This version of the page http://www.ukrpatent.org/ (213.160.144.254) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2023-04-18. The original page over time could change.
Укрпатент
Укр Eng
На цей день подій не заплановано Січень Січня Лютий Лютого Березень Березня Квітень Квітня Травень Травня Червень Червня Липень Липня Серпень Серпня Вересень Вересня Жовтень Жовтня Листопад Листопада Грудень Грудня
18.04.2023

Апарат РНБО України та IP офіс уклали Меморандум про взаємодію та співробітництво

В умовах військової агресії рф проти України надзвичайно важливо забезпечити контроль над активами осіб, пов’язаних з державою-агресором, оскільки вони можуть використовуватися як джерело фінансування рф, так і стати дієвим активом для відновлення України.

З метою організації взаємодії з обміну інформацією, яка стосується прав інтелектуальної власності, розробки пропозицій з удосконалення законодавства щодо застосовування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів Апарат РНБО України та УКРНОІВІ (IP офіс) уклали Меморандум про взаємодію та співробітництво.

«ІР офіс відзначає пріоритетність охорони і захисту прав інтелектуальної власності в дотриманні національних інтересів України, особливу увагу приділяє контролю за процедурами реєстрації набуття та відчуження IP-прав з метою виконання вимог законодавства про санкції. Разом з тим, практична реалізація заходів з блокування активів та недопущення розпоряджання IP-правами підсанкційних осіб, обумовлена низкою проблем, вирішення яких потребує законодавчого врегулювання», - зазначила керівниця ІР офісу Олена Орлюк.

Сторони дійшли згоди щодо проведення досліджень та аналізу у сфері посилення спроможності санкційної політики у державі, а також обміну інформацією, пов’язаною з реалізацією та моніторингом ефективності відповідної політики у державі, застосуванням законодавства у цій сфері.

 

Читайте також:

  • Створення умов для розвитку інноваційної екосистеми в Україні: ICC Ukraine та ІР офіс підписали меморандум про співпрацю
  • Напрацювання ефективних механізмів управління підсанкційними активами: ІР офіс і АРМА підписали меморандум про співпрацю
17.04.2023

Заявки на міжнародну реєстрацію ТМ - подаємо без помилок: інструкція від IP офісу

Пропонуємо ознайомитися з рекомендаціями, яких необхідно дотримуватися в процесі подання заявок на міжнародну реєстрацію торговельних марок, щоб уникнути найбільш розповсюджених помилок, забезпечити своєчасний розгляд заявок та надання відповідних сервісів з боку IP офісу та WIPO.

І. Подання заявок на міжнародну реєстрацію торговельних марок

Подання заявки на міжнародну реєстрацію торговельної марки здійснюється у паперовій та електронній формі:  

  • через систему електронної взаємодії закладу експертизи УКРНОІВІ (СЕВ ЗЕС) з дотриманням вимог Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг»;
  • через систему Madrid e-Filing, що доступна на веб-сайті Державної системи правової охорони інтелектуальної власності за посиланням.
  • засобами поштового зв’язку за адресою УКРНОІВІ - 01601, вул. Дмитра Годзенка, 1 (вул. Глазунова, 1), м. Київ;
  • безпосередньо за адресою УКРНОІВІ - вул. Дмитра Годзенка, 1 (вул. Глазунова, 1), м. Київ. Час прийняття з 8:30-18:00.

Заявка на міжнародну реєстрацію торговельної марки буде вважатися не поданою, якщо подання первинного комплекту документів буде здійснено виключно на електронну адресу УКРНОІВІ.
 

ІІ. Надсилання до УКРНОІВІ документів, що стосуються заявки на міжнародну реєстрацію торговельної марки, через систему СЕВ ЗЕС
 

При надсиланні до УКРНОІВІ документів, що стосуються заявки на міжнародну реєстрацію торговельної марки, через систему СЕВ ЗЕС необхідно дотримуватись наступної інструкції:   1. Завантажувати документи у форматі .PDF через розділ «Підготувати і завантажити комплект документів»; 2. Користуючись вкладками «об’єкт промислової власності - один або більше об’єктів промвласності - додати вручну», вибрати зі списку об’єктів промвласності «міжнародна заявка на реєстрацію торговельної марки»; 3. Як номер об’єкта зазначити номер базової заявки (або свідоцтва) на торговельну марку.   Звертаємо увагу, що за коректне надсилання документів через систему СЕВ ЗЕС з дотриманням інструкції, яке забезпечує своєчасний розгляд та надання послуг сертифікації форми ММ2 експертизою УКРНОІВІ, відповідальність несе заявник.  
 

