This version of the page http://ek.ua/k214.htm (77.120.109.205) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2022-05-21. The original page over time could change.
▷ Як вибрати проєктори, поради щодо вибору, характеристики в каталозі проєкторів на ▷ EK.ua ◁
Рус  |  Укр
Україна
Каталог   /   ТВ та відеотехніка   /   Проєкційне обладнання   /  Проєктори
Проєктори 
до 15000 грн.
15000 — 25000 грн.
25000 — 50000 грн.
50000 — 100000 грн.
дорожче 100000 грн.
від
до
Портативний
Універсальний
Для презентацій
Для дому
Професійний
Бюджетні
...
AcerAsusBarcoBenQChristieEpsonJVCLGOptomaPanasonicPhilipsSamsungSonyViewsonicXGIMIXiaomi
Новинки
Xiaomi Mi 4K Laser Projector 150
від 47 199 грн.
Acer H6523BD
від 20 755 грн.
Sony VPL-VW290ES
від 186 000 грн.
Epson EB-L720U
від 152 499 грн.
Acer XL1320W
від 30 287 грн.
Acer AOpen QH11
від 5 752 грн.
Epson EH-TW710
від 26 579 грн.
Optoma UHD35
від 41 584 грн.
Acer PD1330W
від 30 869 грн.
Epson EB-W49
від 23 699 грн.
Samsung SP-LSP9T
від 178 999 грн.
Samsung SP-LSP7T
від 88 999 грн.
Epson EB-X06
від 14 700 грн.
BenQ MH560
від 21 600 грн.

Статті, огляди, корисні поради

Усі матеріали
05.2022
Рейтинг проєкторів (травень)
Рейтинг популярності проєкторів заснований на комплексній статистиці по виявленому інтересу інтернет-аудиторії
Як розрахувати відстань від проєктора до екрана?
Простими словами про особливості розміщення проєкторів перед екранами
Розшифровка маркування телевізорів Sony зразка 2020 року
Особливості маркування, розшифровка позначень і загальні стандарти телевізорів Sony
Супер флагмани: ТОП 5 кращих телевізорів з екраном 75+ дюймів
Телевізори, які будуть зберігати актуальність не менше 5-7 років
П'ятірка цікавих гаджетів виставки CES-2022
Телевізор з екраном QD-OLED, смарт-проектор і ще тріо анонсів в рамках проведення Consumer Electronics Show 2022
Прийнятна картинка без переплат: ТОП-5 недорогих телевізорів з 32-дюймовим екраном
Недорогі телики на 32-дюймовій діагоналі з гарною якістю картинки і не тільки

Проєктори: характеристики, типи, види

Основне призначення
Операційна система
Поставляється без об'єктива
Знімний об'єктив
Тип лампи
Модель лампи
Кількість ламп
Термін служби
Термін служби (економ)
Потужність лампи
Яскравість
Яскравість ANSI-люмен
Статична контрастність
Динамічна контрастність
Передача кольору
Частота рядкової розгортки
Частота кадрової розгортки
Технологія
Розмір матриці
Реальна роздільна здатність
Максимальна роздільна здатність
Підтримка форматів зображення
Підтримка HDR
Покращення яскравості / контрастності
Покращення кольору
Покращення чорного
Покращення роздільної здатності
Зворотна проєкція
Проекційна відстань
Проекційна відстань, мін
Показати все

Основне призначення

Основне призначення проєктора.

Цей параметр є досить умовним, він багато в чому залежить від того, як пристрій позиціонується виробником; тим не менш, для максимально комфортного використання краще всього слідувати саме заявленим призначенням. Варіанти тут можуть бути такими: універсальний, для презентацій, для домашнього кінотеатру, професійний,...портативний, ігровий. Ось детальніший опис кожного з варіантів:

— Універсальний. Найпростіший різновид проєкторів, грубо кажучи — всі моделі, які не відносяться ні до однієї з описаних нижче спеціалізацій. Більшість з них має несменную оптику, проєкційна відстань в межах 1 – 12 м, діагональ зображення близько 1 – 7 м (див. нижче), а також відносно невисоку вартість.

— Для презентацій. Проєктори, призначені переважно для застосування у діловій сфері, зокрема — при проведенні презентацій. Зазвичай, мають невелику проєкційна відстань при досить великої діагоналі, що дозволяє застосовувати їх в невеликих приміщеннях; здатні працювати як з широкоекранними, так і з звичайними форматами зображення (див. нижче), а також підтримують роздільної здатності, характерні для комп'ютерних відеокарт — наприклад, 1280х800. При цьому саме по собі реальне роздільна здатність (див. нижче) може бути досить невисоким. Крім того, практично обов'язковою особливістю даного різновиду проєкторів (за поодинокими винятками) є наявність входу D-Sub 15 pin (див. «Роз'єми»).

