This version of the page http://l-a.com.ua/normotvorca-dialnist/ (192.252.211.43) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2022-08-15. The original page over time could change.
Нормотворча діяльність
uk ru en
LIFE SCIENCES LAWYERS | UKRAINE & CIS
Menu

ПРАВОВИЙ АЛЬЯНС — юридична компанія, що супроводжує бізнес-інтереси національних, іноземних і міжнародних компаній на території України та ряду країн СНД.

НАШІ КЛІЄНТИ представляють індустрії фармацевтики, медичних виробів, товарів народного споживання, медицини, косметики, парафармацевтики, хімії, біотехнології, сільського господарства та продуктів харчування.

ПРОВІДНІ АСОЦІАЦІЇ — AIPM Ukraine, APRaD та Комітет з охорони здоров'я Європейської Бізнес Асоціації обрали Правовий Альянс своїм юридичним радником.

Нормотворча діяльність

Правовий Альянс має значний досвід в сфері підготовки нормативно-правових актів, зокрема, в сфері фармацевтичного регулювання, і надання консультацій щодо їх супроводу та погодження в центральних органах виконавчої влади.


НАШ ДОСВІД

1. Більше двох років команда юристів Правового Альянсу здійснювала підготовку пакету документів з метою запровадження та функціонування Національного переліку основних лікарських засобів, що базується на підставі нормативної бази ВООЗ. Національний перелік є базовим списком лікарських засобів для забезпечення населення в закладах охорони здоров’я за бюджетні кошти.

В рамках роботи було розроблено і затверджено близько 20 нормативно-правових акти, серед яких:

  • постанова КМУ від 09.12.2015 р № 1134 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 № 955 та від 25 березня 2009 року № 333»;
  • наказ МОЗ України від 11.02.2016 р № 84 «Про затвердження Положення про Національний перелік основних лікарських засобів та Положення про Експертну комітеті з відбору та використання основних лікарських засобів»;
  • наказ МОЗ України від 07.10.2016 р. № 1050 «Про затвердження Положення про здійснення відбору лікарських засобів для внесення до Національного переліку основних лікарських засобів»;
  • постанова КМУ від 16 березня 2017 р. № 180 “Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України”;
  • наказ МОЗ України від 17.07.2017 р. №801 “Про затвердження Положення про застосування Національного переліку основних лікарських засобів під час організації процесу забезпечення населення лікарськими засобами в закладах і установах охорони здоров’я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів”.

Наразі триває робота над розробкою нормативної бази для запровадження оцінки медичних технологій в Україні, що є передовою світовою практикою у сфері охорони здоров’я.

2. Юристи Компанії здійснювали юридичний супровід розробки проекту Закону України «Про лікарські засоби», зареєстрованого 17.02.2015 р. в Парламенті під №2162.

За основу законопроекту було взято європейську модель регулювання обігу лікарських засобів, зокрема передбачену Директивою ЄС 2001/83. Оскільки даний акт не охоплює весь спектр необхідних питань, окремі розділи проекту закону розроблялися з урахуванням досвіду країн ЄС. Безумовно також враховувалися особливості функціонування фармацевтичного ринку України.

Проект закону отримав схвальну оцінку від експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).

3. У 2013 році Компанія здійснювала розробку проектів постанов Кабінету Міністрів України, спрямованих на адаптацію законодавства України до вимог Глобального фонду для боротьби з ВІЛ / СНІД, туберкульозом та малярією, а саме:

  • постанови КМУ від 19 червня 2013 р. № 504 «Про затвердження Порядку використання грантів, передбачених для здійснення заходів у сфері профілактики та протидії ВІЛ-інфекції / СНІДу, туберкульозу»;
  • постанови КМУ від 3 липня 2013 № 475 «Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України № 475 від 9 жовтня 2006 р. № 1404».

4. Дмитро Алешко, партнер Компанії та радник Олександр Бондар, у 2015 - 2017 роках виступали консультантами ПРООН в Україні в напрямку юридичної підготовки нормативно-правових актів у сфері публічних закупівель лікарських засобів і медичних виробів МОЗ України із залученням міжнародних спеціалізованих організацій (ПРООН, ЮНІСЕФ, ВООЗ та Crown Agents).

Зокрема, командою Правового Альянсу було здійснено юридичний супровід таких нормативно-правових актів:

  • постанова Кабінету Міністрів України від 22 липня 2015 № 622 «Деякі питання здійснення публічних закупівель лікарських засобів і медичних виробів із залученням спеціалізованих організацій, що здійснюють закупівлі»;
  • постанова КМУ від 8 жовтня 2015 № 787 «Про затвердження переліку лікарських засобів і медичних виробів, які закуповуються на підставі письмових домовленостей із закупівлі зі спеціалізованими організаціями, які здійснюють закупівлі».

5. У 2012 - 2014 роках Дмитро Алешко займав пост віце-президента Асоціації «Оператори ринку медичних виробів», в рамках співпраці з якою брав участь у підготовці змін до Законів України, постанов Кабінету Міністрів України, наказів Міністерства охорони здоров'я України, якими регулюється діяльність операторів ринку медичних виробів, зокрема:

  • постанови Кабінету Міністрів України від 1 липня 2014 року №215 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України»;
  • постанови Кабінету Міністрів України від 1 липня 2014 року №216 «Про затвердження переліку медичних виробів, операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України яких підлягають обкладенню податком на додану вартість за ставкою 7 відсотків»;
  • постанови Кабінету Міністрів України від 22.04.2015 р № 449 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України».

Якщо Ви помітили помилку, будь ласка, виділіть та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про неї