Новий чохол із перероблених матеріалів для aibo

Представляємо революційну упаковку. Робот aibo отримав новий дизайн і захист від пошкоджень із фетровим чохлом, на 50% виготовленим із перероблених PET-пляшок (поліетилентерефталату).

Основи екологічного дизайну Sony: менше використаних ресурсів, повторне використання й переробка

Дотримуючись своєї глобальної природоохоронної програми Road to Zero (Шлях до нуля), компанія Sony й далі намагається використовувати менше ресурсів і збільшувати долю повторно використовуваних і перероблених матеріалів у всіх своїх виробах і видах діяльності.

Захищаючи найдорожче

Доки робот aibo не потрапить до нової родини, його надійно облягає й захищає новий фетровий чохол, виготовлений із застосуванням пластику перероблених пляшок. Його можна використовувати як для aibo, так і для інших виробів.

Екологічно раціональний чохол, відзначений нагородою

AsiaStar від Азійської федерації виробників пакувальної продукції    

Азійська федерація виробників пакувальної продукції відзначила чохол для aibo від Sony почесною нагородою AsiaStar 2018 у категорії "Екологічний чохол (екологічно раціональний чохол)". Було зазначено, що "враховано вплив чохла й самого виробу на довкілля протягом усього циклу експлуатації".

Процес виготовлення чохла

Від пластикових пляшок до нового чохла для aibo

Пластикові пляшки збираються (1), подрібнюються (2–3), змішуються з новим поліетилентерефталатовим "волокном" у співвідношенні 50 на 50, скачуються у фетрові листи товщиною 3 мм (4) і скручуються в рулони (5), з яких виробляються форми (6) нових чохлів для aibo (7).

Культовий чохол для культового виробу

Поєднання дизайну й технологій

Дизайнери й інженери об’єднали зусилля, щоб досягнути екологічних цілей і створити ефект прокидання aibo у своєму захисному чохлі. Для цього було враховано різні фактори – дизайн, вартість, захист від подряпин і високий вміст переробленого матеріалу, що теж становило певні труднощі.

Інновації для кращої переробки

Що більше переробленого матеріалу в текстильному виробі, то гірша щільність зв’язків у його структурі, що негативно впливає на його міцність і збереження форми. Тому зазвичай перероблений матеріал потрібно змішувати зі значною кількістю нового. Чохол для aibo виготовлено з фетру за технологією, яка дала змогу збільшити вміст переробленого пластику до 50% без погіршення якості.

Цілісна структура

Чохол для aibo з формованого PET-фетру м’який і ударостійкий. Він на 50% виготовлений із переробленого матеріалу та має інноваційну тришарову структуру. Порожній ізсередини, він не тільки слугує амортизаційною подушкою для виробу, а й надійно захищає його від зовнішніх факторів.

Економія ресурсів і краще перше враження

Вироби, які надсилаються в картонних коробках, зазвичай необхідно захищати зсередини від води й пилу за допомогою додаткових пакетів і чохлів. Щільна текстура фетрового чохла aibo набагато ефективніше протидіє зовнішньому бруду, усуваючи потребу в додатковому захисті. Це дає змогу зекономити ресурси та забезпечити чудове перше враження від aibo.

Відсутність потреби в чорнилах

Ім’я aibo не друкується, а витискається на чохлі, усуваючи потребу в чорнилі, до складу якого входять різні хімічні речовини й нафтопродукти. Це, у свою чергу, зменшує шкідливий вплив на довкілля.

Мотохіро Сато

Технологічний відділ розробки й проектування упаковки

Підрозділ промислового дизайну
Sony Global Manufacturing & Operations Corporation

Розробляючи чохол для aibo, ми прагнули використовувати в ньому "50% переробленого пластику, отриманого з PET-пляшок". Торік цей показник становив 30%.
Намагаючись зробити матеріал "приємним на дотик" і створити в покупців "відчуття, що aibo спить", ми вдосконалили форму фетрового чохла, що ускладнило його дизайн і виробництво. Але ми все ж досягли своєї мети.
Ми й надалі підвищуватимемо екологічність пакувальних матеріалів і плануємо збільшити вміст переробленого пластику.

Кенічі Хіросе

Графічний дизайнер

Творчий центр
Sony Corporation

У 2014 р., поставивши за мету створити упаковку в новому стилі, ми розпочали розробку чохла з фетру. Оскільки насамперед потрібно було визначити склад фетрового волокна, ми виготовили серію прототипів із застосуванням різних пропорцій компонентів, різних методів виробництва тощо. Потім ми спробували застосувати пластик, отриманий унаслідок переробки PET-пляшок.
Міцний і м’який чохол, у якому покупці вперше зустрічають aibo, укриває весь корпус робота, надійно облягає й захищає його. 
У майбутньому ми плануємо виготовляти цей чохол повністю з перероблених матеріалів. Сподіваємося, такий підхід надихне багатьох на турботу про довкілля.

aibo

Відкрийте для себе диво