This version of the page http://kbu.org.ua/index.php?id=96 (185.104.45.20) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2022-04-20. The original page over time could change.
Новини - Конфедерація будівельників України (КБУ)
(044) 200 04 52

Новини

V Міжнародний архітектурний форум – акцент на раціональності та оригінальності ідей, рішень, технологій
1 липня 2016, 17:23

30 червня 2016 року в Києві відбувся щорічний V Міжнародний архітектурний форум на тему «Сучасна архітектура – симбіоз раціональності й оригінальності», який об'єднав понад 120 учасників – представників міжнародних та українських архітектурних і дизайнерських бюро, девелоперських, будівельних, інжинірингових і виробничих компаній, а також спеціалізованих і бізнес-медіа. Організатором заходу виступило єдине В2В-видання в сфері комерційної нерухомості України – «Commercial Property», а медіа-партнером Форуму – Конфедерація будівельників України.

Програма Міжнародного архітектурного форуму складалася з трьох секцій і включала доповіді (Live Presentations) зарубіжних і українських архітекторів, презентації новітніх технологій і продуктів (Product Showcases), а також дискусії (Discussion Panels/ Architecture Talks), які в цьому році були доповнені case-марафоном – короткими презентаціями проектів і технологій. Традиційно, на завершення заходу його учасники насолоджувалися неформальним спілкуванням на VIP Cocktail і святковими частуваннями на честь п'ятиріччя Форуму.

Ділову програму Форуму відкрив Джон Фотіадіс, архітектор і засновник архітектурного бюро John Fotiadis Architect (США) з доповіддю «Сучасна архітектура сьогодні: форма, функція, значення, цінність – репортаж із Нью-Йорка». У своєму виступі експерт проаналізував розвиток і зміну різних складових і характеристик архітектури. «Сучасна архітектура з одного боку, повинна бути ефективною у питаннях організації простору, застосування будівельних матеріалів, формування бюджету, і з іншого боку – унікальною. Ефективність і естетика повинні дотримуватися балансу», – зазначив Джон Фотіадіс.

Захід продовжив Андрій Рубцов, дипломований інженер, провідний спеціаліст технічного департаменту компанії REHAU, з доповіддю «Сучасні вікна. Дивимося ширше». Експерт представив дві віконні системи – Synergo і Geneo, які мають найкращі показники по теплоізоляції серед віконної продукції компанії. Так, показник Uf системи Geneo становить 0,79/ 0,85/ 1,1 Вт/ м²K, а системи Synergo – 1,0 Вт/ м²K.

Яцек Еві, архітектор, віце-президент бюро Ingarden&Ewý Architects (Польща), продовжив ділову програму Форуму, представивши доповідь «Житловий простір – контекст і простота». В рамках презентації Яцек Еві представив чотири проекти житлової нерухомості різних масштабів, розроблених компанією Ingarden&Ewý Architects, зробивши акцент на контексті, тобто навколишньому середовищі, в якій створювалися об'єкти, їхніх архітектурних та концептуальних рішеннях. Наприклад, у проекті багатоквартирного житлового комплексу в Кракові бюро Ingarden&Ewý Architects запропонувало створити два сади всередині житлового кварталу. «Ідея створення садів, недоступних для користування жителями комплексу, була дуже спірною для клієнта. Однак в результаті замовник прийняв нашу пропозицію і сьогодні ці сади створюють тихий куточок і надають гарний вигляд з вікон комплексу», – розповів Яцек Еві.

Першу секцію заходу завершилася доповіддю Ольги Романенко, генерального директора, і Володимира Сичугова, архітектора компанії «ЕКОПАН», на тему «Сучасна архітектура «ЕКОПАН»: інноваційний підхід у проектуванні індивідуального житла». Володимир Сичугов представив аудиторії два проекти, розроблені компанією «ЕКОПАН», зробивши акцент на застосовуваних матеріалах, планувальних рішеннях і архітектурних елементах. «Ми створюємо будинки із SIP-панелей, які дають можливість втілювати новаторські архітектурні ідеї і рішення, зокрема, вирішити відомі питання, які замовник ставить перед архітекторами, – зробити бюджетний і сучасний проект», – зазначив експерт.

Юрій Кац, архітектор, старший керуючий офісів архітектурного бюро Eller+Eller Architekten (Німеччина) у Москві і Києві, відкрив другу секцію Форуму презентацією «Реновація не використовуваних територій міст. Приклади у Німеччині і Росії». «Велика кількість не використовуваних територій на пострадянському просторі є колишніми фабриками і заводи оборонно-промислового комплексу. Як правило, ці майданчики знаходяться у центральних районах міст, а тому становлять особливу цінність як для інвесторів, так і для уряду, оскільки за рахунок правильної реструктуризації і розвитку даних територій поліпшується якість міського середовища», – розповів Юрій Кац.

