This version of the page http://zib.com.ua/ua/news_and_comments/ (89.184.70.2) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2022-06-09. The original page over time could change.
Газета "Закон і Бізнес". Законодавство, влада, права людини
Для коректного відображення сайту, будь ласка, увімкніть у вашому браузері JavaScript.
  • Голова РСУ Богдан Моніч:

    Рада суддів України, як вищий орган суддівського самоврядування в Україні, засвідчила, що здатна взяти на себе повноваження по координації дій та роботи судової влади.

  • Заступник керівника ОП Андрій Смирнов:

    Ми хочемо розширити процедурні можливості для органів судової влади, де це можливо і не буде порушення прав учасників процесу, розглядати справи у письмовому вигляді без виклику учасників процесу.

  • Голова Верховного Суду Всеволод Князєв:

    Необхідно вивозити найбільш важливі справи. Це справи, які стосуються особливо тяжких злочинів, прав неповнолітніх, а також справи, які мають суттєвий вплив на права учасників процесу. Решту – за змогою.

  • Закони, які ВР ухвалила 15 березня (зміст, посилання)

    Під час пленарного засідання 15 березня Верховна Рада України ухвалила низку законів, які регламентують діяльність бізнесу та державних органів в умовах воєнного стану, а також забезпечують обороноздатність країни.

  • Трудові гарантії українців суттєво скоротять

    60 годин роботи на тиждень, затримки у виплаті зарплати та відпустка без її збереження... На період дії воєнного стану вводяться обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина, передбачені статтями 43, 44 Конституції.

  • Що робити суддям у разі захоплення населеного пункту

    Збереження життя і здоров’я людей є пріоритетним завданням голови суду у разі захоплення або загрози захоплення суду. За можливості необхідно здійснити вивезення судових справ.

    Коментарів: 1

Доступ до культури

Інклюзивність, що стала загальноєвропейським трендом, вимагає від влади та приватних компаній дбати про потреби людей з інвалідністю. Але чи завжди відсутність пандусів чи ліфтів свідчить про порушення прав таких осіб?

Правила поводження

Для надання відсічі та стримування збройної агресії цивільних осіб наділили правом використовувати вогнепальну зброю. Як її отримати та використовувати так, аби не понести кримінальної відповідальності?

Повернення до балансу

Відсутність бодай якихось планів на майбутнє породжує депресію. Лікуватись від неї адвокати радять згадкою про перспективи законодавчих змін, які неодмінно настануть після воєнного стану. Цього разу спробуємо бути «ближчими до землі».

Обережно, міни!

Багато українців за період активної фази російського вторгнення постраждали й від вибухів мін та гранат. Отож, постає питання, чи мають право постраждалі від вибухонебезпечних предметів на державну допомогу та соціальні гарантії?

Пріоритети наймача

Одним із питань, щодо якого не припиняються дискусії, є реалізація переважного права на поновлення договору оренди землі. Розглянемо, що ж буде ефективним способом захисту такого права й нормами якого акту слід керуватися у разі їх колізії.

Хто за це заплатить?

Мабуть, найбільше від воєнних дій страждає бізнес. Зміна логістики, адаптація на ринку і переїзд підприємств – це сьогодні питання виживання. Але чи варто розраховувати на відшкодування збитків у найближчому майбутньому?

Держзрада чи колабораціонізм?

Останні зміни до КК посилили проблеми кваліфікації злочинів проти основ національної безпеки. На практиці це може призвести як до скасування вироків на національному рівні, так і до ухвалення рішень проти України у ЄСПЛ.

План відновлення

Для вирішення питань щодо пошкодженого та знищеного майна, надання житла внутрішньо переміщеним особам, відновлення населених пунктів прийнято ряд НПА. Розглянемо, що вони передбачають.

Кіберспорт, віртуальні активи та digital marketing

Що таке Гіг-контракти та світова Гіг-економіка? Які переваги та особливості Гіг-контрактів в Україні? Як найкраще протидіяти приховуванню трудових відносин?

Податки та перевірки

У ВР зареєстрована законопроект №7374 щодо зменшення навантаження на бізнес в умовах воєнного стану. Проаналізуємо, що пропонується і на кого поширюватимуться нововведення.

Форс-мажор не врятує

Сфера інтелектуальної власності не вщухає навіть на тлі сьогоднішніх подій, з’являються нові аспекти спорів. Утім, сподіватись, що права подбають про себе самі до кінця воєнного стану, не варто. Адже навіть законодавство не обіцяє золотих гір

Кваліфікація співучасті

Загальновідомо, що закон, який пом’якшує відповідальність, має зворотну силу. Втім, іноді це не означає, що м’якшим буде вирок. З такою ретроспективою турецьких законів про банки розбиралися в ЄСПЛ.

