам
  • борошна - 9 грам
  • сухих дріжджів - 2,5 грама
  • желатину - 5 грам
  • меду – 10 грам
  • лимонної кислоти – 5 грам
  • харчової соди - 7 грам
  • кориці - 5 грам
  • меленої кави - 4 грами
  • какао - 6 грам
  • крохмалю - 10 грамів
  • води - 5 грам
  • молока - 5 грам
  • оцту - 4 грами
  • рослинної олії - 4 грами
  • розтопленого маргарину - 4 грами

Скільки грамів в 1 чайній ложці з гіркою:

  • цукру - 8 грам
  • солі - 12 грам
  • борошна - 12 грам
  • сухих дріжджів - 3 грами
  • желатину - 8 грам
  • меду - 12 грам
  • лимонної кислоти – 8 грам
  • харчової соди - 10 грам
  • кориці - 8 грам
  • меленої кави - 7 грам
  • какао - 9 грам
  • крохмалю - 13 грам

Скільки грамів у склянці?

[caption id="attachment_274934" align="aligncenter" width="600"] Джерело: Unsplash[/caption] У кулінарії зазвичай використовують два види склянки: грановану і тонкостінну. Тому, скільки того чи іншого продукту вміщує склянка, залежить від її розміру та форми. Об'єм стандартної гранованої склянки – 200 мл, у той час як обсяг тонкостінної склянки або гранованої з обідком досягає 250 мл. У склянці з гіркою зазвичай вміщується 11 столових ложок крупи або 10 столових ложок солі та цукру. Зверніть увагу: якщо в рецепті вказано дозування борошна в склянках, то його не можна набирати тією самою склянкою - важливо насипати борошно ложкою, тому що в іншому випадку у склянці утворюються порожнечі, через шо виникне недобір у грамах. Помічником на кухні також стане мірна склянка, яка дозволить більш точно дотримуватися дозування.

Скільки грамів в 1 граненій склянці (200 мл):

  • води - 200 грамів
  • молока - 200 грамів
  • топленої олії - 190 грамів
  • олії - 180 грамів
  • вершків - 210 грамів
  • сметани - 210 грамів
  • пшеничного борошна - 130 грамів
  • цукру - 160 грамів
  • солі - 240 грамів
  • рису - 190 грамів
  • манки - 160 грамів
  • волоських горіхів - 140 грамів
  • лікеру - 200 грамів
  • какао - 135 грамів
  • меленої кави - 80 грам
  • сухарів для паніровки - 110 грамів

Скільки грамів в 1 склянці (250 мл):

  • звичайної води - 250 грамів
  • незбираного молока - 250 грамів
  • топленої олії - 240 грамів
  • олії - 225 грамів
  • вершків - 253 грамів
  • сметани - 253 грами
  • пшеничного борошна - 160 грамів
  • цукру - 200 грамів
  • солі - 300 грамів
  • рису - 230 грамів
  • манки - 200 грамів
  • волоських горіхів - 150 грамів
  • лікеру - 250 грамкакао - 155 грамів
  • меленої кави - 100 грамів
  • сухарів для паніровки - 135 грамів
Успішного приготування! [artlabel id="274451"]]]>
Kira Petrakovskaya
276017 Thu, 03 Aug 2023 10:09:25 +0300 Що робити, якщо пологи почалися до приїзду швидкої: покрокова інструкція Пологи хоч і природний процес, проте дуже непростий і такий, що вимагає участі медперсоналу. Однак, в екстрених ситуаціях варто знати, як поводитися, щоб допомогти малюкові з'явитися на світ попри будь-які обставини. [caption id="attachment_215014" align="aligncenter" width="1024"] Джерело: Fotolia[/caption] Один з найпоширеніших страхів вагітних — стрімкі пологи в найнесподіваніший момент або в несподіваному місці. Проте, таке трапляється вкрай рідко, хоч кожен випадок з новин підживлює наші страхи. Як правило, пологи тривають досить довго, щоб медики встигли приїхати або ви дісталися до пологового будинку, але якщо все ж ситуація складна, а пологи почалися, вам буде потрібний помічник та інструкції для нього, що робити. Таку інструкцію варто видрукувати та покласти в підготовлену сумку з речами для пологів.  [caption id="attachment_225149" align="alignnone" width="600"] Джерело: GettyImages[/caption]

Кличте на допомогу

Складіть і підтримуйте актуальним список контактів всіх, хто може прийти на допомогу при пологах. Тримайте сімейний автомобіль заправленим постійно, якщо наближається дата пологів. Якщо ви народжуєте під час стихійного лиха, спочатку спробуйте зв'язатися з акушеркою, лікарем або лікарнею. Якщо ви не можете зв'язатися з вашим лікарем, зателефонуйте за номером 103 і розкажіть диспетчеру, що відбувається, попросіть зв'язати вас з фахівцем, який може інструктувати вас телефоном. 

