This version of the page http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=11421 (89.184.73.225) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2023-07-29. The original page over time could change.
Кримська Свiтлиця :: Текст статти "В╤РНА ДОЧКА УКРА╥НИ"

Пошук по сайту
Пошук:

Теми
З перших уст (4382)
З потоку життя (7291)
Душі криниця (4039)
Українці мої... (1633)
Резонанс (2029)
Урок української (1004)
"Білі плями" історії (1826)
Крим - наш дім (832)
"Будьмо!" (271)
Ми єсть народ? (240)
Бути чи не бути? (222)
Писав писака (23)
На допомогу вчителеві (126)
Мовно-комп'ютерний конкурс (108)
Порадниця (168)
Смішного! (97)
Додатки
"Джерельце" (830)
"КримСПОРТ" (132)

Архiв
Архiв газети в pdf
Редакцiя
Форуми
Книга вiдгукiв

Iншi статтi цiеї теми
В╤Н БУВ ЛЕГЕНДОЮ ЩЕ ЗА ЖИТТЯ
Ц╕каво, що кар’╓ру важкоатлета ╤ван П╕ддубний розпочав у Криму…

ПРО ПОЛОНЕНИХ ╤ БЕЗВ╤СТИ ЗНИКЛИХ НА В╤ЙН╤ З РОС╤╢Ю УКРА╥НСЬКИХ ГРОМАДЯН
Для виставки обрано розпов╕д╕ про двадцятьох ос╕б. ╤з них лише дво╓ повернулися додому…

94% ГРОМАДЯН ПИШАЮТЬСЯ УКРА╥НСЬКИМ ПАСПОРТОМ
У 2015 роц╕ таких було 68%...

ЗЛАМАНА Г╤ЛКА ЖИТТЯ ЛЮДМИЛИ СТАРИЦЬКО╥–ЧЕРНЯХ╤ВСЬКО╥
Згадаймо видатну укра╖нку Людмилу Старицьку – людину, яка прожила г╕дне життя та н╕коли не...

Олександр Положинський, л╕дер гурту «Тартак», солдат ЗСУ: НАЙСКЛАДН╤ШИМ П╤Д ЧАС НАВЧАННЯ У ЛИТВ╤ БУЛО СП╤ЛКУВАННЯ З ╤НСТРУКТОРАМИ РОС╤ЙСЬКОЮ МОВОЮ
«Я багато ц╕кавився ╕стор╕╓ю, розум╕в... знав, що це буде в╕йна з Рос╕╓ю…»



Розсилки
Тут Ви можете підписатися на розсилку анонсів статей нових випусків нашої газети. Для цього вкажіть свій e-mail.

E-mail адрес:




















Головна сторiнка > Текст статти
"Кримська Свiтлиця" > #7 за 15.02.2013 > Тема "Українці мої..."
Версiя для друку
Обговорити в форумi

#7 за 15.02.2013
В╤РНА ДОЧКА УКРА╥НИ

Укра╖нц╕ мо╖...

