This version of the page http://xk5.com.ua/articles.php?id_article=565 (89.184.93.93) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2022-10-05. The original page over time could change.
Обслуговування платників податків Харьковский курьер
Українською

Обслуговування платників податків в ЦОП Центральної ОДПІ м. Харкова завжди якісне та своєчасне

За 10 місяців поточного року Центрами обслуговування платників Центральної ОДПІ  м Харкова ГУ ДФС у Харківській області було надано понад 46 тисяч  адміністративних послуг. Серед наданих адміністративних послуг найбільшу кількість складають послуги з видачі облікової картки платника податків та внесення до паспорта громадянина України даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків – 10548 послуг. Зареєстровано книг обліку доходів та витрат платників єдиного податку – 3680, а витягів з Реєстру платників єдиного податку фізичних осіб було видано  понад 10 тисяч. За реєстрацією реєстраторів розрахункових операцій,  книги обліку розрахункових операцій, розрахункових книжок звернулось майже 7000 платника податків, яким було надано  7623 адмінпослуги.   У приміщенні Центру обслуговування платників, за адресою проспект Науки, буд. 9, встановлено 2 комп`ютери, які підключені до мережі Інтернет з завантаженим необхідним програмним забезпеченням, яке дозволяє здійснити повний цикл підготовки та відправки звітності. Організовано систематичне проведення тренінгів з платниками податків щодо подання звітності в електронному вигляді до Центрального порталу прийому звітності. Шановні платники податків Шевченківського, Новобоварського та Холодногірського районів! Нагадуємо, що на  суб –сайті «Територіальні  органи ДФС у Харківській області»  за адресою http://www.kh.sfs.gov.ua  в банері «Центри обслуговування»  розміщено  оновлений перелік адміністративних послуг, які надаються в ЦОП Центральної ОДПІ  м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області.

 

Центр обслуговування платників  - як елемент надання високоякісних послуг

Надання високоякісних послуг органами Державної фіскальної служби України – це задача сьогодення, адже сплата податків має бути для платника процедурою зручною і необтяжливою. Комфортні умови для своєчасної сплати  податків і зборів до бюджетів   створюють Центри обслуговування Центральної ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області.  Основною особливістю організації роботи Центрів обслуговування  платників Центральної ОДПІ м. Харкова,   є   можливість отримати широкий комплекс безкоштовних адміністративних, інформаційних та консультаційних послуг, які включають: прийом звітності; прийом вхідної кореспонденції; проведення звірки з платником податків стану розрахунків з бюджетами;  укладання договорів про визнання документів в електронному вигляді; запис на прийом до посадових осіб інспекції; видачу ключів електронного цифрового підпису. Зразки заповнення податкової звітності, податковий календар з граничними термінами подання звітності та сплати податків, реквізити розрахункових рахунків, нормативна база, інформація зі звернення громадян та різноманітні довідники,  - все це можна побачити на інформаційних стендах Центру.  Крім того, постійно транслюються відео-ролики з податкової тематики соціального спрямування на плазмових моніторах.  Додатково звертаємо увагу відвідувачів що в приміщенні Центру завжди можливо отримати інформацію  з питань передплати журналу «Вісник. Право знати все про податки і збори», - єдиного офіційного видання державної фіскальної служби України, який оперативно надає платникам офіційні роз’яснення по суті законодавчих змін.

 

Невдала спроба позбавитись наркотиків

30 грамів канабісу виявили харківські митники в пункті пропуску «Гоптівка». В ході митного контролю автобусу «Дніпро-Москва» службовий собака спрацював на одного з пасажирів. Громадянину було запропоновано пред’явити особисті речі. Після чого при виході з автобусу чоловік намагався позбавитися згортка з «травичкою», підкинувши його на пасажирське місце іншого громадянина. Відносно правопорушника складений протокол про порушення митних правил за частиною 1 статті 483 Митного кодексу України.

 

Про застосування пільг при сплаті земельного податку учасниками АТО

Центральна ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області повідомляє, що відповідно до п.п. 281.1.4 п. 281.1 ст. 281 Податкового кодексу України, від сплати земельного податку звільняються ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України від 22 жовтня 1993 року № 3551-XII «Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту» зі змінами та доповненнями. Тобто, для учасників АТО також передбачена пільга щодо сплати земельного податку. Звільнення від сплати податку за земельні ділянки поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм, встановлених  пунктом 2 статті 281 ПКУ.

