Відділ інформаційних технологій та електронних ресурсів

Відділ інформаційних технологій та електронних ресурсів

Кіровоградська обласна бібліотека для юнацтва ім. Є. Маланюка однією з перших серед юнацьких бібліотек України розпочала автоматизацію бібліотечних процесів. У 1987 році був придбаний перший комп’ютер «Іскра». Сьогодні бібліотека має 33 комп’ютерів, 10 принтерів, 4 сканери, 3 ксерокси. У 2001 році створено відділ автоматизації та компютерних технологій (з січня 2013 р. – відділ інформаційних технологій та електронних ресурсів), який працює на задоволення потреб як користувачів, так і бібліотеки.

Головними завданнями відділу є:

– організація роботи по впровадженню АРМів та окремих програм в практичне використання в бібліотеці;

– організація роботи по створенню баз даних відділами бібліотеки, забезпечення їх функціонування;

– обслуговування користувачів бібліотеки;

– розробка перспективних планів інформатизації та комп’ютеризації бібліотеки;

– надання методичної, консультативної допомоги бібліотекам області з питань впровадження автоматизації та комп’ютерних технологій;

– технічне обслуговування комп’ютерної техніки бібліотеки.

У 2003 році комп’ютери бібліотеки були поєднані в єдину локальну мережу. Найбільш актуальною проблемою залишається необхідність формування автоматизованих баз даних. Серед них провідну роль відіграє електронний каталог, що цілком може замінити існуючу традиційну систему каталогів і картотек і є набагато зручнішим у користуванні. Бібліотека має свій електронний каталог книг, проводить ретроконверсію старого карткового каталогу. Виконується резервне копіювання. Особливої важливості набувають повнотекстові бази даних: краєзнавчих матеріалів; методичної діяльності; творів української та світової літератури, які нещодавно введено до навчальних програм освітніх закладів і кількість примірників яких у бібліотеці обмежена тощо.

У 2003 році Кіровоградська обласна бібліотека для юнацтва ім. Є. Маланюка отримала грант від Посольства США в Україні на реалізацію проекту «Інтернет для читачів публічних бібліотек», завдяки якому у відділі ІТЕР створений Інтернет-центр для користувачів бібліотеки.

Практична робота в бібліотеці щодо інформаційного сприяння освіті з використанням Інтернет-технологій ведеться за двома напрямами: забезпечення освітньої діяльності користувачів, що навчаються (школярів, учнів, студентів) та інформаційна підтримка, забезпечення інформацією педагогів, менеджерів у галузі освіти, фахівців позашкільних закладів тощо. Реалізовуючи ці завдання, відділ ІТЕР тісно співпрацює з усіма навчальними закладами міста, а також з Кіровоградським інститутом післядипломної педагогічної освіти ім. Василя Сухомлинського. Базові навички роботи за комп’ютером, користування сучасними гаджетами, навігації в мережі Інтернет можна отримати також під час індивідуальних занять з інженерами відділу ІТЕР.

Підключення до мережі Інтернет дало можливість виконати деякі завдання перспективного плану розвитку бібліотеки – брати участь у корпоративній каталогізації: з січня 2004 р. приєднались до 5 обласних універсальних наукових бібліотек України по створенню Центрального українського кооперативного каталогу (ЦУКК). З 2007 року Кіровоградська обласна бібліотека для юнацтва ім. Є. Маланюка спільно з обласною універсальною науковою бібліотекою ім. Д. І. Чижевського, обласною бібліотекою для дітей ім. Т. Г. Шевченка та декількома іншими бібліотеками області бере участь у створенні Кіровоградського регіонального кооперативного каталогу.

Працівники відділу займаються просвітницькою діяльністю, проводячи різноманітні заходи для учнів та школярів міста: тренінг з медіа грамотності «Не дозволяй собою маніпулювати»; година цікавих повідомлень «Біоміметика: запозичуємо досвід у природи»; бесіда «Безпека в Інтернет-просторі» тощо.

Користуються популярністю відеоподорожі по визначним місцям світу.

25006, Україна, м. Кропивницький, вул. Володимира Панченка 6/15, тел./факс: (0522) 32-05-65
e-mail: oub@lib.kr.ua

Вибрати мову сайту »
Меню