Історія створення та розвитку бібліотеки

Кіровоградська обласна бібліотека для юнацтва ім. Є. Маланюка – інформаційний, культурно-освітній, методико-консультативний, науково-дослідний центр з питань бібліотечного обслуговування юнацтва та молоді для бібліотек різних типів і форм власності області.

Бібліотека – лауреат обласної премії ім. Ю. Яновського (1986 р.).

Відкрита для користувачів 6 грудня 1978 р. за рішенням Кіровоградської обласної Ради народних депутатів від 14.06.1978 р. № 294.

У 2017 р. рішенням сесії Кіровоградської обласної ради від 22.08.2017 р. № 359 бібліотеці було присвоєно ім`я видатного письменника-земляка, поета, публіциста, літературного критика Є. Маланюка.

Розташована у приміщенні, яке є пам`яткою архітектури кінця ХІХ століття обласного значення.

Бібліотека має універсальний бібліотечний фонд на традиційних та електронних носіях, що налічує понад 117 тис. одиниць зберігання. Гордістю бібліотеки є фонд подарованих видань з автографами, фонд рідкісних видань (краєзнавчі, що вийшли друком до 1990 р. і занесені до обласного реєстру національного культурного надбання); фонд літератури іноземними мовами, подарованої Посольством США в Україні, українсько-американським фондом «Сейбр-Світло», Міжнародним фондом «Відродження», швейцарськими волонтерами під керівництвом Аніти Фарні.

Користувачі бібліотеки – юнацтво та молодь віком від 14 до 35 років, а також фізичні та юридичні особи, що професійно займаються проблемами молоді, тому колектив бібліотеки активно впроваджує нетрадиційні та цікаві для молоді форми роботи. Особлива увага приділяється патріотичному, правому, сімейному вихованню молоді, популяризації здорового способу життя, профорієнтації, проведенню змістовного дозвілля тощо.

За ініціативи працівників та читацького активу бібліотеки спільно з Кіровоградською державною телерадіокомпанією був створений єдиний в Україні телевізійний молодіжний клуб «Відкриті двері» (1996 р.). За п`ять наступних років відбулося близько 150 засідань. У 2000 р. клуб зареєстровано як громадську молодіжну організацію ТІМО «Відкриті двері».

Серед інновацій, запроваджених у практику роботи з користувачами, – масштабні вуличні акції (наприклад, «Фестиваль молодіжної книги на вул. Дворцовій», проводиться щорічно з 2011 р.); соціальні акції, міжнародні веб-марафони, інтелект-шоу, флеш-моби, квести тощо. Широкого резонансу набули бібліопроекти: «Креативна середа», «Патріотичні діалоги «Україно, ми – дочки твої й сини», «Life safe» (Подбай про свою безпеку), «Патріотичний арт-табір «Сторінками історії», «З екрану в реальність», «Святкуймо разом з бібліотекою», «Миті війни: родинна пам`ять живе» тощо. Традиційно проводяться тижні популяризації книги, національних культур, презентації книг, конкурси, зустрічі, діалог поколінь, майстер-класи, тренінги, квести тощо.

Чільне місце в популяризації книги займає організація книжкових виставок, виставок робіт майстрів народних промислів, молоді з особливими потребами, місцевих художників та талановитої молоді, фотовиставок.

Надають послуги користувачам бібліотеки інформаційно-консультативний пункт для членів громадських організацій, діють 4 клуби за інтересами («Ліра», «Дивосвіт», «Профі», «Speak Up»), лекторій «Молодь і право», «Школа інформаційного комфорту»; проводяться заняття курсів комп`ютерної грамотності.

Бібліотека постійно працює над покращенням рівня технічного оснащення. У 2003–2005 рр. – реалізовано перший проект бібліотеки в рамках програми Посольства США в Україні «Інтернет для читачів публічних бібліотек» (Leap-III, Leap connect), в рамках якого в бібліотеці відкрито Інтернет-центр. У 2013-14 рр. в Інтернет-центрі бібліотеки реалізовано проект «З Інтернетом в успішне доросле життя» (в рамках Всеукраїнської програми «Бібліоміст»).

З 2004 року бібліотека – одна з перших обласних бібліотек України для юнацтва, яка спільно з обласними універсальними науковими бібліотеками бере участь у створенні Центрально-Українського кооперативного каталогу, з 2007 року – Кіровоградського регіонального кооперативного каталогу бібліотек області.

З 2016 року в бібліотеці діє Пункт європейської інформації, відкритий в рамках проекту «Все про Європу: читай, слухай, дізнавайся в пунктах європейської інформації в бібліотеках» за підтримки Української бібліотечної асоціації та Європейського Союзу (програма «Еразмус+»).

Як методичний центр для бібліотек області Кіровоградська обласна бібліотека для юнацтва ім. Є. Маланюка поширює інноваційні методи роботи з користувачами-молоддю, надає методичну та практичну допомогу. Серед основних заходів з підвищення кваліфікації бібліотечних фахівців області – семінари-практикуми, стажування, дні відкритих дверей, майстер-класи, методичні десанти, конкурси, бібліомарафони, вебінари, скайп-школа тощо. Бібліотека є базою проведення всеукраїнських науково-практичних конференцій, семінарів, стажувань.

З метою виявлення потреб молоді бібліотека бере участь у Всеукраїнських соціологічних дослідженнях, проводить обласні та локальні соцдослідження.

Щороку бібліотекою розробляються та видаються понад 20 різноманітних інформаційних та методичних матеріалів, бібліографічних покажчиків, у т.ч. серійні: «Бібліопульс», «До Вашої уваги! В нотатник методиста» та ін.

Серед здобутків бібліотеки – видання збірок поезій переможців всеукраїнських та обласних конкурсів юних талантів. Зокрема, «Брунька розкрилась учора» (1996 р.), «Білі крила» (2001 р.), «Зоря світанкова» (2004 р), «Легенди рідного краю» (2008 р.) та ін.

Бібліотека активно співпрацює з творчими спілками, громадськими організаціями області; підтримує зв`язки з колегами інших країн – Латвії, Польщі, США.

Фільм про бібліотеку (створено в 2010 році)

25006, Україна, м. Кропивницький, вул. Володимира Панченка 6/15, тел./факс: (0522) 32-05-65
e-mail: oub@lib.kr.ua

Вибрати мову сайту »
Меню