Андрій Деменін, керівник напряму «Вентиляція і кондиціонування повітря» компанії «Данфосс ТОВ», виступив з презентацією «Архітектурна естетика vs вартість володіння. Чи обов'язково чимось жертвувати?». Експерт розповів про шляхи скорочення споживання енергії у будівлях і привів низку статистичних даних, що стосуються енергозбереження та їхнього впливу на бізнес. Наприклад, 10-процентне зниження енергоспоживання в готельному бізнесі можна порівняти зі збільшенням заповнюваності номерного фонду на 4% або збільшенням прибутковості з одного клієнта за ніч на 2,5%.

У дискусії Форуму на тему «Енергоефективність будівель: case-марафон нових і реконструйованих проектів» взяли участь Віталій Войналович, заступник керівника відділу ОВиК компанії «Бюро інвестиційних проектів – проектний менеджмент» ( «БІП-ПМ»); Олександр Грибан, віце-президент компанії Amstar; Андрій Деменін, керівник напряму «Вентиляція і кондиціонування повітря» компанії «Данфосс ТОВ»; Олександр Зміхновский, комерційний директор, Advansys Group; Микола Павлов, керівник з продажу та маркетингу в СНД, Schöck; Олександр Попов, директор проектної групи «Архиматика»; Олександр Ротов, президент групи компаній «Герц», голова ради директорів і віце-президент Конфедерації будівельників України; Андрій Рубцов, дипломований інженер, провідний спеціаліст технічного департаменту компанії REHAU. Модератором дискусійній панелі виступив Олександр Кучерявий, архітектор (Білорусь). В ході дискусії експертів була надана можливість у 5-хвилинних доповідях розповісти про проекти та напрацювання в напрямку енергоефективності.

Зокрема, Олександр Кучерявий представив проект енергоефективного житлового будинку Optima House, побудованого в Київській області, і результати його роботи. У період реалізації проекту було заявлено, що будинок площею 128 м2 споживе не більше 8000 кВт/ год енергії на всі потреби на рік. В результаті за звітами за рік будинок спожив 7929 кВт/ год, що відповідає заявленим показникам.

Віталій Войналович продемонстрував аудиторії case житлового комплексу, будівництво якого ведеться нині по вул. Мечникова у Києві, а завершення планується у 2017-2018 роках. У цьому проекті компанія «БІП-ПМ» розробила концепцію, яка передбачає облаштування кожної квартири окремої інженерної нішею, також у будинку запроектовані гібридні системи, які передбачають розміщення джерел тепла і холоду в одному приміщенні. Завдяки цьому за рахунок охолодження окремих приміщень, наприклад, в торговому центрі або квартирі, будинок може виробляти гарячу воду для мешканців або підігрівати воду в басейні.

Олександр Попов представив проект додаткових корпусів Печерської міжнародної школи в Києві, в рамках якого компанія «Архиматика» створила архітектурну та інженерну концепції. Компанія запропонувала замовнику два варіанти, один із яких пропонував модернізацію технічних умов і, відповідно, міських теплових мереж, а інший – застосування двох теплових насосів з можливістю підключення до них максимальної кількості інженерних систем. «Тепловий насос виробляє холод або тепло в залежності від пори року. При цьому влітку за рахунок рекуперації будівля отримує гарячу воду і підігрів басейну. Термін окупності такого обладнання становить шість років», – розповів Олександр Попов.

Микола Павлов представив аудиторії проект вже побудованого кампусу «Ощадбанку Росії», який розташований в Московській області. Будівля, архітектором якого виступив Ерік ван Егераат з Нідерландів, являє собою довгу галерею протяжністю майже в один кілометр. «Теплова карта будівлі показала порушення однорідності оболонки фасаду, що створювало ризик промерзання конструкції і як наслідок – випаду конденсату і появу грибка. Вирішити цю проблему традиційними способами не виходило», – розповів експерт. Щоб вирішити цю проблему, компанія розробила спеціальні будівельні блоки, які встановлюються в області фасаду, сприймають навантаження від зовнішньої конструкції і знижують її теплопровідність.

Олександр Зміхновский презентував доповідь на тему «Енергоефективність: тренд чи необхідність?». Експерт навів приклади заходів із енергоефективності в спортивних комплексах і бізнес-центрах із зазначенням їхньої ефективності щодо використовуваних енергоресурсів і термінів окупності. Наприклад, частотні перетворювачі з можливістю балансування вентиляції, встановлені в бізнес-центрі, мають 50% ефективності з 12 місяцями окупності, економне освітлення – 60% ефективності і 40 місяців окупності, автоматизація і диспетчеризація дають 20% ефективності і окупаються за 44 місяці.