— Для домашнього кінотеатру. Проєктори, призначені насамперед для кіноперегляду. Основним критерієм для віднесення тієї або іншої моделі в дану категорію є те, як проєктор позиціонується самим виробником (простіше кажучи, зазначено дане призначення в офіційній документації). Проте є і деякі загальні риси: кінематографічні моделі, зазвичай, підтримують широкоекранні формати зображення, мають високу реальне роздільна здатність (див. нижче), що дозволяє працювати з HD-відео, а також оснащуються відповідними інтерфейсами (див. «Роз'єми»).

— Професійний. Висококласні проєктори, що відрізняються прогресивними характеристиками, великою кількістю функцій і, відповідно, значною вартістю. Зазвичай, оснащуються змінними об'єктивами, а деякі взагалі постачаються без об'єктива (див. нижче). Також досить характерною рисою професійного проєктора є роз'єм BNC (див. нижче), хоча є і моделі без нього.

— Портативний проєктор. Ультракомпактна різновид проєкторів: більшість моделей має розміри, що дозволяють переносити їх в кишені. Призначені такі пристрої насамперед для проведення імпровізованих презентацій. Формат роботи та живлення може бути різним. Так, одні моделі виконуються у вигляді окремих пристроїв з власними вбудованими накопичувачами і акумуляторами (а іноді — навіть з повноцінною мобільної ОС на зразок Androidна борту). Інші за конструкцією схожі на зовнішні чохли або приставки і під час роботи надягають безпосередньо на мобільний телефон, використовуючи його в якості джерела сигналу і живлення. Однак у будь-якому разі портативні проєктори внаслідок невеликих габаритів мають досить скромні технічні характеристики — так, не відрізняються ні яскравістю, ні контрастністю зображення. Час автономної роботи (у моделях з власними акумуляторами), зазвичай, становить від 40 хвилин до півтори години. Також для даного різновиду характерні економічні LED-лампи (див. нижче).

— Ігровий. Спеціалізовані проєктори, призначені для використання у відеоіграх. Зовні нерідко виділяються характерним «агресивним дизайном, при цьому оформлення може виконуватися в стилі певної лінійки ігрових ПК або ноутбуків. Що стосується практичних характеристик, то вони, згідно з назвою, спрямовані передусім на забезпечення якісної ігровий «картинки». Для цього в проєкторах даного призначення передбачаються, зокрема, висока реальна роздільна здатність (не нижче 1920х720, а частіше 1920х1080 і більше), передача кольору на рівні 1 млрд кольорів, підтримка частоти кадрової розгортки (див. нижче) до 120 Гц включно, а також як мінімум один вхід HDMI для прийому цифрового сигналу з комп'ютерної відеокарти. Крім того, в таких моделях нерідко передбачається підтримка 3D. Максимальна діагональ зображення може досягати 7,5 м і більше; при цьому в даній категорії зустрічаються і надширококутні пристрої, здатні забезпечити діагональ зображення близько 3 м з відстані близько півметра.

Операційна система

— Smart TV (власна система). Операційна система проєктора представлена фірмовою програмною оболонкою виробника. Як правило, подібні ОС мають привабливе і зрозуміле меню, за аналогією з традиційним Smart TV. Фірмова операційна система розробляється самим виробником під апаратні ресурси конкретно взятої моделі проєктора або цілої лінійки. Але, як показує практика, у порівнянні з класичним Smart TV, функціонал власної системи часто має суттєві обмеження, а сама...система, по суті, є урізаною версією повноцінного Smart TV.

— Smart TV (Android AOSP). Операційна система цього типу є модифікацією популярної ОС Android, головним чином примітна відкритим кодом. Це універсальна операційна система, яка дає користувачеві набагато більше свободи дій для створення змін і налаштувань всередині самої системи. Разом з тим, встановлення і стабільність роботи тих чи інших додатків на цій платформі не гарантуються, а загальне управління системою не було спеціально «заточене» під великі екрани, через що може викликати деякі незручності. Насамперед такі рішення викличуть інтерес у користувачів, які розбираються в особливостях ОС Android, люблять все кастомизировать під себе і контролювати, і мають на це час.

— Android TV. Проєктори цього типу можуть похвалитися повноцінною програмною прошивкою Android TV, спеціально адаптованою для роботи на великих екранах. Згідно з назвою, вона являє собою різновид ОС Android, спеціально «заточеної» під проєктори/телевізори та ін. Крім загальних особливостей всіх «Андроїдів» (таких, як можливість встановлення додаткових додатків, включаючи навіть гри), вона має ряд спеціальних можливостей: оптимізований інтерфейс, інтеграція зі смартфонами (включаючи можливість їх використання в якості пульта ДУ), голосовий пошук та ін. Завдяки цьому телевізори з цією особливістю значно перевершують по функціоналу моделі зі «звичайним» Smart TV. Зрозуміло, для роботи багатофункціональної ОС передбачаються виділений процесор, графічна підсистема і пам'ять, а наявність подібних апаратних ресурсів позначається на загальній вартості проєктора. За умови однакової оптичної схеми моделі з Android TV будуть коштувати дорожче класичних проєкторів, з простим багаторядковим меню.