Зокрема, передбачені наступні граничні норми: для ведення особистого селянського господарства - у розмірі не більш як 2 гектари; для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах - не більш як 0,25 гектара, в селищах - не більш як 0,15 гектара, в містах - не більш як 0,10 гектара; для індивідуального дачного будівництва - не більш як 0,10 гектара; для будівництва індивідуальних гаражів - не більш як 0,01 гектара; для ведення садівництва - не більш як 0,12 гектара. Звертаємо увагу, якщо у фізичної особи, яка має право на пільгове оподаткування землі, у власності знаходиться декілька земельних ділянок одного виду використання, то така особа до 1 травня поточного року повинна подати письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки про самостійне обрання / зміну земельної ділянки для застосування пільги. Пільга починає застосовуватися до обраної земельної ділянки з базового податкового (звітного) періоду, у якому подано таку заяву.

 

Увага! Сплата ЄСВ – тільки на рахунки з реквізитами 3719!

Центральна ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області  нагадує платникам єдиного соціального внеску з метою попередження помилкової сплати коштів єдиного внеску на неналежні рахунки, що сплата коштів єдиного внеску має відбуватись виключно на рахунки з реквізитами 3719, які відкриті територіальним органам ДФС відповідно до адміністративно-територіальних одиниць, на яких зареєстровані платники податків. Реквізити небюджетних рахунків «Рахунок для зарахування коштів, які підлягають розподілу за видами загальнообов’язкового державного соціального страхування» (рахунки -3719) в органах ДФС Харківської області, відкритих Державною казначейською службою України, розміщені на субсайті Територіальні органи ДФС у Харківській області  офіційного порталу ДФС України у розділі «Бюджетні рахунки» за електронним посиланням: http://kh.sfs.gov.ua/byudjetni-rahunki/.

 

Дохід від відшкодування моральної чи матеріальної шкоди: оподаткування ПДФО

Згідно з п. п. 164.2.14 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) дохід у вигляді неустойки (штрафів, пені), відшкодування матеріальної або немайнової (моральної) шкоди включаються до його загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, крім: а) сум, що за рішенням суду спрямовуються на відшкодування збитків, завданих платнику податку внаслідок заподіяння йому матеріальної шкоди, а також шкоди життю та здоров’ю; б) відсотків, отриманих від боржника внаслідок прострочення виконання ним договірного зобов’язання;

в) пені, що сплачується на користь платника податку за рахунок бюджету (цільового страхового фонду) внаслідок несвоєчасного повернення надміру сплачених грошових зобов’язань або інших сум бюджетного відшкодування;

г) суми втрат, заподіяних платнику податку актами, визнаними неконституційними, або незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури або суду, що відшкодовуються державою в порядку, встановленому законом; ґ) виплати з державного бюджету, пов’язані з виконанням рішень закордонних юрисдикційних органів, у тому числі Європейського суду з прав людини, прийнятих за наслідками розгляду справ проти України. Дія цього підпункту не поширюється на оподаткування сум страхових виплат, страхових відшкодувань і викупних сум за договорами страхування. Крім того, відповідно до п. п. 165.1.16 п. 165.1 ст. 165 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються такі доходи: - кошти, отримані платником податку в рахунок компенсації (відшкодування) вартості майна (нематеріальних активів), примусово відчуженого державою у випадках, передбачених законом, або вартість такої компенсації, отриманої у негрошовій формі; - доходи, отримані внаслідок реалізації заставленого майна, майна платника податку при зверненні стягнення фінансовою установою на таке майно у зв’язку з невиконанням платником податку своїх зобов’язань за договором кредиту (позики), за умови що таке майно було придбано за рахунок такого кредиту (позики). Ставка податку на доходи фізичних осіб визначена у п. 167.1 ст. 167 ПКУ (18 відсотків).