ІІІ. Актуальні форми бланків ВОІВ для користувачів Мадридської системи міжнародної реєстрації торговельних марок
 

Звертаємо увагу заявників, що при поданні до УКРНОІВІ всіх заявочних форм, що передбачені Мадридською системою міжнародної реєстрації торговельних марок, необхідно використовувати актуальні на поточний момент бланки ВОІВ, які можна знайти за посиланням.

 

Читайте також:

  • ІР офіс долучається до системи електронного суду
  • Madrid e-Filing: як працює безпаперовий онлайн-сервіс подання міжнародних заявок на ТМ
  • Перелік загальнодоступних інформаційних ресурсів патентної документації
17.04.2023

Державна реєстрація авторського права: IP офіс розпочав прийом документів в електронному вигляді через СЕВ ЗЕС

ІР офіс відкриває можливість подавати документи заявок та вторинні документи на державну реєстрацію авторського права і договорів, які стосуються майнових прав на твір, в електронному вигляді (допускається завантаження документів до 500 МБ). Ця опція стає можливою з 17 квітня 2023 року і є результатом роботи офісу у напрямку цифровізації сервісів у сфері інтелектуальної власності.

Сервіс відкрито в системі СЕВ ЗЕС у тестовому режимі. Також там доступні:

  • листування з УКРНОІВІ,
  • отримання в електронному вигляді свідоцтв про реєстрацію авторського права на твір і рішень про реєстрацію договорів, які стосуються права автора на твір.

Подання в електронному вигляді заявок на державну реєстрацію авторського права і договорів, які стосуються майнових прав на твір, сприятиме:

  • зменшенню витрат коштів та часу при здійсненні взаємодії з УКРНОІВІ;
  • спрощенню процесів створення, подання, одержання й зберігання документів;
  • прискоренню процесу державної реєстрації.

Зверніть увагу

Після завершення тестового періоду подання документів через систему СЕВ ЗЕС Державної організації «Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій» (УКРНОІВІ), приймання зазначених документів на електронну пошту copyright@nipo.gov.ua буде припинено. Про це IP офіс повідомить додатково на офіційних вебресурсах державної системи правової охорони інтелектуальної власності.

 

Читайте також:

  • Заявки на міжнародну реєстрацію ТМ – подаємо без помилок: інструкція від IP офісу
16.04.2023

Великдень - це час, коли відчуваєш життя у всьому його розмаїтті, коли збуваються надії і сподівання

Великдень - час, коли ми відчуваємо потребу в єдності, коли потрібно підтримувати один одного, щоб подолати труднощі.

У цей Великдень ми сповнені упевненістю перемоги над ворогом, і разом з тим знаємо, що нам ще потрібно зробити, щоб повернути мир і спокій до нашої країни.

Цього Великодня ми шануємо тих, хто відстоює мир і свободу, тих, хто не забуває, що Єдність - наш головний капітал, тих, хто вірить у свій народ і прагне його добробуту!

Нехай цей Великдень принесе нам віру, силу і рішучість в боротьбі з ворогами нашої держави. Нехай це свято надії й перемоги зміцнює нашу віру у те, що ми разом зможемо здолати всі виклики. Зичимо кожному здоров'я, щастя та любові у це світле свято.

Христос Воскрес!

14.04.2023

IP Connecting Students: зустріч команди IP офісу зі студентами КНЕУ та Київського університету ім. Грінченка

Реалії і перспективи управління інтелектуальною власністю в Україні представники IP офісу обговорили зі студентами Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана та Київського університету імені Бориса Грінченка. У заході проєкту IP Connecting Students взяла участь очільниця IP офісу Олена Орлюк.

«Сьогодні існує проблема нестачі для бізнесу фахівців у сфері IP, тому вкрай необхідним є активний розвиток освіти в даній сфері. Також актуальним завданням є формування механізму, який вирішить питання, як поєднати винахідника та його результат інтелектуальної, творчої діяльності з бізнесом, який буде реалізовувати цей об’єкт права інтелектуальної власності. Важливим є забезпечення ефективної ідентифікації, комерціалізації та оцінки прав на об’єкти інтелектуальної власності», – наголосила під час зустрічі Олена Орлюк.