Підготуйте кімнату

Накрийте ліжко клейонкою (якщо її немає, використовуйте завіску для душу), зверху накрийте чистим простирадлом, щоб уберегти матрац від намокання. Відкрийте вхідні двері, щоб помічники могли увійти до будинку, коли ви вже не зможете їх впустити. Сумку, яку ви зібрали для пологового будинку, поставте біля ліжка у відкритому вигляді. Якщо в будинку є тварини, закрийте їх в іншій кімнаті або ванній. 

Інструкції для вашого помічника на першому етапі пологів

Зберігайте спокій і зберігайте простір якомога чистішим — зніміть верхній одяг, взуття, вимийте руки з милом. Допоможіть мамі почувати себе комфортно. Помістіть кілька рушників під неї, щоб зібрати рідину при розриві плодового мішка з водою і при вагінальній кровотечі, яка може виникнути під час пологів. Перший етап пологів може тривати від кількох годин до кількох діб. Як тільки мати починає стогнати або тужитися, перша стадія закінчується, і це означає, дитина скоро народиться. Етап потуг може тривати всього кілька хвилин, але може тривати годину або дві, якщо це перша дитина матері. [caption id="attachment_207539" align="aligncenter" width="1024"] Джерело: Shutterstock[/caption]

Інструкції для помічника на другому етапі пологів

Коли ви побачите голівку при відкритті в піхві, надягніть стерильні рукавички. Якщо немає рукавичок, ретельно вимийте руки з милом і водою або обробіть дезінфекційним засобом для рук. 
  1. Як тільки голівка вийде, уважно огляньте, чи не оповита шийка пуповиною. Пуповина слизька, кругла і нагадує желе.
  2. Якщо пуповина оповита навколо шиї, обережно підніміть її над голівкою або відведіть назад за плечі. 
  3. Якщо плечі не виходять відразу після народження голівки: обережно і легко притисніть голову дитини до спини матері, щоб допомогти плечам вийти, і попросіть її тужитися. Як тільки плечі вийшли, інша частина тіла народиться швидко. 
  4. Якщо плечі все ще не виходять: нехай мама лежить на спині та підтягне коліна до грудей, потім попросіть її тужитися. Це допомагає рухати тазом вгору і звільнити плечі дитини, якщо вони застрягли.
[artlabel id="216792"]

Інструкції для вашого помічника, що робити з новонародженим

  1. Коли дитина народиться, покладіть її на оголені груди матері та накрийте обох ковдрою. Зніміть перший мокрий рушник і тримайте малюка накритим сухою ковдрою. 
  2. Якщо дитина не плаче або не дихає: сильно потріть спину дитини вгору і вниз. Не ляскайте і не тримайте дитину вниз головою. 
  3. Якщо дитина все ще не плаче і не дихає вільно: поверніть її обличчям вгору, нахиліть голову трохи назад, щоб випрямити дихальні шляхи, і продовжуйте терти спину. Коли дитина почне дихати, він / вона стане рожевим/ою. Руки та ноги немовляти залишатимуться блакитними протягом декількох годин. 
  4. Якщо у дитини блювота або синюшність: використовуйте одноразовий шприц без голки, щоб видалити рідину з носа і рота. Якщо дитина все ще не дихає, почніть штучне дихання дитини. 
  5. Пуповину краще не чіпати до приїзду швидкої допомоги, але якщо медики до вас не дістануться, доведеться зробити це самостійно. Для цього перев'яжіть пуповину у двох місцях приблизно в 7 см від дитини близько один до одного шнурком або міцною ниткою. Простерилізуйте гострі ножиці спиртом і розріжте між перев'язками. Але не поспішайте цього робити, дочекайтеся, поки в пуповині перестане пульсувати кров.
[caption id="attachment_211855" align="alignnone" width="600"] Джерело: instagram @galimya_fotorodov

[/caption]

