Відділ комплектування і зберігання фондів

На відділ покладено відповідальну місію: повно і якісно комплектувати фонд бібліотеки новими документами для задоволення інформаційних, освітніх, дозвіллєвих потреб молодих користувачів.

З цією метою невеликий колектив відділу – 3 працівники – здійснює роботу із відбирання, замовлення, обліку та обробки нових надходжень літератури.

Джерелами фінансування поповнення фондів бібліотеки є бюджетні кошти, доходи від надання бібліотекою платних послуг та надходження з безкоштовних джерел.

Щорічно до фонду бібліотеки надходить близько 3,0 тисяч примірників документів на різних носіях інформації та передплачується понад 100 назв періодичних видань. Пріоритетним у формуванні фонду є одержання україномовних видань за Державною Програмою поповнення фондів публічних бібліотек.

За останні 10 років значно збільшився фонд літератури іноземними мовами і становить 4% за рахунок дарунків від благодійних фондів: Міжнародного фонду «Відродження», «Сейбр-Світло», «Світло на Сході», із Швейцарської Конфедерації та інших. Фонд є у відкритому доступі і є дієвою підтримкою сучасній молоді у вивченні іноземних мов.

Працівники відділу забезпечують вилучення списаних документів з єдиного бібліотечного фонду, контроль за своєчасним надходженням газет і журналів.

Піклуючись про інформаційну культуру користувачів бібліотеки працівники відділу докладають максимум зусиль до формування і ведення довідково-бібліографічного апарату в традиційному та електронному режимі. Відділ веде електронний каталог книг нових надходжень (з 2001 р.), за яким здійснюється пошук за будь-якими параметрами: автором, назвою, видавництвом, серією, персоналією, ключовим словом, тощо. З 2002 року здійснюється ретроконверсія традиційних карткових каталогів в електронну форму.

На виконання постанови Кабміну України від 22 березня 2017 року № 177 «Про припинення використання ББК та впровадження УДК» в бібліотеці проводиться робота з впровадження міжнародної класифікації документів УДК.

Основний фонд бібліотеки зосереджений в книгосховищі відділу, і співробітники за лічені хвилини можуть знайти будь-яку книгу і запропонувати її користувачам через відділи обслуговування. Книги, що відсутні у фонді бібліотеки, можна замовити через міжбібліотечний абонемент.

Відділ збирає фонд видань з автографами авторів, письменників-земляків, краєзнавців, інших відомих людей, які дарують бібліотеці книги. Цей фонд є гордістю нашої бібліотеки і на сьогодні налічує понад 350 примірників видань. Ознайомитися з цими виданнями можна на сайті бібліотеки (https://lib.kr.ua/?page_id=31670).

Відділ також бере участь в популяризації нових надходжень до фонду бібліотеки шляхом організації книжкових викладок, розміщення інформації на стендах бібліотеки, сайті, в соціальних мережах, засобах масової інформації (на сторінках місцевих газет, радіо).

Відділ здійснює науково-методичну, практичну допомогу бібліотекам області з питань формування, обліку, каталогізації та збереження бібліотечних фондів.

Запрошуємо Вас, шановні користувачі, до співпраці. В бібліотеці з 1998 року щорічно проводиться акція «ПОДАРУЙ БІБЛІОТЕЦІ КНИГУ!»

Сподіваємося, що фонд нашої бібліотеки принесе Вам задоволення, користь та інтелектуальне збагачення.

Чекаємо на Вас!

Завідувач відділу Тетяна Яськів, тел. 0666563887

e-mail : komplektkoub@gmail.com

25006, Україна, м. Кропивницький, вул. Володимира Панченка 6/15, тел./факс: (0522) 32-05-65
e-mail: oub@lib.kr.ua

Вибрати мову сайту »
Меню