 

Щоб не втратити право на бюджетну дотацію

Законом України від 24 червня 2004 року №1877-IV «Про державну підтримку сільського господарства України» (далі – Закон №1877) передбачено, що сільськогосподарський товаровиробник для внесення до Реєстру отримувачів бюджетної дотації (далі – Реєстр) подає до контролюючого органу за місцем свого обліку як платника ПДВ заяву. Відзначимо, що Порядок ведення Реєстру затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2017 року №179 (далі – Порядок №179). Пунктом 7 Порядку №179 встановлено, що заява подається протягом п’яти календарних днів після закінчення граничного строку подання податкової декларації з ПДВ за звітний податковий період (місяць), в якому досягнуто необхідних обсягів. Заява, яка прийнята до розгляду, розглядається контролюючим органом протягом трьох робочих днів з дня її отримання. Контролюючий орган відмовляє у внесенні сільськогосподарського товаровиробника до Реєстру, якщо за результатами розгляду заяви встановлено, зокрема, що сільськогосподарський товаровиробник не відповідає вимогам щодо питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів у вартості всіх товарів, поставлених сільськогосподарським товаровиробником, або щодо такого сільгосптоваровиробника на дату подання заяви прийнято рішення про припинення. Про відмову контролюючий орган надсилає другу квитанцію сільськогосподарському товаровиробнику із зазначенням причин відмови. Якщо в заяві відсутні або недостовірно заповнені обов’язкові реквізити, дані заяви не відповідають відомостям Єдиного державного реєстру чи в заяві відсутні дані про види діяльності відповідно до п. 16 прим. 1.3 ст. 16 прим. 1 Закону №1877, здійснення яких дає право на отримання бюджетної дотації, контролюючий орган у першій або у другій квитанції звертається до особи з письмовою пропозицією подати нову заяву (із зазначенням підстав неприйняття попередньої). Після усунення виявлених недоліків сільськогосподарський товаровиробник може подати нову заяву. Стосовно виправлення показників у поданій до контролюючого органу заяві, то така процедура Порядком №179 не передбачена. Однак сільгосптоваровиробник може повторно подати заяву у порядку та у строки, визначені Порядком №179.

 

Банківські реквізити для сплати податків, зборів, єдиного внеску можна знайти на веб-порталі ДФС

Банківські реквізити для сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, митних та інших платежів до бюджету визначаються Державним казначейством України і повідомляються територіальному органу ДФС, а тому для їх отримання платнику податків необхідно звернутись до контролюючого органу ДФС за місцем реєстрації або місцем здійснення діяльності. Крім того, платник податків може дізнатись про банківські реквізити на субсайтах територіальних органів ДФС та субсайті Офісу великих платників податків ДФС в розділі «Бюджетні рахунки», в яких розміщено реквізити рахунків Державного та місцевих бюджетів за всіма видами податків, зборів (обов’язкових платежів), єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, митних та інших платежів в розрізі районів. Перейти до відповідних розділів можна з головної сторінки офіційного веб-порталу ДФС, натиснувши посилання «Бюджетні рахунки».

 

Касова книга в електронному вигляді

Згідно з п. 4.4 глави 4 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15 грудня 2004 року №637, підприємства за умови забезпечення належного зберігання касових документів можуть вести касову книгу в електронній формі за допомогою комп’ютерних засобів. Програмне забезпечення, за допомогою якого ведеться касова книга, має забезпечувати візуальне відображення і роздрукування кожної з двох частин аркуша касової книги («Вкладний аркуш касової книги» та «Звіт касира»), які за формою і змістом мають відтворювати форму та зміст касової книги в паперовій формі. Записи в касовій книзі здійснюються на підставі відповідної інформації з касових документів. Записи в касовій книзі мають робитися до початку наступного робочого дня (тобто із залишками на кінець попереднього дня), а також містити всі реквізити, що передбачені формою касової книги. Сторінки касової книги мають нумеруватися автоматично в порядку зростання з початку року. При роздрукуванні «Вкладного аркуша касової книги» у кінці місяця має автоматично роздруковуватися загальна кількість аркушів касової книги за цей місяць, а при роздрукуванні в кінці року - їх загальна кількість за рік. Після роздрукування «Вкладного аркуша касової книги» і «Звіту касира» касир зобов’язаний перевірити правильність складання цих документів, підписати їх і передати «Звіт касира» разом з відповідними касовими документами до бухгалтерії під підпис у «Вкладному аркуші касової книги». «Вкладний аркуш касової книги» протягом року зберігається касиром окремо за кожний місяць. Після закінчення календарного року (або залежно від потреби) «Вкладний аркуш касової книги» формується в підшивки в хронологічному порядку. Загальна кількість аркушів за рік засвідчується підписами керівника і головного бухгалтера підприємства - юридичної особи, а підшивки формуються в книгу, яка скріплюється відбитком печатки підприємства (юридичної особи). Після закінчення календарного року касова книга на електронних носіях має передаватися для зберігання відповідно до законодавства України.

