This version of the page http://www.intime.ua/midnyj-kuporos/ (176.114.1.30) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2023-08-13. The original page over time could change.
Мідний Купорос - InTime
InTime
Квіти

Мідний Купорос

Розчинний порошок синьо-блакитних кристалів містить мідний сульфат у концентрації 980 г/кг. Цей препарат використовується для боротьби з грибковими захворюваннями плодових дерев, ягідників, овочів і квітів. Його захисна дія триває приблизно 30 днів.

Механізм дії полягає в тому, що іони міді взаємодіють з ліпопротеїновими та ферментними комплексами грибкової або бактеріальної клітини, що призводить до незворотних змін у протоплазмі та неспецифічної денатурації білків.

Застосування мідного купоросу

Цей препарат проти грибкових захворювань використовується у саду, на городі та в домашніх умовах для захисту рослин від різних хвороб, таких як альтернаріоз, аскохітоз, моніліоз, парша, мілдью винограду, плямистість, біла плямистість (септоріоз), неправильна борошниста роса, ржавчина, фітофтора та інші.

Крім того, при обприскуванні для боротьби з хворобами, сульфат міді також слугує додатковим джерелом міді для рослин, оскільки дефіцит цього елементу зазвичай виникає у рослин, що ростуть на кислих піщаних і торф’янистих грунтах.

Мідний купорос також застосовується в інших сферах:

  • як антисептик проти плісняви та гнилі на дерев’яних конструкціях,
  • для дезінфекції ґрунту.

Якщо цей фунгіцид був широко використаний протягом весняно-літнього періоду, рекомендується утриматися від його використання взимку, щоб не перевантажувати ґрунт іонами міді.

Норми витрати

Зазвичай використовують 1% розчин зі швидкістю витрати близько 10 л на 100 м2. Для приготування робочої рідини розчиніть 100 г мідного купоросу у 10 л води або 10 г на 1 літр води.

Загальні правила розведення мідного купоросу:

  • Яблуня, груша, айва: від парші, філостикозу та інших плямистостей, моніліозу, всихання: 100 г препарату на 10 л води, перше оприскування рано навесні до розпускання бруньок, з витратою 2-5 л на дерево. Можна повторити через 2 тижні до збирання яблук і груш.
  • Абрикос, персик, слива, черешня, вишня: від клястероспорозу, коккомікозу та інших плямистостей, моніліозу, кучерявості листя, розведіть 50-75 г на 10 л води, перше оприскування рано навесні до розпускання бруньок, з витратою 2-3 л на дерево.
  • Аґрус, смородина: від антракнозу, септоріозу та інших плямистостей, розведіть 50-75 г на 10 л води, перше оприскування рано навесні до розпускання бруньок, при витраті 1,5 л для куща середнього розміру.
  • Оприскування бульб картоплі проти фітофторозу перед посадкою: 2 г препарату на 10 л води. Зручніше скласти посадковий матеріал у сітку для овочів і занурити в приготований розчин.
  • Кімнатні квіти – полив від комплексу хвороб – розведіть чайну ложку (без гіркоти) на 2 літри води, щоб отримати небесно-блакитний розчин, полийте під корінь або оприскуйте листя.

Від плямистостей на овочах, наприклад, аскохітозу огірків, рослини можна оприскувати 0,5% розчином мідного купоросу і сечовини: на 10 л води 5 г купоросу і 10 г сечовини, повторити двічі з інтервалом в тиждень.

Для дезінфекції ґрунту на відкритих грядках та в теплицях від хвороб за тиждень перед висаджуванням розсади або висіванням насіння, полийте ґрунт 3% розчином мідного купоросу (30 г на літр води). Подібна обробка так само захистить картоплю від фітофторозу.

Для обробки кореневої системи перед посадкою розведіть 100 г препарату на 10 л води, замочіть кореневу систему (цибулини або бульби) на 3 хвилини. Потім вийміть з розчину і ретельно промийте у проточній воді. Цибулини або м’ясисті корені бульбових, а потім перед посадкою підсушіть на повітрі.

Як розвести мідний купорос

Необхідний об’єм порошку, наприклад, 100 г сульфату міді, розведіть у невеликій кількості води (500-700 мл), налитої у пластикове відро та нагрітої до температури 40-50 градусів (краще розчинення). При помішуванні долийте води, щоб довести об’єм робочого розчину до 10 л. Уникайте використання металевої посуду! Після приготування розчину, перш ніж залити його у обприскувач, процідіть його через фільтр, наприклад, капронові колготки.

Обробка мідним купоросом томатів від фітофтори

Томати – рослини, які чутливі до помилок в обробці мідьвмісними препаратами. Щоб уникнути пошкодження листя, але успішно боротися з фітофторозом, достатньо використовувати розчин з дуже низькою концентрацією – всього 0,2%. Для цього підготуйте мідно-мильну емульсію: натріть 200 г господарського мила на тертці і розведіть його у невеликій кількості гарячої води. Окремо, в скляній банці розчиніть 20 г мідного купоросу. Потім, за допомогою дерев’яної палички, повільно додавайте фунгіцид до розчину з милом. Постійно помішуючи, розведіть розчин до 10 літрів води.