Спікерами заходу також виступили начальниця Департаменту “Академія інтелектуальної власності” IP офісу Ольга Кулініч та начальниця відділу розвитку мережі центрів підтримки технологій та інновацій IP офісу Анастасія Ярмолюк.

Разом зі студентами представники IP офісу обговорили:

  • важливість інтелектуальної власності у творчій, винахідницькій діяльності та бізнесі,
  • напрямки розвитку освіти в сфері інтелектуальної власності,
  • необхідність підвищення рівня правової обізнаності на локальному і державному рівні.

Ольга Кулініч зазначила, що управління IP в Україні є важливим і пріоритетним напрямком, яке потребує колективних зусиль усіх зацікавлених сторін для забезпечення захисту інтелектуальних активів країни та використання їхнього потенціалу.

«За наявності правильних стратегій і політики Україна може розкрити свій потенціал інтелектуальної власності та стати лідером інновацій на міжнародній арені, адже про українські стартапи та інноваційні рішення вже говорять у всьому світі», - підкреслила представниця IP офісу.

Анастасія Ярмолюк окреслила актуальні тенденції в сфері управління IP щодо розвитку метавсесвіту, NFT, віртуальної реальності, розвитку IT-сфери та OpenAI-платформ. Також були надані цінні поради українським стартапам для ефективного залучення інвестицій.

«Ефективна охорона прав інтелектуальної власності набуває особливої актуальності для стартап-проєктів, оскільки швидкість розвитку та зростання вартості таких проєктів є надзвичайно високою, що привертає значну увагу інвесторів. Оформлення авторських прав на комп’ютерну програму, дизайн або базу даних, патентування IP об’єктів, а також реєстрація торговельної марки є важливими юридичними діями для сфери управління інтелектуальною власністю. Слід також забезпечити захист персональних даних та дотримання положень, зокрема GDPR», - зазначила Анастасія Ярмолюк.

Для проведення у вашому навчальному закладі заходу в рамках проєкту IP Connecting Students залишайте запит за посиланням.

Читайте також:

  • Як створити успішний власний бренд: тривають зустрічі в рамках проєкту IP Connecting Students
  • IP Connecting Students: Інтелектуальна власність в управлінні стартап-проєктами
  • IP Connecting Students: Право на справедливу винагороду в авторському і суміжних правах
  • IP Connecting Students: стан інтелектуальної власності, виклики і перспективи
  • IP Connecting Students: Інтелектуальна власність у сфері господарювання
14.04.2023

Інтелектуальна власність та фармацевтична галузь: представники IP офісу відвідали виробництво компанії «Дарниця»

Очільниця IP офісу Олена Орлюк та Богдан Падучак ознайомились із передовими технологіями виробництва лікарських засобів та зустрілись з керівництвом фармкомпанії. 

Під час зустрічі учасники розглянули нагальні питання у сфері інтелектуальної власності, які стримують розвиток фармацевтичної галузі.

Серед питань, які обговорювались з представниками фармацевтичного бізнесу, - необхідність удосконалення Закону України «Про захист інтересів осіб у сфері інтелектуальної̈ власності під час дії воєнного стану, введеного у зв’язку із збройною агресією рф проти України» та уточнення положень, які продовжують дію патентів, що не можуть бути продовжені відповідно до норм законодавства.

Відзначаючи суспільну важливість цього закону, який дозволив тисячам заявників та правовласників зберегти права інтелектуальної власності в умовах збройної агресії, IP офіс напрацював пропозиції з його удосконалення.

На сьогодні, коли судові та правоохоронні органи відновили повноцінну роботу і забезпечується можливість ефективного захисту прав, актуалізується і потреба в зміні відповідних норм закону.

Крім того, окремої уваги потребує вирішення питання щодо прав інтелектуальної власності, які належать країні-агресору, і можуть бути використані як джерело фінансування рф.

ІР офіс напрацював відповідні проєкти та передав депутатському корпусу. Тож ринок очікує на реєстрацію відповідного законопроєкту і його якнайшвидше прийняття.


Щодо «положення Болар»
 

Окремим питанням для обговорення була необхідність вдосконалення правового регулювання «положення Болар».

На сьогодні подати заяву на державну реєстрацію генеричного лікарського засобу можна лише після вичерпання строку патентної охорони оригінального препарату. Разом з тим, процедура реєстрації лікарського засобу може тривати до двох років, внаслідок чого генеричний препарат виводиться на ринок із значною затримкою.