 

Дізнатися про наявність податкового боргу можливо за допомогою електронного сервісу ДФС

Центральна ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС в Харківській області звертає увагу платників податків, що на офіційному веб-порталі ДФС України функціонує електронний сервіс «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера». За його допомогою платники податків мають змогу отримати інформацію щодо наявності у суб’єктів господарювання податкового боргу. Податковий сервіс передбачає пошук інформації про наявність у платника податків податкового боргу у єдиній базі даних ДФС, у цілому по Україні, за основним та неосновним місцем обліку платника податків. Результат інформаційного пошуку про наявність податкового боргу у платника податків формується в узагальненому вигляді. Оновлення інформації в електронному сервісі «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера» щодо стану розрахунків платника податків з бюджетом (наявність податкової заборгованості) відбувається щоденно, крім вихідних та святкових днів, після проведення розрахунків зведених показників у центральній базі даних, за результатами попереднього банківського дня. Крім того, для проведення звірки щодо стану розрахунків з бюджетом, платник податків може звернутись до контролюючих органів за основним та неосновним місцем обліку.

 

Протягом якого часу можна виправити помилку допущену при виписці податкової накладної

Право реєструвати податкові накладні та розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних зберігається протягом 365 календарних днів з дати їх складання. Таким чином, виправлення допущених помилок можливо лише у випадку, якщо з дати складання податкової накладної/розрахунку коригування не минуло 365 календарних днів, тобто друга податкова накладна або ж розрахунок коригування можуть бути зареєстрованими не пізніше ніж через 365 календарних днів з дати складання зазначеної у податковій накладній яка підлягає виправленню/коригуванню.

 

Хто є податковим агентом при продажу ФО об’єкта нерухомого майна ЮО або ФО

У разі якщо стороною договору купівлі – продажу об’єкта рухомого майна є юридична особа чи фізична особа – підприємець, така особа вважається податковим агентом платника податку та зобов’язана виконати всі визначені р.IV ПКУ функції податкового агента. Відповідно до п.173.3 ст.173 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI із змінами і доповненнями (далі – ПКУ) у разі якщо стороною договору купівлі – продажу об’єкта рухомого майна є юридична особа чи фізична особа – підприємець, така особа вважається податковим агентом платника податку та зобов’язана виконати всі визначені р.IV ПКУ функції податкового агента. При цьому податковий агент утримує податок за ставками, визначеними відповідно до п.173.1 або п.173.2 ст.173 ПКУ з урахуванням інформації про черговість продажу рухомого майна, зазначеної платником податку у договорі купівлі-продажу чи в окремій заяві.

 

Електронний кабінет платника податків працює цілодобово

Відповідно до підпунктів 17.1.13 та 17.1.14 п. 17.1 ст. 17 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платник податків має право самостійно обирати спосіб взаємодії з контролюючим органом в електронній формі через електронний кабінет, якщо інше не встановлено ПКУ та реалізовувати через електронний кабінет права та обов’язки, передбачені ПКУ і які можуть бути реалізовані в електронній формі засобами електронного зв’язку. Пунктом 49.3 ст. 49 ПКУ встановлено, що податкова декларація подається за вибором платника податків, якщо інше не передбачено ПКУ, в один із таких способів: а) особисто платником податків або уповноваженою на це особою; б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; в) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису. Згідно ст. 42 прим. 1 ПКУ платник податків стає користувачем електронного кабінету та набуває право подавати звітність в електронній формі і вести листування засобами електронного зв’язку в електронній формі після проходження в електронному кабінеті електронної ідентифікації онлайн з використанням електронного підпису з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису або тих сервісів ідентифікації, використання яких дозволяється методологом електронного кабінету. Єдиною підставою для відмови у проходженні ідентифікації платника податків в електронному кабінеті є недійсність електронного цифрового підпису такого платника податків, у тому числі у зв’язку із закінченням строку дії сертифіката відкритого ключа. Платник податків, що пройшов ідентифікацію в електронному кабінеті, самостійно визначає спосіб взаємодії з контролюючим органом, а саме в загальному порядку чи в електронній формі, про що робить відповідну позначку в електронному кабінеті з одночасним обов’язковим зазначенням своєї електронної адреси (адрес). У разі зміни електронної адреси платник податків зобов’язаний не пізніше наступного робочого дня внести відповідні зміни до своїх облікових даних в електронному кабінеті. Починаючи з дня, наступного за днем обрання платником податків електронної форми взаємодії з контролюючим органом через електронний кабінет, крім вихідних та святкових днів, взаємодія між ними, яка може бути реалізована в електронній формі засобами електронного зв’язку, здійснюється через електронний кабінет. Платник податків має право в будь-який момент відмовитися від електронної форми взаємодії з контролюючим органом шляхом надіслання відповідного повідомлення через електронний кабінет. Починаючи з дня, наступного за днем надіслання такого повідомлення, взаємодія платника податків з контролюючим органом в електронній формі припиняється і здійснюється в загальному порядку, встановленому ПКУ.  Отже, робота в електронному кабінеті – це насамперед зручність для платника податків. Адже електронний кабінет працює постійно (24 години на дату кожного календарного дня), крім часу, необхідного для його технічного обслуговування. Варто зазначити, що проведення технічного обслуговування електронного кабінету у день, на який припадає граничний строк подання податкових декларацій, та з 8 до 20 години будь-якого іншого календарного дня забороняється.

