This version of the page http://nic.km.ua/news (78.152.160.15) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2023-03-21. The original page over time could change.
Новини

Реєстратору

Архівна інформація

На початку грудня 1992 року один із творців мережі Інтернет Джон Постел відповідно до заявки ініціативної групи ентузіастів, які представляли українську інтернет-спільноту, вніс дані про домен верхнього рівня .UA до системи доменних імен. Таким чином і з'явився домен, який став символом України у глобальній мережі.

У Каліфорнії це був пізній вечір першого грудня, а в Україні вже настало друге грудня. Джон Постел у цей час виконував функції адміністратора глобального адресного простору. Згодом він передав ці обов'язки організації IANA, в якій був одним із засновників, а потім – корпорації ICANN, до якої увійшла IANA. У свою чергу учасники української групи створили компанію "Хостмайстер", яка стала реєстром домену .UA, забезпечуючи його безперебійну роботу.

Цього особливого дня компанія "Хостмайстер" вітає всіх учасників доменного ринку, партнерів та колег, інтернет-спільноту та усіх українських інтернет-користувачів із цією подією. "Хостмайстер" висловлює щиру подяку всім тим, чий ентузіазм, наполегливість, самовіддана праця та віра в майбутнє дозволили відбутися українському домену, чиїми щоденними стараннями він живе та міцніє. Дякуємо нашим партнерам, реєстраторам, представникам державних структур та навчальних закладів, всій українській інтернет-спільноті.

 

https://hostmaster.ua/news/?pr20211202

 

Відвідувачі веб-сайту whois.icann.org, що функціонував багато років, перенаправляються на lookup.icann.org - новий сервіс, який створений на базі RDAP, нового протоколу, який покликаний замінити Whois.

Сервіс поки не повністю функціональний - при запиті даних по доменах .COM або .NET він видає "тонку" ("thin") версію Verisign і ніякої інформації про власника реєстрації. Відносно запитів по іншим доменам з'являється рекомендація звернутися до відповідного сервісу Whois.

Відповідно до рішень ICANN, реєстри та реєстратори повинні до 26 серпня розгорнути сервіси RDAP, які могли б працювати одночасно з існуючими сервісами Whois.

 

DomainIncite.com

Компанія Google має намір змінити підхід до використання доменних імен в домені верхнього рівня .NEW, який стартує в першому кварталі 2020 року.

Google Registry планує внести в свою політику реєстрації імен в домені .NEW обмеження, які вимагатимуть від реєстрантів використання їх для створення дій (action generation) або створення онлайн-контенту.

Це означає, що власники реєстрацій повинні будуть взяти на себе зобов'язання використовувати свої домени .NEW майже так само, як сама Google використовує свої власні імена категорії "доказ концепції" (proof-of-concept). Наприклад, сайт doc.new являє собою новий документ Google Docs.

Коли Google відкриє .NEW для сторонніх реєстраторів, можуть з'явитися домени tweet.new або blog.new, які будуть перенаправляти користувачів на сторінки нового повідомлення в Twitter або поста на WordPress або Medium.

В даний час Google відмовляється коментувати подробиці плану запуску свого домену.

DomainIncite.com