This version of the page http://chernigiv-rada.gov.ua/citypartners-list/ (104.21.50.126) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2022-09-23. The original page over time could change.
Міста партнери міста Чернігова

Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
  • Новини
  • Про місто
    • Економіка міста
      • Головна
      • Паспорти бюджетних програм
      • Тарифи на комунальні послуги
      • Фінансові показники діяльності КП
      • Економічний та соціальний розвиток
      • Енергозбереження
      • Оголошення
    • Символіка міста
      • Герб
      • Прапор
      • Гімн
    • Паспорт міста
    • Туризм
    • Правила благоустрою
    • Захисники України – Герої Чернігова
    • Почесні громадяни Чернігова
  • Розвиток міста
    • ЖКГ
    • Статут громади
    • Громадські слухання
    • Міські програми
      • Рішення міської ради про програми
      • Діючі програми у 2022 році
12 листопада 2010 р.

Міста партнери міста Чернігова

 Габрово

   Місто Габрово розташоване в центральній частині Болгарії і є адміністративним центром общини Габрово. Перша літописна згадка про місто відноситься до 1704 р. Населення Габрово складає 68,6 тис. чол., загальна площа міста – 2107,3 км2, найвища точка – 576 м. над рівнем моря. Неподалік від міста розташована місцевість Узана, туристичний центр Болгарії. Габрово перетинає європейський транспортний коридор №9.
   Місто є важливим промисловим центром. За даними 2003 року тут працювало 611 промислових підприємств. Основними галузями промисловості міста є виробництво обладнання, електротехніка, текстильна, трикотажна, шкіряна галузі, виробництво взуття та одягу. У місті працює низка компаній з іноземним капіталом.
   Основними закладами культури та туристичними атракціями є національний музей освіти, історичний музей, етнографічний музей під відкритим небом Етар, драматичний та ляльковий театри, галерея мистецтв, дім гумору та сатири, бібліотека Апрілова-Палаузова, будинок культури Емануіла-Манолова, камерний та духовий оркестри, астрономічна обсерваторія та планетарій, Церква вознесіння Діви Марії, Церква Святого Іоанна Предтечі, Соколівський монастир
     Габрово є освітнім центром, у місті розташовано 12 дошкільних закладів, 8 початкових та 4 середніх навчальних заклади, 3 професійних училища, технологічний університет.

http://www.gabrovo.bg/ 


 

Градець-Кралове

   Місто Градець Кралове розташоване у південно-західній частині Чеської Республіки, за 100 км від Праги. Перша літописна згадка про місто датується 1225 роком. Градець Кралове є центром Краловеградецького краю та округу Градець Кралове. Кількість населення складає 95,2 тис. жителів.
   Градець Кралове завжди був важливим торговим та промисловим центром. Основою місцевої економіки є промисловість. До найбільш розвинутих галузей належать легка (зокрема, виробництво музичних інструментів) та хімічна (виробництво фотоматеріалів, гумової продукції) промисловість, виробництво обладнання, транспортні перевезення, будівельна та харчова галузі.
   Місто є важливим освітнім центром. Основними вищими навчальними закладами є Градецькраловський університет та філіал Карлова університету у Празі (медичний та фармацевтичний факультети).
     У м. Градець Кралове регулярно відбуваються міжнародні культурно-мистецькі фестивалі, зокрема, театральний та джазовий. Основними історико-культурними пам’ятками є собор Святого Духа (14 ст.) та церква Св. Іоанна (поч. 18 ст.). Місто належить до найважливіших туристичних центрів Чехії.

http://www.hradeckralove.org/ 


 