Інструкція для вашого помічника, що робити з плацентою

  1. Плацента може бути готова вийти як через кілька хвилин, так і через пів години після пологів. Ви можете побачити прилив крові та подовження пуповини, коли плацента готова до пологів. Поставте миску поруч з піхвою матері та попросіть її тужитися, щоб виштовхнути плаценту. Не застосовуйте сили та не тягніть за пуповину, якщо плацента не виходить, це небезпечно для життя жінки. Згусток, який вийде з невеликою кровотечею і рідиною, це і є плацента, послід або «дитяче місце», як називають її в народі. Покладіть плаценту до поліетиленового пакета.
  2.  Як тільки плацента вийде, кровотеча матері буде схоже на кровотечу з важкого періоду. Дуже важливо, щоб дитина до цього часу була прикладена до грудей — крім користі для новонародженого, смоктання викликає викид окситоцину, що сприяє скороченню матки та сповільнить кровотечу після пологів. 
[artlabel id="204242"] Як би не пройшов процес екстремальних пологів, лікар потрібен обов'язково. Тому, якщо у вас є така можливість, викличте медиків і дочекайтеся їх приїзду разом із мамою та малюком. І ще — це не інструкції з домашніх пологів без участі фахівців, а допомога в безвихідній ситуації, і подивіться англійський серіал «Викличте акушерку». Джерело [artlabel id="209186"] [expert id="114260"]
Вагітні дуже бояться такого сценарію, коли пологи починаються не за планом, а раптово! Здавалося б, лікар обраний, обмінна карта підписана, але ви спланували пологи у вихідний день, а виявилося, пологи почалися в робочий: і чоловік поїхав до офісу, а ваша мама на дачі, подруга — на морях із сім'єю. 
  1. Завжди носіть із собою обмінну карту, особливо на останніх термінах вагітності, адже пологи можуть початися де завгодно: в таксі, літаку, в гостях, на вулиці. 
  2. Добре, якщо ви домовилися зі своїм гінекологом заздалегідь і у вас є його телефон, щоб ви завжди могли зателефонувати своєму лікарю. Обговоріть свої страхи з лікарем, він завжди піде вам назустріч. Особисто я завжди 24 години на добу на зв'язку зі своїми породіллями. І вони відчувають себе зі мною, як за кам'яною стіною. Саме такого лікаря від Бога я вам і раджу. 
  3. Прислухайтеся до свого організму! Перейми можуть бути тренувальними, не варто відразу летіти до лікарні. Якщо проміжок часу між переймами зменшується, тоді необхідно госпіталізуватися. Читайте про провісників швидких пологів, відвідайте курси для мам-первісток, тим, хто народжують не перший раз, також корисно буде послухати провідних акушерів-гінекологів. 
  4. Якщо у вас не перші пологи, будьте готові до того, що до лікарні потрібно буде виїхати набагато швидше. При повторних пологах матка розкривається стрімкіше. 
  5. Сумка в пологовий будинок має бути готова за місяць до пологів і чекати провісників пологів у надійному місці, про яке знаєте ви та ваші близькі. 
  6. Якщо ви відчуваєте, що не доїдете, і ви опинилися у себе вдома (або в іншому місці!), а перейми стають частішими 3-5 за 10 хвилин, тривають 40 секунд, з'являється раптове непереборне бажання тужитися, слід зробити впевнені та спокійні кроки, поки ви чекаєте прибуття медичної допомоги. Не допустіть зайвого адреналіну — він не помічник вам під час пологів!
[artlabel id="206574"]

Інструкція при екстрених пологах

  1. Зателефонуйте до швидкої допомоги, попросіть диспетчера надіслати команду фахівців якомога швидше. 
  2. Відкрийте двері для медперсоналу, можливо пізніше вам важко буде це зробити.
  3.  Якщо чоловіка вдома немає, покличте сусідів, родичів, друзів.
  4. Зателефонуйте лікарю, який вас спостерігає, можливо він телефоном зможе вам допомогти. 
  5. Помийте руки, промежину господарським милом або спеціальним гелем для інтимної гігієни — ЛАКТАЦИД — жодних гелів з сильним ароматом. 
  6. Зберіть простирадла, ковдри, рушники, ганчір'я, покладіть під себе і залиште для дитини. 
  7. Під час переймів використовуйте техніки правильного дихання: глибокий вдих — довгий видих. Губи при цьому напіввідкриті, не напружені, очі заплющені. 
  8. Приймайте зручну для себе позу, будьте голою або в зручному одязі без спідньої білизни. Рухайтеся або стійте на колінах, полежте на боці, використовуйте фітбол, контрастний душ, музику для полегшення пологової діяльності.
[artlabel id="180336"]