9 лютого 2013 року в б╕бл╕отец╕ Укра╖нського культурно-╕нформац╕йного центру в Севастопол╕ в╕дбулись збори Союзу укра╖нок. Значна частина з╕брання була присвячена спогадам про в╕дому меценатку з канадського Торонто д-ра Мар╕ю Ф╕шер-Слиж, яка в╕д╕йшла у в╕чн╕сть 13 лютого 2012 р.
В╕рна дочка Укра╖ни була одним ╕з найактивн╕ших член╕в Канадського товариства приятел╕в Укра╖ни, Л╕ги укра╖нських меценат╕в, Товариства укра╖нських л╕кар╕в. П╕сля в╕дкриття Канадсько-Укра╖нського б╕бл╕отечного центру в Севастопол╕ у 1998 роц╕ вона систематично п╕дтримувала патр╕отичн╕ заходи м╕сцевих укра╖нських орган╕зац╕й.
Кримчани ╕ севастопольц╕ вдячн╕ ╖й за п╕дтримку укра╖нських вчител╕в ╕ студент╕в, осередк╕в Нац╕онально╖ скаутсько╖ орган╕зац╕╖ «Пласт», конкурсу «Ми — д╕ти тво╖, Укра╖но!», який було започатковано в 1997 роц╕ газетою «Кримська св╕тлиця» за сприяння Канадського товариства приятел╕в Укра╖ни, заснування конкурсу учн╕всько╖ та студентсько╖ творчост╕ «Змагаймось за нове життя!». За сприяння д-ра Мар╕╖ Ф╕шер-Слиж розвинувся в потужний ╕нформац╕йний, пол╕тичний, культурно-просв╕тницький, осв╕тн╕й ресурс портал «Укра╖нське життя в Севастопол╕» та перший ╕ найб╕льший сайт для д╕тей, педагог╕в, мовознавц╕в ╕ дбайливих батьк╕в «Весела Абетка».
Студентки Севастопольського м╕ського гуман╕тарного ун╕верситету Катерина ╤вкова та Юл╕я ╢лис╓╓ва розпов╕ли про житт╓вий шлях п. Мар╕╖ з Коломи╖, а Тетяна Панф╕лова засп╕вала духовну п╕сню.
Союзянки Богдана Процак, Катерина Мала, Наталя ╤ванко, Натал╕я Богатирьова, Олеся Сел╕ванова, Л╕ля Бек╕рова, Неля Сиротова у виступах зазначали, що патр╕отка щиро ц╕кавилась вс╕ма гранями в╕дродження укра╖нського життя, щор╕чно в╕дв╕дувала Укра╖ну, що додавало нових сил для прац╕ в ╕м’я р╕дного краю. Була щедрою меценаткою ╕ водночас сама вела скромний спос╕б життя.
Автор допису розпов╕в про сво╖ враження в╕д сп╕лкування з ж╕нкою, до державницького мислення яко╖ ╕ осягнення поля боротьби за Укра╖ну дос╕ мало хто п╕днявся ╕з пол╕тик╕в. З к╕нця 2006 року у в╕ц╕ 85 рок╕в п. Мар╕я почала листуватись з╕ мною через ╤нтернет ╕ не було листа, на який би вона не в╕дпов╕ла вчасно ╕ чемно.
П╕сля цих спогад╕в член Сп╕лки письменник╕в Укра╖ни Тамара Горд╕╓нко представила громад╕ свою книгу «Постат╕ шани» ╕ розпов╕ла про сво╖ враження в╕д сп╕лкування з Лесею Ткач, донькою письменника, громадського д╕яча Дмитра Нитченка, який жив ╕ працював у Австрал╕╖.
Голова Союзу укра╖нок Севастополя Тамара Мельник з притаманною ╖й тактовн╕стю ╕ великим орган╕зац╕йним досв╕дом провела ж╕ноче з╕брання.
* * *
Вранц╕ 9 лютого 2013 р. у каплиц╕ Укра╖нсько╖ греко-католицько╖ церкви в Севастопол╕ на 5 км Балаклавського шосе ╕╓рей Микола Квич в╕дслужив панахиду ╕ виголосив пропов╕дь, наповнену словами вдячност╕ п. Ф╕шер-Слиж за ╖╖ п╕дтримку укра╖нських справ, ╕ п╕дкреслив, що вона була щедрим жертводавцем УГКЦ у Севастопол╕.

Микола ВЛАДЗ╤М╤РСЬКИЙ

Версiя для друку
Обговорити в форумi
"Кримська Свiтлиця" > #7 за 15.02.2013 > Тема "Українці мої..."


Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=11421

 

Редакцiя :
95006, м. Сiмферополь, вул. Гагарiна, 5, 2-й поверх, кiмн. 13-14
тел: (0652)51-13-24; E-mail: kr_svit@meta.ua
Адмiнiстратор сайту : Микола Владзiмiрський
Веб-майстер : Олексiй Рибаков