Якісні гінекологічні послуги для жінок з інвалідністю — тепер і у м. Сторожинець Чернівецької області

30 Травня 2022 by Olga Zhurbenko
Друкувати цю новину

Доступність до якісних гінекологічних послуг ‒ питання, яке стосується КОЖНОЇ жінки! Незалежно від національності, фізичного стану, інвалідності, сексуальної орієнтації тощо. Тож це гасло стало головним для адвокаційної кампанії, яку спільно реалізують Національна Асамблея людей з інвалідністю України (далі ‒ НАІУ)  за  підтримки Українського Жіночого Фонду.

Хтось  може сказати, що не зовсім доречно піж час війни думати про доступність гінекологічних послуг для жінок, що є більш суттєві і нагальні проблеми.  І організатори кампанії про це думали. Але ні, ми вирішили продовжувати, бо думаємо про відновлення нашої країни, про мирне життя.

Одним з кроків кампанії було придбання для гінекологічного кабінету приймального відділення КНП «Сторожинецька багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» універсального гінекологічного крісла.  Це вдалося зробити  ГО «Чернівецька обласна організація людей з інвалідністю «Лідер» (член НАІУ) за фінансової підтримки Фонду Numotion та у співпраці з Національною Асамблеєю людей з інвалідністю України.  Лікарня є фізично доступною для усіх груп пацієнток, це було однією з умов оснащення доступного гінекологічного кабінету. Тепер послугою лікаря гінеколога можуть скористатись усі жінки.

Голова ГО  «Чернівецька обласна організація людей з інвалідністю «ЛІДЕР», представниця НАІУ у Чернівецькій області Валентина Добридіна ділиться:

«Ми давно мріяли про доступне для усіх жінок гінекологічне крісло. Сьогодні наша мрія здійснилась. Війна закінчиться. Ми маємо думати про наше життя в вільній та доступній для усіх категорій громадян країні, про збереження здоров’я та отримання якісних медичних послуг. Як часто я чую від жінок з інвалідністю про неможливість пройти огляд у гінеколога, через недоступність крісла. Воно високе і зовсім не придатне для маломобільної жінки (вагітної, похилого віку, з тимчасовими порушеннями здоров’я). Сьогодні, вперше, відколи користуюсь коляскою, я самостійно пересіла на гінекологічне крісло. Зробила це легко, а головне – безпечно.»

Вікторія Назаренко, генеральний секретар НАІУ, подякувала Валентині за її наполегливість: «Ми довго йшли до цього!  В період війни прийняти рішення про покупку медобладнання, а не гуманітарну допомогу особисто людям було складним. Але зараз ми допомогли тисячам жінок і не тільки місцевим, а тим хто вимушено переїхав! Це тільки початок адвокаційної кампанії Національної Асамблеї людей з інвалідністю України.  Будьте здорові! Слава Україні!»

Щиро радіємо разом із жительками Сторожинця! І дякуємо Фонду Numotion за важливу підтримку та сприяння реалізації права на здоров’я жінок у Чернівецькій області.

Усі жінки,  в тому числі з інвалідністю, мають право та заслуговують на доступні гінекологічні послуги, повагу й дотримання їхньої гідності в цьому питанні.

 

Ця ініціатива стала можливою завдяки підтримці Уряду Канади в межах проєкту «Голос жінок і лідерство – Україна», що впроваджується Українським Жіночим Фондом (УЖФ). Відповідальність за зміст інформації несе Національна Асамблея людей з інвалідністю України. Інформація, що представлена на сторінці, не завжди відображає погляди Уряду Канади і УЖФ.

 

ФОТО Валентини Добридіної

  Категорія:
Новини НАІУ
дивитися більше новин

Про автора новини

Olga Zhurbenko

Дивитися більше новин
дивитися більше новин

Схожі новини