Якщо почався період потуг

Потуги — це вигнання плода з матки. Тобто безпосередньо процес народження малюка. При потугах ви відчуєте сильний тиск на пряму кишку. Це як бажання сходити по-великому.
  • Дихайте по-собачому (короткі часті вдихи та видихи).
  • Зберігайте спокій, ваше тіло знає, що робити, малюк теж працює!
  • Розстелите поліетилен або багато одноразових пелюшок на диван або підлогу, прийміть максимально зручну позу.
  • Сядьте навпочіпки, обіпріться спиною на гору подушок або край низького дивана. Не рекомендуємо позицію лежачи на спині.
  • Якщо є чоловік або близький родич, ви можете сісти на край ліжка, ступнями впертися в партнера, який при цьому сидить на стільці. 
  • Коли з’явиться голівка, притисніть руки до промежини, не дайте малюкові вийти занадто швидко. 
  • Якщо ви народжуєте сидячи, обережно присядьте якнайнижче, щоб малюк не вдарився. 
  • Якщо пуповина оповилася навколо голівки, акуратно зніміть її, не скручуйте і не відрізайте самостійно, залиште це питання лікарям.
  • Малюк вислизнув? Витріть крихітку і покладіть на живіт, щоб зігріти своїм теплом. 
  • Нехай партнер допоможе очистити носик і очі від слизу і накриє вас теплою ковдрою. 
  • Якщо малюк не почав дихати і не заплакав, розтирайте його по спинці, стукніть акуратно по п'ятах, закрийте носик, відкрийте рот і вдихніть в нього защічний обсяг повітря. 
  • Залишайтеся на місці, поки не вийде плацента. 
  • Крихітку може і не вдасться погодувати груддю, оскільки довжини пуповини може бути недостатньо, щоб малюк дотягнувся. 
  • Якщо все ж таки вдасться дати пару крапель молозива до приїзду лікарів, це буде чудово! А поки стимулюйте соски.
Вдалих пологів! [artlabel id="189273"]]]>
Kira Petrakovskaya
274274 Wed, 02 Aug 2023 16:00:25 +0300 10 мультфільмів студії Pixar, які навчать боротися зі страхами Картини студії Pixar люблять і малюки, і дорослі. Їхні мультфільми запам'ятовуються не лише барвистим візуальним рядом, а й мораллю: вірити в мрію та власні сили, не дивлячись ні на що. Режисери знають які струни душі смикати, тому, виходячи з кінозалів, глядачі часто не можуть впоратися з емоціями. «Суперсімейка», «Валі-і» — вони не набридають і вже схожі на мультиплікаційну класику. Ось кілька картин, якщо у вас знову постало питання, що подивитися з дітьми і як добре провести час. Від найновіших до улюблених старих.

"ДУША", 2020

Сюжет: Вчитель музики Джо виношує мрію – він хоче дати великий концерт разом із популярною саксофоністкою. Його мама категорично проти, вона сподівається, що син зможе у майбутньому забезпечити собі гідну старість. І коли герой за крок від виконання своїх мрій, відбувається несподіване: він вирушає на той світ. Там він шукає спільну мову з іншими душами та переосмислює деякі речі. Лейтмотив: Ця стрічка показує, що життя сповнене дрібниць, якими можна захоплюватися. Варто жити зараз і не зариватися у страхах, не придушувати почуття та прихильності через труднощі.

«ТАЄМНИЦЯ КОКО», 2017

Сюжет: Сім'я Мігеля, мексиканського підлітка забороняє йому займатися музикою. Батьки відбирають у нього гітару і дають черевики — не зраджуй, мовляв, сімейному ремеслу, взуттєвій промисловості. У свято хлопчик випадково потрапляє до Країни мертвих, де зустрічає свого кумира Ернесто де ла Круса. Це змушує його подивитися по-новому на звичні речі. Лейтмотив: Слідувати мрії, незважаючи ні на що. Але не втрачати контакт із сім'єю при цьому. У найважчі часи вона стане справжньою опорою. А ще — давати другий шанс тим, хто оступився та визнав свою помилку.