 

Чи має право дружина померлого працівника вимагати від підприємства зарплатню

Cуми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, відшкодувань у зв’язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім’ї , а у разі їх відсутності – входять до складу спадщини. Також, у  КЗпП передбачено, що в разі смерті працівника грошова компенсація за невикористані ним дні щорічних відпусток, а також додаткові відпустки працівникам, які мають дітей, виплачується спадкоємцям. Відповідно до ЦКУ передбачено, що спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою. Для прийняття спадщини встановлюється строк шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

 

Оподаткування безоплатного харчування співробітників

ДФСУ у листі від 02.11.2017 р. №2478/6/99-99-13-02-03-15/ІПК роз’яснює за якої умови безоплатне харчування працівників є додатковим благом і підлягає оподаткуванню. Не оподатковується ПДФО, ВЗ та ЄСВ вартість: безоплатного лікувально-профілактичного харчування, молока або рівноцінних йому харчових продуктів, газованої солоної води, якими роботодавець забезпечує працівників відповідно до Закону "Про охорону праці". Оподатковуються ПДФО та ВЗ  - інші ж види безоплатного харчування працівників. Звісно, якщо суму такого доходу можна чітко визначити і він надається персоніфіковано, тобто, відомо вартість харчування, яке отримав кожен з працівників. При цьому податківці у коментованому листі вважають такий дохід додатковим благом і вимагають його оподаткування   за пп. "б" 164.2.17 ПКУ. При визначенні бази оподаткування такого доходу ПДФО застосовується натуральний коефіцієнт за п. 164.5 ПКУ, як для доходу, що надається у негрошовій формі. Окрім цього на думку податківців, вартість безоплатного харчування, яке визначається ними як додаткове благо, є об’єктом оподаткування і ЄСВ. Свою думку податківці ґрунтують на тому, що вартість безоплатного харчування відсутня у Переліку №1170 видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців та на які не нараховується єдиний внесок. Але з нею можна і посперечатися, оскільки такі виплата не міститься і у переліку тих, що є базою ЄСВ! А саме, у ст. 7 Закону про ЄСВ визначено, що базою нарахування ЄСВ є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати. При цьому, якщо трудовим або колективним договором таке харчування як складова фонду оплати праці не передбачено, то таке додаткове благо не відноситься до заробітної плати, або інших компенсаційних і заохочувальних виплат. Втім, якщо підприємство приймає рішення не оподатковувати харчування працівників ЄСВ, варто на наведену думку податківців зважати, і у випадку виникнення суперечок при податкових перевірках, необхідно бути готовим відстоювати свою позицію (зокрема, і в суді). Зважайте і на те, що безоплатне харчування працівників, не передбачене Законом "Про охорону праці", призведе і до нарахування ПЗ з ПДВ. 

 

Про визнання доходу платника єдиного податку

Центральна ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області повідомляє про визначення об’єктом оподаткування єдиним податком суми перевищення між оціночною вартістю корпоративних прав або основних засобів, що вносяться до статутного капіталу іншого підприємства, та балансовою вартістю цих прав або основних засобів.

Підпунктом 14.1.90 п. 14.1 ст. 14 Кодексу поняття корпоративних прав тлумачиться як права особи, частка якої визначається у статутному фонді (майні) господарської організації, що включають правомочність на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами. Визначення доходу (об’єкта оподаткування) платника єдиного податку - юридичної особи третьої групи регулюється пп. 2 п. 292.1 ст. 292 Кодексу: доходом є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 Кодексу. Дохід обліковується згідно з національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку та/або іншими нормативно-правовими актами Міністерства фінансів України з питань бухгалтерського обліку.