Отриманим розчином необхідно обприскувати томати по листу за такою схемою:

  1. Перший раз обприскуйте розсаду через тиждень після пересадки в теплицю або на відкритий ґрунт.
  2. Потім, в залежності від погодних умов, якщо літо сухе і мало дощів, не обприсковуйте рослини до серпневого похолодання. Задовольняйтесь профілактичними обробками фітоспорином. Але якщо літо вологе і прохолодне, проводьте обприскування кожні 10-12 днів.

Варто здійснювати обприскування в безвітряну погоду, намагаючись зволожувати обидві сторони листя.

Коли можна їсти фрукти та овочі після обприскування мідним купоросом

Більшість овочів можна вживати в їжу через 14-15 днів після обприскування, виняток становлять:

  • баштанні (огірки, кабачки, гарбузи, кавуни, дині) – їх можна обприскувати за 5 днів до збирання врожаю томати можна обприскати від фітофтори та інших хвороб за 7-8 днів до збору помідор

Важливо: всі плоди ретельно промити проточною водою неодноразово – мідь не вбирається рослиною і не проникає в плоди, вона залишається зверху оболонки плоду і небезпечна тільки в тому разі, якщо плоди з м’якою шкіркою, як, наприклад, у персиків, або плоди тріснутих.

Фрукти і ягоди, які неможливо добре промити перед вживанням у їжу – це малина, полуниця, абрикоси, персики, виноград, деякі сорти смородини (з м’якими ягодами) – обприскувати препаратами міді можна щонайменше за 1,5 місяця до дозрівання врожаю: одна обробка до цвітіння, а друга – по зав’язі.

Мідний купорос від кореневої гнилі, чорної ніжки, фузаріозу

Щоб захистити огірки, кабачки або гарбузи від кореневої гнилі (симптоми: засихання кущів у спекотну пору, жовтіння листя, відмирання плодів, зупинка у рості зеленців), можна використати такий розчин: 1 чайна ложка сульфату міді, 1 чайна ложка сульфату цинку, 1 столова ложка простого суперфосфату на 10 літрів води. Полити кущі огірків свіжоприготовленим розчином у співвідношенні 5 літрів рідини на 1 квадратний метр землі.

Полив від чорної ніжки та фузаріозу овочів і квітів: розчинити 5 грамів препарату в 10 літрах води.

Як обробляти дерев’яні конструкції мідним купоросом

Мідний сульфат – відмінний антисептичний засіб, яким можна обробляти будь-які дерев’яні структури на дачній ділянці, такі як стіни теплиць і парників, стіни і конструкції льохів, сараїв, альтанок, дерев’яні настили та паркани. Розчин краще наносити шляхом розпилення, а для невеликих поверхонь можна використовувати пензель або губку (працюйте у рукавичках). Залиште його просохнути і повторіть обробку ще двічі. Покриття потрібно буде оновлювати через 3-4 місяці.

У деяких випадках, для забезпечення більш тривалого захисту, до розчину можна додати глину, щоб отримати сметаноподібну масу, якою можна покрити опорні стовпи біля паркану, критий вхід до дачного будиночка або опорні балки у теплицях.

Варто мати на увазі, що мідний сульфат не може вивести або знищити глибоко прониклу плісняву. Тому, якщо матеріал уже пошкоджений, краще уникати використання таких дощок, оскільки вони втрачають свою міцність, а пліснява може перейти на сусідні поверхні. У таких випадках рекомендується використовувати консерванти-антисептики, які не вимиваються.

Мідний купорос як добриво

Сульфат міді вносять тільки на ґрунтах, які мають недостатню кількість цього елемента. Наприклад, чорноземи містять достатню кількість міді, трохи менше на дерново-підзолистих і сірих лісових ґрунтах, але це не є принциповою різницею. З іншого боку, торф’яно-болотяні і деякі піщані ґрунти містять малу кількість міді. Тому, рекомендується внести мідний купорос весною або восени кожні 5-6 років: 1 г на 1 кв.м.

Для додаткового підживлення рослин, які проявляють ознаки дефіциту міді (особливо на молодих листках), розчиніть 1-2 г мідного купоросу в 10 літрах води.

Сумісність мідного купоросу

Даний препарат не можна використовувати разом з фосфорорганічними інсектицидами та іншими препаратами, які розкладаються в лужному середовищі. Ці речовини несумісні між собою.

Токсичність

Мідний купорос має третій клас небезпеки для людини (може викликати серйозне подразнення слизової при контакті з препаратом або розчином) і також третій клас небезпеки для бджіл (зона обмеження для бджіл становить 4-5 км). Препарат має низьку токсичність для бджіл, але під час обробки рослин і наступних 5-20 годин краще утримати бджіл віддаленими. Якщо дотримуватися рекомендованої дози, препарат не має фітотоксичного ефекту.

Заходи безпеки

Під час проведення обробки необхідно використовувати рукавички та окуляри. Не дозволяйте собі палити, пити або приймати їжу під час роботи. У випадку потрапляння на шкіру або слизову оболонку, треба ретельно змити великою кількістю води. Якщо речовина потрапила в травний тракт, зазвичай виникає блювота, і необхідно негайно викликати швидку допомогу, не вживаючи жодних засобів.

Оцените публикацию

По цій темі

Ґрунт для кактусів

redactor

Пальми

redactor

Юкка

redactor

Хвороби Кактусів

redactor

Кактуси, Мамілярії

redactor

Заміокулькас

redactor

Залишити коментар Видалити відповідь

Цей веб-сайт використовує файли cookie. Ми припускаємо, що ви згодні з цим, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Детальніше