Поставляється без об'єктива

Відсутність об'єктива в комплекті поставки проєктора. Купивши такий проєктор, Ви зможете вибрати і окремо придбати до нього об'єктив, що максимально підходить для Ваших цілей, умов використання тощо; при цьому Вам не доведеться переплачувати за комплектну оптику, яка далеко не завжди є найкращим варіантом.

Знімний об'єктив

Наявність знімного об'єктива дозволяє за потреби замінити штатний об'єктив на інший, з іншими показниками і можливості. Така функція не тільки робить проєктор універсальним (правда за додаткову плату), але і спрощує ремонт в разі пошкоджень об'єктива.

Тип лампи

— HID (High intensity discharge). Загальна назва для газорозрядних ламп, тобто ламп, в яких світловий потік створюється за рахунок електричного розряду між електродами усередині колби. У разі проєкторів такі лампи можуть бути і ртутними, та металогалогенними, і ксеноновими (докладніше див. вище).

— LED. В якості джерела світла використовуються світлодіоди. Вони забезпечують в...исоку яскравість при досить помірному енергоспоживанні.

— Laser-LED. Джерело світла, засноване на лазерних світлодіодах. Має ще більшу яскравість, ніж класичні LED, при відносно невеликому енергоспоживанні.

— UHP (Ultra-high performance) - ртутна лампа високого тиску, розробка Philips. Порівняно з іншими лампами, споживає меншу потужність, не поступаючись в яскравості. Проєктори на таких лампах менше і легше звичайних за рахунок меншого блока живлення, кулер працює з меншим рівнем шуму. Творцями заявлений термін служби до 10 000 год. Один з найпопулярніших на сьогоднішній день типів ламп для проєкторів

— UHE (Ultra-High Energy). Різновид ламп UHP (див. вище).

— UHB (Ultra-high brightness). Ще один різновид ламп UHP (див. вище).

— NSH (New Super High Pressure). Також належить до ртутним лампам високого тиску, виробляється компанією Ushio. Трохи менш популярна, ніж UHP і аналоги, проте також широко поширена. Орієнтовний час роботи — близько 2000 год.

— SHP. Ртутні лампи високого тиску виробництва Phoenix.

— P-VIP (Video Projector) - ртутна лампа високого тиску компанії OSRAM. Лампи високої яскравості, термін служби - 4000 - 6000 годин.

—UHM (Ultra High Performance Lamp of Matsushita) - ртутна лампа високого тиску, проводиться Panasonic. Легко міняється, час роботи, залежно від типу - 2000 - 5000 годин.

— Xenon. Пристрій і принцип дії таких ламп аналогічні ртутним лампам високого тиску — світло створюється за рахунок розряду в газовому середовищі. Однак замість парів ртуті в даному випадку використовується інертний газ ксенон під високим тиском. Це дозволяє створювати лампи високої потужності (від 2 кВт) з відповідним світловим потоком. Застосовуються ксенонові лампи насамперед в професійних моделях проєкторів.

— HPM. Технологія ртутних ламп високого тиску, розроблена компанією Ѕопуи застосовується переважно в її проєкторах (хоча зустрічаються і пристрої інших брендів). Поєднує компактні розміри і відносно невисоку вартість з хорошою яскравістю.

— DC. Абревіатура від «direct current», тобто «постійний струм». У разі ламп для проєкторів, зазвичай, під цим позначенням маються на увазі ртутні лампи, що працюють від постійного струму. Робоча напруга таких ламп в різних моделях проєкторів може бути різним. У їх конструкції зазвичай використовуються різні хитрощі, що дозволяють поліпшити характеристики в порівнянні зі звичайними лампами подібного типу — зокрема, підвищити термін служби і знизити енергоспоживання без шкоди для яскравості.

— AC. Дана абревіатура розшифровується як «alternating current», тобто «змінний струм». Такі лампи практично у всьому аналогічні описаним вище DC, відрізняючись від них лише типом живлення.

Модель лампи

Модель лампи, на яку штатно розрахований проєктор. Більшість проєкторів поставляється в комплекті з лампами, тому при штатному використанні дана інформація не потрібна. А ось при пошуку запасний або змінною лампи дані про моделі можуть виявитися вельми корисні: знайти запчастину за вашим назвою набагато простіше, ніж за загальними даними зразок марки проєктора.
Підбір за параметрами
 
Ціна
віддо грн.
Виробники
Рейтинг брендів 
Усі брендиОсновні бренди
Призначення (необов'язково)
Тип лампи
Яскравість (ANSI)
Основна роздільна здатність
Мін. проекційна відстань
Макс. проекційна відстань
Мін. проєкційний коефіцієнт (:1)
Макс. проєкційний коефіцієнт (:1)
Мін. діагональ зображення
Макс. діагональ зображення
Технологія (матриця)
Розмір матриці
Фокусування
Операційна система
Функції та можливості
Додатково
Роз'єми підключення
Порт управління
Термін служби лампи
Рівень шуму
Вага (портативні)
Колір корпуса
За роком випуску
Питання і побажання по підбору (пошуку) товару
Каталог проєкторів 2022 - новинки, хіти продажів, купити проєктори.
Моделі