Документальні, фактичні, камеральні…

Під час війни податкові перевірки не розпочинаються, а розпочаті – зупиняються! Але зрештою, держава не залишила платників податків без свого контролю та дозволила під час війни проведення окремих перевірок.

«Конкуренція» примірників

З різних причин трапляються ситуації, коли примірники одного й того ж договору мають відмінні редакції. Як розв’язати цю «конкуренцію», а головне як уникнути таких ситуацій, порадив ВС.

Не було би щастя…

Хтозна скільки би ще років в Україні чекали на електронне судочинство, якби не ковідні часи. Саме це «нещастя» допомогло системі правосуддя підготуватись до того, аби продовжити розгляд справ дистанційно зараз.

Алгоритм допомоги

Нещодавні нововведення у призначенні допомоги по безробіттю спростили процедуру отримання статусу безробітного та соціальних виплат для внутрішньо переміщених осіб, а також осіб, які перебувають на тимчасово окупованих територіях.

Посил до психлікарні

Адвокатів ототожнюють із клієнтами не лише в Україні. Щоправда, за кордоном вони мають можливість захистити свої права і покарати за необережне висловлювання навіть президента. Наприклад, за пропозицію полікуватися у психіатричній лікарні.

Урожай з компенсацією

Адаптуватись до нових реалій довелось і ринку землі. Законодавець хоч і подбав про те, аби оренда с/г земель тривала і протягом воєнного стану, втім ряду проблем уникнути все ж не вдалось.

Шлях до ЄДР

Бізнес в Україні продовжує працювати, а відтак у представників бізнесу існує потреба в реєстрації юридичних осіб, а також внесенні змін до ЄДР. Як це зробити?

Між звільненням та повинністю

Воєнний стан створює ситуацію дисбалансу між правами та обов’язками працівника й громадянина. До яких рішень слід бути готовими працівникам і як оформлювати ці рішення роботодавцям?

Три плями на доброчесності

ЕР пообіцяла, що вкладе записи співбесід із діючими членами ВРП тільки після війни. Втім, оприлюднені рішення дозволяють зрозуміти, що ж таке неетичне вчинив Віктор Грищук, аби викликати невдоволення членів ЕР.

Особливий режим слідства

З моменту введення воєнного стану до КПК вносились зміни 8 разів, які передусім стосувались удосконалення кримінального провадження в нових умовах. Це засвідчує динамічність кримінального процесуального законодавства та необхідність його правового ан…

Уникаючи патології

Здавалося б, учасники зовнішньоекономічної діяльності вже мали б знати, як правильно укладати арбітражні угоди, аби останні підлягали виконанню. Однак таке уявлення хибне: кожна друга арбітражна угода, з якою доводиться працювати, має недоліки.

Тягар недієздатності

Подання скарги до КС будь-якої країни потребує особливих юридичних знань. Ось лише витрати на залучення адвоката, як правило, не відшкодовуються. Чи обмежує таке законодавче положення право на доступ до суду?

Ризики взаємин

Проблема розмежування трудових і цивільних правовідносин залишається актуальною навіть попри воєнний стан. Спробуємо вивести загальні критерії, що повинні братися до уваги роботодавцем сьогодні, аби завтра не наразитися на великі штрафи від Держпраці…

Делегована справедливість

Трансформації, яких зазнав КПК, значно «розширили» можливості слідства. Без понятих, ухвал для обшуку і з доступом до таємниці - як умови воєнного стану будуть співвідноситись із процесуальними гарантіями?

В очікуванні реальних вироків

Відповідно до Римського Статуту Міжнародного кримінального суду Україна може передати до Канцелярії Офісу прокурора відомості щодо випадків вчинення злочинів, на які поширюється компетенція МКС. Які перспективи у нашої країни?

Неминучі витрати

За час, що минув з початку введення в Україні воєнного стану, національне законодавство зазнало чимало змін, в тому числі у сфері оподаткування. Як сьогодні справи у адвокатів-платників податків – спробуємо розібратися.

На баюрах кворуму

Якщо делегати позачергового ХІХ з’їзду суддів заповнять всі 8 вакансій у Вищій раді правосуддя за суддівською квотою, то ВРП має шанс запрацювати. Але може так трапитися, що триватиме це недовго.

Мобілізація та бронювання працівників

Від початку війни в Україні триває загальна мобілізація військовозобов’язаних. Крім того, чимало громадян добровільно вступили до лав ЗСУ чи територіальної оборони. Розглянемо деякі питання, що можуть виникати у роботодавця у зв’язку з цим.

Створено в Студії Дмитра Бабича