Інформація «must have»

За буквою закону про права неповнолітніх, норми виробітку,
оплата праці та надання відпустки

Основний документ, у якому визначаються права неповнолітніх, норми виробітку, оплата праці та надання відпустки, — це Кодекс законів про працю України (КЗпП), глава VIII.
Згідно зі статтею 188 КЗпП, підліток без письмового дозволу батьків може працювати з 16 років. При цьому ті, хто влаштувався на роботу у віці 16-18 років, у своїх правах прирівнюються до повнолітніх. Але у них є особливі пільги в сфері охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов.
Працювати можуть і діти, які досягли 15 років, якщо на це згоден один із батьків (або опікунів). Легку роботу, яка не шкодить здоров’ю, можуть виконувати і 14-річні учні шкіл та спеціальних середніх закладів. Але за умови, що робота не заважає навчанню (на канікулах), а також є згода одного з батьків або опікуна.
Правила прийому на роботу
Приймаючи на роботу підлітка, роботодавець повинен укласти з ним трудовий договір у письмовій формі (ст. 189 КЗпП). Крім того, перед працевлаштуванням юний претендент в обов’язковому порядку повинен пройти медичне обстеження (ст. 191 ).
Де можна працювати підліткам
Згідно зі ст. 190 і 192 КЗпП, особи молодші 18 років не можуть залучатися до важкої праці, працювати з шкідливими або небезпечними умовами праці та під землею. Заборонена зайнятість уночі і на вихідних, а також понаднормова завантаженість. Не допускаються підлітки до підіймання і переміщення речей, важчих за встановлені норми (при короткочасній роботі у віці 14 років— це 5 кг для хлопця і 2,5 кг для дівчини, в 15років — 12 і 6 кг відповідно, в І6 років — 14 і 7 кг, в 17 років — 16 і 8кг).
Права дитини
Якщо підліток виходить на роботу (крім випадків з погодинною оплатою), він має право на короткий робочий день, який буде оплачуватися як повний: 24 години на тиждень дозволено працювати особам від 14 до 15 років, 36 годин -якщо підлітку від 16 до 18 років (ст. 51 і 193 КЗпП). Крім того, юний співробітник може взяти відпустку (31 день) в будь-який зручний для нього час (ст. 195). А ось звільнити неповнолітнього працівника за ст. 198 можуть тільки за згодою районної чи міської комісії з прав неповнолітніх.

Варіанти роботи для школярів
Промоутери
Цим словом називають людей, що беруть участь у різних промоакціях.
Так, приміром, на роздачі листівок можна заробити від 25 грн. за годину. За прогулянку вулицями міста з плакатом на спині можна заробити в середньому від 50 грн. за годину. Розклеювання оголошень на заданій ділянці оплачується сумою від 50 грн. за 200 штук.
За проведення соцопитувань можуть запропонувати від 100 до 200 грн. за повний робочий день. Роботодавці деколи проявляють особливу турботу і оплачують обіди своїм працівникам.
Кур’єри
Гарна робота для тих, хто добре знає місто. Але цей вид підробітку може бути небезпечним: відомо чимало випадків, коли кур’єрів грабували покупці. Кур’єру можуть платити як за кожне доставлене замовлення (близько 20-25 грн.), так і фіксовану ставку на місяць, незалежно від кількості замовлень. В середньому кур’єр, працюючи по 4-5 годин на день, може заробити від 1500 до 2000 грн. на місяць.
Дистриб’ютори косметики
Таку роботу пропонують ученицям старших класів та студенткам. Заробіток залежить тільки від уміння продавати: можна нічого не отримати, а можна мати стабільний заробіток від 1000 грн. на місяць. Тут головне – володіти потрібними якостями: бути товариським, вміти переконливо рекламувати те, що продаєш.
Різноробочі
Робота для хлопців, які готові трудитися фізично на різних будівельних об’єктах (маляр, штукатур, навантаження/вивантаження сміття). Оплата залежить від роду діяльності і може оплачуватися як за годину/тиждень/місяць, так і за об’єкт в цілому (наприклад, після поклейки шпалер в кімнаті з оплатою від 25 грн. за 1 кв. м).
Вигул собак
За дві прогулянки з собакою дрібної породи господарі готові заплатити 50 грн. (як хлопцям, так і дівчатам), а ось великого пса довірять тільки хлопцю міцної статури, щоправда і заплатять 100 грн.
Репетитор
Допомагаючи робити домашні завдання школярам молодших класів, можна заробити від 30 грн. за годину. Репетитори з іноземних мов можуть просити більше— від 50 грн. за годину (для порівняння: професійні викладачі просять в середньому від 100 грн.).

Інформація для батьків
Як заохотити підлітка заробляти
Стимулювати підлітка заробляти гроші потрібно з того моменту, коли у нього з’явиться бажання. Наприклад, підліток хоче новий телефон. Можна запропонувати йому: «Ти можеш почекати, поки тобі куплять, можеш відкладати з кишенькових грошей, а також з тих, що тобі дарують на день народження. А як ти дивишся на те, щоб заробити і купити собі бажану річ?». Більшість школярів погодяться заробити, тоді наступним етапом буде пошук оголошень про роботу для підлітків.
Страхи батьків
Багатьом батькам важко погодитися з тим, що підліток буде працювати, через власні страхи. Батьки бояться того, що:

  1. підлітка обдурять. Щоб вгамувати тривогу, досить разом із підлітком переглянути оголошення про роботу, проговорити, про що він повинен домовитися з роботодавцем, на які умови погоджуватися, а на які ні;
  2. через роботу постраждає навчання. Перш ніж підліток піде працювати, потрібно поговорити з ним про відповідальність. Наприклад, сказати: «Я за те, щоб ти вже зараз почав заробляти гроші, але пріоритетним поки що є отримання освіти. Якщо ти встигаєш і вчитися, і працювати, то я це тільки підтримую. Але якщо твої результати в навчанні погіршаться, я буду змушений попросити, щоб ти припинив роботу»;
  3. підліток стане робити безконтрольні витрати. Щоб підліток не витрачав гроші на сумнівні розваги, важливо, щоб у нього була певна мета, річ, на яку слід заробити.

Чого не можна робити
Щоб не відбити охоту заробляти, батькам важливо засвоїти, що не можна:

  1. забирати у підлітка зароблені гроші. Інакше він не зрозуміє, навіщо стільки трудився, і втратить мотивацію;
  2. забороняти заробляти. Часто батьки кажуть: «Будеш працювати, коли вивчишся. А поки ми всім необхідним тебе забезпечуємо». Але заборона підробітку не вплине на успіхи в навчанні, якщо школяреві не цікавий якийсь навчальний предмет. Навпаки, потрібно підтримувати підлітка у прагненні виконувати декілька завдань одночасно;
  3. підносити роботу як покарання. Ні в якому разі не можна говорити підлітку, наприклад: «Будеш погано вчитися – підеш працювати». Важливо, щоб робота приносила не тільки фінансове задоволення, але й моральне;
  4. позбавляти підлітка підтримки і критикувати. Перше, на що звертає увагу дитина, коли робить щось нове – це реакція батьків. І якщо вони не підтримують, а тільки критикують і забороняють, то бажання працювати зійде нанівець.

(за матеріалами журналу «Позакласний час»)

25006, Україна, м. Кропивницький, вул. Володимира Панченка 6/15, тел./факс: (0522) 32-05-65
e-mail: oub@lib.kr.ua

Вибрати мову сайту »
Меню