This version of the page http://www.stb.ua/pro-kanal/ (104.26.9.27) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2023-01-08. The original page over time could change.
СТБ: інформація про телеканал | Телеканал СТБ
Проєкти
Танці. World of Dance
Холостяк
МастерШеф
ДНК. Свої
Як ти
Коли ми вдома
Детектор брехні
Щасливі за сім днів
Прокинься з Ектором
Серіали
Всі проєкти
ru

СТБ: інформація про телеканал

СТБ – загальнонаціональний телевізійний канал, що входить у найбільшу медіа-групу України – холдинг StarLightMedia.

Офіційно розпочав мовлення 2 червня 1997 року. Однак історія каналу почалася раніше. СТБ був створений на базі «Інтерньюз Україна» і програми «Вікна-новини», яка вперше вийшла в ефір 4 вересня 1995 року. Це була перша в Україні незалежна інформаційна програма, альтернативна державним новинам. І вона досі залишається в лідерах українських інформаційно-аналітичних програм. «Вікна-Новини» дали старт багатьом відомим сьогодні тележурналістам, репортерам і ведучим. Сьогодні улюблену мільйонами українців новинну програму ведуть Тетяна Висоцька, Юлія Янчар, Ольга Кучер і Віта Євтушина.

До 2004 року основну ставку СТБ робив на інформаційне мовлення: «Вікна. Новини», «Вікна. Бізнес», «Вікна. Столиця», «Вікна. Кримінал», «Вікна. Спорт» і «Вікна. Опівночі» стали візитівкою телеканалу. Потім, з приходом Володимира Бородянського та Сергія Назарова, розпочалося кардинальне переформатування СТБ. Першими програмами власного виробництва каналу стали публіцистичний цикл «Правила життя», «Документальний детектив» і «Прогноз погоди», який дав старт телевізійній кар’єрі Лілії Ребрик.

Переформатування принесло плоди: у 2005 році СТБ отримав звання «Прорив року» та був визнаний «телеканалом з найбільш динамічним розвитком». З цього моменту канал почав щорічно нарощувати свою аудиторію.

У 2006 році СТБ запустив «Неймовірні історії кохання», а в 2007-му документально-пізнавальний проект «У пошуках істини» і програму «Моя правда», в якій найвідоміші зірки ділилися з глядачами секретами з особистого життя. А ще в 2007 році з’явилася «Битва екстрасенсів», яка залишається в ефірі й досі.

Кількість проектів – унікальних і створених за франшизою – збільшувалася, і всі їх об’єднувала єдина ідея, яка є слоганом каналу: «Можливо все!». СТБ на довгі роки визначив на українському телебаченні тренд на талант-шоу різних напрямків. І кожним з них давав зрозуміти: ти можеш досягти своєї мети, змінити себе і своє життя на краще, стати популярним артистом або танцюристом, схуднути і знайти своє щастя, але тільки в тому випадку, якщо готовий піднятися з дивана, щоб боротися за мрію. Так в ефірі каналу з’явилися суперпопулярні проекти «Танцюють всі!» (у 2008 році), «Україна має талант!» (2009) і «Х-фактор» (2010). Останній дав дорогу у великий шоу-бізнес таким виконавцям як мультиартіст MONATIK, представник України на Євробаченні-2018 MELOVIN, Аліна Паш та багатьом іншим. Виступити в українському «Х-факторі» стало честю і для світових зірок – у різний час ефіри шоу відкривали Лара Фабіан, Кайлі Міноуг, Патрісія Каас, Hurts та інші. За підсумками першого сезону правовласники з Великої Британії визнали версію СТБ кращою адаптацією формату.

У 2010 році канал створив реаліті «Кохана, ми вбиваємо дітей», а вже наступного року – одразу шість унікальних проектів – «МастерШеф», «Зважені та щасливі», «Холостяк», «Фермер шукає дружину», «Вагiтна у 16» і «Куб».

«Детектор брехні», «Врятуйте нашу сім’ю», «Один за всіх», «Хата на тата», «Я соромлюсь свого тіла», «Давай поговоримо про секс», «За живе!», «Все буде добре» і «Все буде смачно» – кожен новий проект, який СТБ пропонував телеглядачам, відразу ставав успішним і затребуваним на багато років, даючи мільйонам українців зрозуміти і повірити, що «Можливо все!». У 2016 році СТБ «взяв під своє крило» Національний відбір на Євробачення – і конкурс перетворився на найбільш обговорювану музичну подію в Україні.

Сьогодні СТБ – безумовний лідер за кількістю проектів власного виробництва – понад 80%! Багато форматів виробництва СТБ затребувані і за кордоном: їх купують Ізраїль, Польща, Білорусь, Литва, Латвія, Естонія, Франція, Казахстан та інші. Крім того, канал успішно розвиває позаефірні проекти. Танцювальне 3D-шоу «Вартові мрій», мультижанрове шоу «Дім таємничих пригод», перший в Україні 3D-мюзикл «Барон Мюнхгаузен» – тисячі українців відвідали концерт-хол ВДНГ, щоб побачити нові творіння Костянтина Томільченка та його команди.

За роки роботи канал, окремі проекти та співробітники отримали понад 50 премій «Телетріумф», десятки нагород Ukrainian design, «Золоте перо», народних премій «Телезірка» та ін.

2017 року СТБ заснував щорічну премію імені Сергія Назарова – у пам’ять про реформатора й автора ідей безлічі проектів, який довгі роки був програмним директором і членом правління каналу. Вона присуджується найбільш інноваційній, новаторській і проривній творчій ідеї. Преміальний фонд становить 10 тис. доларів США, які можна витратити на власний творчий і професійний розвиток.

Телеканал СТБ продовжує розвиватися і радувати глядачів новими проектами на найрізноманітніші теми, переконуючи українців, що «Можливо все!». За підсумками 2017 року канал із часткою 11,9 є лідером ринку по аудиторії «жінки 25-50 років, міста 50+» з ядром «жінки 25-35 середній і високий дохід, міста 50+», частка за яким склала 13,2. Охоплення каналу в першому півріччі 2018 року сягнуло 93,6% телевізійних домогосподарств України, охоплення домогосподарств в містах 50 тис+ – 96,3%.

З запитаннями щодо роботи сайту звертайтеся за адресою web@stb.ua

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Надіслати Скасувати