 Меммінген

   Меммінген – німецьке місто, яке знаходиться у західній частині Баварії і відноситься до адміністративного округу Швабія. Перша літописна згадка про місто датована 1128 р.
   Населення сучасного Меммінгену складає 41,3 тис. мешканців, площа міста – 70,5 кв. км. Місто є важливим економічним центром, де працює 46 промислових підприємств із загальною кількістю працівників 7,6 тис. Основними галузями економіки Меммінгена є машинобудування, хімічна промисловість, промисловість пакувальних матеріалів, будівництво та сфера послуг. Меммінген також є важливим транспортно-логістичним центром.
   Місто є важливим осередком освіти. Тут працюють 7 середніх шкіл, 2 гімназії, вечірній університет, вище професійне училище, реальне училище, технікум, низка профтехучилищ, Меммінгенська вища школа. Насиченим є і культурне життя міста. Тут розміщений Швабський театр, театр малих форм, декілька музеїв та інші заклади культури. Активно розвиваються стосунки між Меммінгенським музичним колегіумом та Чернігівським хором імені Д.Бортнянського. Щороку урочисто відзначаються Свято дітей та День рибалки, щочотири роки відбуваються Валенштайнівські ігри.
     Основні туристичні принади міста знаходяться у його старій частині, що збереглася до наших днів. Зокрема, це збудовані у 11-12 століттях елементи міських укріплень.

http://www.memmingen.de/ 

 


 

 Петах-Тіква

 Назва міста Петах-Тіква в перекладі з івриту означає «Врата надії». Місто засноване в 1878 році як сільськогосподарське поселення. Петах-Тіква розташована в центральному районі Ізраїлю на відстані 10 кілометрів від Тель-Авіву і вважається його північно-східним передмістям. Кількість населення в місті складає близько 220 тис мешканців.
        Петах-Тіква – другий за розміром в Ізраїлі промисловий центр. Основними видами промислового виробництва виступають текстильна, металообробна, деревообробна галузі а також виготовлення виробів з пластику й гуми та миловаріння. В індустріальних зонах Петах-Тікви розташовані штаб-квартири таких всесвітньовідомих виробників як Oracle Corporation, Kodak, IBM, Intel, тощо.
        Місто має найрозгалуженішу мережу закладів охорони здоров’я за показником по відношенню кількості населення до кількості лікарняних закладів. 
        Освітній сектор налічує 300 навчальних закладів різних рівнів, де навчаються близько 43000 учнів і студентів. В місті знаходяться 9 громадських бібліотек.
       Швидкісні потяги здійснюють сполучення між Петах-Тіквою і Тель-Авівом та іншим містами. Поряд з містом пролягають три основні транспортні артерії сухопутного сполучення Ізраїлю В місті досить розвинута мережа міського транспорту.

http://www.petah-tikva.muni.il/


 

 Прілеп

 

Місто Прілеп розташоване на півдні країни у північній частині Пелагонійської рівнини, за 128 км. від столиці Македонії – Скоп’є.

Кількість населення сягає близько 65 тисяч мешканців, більшість із яких складають македонці (93 %). Площа міста дорівнює 1 675 км2. Місто розташоване в умовах помірно континентального клімату.

Завдяки розташуванню біля фортеці Сербського королевича Марко воно відоме як «місто під баштами Марко»

Прілеп є центром вирощування тютюну і виготовлення сигарет, видобутку білого мармуру, металообробки, обробки деревини, виготовлення текстилю та харчової промисловості. Серед крупних промислових підприємств – підприємство високих технологій "Mikrosam".

Тютюн є тут однією з традиційних культур. Багато світових виробників сигарет, таких як Marlboro, Camel і West, використовують тютюн, вирощений в м. Прілепі. Інститут тютюну, який був створений у місті, щоб виробляти нові види тютюнової продукції, став першим прикладом використання генетики в сільському господарстві на Балканах.

В місті функціонує Інститут старослов'янської культури, Музей старослов'янської культури, який з 1980 року набрав наукового характеру, Центр сучасного образотворчого мистецтва. В місті чимала кількість старовинних пам’яток, церква "Святого Миколая", "Св. Успенська" та інші. Прілеп відомий своїми монастирями "Св. Архангела Михаїла" та "Treskavec". На честь першого сучасного македонського драматурга в місті проводиться театральний фестиваль з однойменною назвою "Vojdan Chernodrinski".

 http://www.prilep.gov.mk/

 



        Огре

 

