Державна фіскальна служба України

КВАЛІФІКОВАНИЙ НАДАВАЧ ЕЛЕКТРОННИХ ДОВІРЧИХ ПОСЛУГ

ІНФОРМАЦІЙНО-ДОВІДКОВОГО ДЕПАРТАМЕНТУ ДПС

Новини

Регламент роботи

Отримання електронних довірчих послуг, у тому числі для програмних РРО

Дистанційне формування сертифікатів для програмних РРО (юр.особи)

Підпис даних

Перевірка підписаних даних

Повторне (дистанційне) формування сертифікатів за електронним запитом

Пошук сертифікатів та СВС

Скасування, блокування, поновлення сертифікатів

Системи, які підтримують використання сертифікатів Кваліфікованого надавача ЕДП ІДД ДПС

Новини

23 березня 2022 | Про автоматичний перевипуск кваліфікованих сертифікатів

Шановні клієнти!

Повідомляємо, що постановою Кабінету Міністрів України від 17 березня 2022р. № 300 «Деякі питання забезпечення безперебійного функціонування системи надання електронних довірчих послуг» передбачено можливість автоматичного формування нових сертифікатів раніше засвідчених відкритих ключів для користувачів електронних довірчих послуг віддалено, без особистої присутності таких користувачів.

Кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг Інформаційно-довідковим департаментом ДПС буде здійснено автоматичне формування нових сертифікатів відкритих ключів користувачів за один день до закінчення строку чинності старих сертифікатів терміном дії на один рік. При цьому особистий ключ користувача не змінюється.

Звертаємо Вашу увагу, що користувачі яким не потрібно автоматичне формування нових сертифікатів, можуть скасувати діючі сертифікати одним із способів, наведених за посиланням https://acskidd.gov.ua/blokuvannya.

11 березня 2022 | Про внесення змін до законодавства

Шановні клієнти!

Повідомляємо, що постановою Кабінету Міністрів України від 23 лютого 2022р. № 229 вносяться зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», що стосуються використання електронних підписів. Зокрема, на період дії карантину до 31 травня 2022 року тимчасово дозволяється використовувати електронні підписи чи печаток, що базуються на сертифікатах відкритого ключа, виданих кваліфікованими надавачами електронних довірчих послуг без відомостей про те, що особистий ключ зберігається у захищеному носієві ключової інформації.

02 березня 2022 | Про відтермінування використання захищених носіїв

Шановні клієнти!

Повідомляємо, що відповідно до інформації на сайті Мінцифри, рішення про припинення експериментального проекту щодо забезпечення можливості використання удосконалених електронних підписів і печаток, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів відтерміновано. Отже, використовувати електронний підпис на незахищеному носієві ключової інформації можливо до 31 березня 2022 року.

Посилання на джерело інформації: https://osvita.diia.gov.ua/courses/digital-signature/seria-1---faq-z-e-pidpisu.

23 лютого 2022 | Про формування та обслуговування кваліфікованих сертифікатів

Шановні клієнти!

Повідомляємо, що відповідно до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 03.03.2020 № 193 «Про реалізацію експериментального проекту щодо забезпечення можливості використання удосконалених електронних підписів і печаток, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів» експериментальний проект реалізується до дня набрання чинності змінами до Закону України «Про електронні довірчі послуги» щодо врегулювання використання удосконалених електронних підписів і печаток, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів, але не пізніше ніж до 5 березня 2022 року.

Кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг Інформаційно-довідковим департаментом ДПС (далі – Надавач) здійснюються заходи щодо створення сервісу «Хмарного сховища» (далі – Хмара), що надасть можливість безкоштовно зберігати особисті ключі користувачів Надавача у засобі кваліфікованого електронного підпису чи печатки (захищеному носієві ключової інформації).

Після створення Хмари користувачі Надавача матимуть змогу дистанційно перегенерувати особисті ключі з автоматичним формуванням кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів, що наразі зберігаються на незахищених носіях ключової інформації (удосконалені електронні підписи) з подальшим їх зберіганням у Хмарі, тобто у захищеному носієві ключової інформації (кваліфікований електронний підпис).

Нагадуємо, що усім користувачам Надавача доступний сервіс «Повторного (дистанційного) формування сертифікатів за електронним запитом», який дає змогу дистанційно сформувати кваліфіковані сертифікати відкритих ключів (зокрема, перейти з незахищеного носія ключової інформації на власний захищений носій ключової інформації).

23 грудня 2021 | Про скасування тестових сертифікатів

Шановні клієнти!

На виконання підпункту 1 пункту 3 спільного наказу Міністерства цифрової трансформації України та Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України від 01.10.2021 № 133/592, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15 листопада 2021 року за № 1492/37114 «Про внесення змін до наказу Міністерства цифрової трансформації України, Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України від 30 вересня 2020 року № 140/614», повідомляємо про скасування 31.12.2021 тестових сертифікатів відкритих ключів, сформованих кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг Інформаційно-довідковим департаментом ДПС.