 

Списання ТМЦ і готової продукції у зв’язку з пожежею: що з ПДВ?

В індивідуальній податковій консультації від 06.11.2017 р. №2524/6/99-99-15-03-02-15/ІПК ДФСУ зазначила, що операції з ліквідації основних виробничих засобів або невиробничих засобів прирівняні до операцій з постачання товарів, які є об'єктом оподаткування ПДВ, та відповідно оподатковуються податком у загальновстановленому порядку за ставкою 20%. При цьому база опадаткування ПДВ за такими операціями визначається відповідно до п.  189.9 ПКУ, а саме за звичайними цінами, але не нижче балансової вартості на момент ліквідації. Водночас знищення, розібрання або перетворення основних виробничих або невиробничих засобів в інший спосіб дії обставин непереборної сили (у тому числі у зв’язку із пожежею), внаслідок чого вони не можуть використовуватися за первісним призначенням, не буде вважатися для цілей оподаткування ПДВ (у тому числі для нарахування і сплати ПЗ з ПДВ) постачанням товарів. Щоправда, за умови, якщо платник податку надасть контролюючому органу відповідний підтверджуючий документ про виникнення таких обставин, наданий платнику податку компетентним органом.

 

Порядок надання узагальнюючих податкових консультацій набрав чинності

3 листопада, в "Офіційному віснику України" №86/2017 опубліковано наказ Мінфіну від 27.09.2017 р. №811, яким затверджено Порядок надання узагальнюючих податкових консультацій. І саме сьогодні він набрав чинності (з дня його офіційного опублікування). Нагадаємо, що згідно з Порядком узагальнюючі податкові консультації надаватимуться: за результатами періодичного узагальнення індивідуальних податкових консультацій, наданих контролюючими органами платникам податків. Відповідно ДФСУ доручено щокварталу, не пізніше 05 числа місяця, що настає за кожним календарним кварталом, надавати Мінфіну узагальнену інформацію про результати практичного застосування законодавства з питань оподаткування, сплати ЄСВ разом із пропозиціями щодо необхідності надання УПК; у разі наявності обставин, що свідчать про неоднозначність окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

 

Внески до статутного капіталу платника єдиного податку- юридичної особи не включаються до складу доходу

До складу доходу платника юридичної особи-єдиного податку не включаються суми коштів та вартість майна, внесені засновниками або учасниками платника єдиного податку до статутного капіталу такого платника. При цьому необхідно враховувати, що не можуть бути платниками єдиного податку суб'єкти господарювання, у статутному капіталі яких сукупність часток, що належать юридичним особам, які не є платниками єдиного податку, дорівнює або перевищує 25 відсотків. Зазначена норма передбачена пп. 291.5.5 ст. 291, п. 292.11 ст. 292 Податкового кодексу України.

 

Забезпечено відкритий доступ до відомостей, що містяться в Реєстрі неприбуткових установ та організацій

На офіційному веб-сайті ДФС України забезпечено відкритий доступ до відомостей, що містяться в Реєстрі неприбуткових установ та організацій. Реєстр включає ідентифікаційні та реєстраційні відомості про неприбуткові організації, зокрема: код згідно з ЄДРПОУ; найменування неприбуткової організації; дату включення неприбуткової організації до Реєстру, починаючи з якої визначається строк безперервної реєстрації неприбуткової організації; ознаку неприбутковості;  дату присвоєння ознаки неприбутковості або її зміни; дату та номер рішення про включення, повторне включення неприбуткової організації до Реєстру або зміну ознаки неприбутковості;  дату скасування ознаки неприбутковості;  дату та номер рішення про виключення неприбуткової організації з Реєстру;  найменування та ідентифікаційний код контролюючого органу. В реєстрі не передбачається відображення довідкових відомостей про місцезнаходження організації, даних про керівників, головних бухгалтерів, засновників та фінансово-економічних показників господарської діяльності неприбуткової організації. Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру визначений постановою КМУ від 13.07.2016 р. № 440.

 

                                                                                       Центральна ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області

Доставка воды "Слобожанська"

Актуальні податкові новини від Центральної ОДПІ

Ведущей Новостей АТН Оксане Пилькиной нужна помощь!

Обслуговування платників податків

В Германии запретили умные часы для детей

На дне озера нашли замок