У Степанова за чотири місяці змогли з ковідного Фонду витратити на захист медиків лише 2% коштів
02.10.2020   //   194 Переглядів

Станом на 29 вересня з 2,4 млрд грн., які Міністерству охорони здоров’я виділили з Фонду боротьби з СOVID-19, закупівлі проведено лише на 44,2 млн грн (1,8%), тобто більшість товарів необхідних для захисту медиків з переліку так і не закуплена.

Про це йдеться в матеріалі Марії Землянської для «Bihus.info».

За даними Порталу публічних фінансів Державне підприємство «Медичні закупівлі України», через які закуповується МОЗ, провело 23 транзакції.

Відповідно до призначень в платіжках – ці кошти пішли на оплату масок, щитків та респіраторів. Останні дві позиції, відповідно до розрахунків МОЗ, наразі закуплені у повному обсязі.  Маски – трохи більше половини від повної потреби. Що ж стосується решти засобів захисту – рукавичок, окулярів та захисного одягу – торги досі не завершені. І, відповідно, медики досі не отримали необхідного захисту.

Відмітимо, ще під час погодження документів на виділення коштів з Фонду з копій розрахунків за підписом міністра Максима Степанова стало відомо, що ціни на кожен товар із запланованого переліку значно завищені.

Одразу після затвердження бюджету ДП «МЗУ» провело власний моніторинг ринку і на  торгах «збило» розраховані МОЗом ціни.

Нагадаємо, що МОЗ повідомив про місячну потребу в засобах індивідуального захисту для медиків. Серед переліку – 4,37 млн комплектів захисного одягу вартістю 2,14 млрд грн. Схоже, що мова йде одноразові ізоляційні костюми біозахисту, який МОЗ розрахував купти по майже 489 грн./шт, а «Пацієнти України» костюми такої ж якості купують по 215 грн./шт.

До речі, в липні Кабмін додатково виділив  на МОЗ ще 11 млрд – на доплати медикам та закупівлю обладнання. Ці закупівлі поки також ще не стартували.