07 жовтня 2021 | Про отримання електронних довірчих послуг

Шановні клієнти!

Повідомляємо, що отримати електронні довірчі послуги без надання реєстраційної картки та паперових копій документів за допомогою функції «Шерінг» застосунку «Дія» можуть як фізичні особи так і представники юридичних осіб, які зазначені у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань та мають повноваження на укладання договорів від імені такої юридичної особи.

08 вересня 2021 | Про внесення змін до Регламенту Надавача

Шановні клієнти!

Для удосконалення процедур надання електронних довірчих послуг (далі – ЕДП) внесено зміни до Регламенту Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС (далі – Регламент Надавача).

Зміни № 4 до Регламенту Надавача передбачають спрощення процедури отримання ЕДП фізичними особами та надання ЕДП юридичним особам – нерезидентам.

Відповідно до пункту 1.3 Регламенту Надавача, зміни внесені до Регламенту Надавача набирають чинності через десять календарних днів з моменту розміщення зазначених змін на офіційному інформаційному ресурсі Надавача (далі – Сайт), після чого інформаційне наповнення Сайту буде приведено у відповідність до цих змін.

Переглянути Зміни № 4 до Регламенту Надавача можна тут».

31 серпня 2021 | Про отримання атестату відповідності КСЗІ ІТС КНЕДП ІДД ДПС

Шановні клієнти!

Повідомляємо, що кваліфікований надавач електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС успішно пройшов перевірку відповідності інформаційно-телекомунікаційної системи вимогам нормативних документів у сфері технічного захисту інформації та за результатами державної експертизи отримав Атестат відповідності від 26 серпня 2021 року №23241 комплексної системи захисту інформації інформаційно-телекомунікаційної системи.

25 серпня 2021 | Про використання е-паспорта та е-паспорта для виїзду за кордон

Шановні клієнти!

Повідомляємо, що кваліфікований надавач електронних довірчих послуг Інформаційно-довідковий департамент ДПС (далі – Надавач) приєднався до «Дії».

З 23 серпня 2021 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», яким передбачено закріплення на рівні закону України можливості використання громадянами України відображення в електронній формі інформації, що міститься у паспорті громадянина України у формі картки (далі – е-паспорт), у паспорті громадянина України для виїзду за кордон (далі – е-паспорт для виїзду за кордон), а також у інших документах, в яких відображається інформація про реєстраційний номер облікової картки платника податків та/або про зареєстроване місце проживання.

Тобто, починаючи з 23 серпня 2021 року, власникам е-паспорта та е-паспорта для виїзду за кордон не потрібно надавати копії документів, що посвідчують особу чи її спеціальний статус, під час отримання послуг у Надавача.

Переглянути архів
  • !АКТУАЛЬНО
  • 23/03/2022Про автоматичний перевипуск кваліфікованих сертифікатівдетальніше
  • 11/03/2022Про внесення змін до законодавствадетальніше
всі анонси





Шановні клієнти!

Повідомляємо, що Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 введено воєнний стан в Україні.

У зв’язку з чим, кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг Інформаційно-довідковим департаментом ДПС (далі – Надавач), відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17 березня 2022 року № 300 «Деякі питання забезпечення безперебійного функціонування системи надання електронних довірчих послуг» здійснюється автоматичне формування нових сертифікатів відкритих ключів всім користувачам за один день до закінчення строку чинності старих сертифікатів, терміном дії на один рік. При цьому особистий ключ користувача не змінюється.

Звертаємо Вашу увагу, що користувачі яким не потрібно автоматичне формування нових сертифікатів, можуть скасувати діючі сертифікати одним із способів, наведених за посиланням https://acskidd.gov.ua/blokuvannya.

Також, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23 лютого 2022р. № 229 вносяться зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» які передбачають, що до 31 травня 2022 року тимчасово дозволяється використовувати електронні підписи чи печатки, що базуються на сертифікатах відкритого ключа, виданих кваліфікованими надавачами електронних довірчих послуг без відомостей про те, що особистий ключ зберігається у захищеному носієві ключової інформації.

Одночасно користувачі, що мають чинні сертифікати, мають змогу скористатися онлайн сервісами:

-Повторного, дистанційного формування сертифікатів за електронним запитом для самостійного продовження терміну дії сертифікатів на 2 роки;

-Дистанційного формування сертифікатів для програмних РРО, що дає змогу сформувати юридичним особам сертифікати для програмних РРО.

Щоб отримати електронні довірчі послуги (далі - ЕДП) вперше чи якщо термін дії сертифікатів завершився, користувачу необхідно підготувати документи, необхідні для отримання ЕДП, з переліком яких можливо ознайомитись у розділі «Отримання електронних довірчих послуг, у тому числі для програмних РРО» офіційного інформаційного ресурсу Надавача, обравши відповідну категорію та звернутися до обраного відокремленого пункту реєстрації.

Ознайомлений