Це штучні бар’єри, а тому актуальним завданням є створення правового механізму, за якого лікарський засіб може проходити реєстраційні процедури під час дії патенту, з дотриманням прав інтелектуальної власності, та вийти на ринок наступного дня після спливу строку відповідної патентної охорони.

Скорочення часу між моментом реєстрації лікарського засобу та моментом уведення його у вільний обіг надає можливість підвищити фізичну (розширення номенклатури лікарських засобів) та економічну (генеричні лікарські засоби значно дешевші за оригінальні лікарські засоби) доступність лікарських засобів для населення України.

Олена Орлюк підтвердила, що це питання також перебуває у центрі уваги ІР офісу і вже винесене на обговорення відповідної робочої групи, за результатами роботи якої законодавцям запропонують узгоджені законодавчі зміни для подальшого прийняття.

 

Читайте також:

  • Виробництво ліків-генериків: IP офіс напрацьовуватиме необхідні зміни в законодавстві
  • ІР офіс ініціює удосконалення законодавства про охорону прав на винаходи
14.04.2023

Штучний інтелект для редактора: круглий стіл за участю IP офісу

«Редакторські практики використання ШІ, переваги й нові виклики, які постають з ChatGPT» - тема круглого столу Асоціації українських редакторів, до якої долучилися представники IP офісу.

Одна з запрошених спікерок, начальниця Департаменту «Академія інтелектуальної власності» IP офісу Ольга Кулініч, розкрила тему «Застосування штучного інтелекту у творчій діяльності людини» та окреслила тенденції взаємодії «людина - нейронна мережа» в умовах сьогодення.

Спікерами заходу виступили також:

  • Роман Головенко —  керівник юридичного відділу Інституту масової інформації.
  • Віктор Круглов —  директор видавництва «Ранок», що видало дитячу книжку «Хочу на Марс», текст та ілюстрації для якої створено за допомогою штучного інтелекту. Під час її створення редактори від імені дитини формулювали запити штучному інтелекту, а дизайнери навчали нейромережу тематичним малюнкам.
  • Павло Салига —  UX-архітектор, видавець, головний редактор журналу «Дуршлаг» (черговий випуск журналу створено за допомогою ШІ).

Активну участь в обговоренні застосування штучного інтелекту в редакторській практиці взяли також студенти Інституту журналістики, кафедри видавничої справи та редагування КНУ імені Тараса Шевченка.

Учасники круглого столу розглянули правові питання захисту інтелектуальної власності стосовно штучного інтелекту, перспективи, особливості та переваги використання технологій ШІ в справі видавництва та редагування, а також ознайомилися із зарубіжною практикою.

 

Читайте також:

  • Авторське право і штучний інтелект: що може підпадати під охорону?
  • Інтелектуальна власність у світі штучного інтелекту: лекція на Фестивалі інноваційних педагогічних технологій
13.04.2023

Українське виноробство в умовах війни і розвиток галузі відповідно до норм ЄС: як допомагає захист прав ІВ

Захист прав інтелектуальної власності для галузі виноробства як під час повномасштабного вторгнення, так і в контексті майбутнього членства України в ЄС обговорювали керівниця ІР офісу Олена Орлюк під час зустрічі з генеральним директором Української корпорації по виноградарству і виноробній промисловості «Укрвинпром», директором Інституту вина Володимиром Кучеренком.

З початком повномасштабного вторгнення багато складів, виноградників та виробничих приміщень українських виноробів одразу були окуповані. Виноградники понівечені артилерійськими обстрілами або заміновані, склади знищені прямими влучаннями ракет, пограбовані колекції та склади.

Так, виноробні «Олівія» та «Таїрово Вайнері», розташовані на березі Дніпро-Бузького лиману, — фактично на лінії фронту. Тільки через 4 місяці, коли росіян вже витіснили на лівий берег, вони змогли побачити масштаби втрат. Приблизно 585 гектарів виноградників виявились ураженими касетами і маловірогідно, що будуть придатні для вирощування.

Виноробня «Falko Winery» з Миколаївської області втратила частину виноградників через обстріли. Окрім того, їхню територію 5 разів мінували, щоразу вони розміновували і продовжували працювати.

Виноробня «Князя Трубецького» (Херсонська обл) також зазнала великих втрат. Виноградники наразі заміновані та знаходяться під постійними обстрілами. Крім того, росіяни викрали найбільшу в Україні колекцію вин, зібрану з 1958 року. А на складі поблизу Києва через влучання ворожої ракети знищено 32000 пляшок вина.