   Огре – адміністративний центр краю та району Латвійської Республіки. Статус міста отримав у 1928 р. Розташоване місто на березі р. Огре на залізничній гілці Рига – Москва.
   Зараз це місто з населенням 23,6 тис. жителів і площею 13,6 км2. У місті розвиваються такі галузі економіки як оптова та роздрібна торгівля, будівництво, текстильна та харчова промисловість, деревообробка, електротехнічне виробництво та металообробка.
   Міська влада стимулює залучення інвестицій в економіку міста. Обсяг прямих іноземних інвестицій складає 14,3 млн. євро. Основними країнами-інвесторами є Фінляндія, Норвегія, Швеція, Австрія, Нідерланди.
   Головний орган місцевого самоврядування – Огрська краєва дума. Керівником місцевого апарату виконавчої влади є мер.
     Основними історичними та архітектурними пам’ятками є міст через річку Огре, церкви православної, католицької та лютеранської конфесій, будинки кінця 19 ст.

http://www.ogre.lv/ 


 

 Тарнобжег

   Місто Тарнобжег (Республіка Польща) розташоване в північно-західній частині країни у Підкарпатському воєводстві. Центром воєводства є місто Жешув (72 км від Тарнобжега). Загальна площа міста складає 86 км2, кількість населення близько 51 тисяч осіб.
   Місто Тарнобжег лежить на річці Вісла і є одним із найголовніших центрів видобування сірки. Головним типом ґрунтів даної території є підзолисті ґрунти, більша частина яких засаджена лісами (сосни, дуби, берези).
   Основними галузями економіки є видобування і переробка сірки, електромашинна та машинна промисловість, виробництво будівельних матеріалів, металева промисловість.
   Головними органами місцевого самоврядування є Управління міста Тарнобжег, Тарнобжегська міська рада. Керівником місцевого апарату виконавчої влади є Президент міста.
   У місті Тарнобжег знаходяться, окрім середніх загальних шкіл, ліцеї, гімназії, технікуми (середня освіта) а також декілька вищих навчальних закладів, зокрема філіал Вищої школи торгівлі в Кельцах.
   Основними історико-культурними пам’ятками є Монастир домініканців кін. XVII ст., старовинна синагога.
     Містами-партнерами є місто Чернігів (Україна) та місто Банська Бистриця (Словаччина).

http://www.tarnobrzeg.pl/

 


Ряшів

Ряшів (Жешув, пол. Rzeszów) є адміністративним центром Підкарпатського воєводства, найбільшою міською агломерацією Південно-Східної Польщі, великим торговельним, промисловим та економічним центром, найбільшим культурним осередком цієї частини країни. Населення міста складає понад 196 тис. осіб (станом на 31.12.2021 р.). Ряшівська агломерація налічує понад 700 тис. населення. 
Основними галузями промисловості міста є: авіація, комп’ютерні науки та електроніка. У місті також розвивається хімічна, фармацевтична, харчова промисловість, та галузі, пов'язані з відновлюваними джерелами енергії. Завдяки вигідному розташуванню Підкарпатського воєводства, Ряшів став торговим, гуртовим та складським центром для підприємств України, Словаччини, Угорщини та Румунії. 
Столиця Підкарпаття є одним із найбільших університетських центрів Польщі. Згідно з дослідженням Євростату, Ряшів є лідером у Європі за кількістю студентів: на 1000 жителів припадає 353 студенти. У провідних вузах міста разом навчаються майже 60 тисяч студентів у 60 різних напрямках навчання.
Середні школи та університети тісно співпрацюють з найбільшими компаніями регіону. Завдяки цій співпраці були створені центри практичної освіти для молоді, особливо в галузях, пов'язаних з авіацією, мехатронікою та комп’ютерними технологіями.

https://www.erzeszow.pl/

Єдина система місцевих петицій
Міський контакт-центр
Громадський транспорт

Анонси та оголошення

Стан розгляду заяв щодо часткової компенсації коштів на відновлення вікон у багатоповерхівках, які пошкоджені внаслідок російської військової агресії
Повідомлення для підприємств міста Чернігова, які постраждали внаслідок збройної агресії російської федерації
Оголошення про проведення конкурсного відбору керівників ЗНЗ м. Чернігова
Опитування щодо розвитку бізнесу в Чернігові
Оголошення про формування переліку об’єктів житлового будівництва, що не прийняті в експлуатацію
Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!
Чернігівська міська рада
14000, м. Чернігів, вул. Магістратська, 7
[email protected]
При будь-якому використанні матеріалів Інтернет-порталу Чернігівської міської ради посилання (hyperlink) на chernigiv-rada.gov.ua обов'язкове.
GIS карта Чернігова