«ЛУ», 2017

Сюжет: Лу — це примара, яка живе на дитячому майданчику та збирає забуті іграшки та речі. Коли хуліган ображає дітлахів, відбираючи у них улюблені скейти та м'ячі, Лу дає відсіч. Він нагадує: колись і цей розбійник був хлопчиком, у якого забрали дещо дороге. Лейтмотив: Робити добро набагато приємніше зла. [artlabel id="239934"]

«У ПОШУКАХ ДОРІ», 2016

Сюжет: Сиквел мультфільму «У пошуках Немо» розгортається навколо рибки, що має прогалини в пам'яті. Через рік після історії з Марліном, який втратив свого сина, Дора починає згадувати уривки зі свого минулого. У тому числі як її засмоктало в трубу і вона втратила батьків. Рибка вирішує знайти їх, компанію їй складають старі та нові друзі. Лейтмотив: Любов до себе. Довгий час Дорі була відкинута суспільством через її недугу. Але, подорослішавши, вона усвідомлює, що її оточення любить її такою, якою вона є, і рибка перестає соромитися своїх недоліків. Вона ніколи не зневіряється, не боїться просити допомоги й завжди її отримує. Майже на кожному кроці на неї чекають маленькі чудеса, що допомагають долати шлях до мети.

«ДОБРИЙ ДИНОЗАВР», 2015

Сюжет: Несподіваний дует динозавра та хлопчика-мауглі, які знаходять один одного у потрібний момент. Разом вони протистоять хижакам, дорослішають, вчаться приймати себе та оточення з усіма недоліками. Лейтмотив: Подолання своїх страхів навіть тоді, коли навколо, начебто, лише вороги. Доброзичливість допоможе уникнути неприємних ситуацій. Цінність сім'ї.

«ДУМКАМИ НАВИВОРІТ», 2015

Сюжет: Одинадцятирічна Райлі мало того, що вступає в період перехідного віку - вона робить це одночасно з переїздом до нового міста та школи. Емоції вирують і всі події її життя ми бачимо саме через їхню взаємодію. Радість, гнів, смуток, гидливість і страх сперечаються, показують себе, підтримують один одного і острівці особи Райлі. Такі самі емоції сидять за пультом управління і в батьків дівчинки, і в усіх людей навколо. Лейтмотив: Дорослим мультфільм нагадає, який хаос може відбуватися в душі підлітка і що до бунтів дітей потрібно ставитися з розумінням. Діти ж наочно побачать, як почуття здатні впливати на наші рішення та поведінку. Картина показує, що такі «негативні» емоції як смуток, страх, огида дуже важливі, їх не можна ігнорувати.

«ВІДВАЖНА», 2012

Сюжет: Батьки принцеси Шотландії Меріди намагаються видати її заміж, але дівчина має свою думку з цього приводу. Вона хоче відчувати свободу, їздити верхи, підкорювати гірські вершини й стріляти з лука, а не слідувати уявленням дорослих про її швидке майбутнє. Протистояння мало не закінчується трагедією. Лейтмотив: Батькам і дітям варто бути уважнішими один до одного, менше думати про громадську думку та вибирати свої бажання, а не заведені традиції.

 "РАТАТУЙ", 2007

Сюжет: Щурятко Ремі закохане в готування, має неймовірний нюх і смак, мріє стати шеф-кухарем. На жаль, тваринам на кухні не місце, тому гризун поєднує свої сили з прибиральником, який не відрізнить гумовий чобіт від стейка. Лейтмотив: Слідувати за мрією, коли немає жодних шансів на її виконання. Тут порушується і сімейна проблематика. Батько Ремі, який довго був проти захоплень сина, нарешті каже: Ми не кухарі, але ми сім'я! Позначка батькам про те, що дітей важливо підтримувати навіть тоді, коли ви з ними не згодні.

 "У ПОШУКАХ НЕМО", 2003

Сюжет: Помаранчеву рибку-клоуна Марліна застала трагедія: він втратив дружину та майже всіх рідних. Після того, що сталося, він надто опікується своїм єдиним сином. Той бунтує і необачно попадає в акваріум драйвера. Невтішний батько вирушає на пошуки сина, по дорозі заводячи нових друзів. Лейтмотив: Батьки мають більше довіряти своїм чадам, а ті прислухатися до старших.

"КОРПОРАЦІЯ МОНСТРІВ", 2001

Сюжет: Страшні монстри під ліжком зовсім не злі. Просто лякати малюків – їхня робота. Якось дуже цікава маленька дівчинка Бу потрапляє в Монстрополіс, де заводить друзів і змушує їх не слабко нервувати час від часу. Лейтмотив: Важливо навчитися боротися зі своїми страхами, адже вони будуть все життя. [artlabel id="133772"]]]>
Kira Petrakovskaya