Виноробня «Graevo» — маленька і відносно молода компанія. До лютого 2022 року закуповували виноград в Херсонській області, заклали власні виноградники поблизу Запорізької АЕС. Цей регіон і досі окупований.

«Art Winery» (колишній «Артемівський завод шампанських вин») теж зазнали величезних втрат. Приміщення в Бахмуті зруйновані. Але виробництво змогли перемістити в Одеську область. Продовжують виробляти та продавати вина.

Попри такі втрати, за словами Володимира Кучеренка, галузь живе і дуже послідовно працює над інтеграцією правил і регламентів ЄС, які необхідні Україні для вступу до Європейського Союзу.

Зі свого боку керівниця ІР офісу Олена Орлюк відзначила активну співпрацю між офісом і виноробною галуззю в рамках правової охорони інтелектуальної власності.

«Для України надзвичайно важливо зараз вберегти виноробну галузь від негативного впливу війни і в подальшому відновити її. Бо наша країна має давні виноробні традиції, які цікаві світу. Більше того, ця культура вже вибудовується за правилами ЄС, зокрема в захисті європейських географічних зазначень в Україні. Розуміючи наш євроінтеграційний шлях, будемо надалі співпрацювати, щоб максимально забезпечувати охорону прав інтелектуальної власності для вітчизняного виноробства, базуючись на європейських стандартах», — підкреслила керівниця ІР офісу.

Також сторони домовились працювати над положеннями Меморандуму про співпрацю, який згодом буде підписано.

 

Читайте також:

  • Створення умов для розвитку інноваційної екосистеми в Україні: ICC Ukraine та ІР офіс підписали меморандум про співпрацю
  • ІР офіс сприятиме винахідництву в Україні, — Олена Орлюк на зустрічі з Товариством винахідників та раціоналізаторів

Новини

18 квітня 2023
Апарат РНБО України та IP офіс уклали Меморандум про взаємодію та співробітництво
17 квітня 2023
Заявки на міжнародну реєстрацію ТМ - подаємо без помилок: інструкція від IP офісу
17 квітня 2023
Державна реєстрація авторського права: IP офіс розпочав прийом документів в електронному вигляді через СЕВ ЗЕС
16 квітня 2023
Великдень - це час, коли відчуваєш життя у всьому його розмаїтті, коли збуваються надії і сподівання
14 квітня 2023
IP Connecting Students: зустріч команди IP офісу зі студентами КНЕУ та Київського університету ім. Грінченка
Усі новини
Популярне на сайті

Реквізити рахунків УКРНОІВІ

До вашої уваги нові реквізити рахунків Національного органу інтелектуальної власності - державної організації “Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій” для сплати зборів за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти промислової власності, що передбачені Порядком сплати зборів за дії, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 23.12.2004 № 1716. 

  • Нові реквізити рахунків УКРНОІВІ для сплати зборів за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти промислової власності

Реквізити для сплати державного мита (за видачу охоронних документів на об’єкти промислової власності) і зборів (у сфері авторського права) залишаються чинними, а саме:

  • авторське право
  • промислова власність

Нагадуємо, що зміни пов’язані з процесом трансформації та передачі функцій НОІВ від Укрпатенту до УКРНОІВІ на підставі розпорядження Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2022 року № 943-р «Деякі питання Національного органу інтелектуальної власності».

З 8 листопада 2022 року суб’єктом, що виконує функції НОІВ, є державна організація “Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій” (УКРНОІВІ).

Детальніше
Корисно знати

До уваги заявників

На запити заявників до НОІВ оприлюднюємо статут УКРНОІВІ та витяг з реєстру неприбуткових установ та організацій. Також інформуємо, що 05.12.2022 код неприбутковості було змінено.

Детальніше
Головна подія

22 лютого , 2023

Послуги УКРНОІВІ

Шановні заявники! 17 лютого 2023 року затверджено Порядок надання платних послуг УКРНОІВІ, який набирає чинності з 20 лютого 2023 року.

Детальніше >

 

Всі події

ПОКАЗНИКИ

Березень 2022 Березень 2023

Винаходи

154
278

Корисні моделі

22
292

Промислові зразки

19
95

Торговельні марки

1241
2556

Усього надійшло

1436
3221
ПН
ВТ
СР
ЧТ
ПТ
СБ
НД
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Календар

18

Квітня , 2023

На цей день подій не заплановано

Всі події