В рамках case-марафону Андрій Рубцов навів приклад модернізації офісу REHAU, після проведення якої компанія заощадила на опаленні приміщення 8000 м3 газу за опалювальний сезон. «Що стосується енергомодернізації будівель в цілому, то компанія REHAU бачить цей процес у трьох складових – зниження тепловтрат, ефективне використання теплоносія, використання альтернативних джерел енергії», – вважає експерт.

Олександр Грибан представив аудиторії енергоефективні рішення, які були застосовані в першому проекті, реалізованому компанією Amstar в Україні, а саме в житловому комплексі Skyline в Києві, і повідомив, що наразі компанія розглядає можливість монтажу сонячних панелей на даху, які забезпечать електроенергією зовнішнє освітлення фасаду.

Резюмуючи підсумки case-марафону, Олександр Ротов зазначив, що на цей момент в Україні реалізуються лише точкові проекти, що відповідають тим чи іншим стандартам енергоефективності. «Завдання архітекторів і девелоперів – імплементувати вже напрацьований зарубіжний досвід в галузі енергоефективності», – підсумував він.

На завершення другої секції Форуму Марина Дяченко, керівник, і Олексій Болітрук, керівник конструкторського підрозділу компанії MANEZH, представили доповідь «Архітектурні та енергоефективні рішення для різних видів нерухомості і бізнесу», в рамках якого було презентовано аудиторії напрацювання підприємства в області систем сонцезахисту і проекти, в яких застосована продукція MANEZH. За словами експертів, застосування зовнішніх сонцезахисних систем дозволяє знизити температуру в приміщенні на 7°С, зберігає баланс температури і вологості в приміщенні, перешкоджає нагріванню скла і утворення «тепличного ефекту», ін.

Третю секцію Форуму відкрилась доповіддю Олександра Третьякова, старшого юриста юридичної фірми «Антика», на тему «Відповідальність архітектора перед замовником». Як повідомив експерт, чинне законодавство України передбачає різні види відповідальності за порушення архітектором будівельних і санітарних правил і норм, іншого регулювання у сфері містобудівної діяльності, включаючи, крім різних штрафів, ще й кримінальне покарання (якщо дії архітектора привели до тяжких наслідків, загибелі людей та т.д.). «Разом з тим, зазначена відповідальність – це необхідність державного впливу з метою виключити неправомірні дії архітектора і забезпечити виконання встановлених стандартів, ДБН, санітарних норм і т.д., – розповів Олександр Третьяков. – Ця відповідальність жодним чином не захищає інтереси замовника проекту. Це питання покликана вирішити договірна відповідальність».

Сотіріс Цоулос, керуючий партнер RMJM Istanbul (Туреччина), презентував доповідь «Архітектура комерційних об'єктів. Естетика vs GLA. Битва», в рамках якого представив три проекти, розроблені компанією, і ті рішення, що з'явилися у них завдяки тому, що архітекторам вдалося переконати замовника у необхідності і вигоді їхнього застосування. «Один із основних питань у комерційній архітектурі і одна з основних труднощів – витримати баланс між мрією архітектора і любов'ю до творчості і фінансової складової проекту. Клієнти рідко розуміють додаткову вартість, яку створює архітектура. Але в той же час сьогодні ми спостерігаємо, що багато турецьких девелоперів прагнуть зробити проекти цікавішим. Вони не обов'язково шукають зарубіжних архітекторів, але ідею зарубіжної архітектури», – розповів Сотіріс Цоулос.

Андрій Смирнов, генеральний директор Acoustic Traffic, виступив з доповіддю на тему «Архітектурна фізика: захист від шуму». За словами експерта, існує два основні методи проектування з урахуванням вимог щодо захисту від шуму. Перший – містобудівна, який при проектуванні житлового комплексу або району передбачає установку екранів, що захищають від шуму дороги. Другий метод – архітектурно-будівельний і полягає в правильній плануванні і сусідстві приміщень для роботи і відпочинку, застосуванні огороджувальних конструкцій і подвійних фасадів із високим показником звукоізоляції.

Юлія Светенко, керівник Торгового Дому «Пролетарій», презентувала доповідь «Цифровий керамічний друк на склі – інновація у світовій архітектурі», представивши аудиторії можливості цієї технології і проекти, реалізовані з її застосуванням. На сьогоднішній день більше 1000 архітекторів у всьому світі використовували цю технологію.

Завершився Форум форматом дискусії Architecture Talks на тему «Виклики сучасної архітектури: стійкість, раціональність, оригінальність». У ній взяли участь Сергій Данилюк, директор з будівництва, John Fotiadis Architect; Юрій Кац, архітектор, старший керуючий офісів архітектурного бюро Eller+Eller Architekten в Москві і Києві; Анатолій Лівшиць, президент «Акустик Груп»; Ігор Мельник, партнер і віце-президент компанії UTG; Андрій Озейчук, директор Rauta Group; Руслан Олексенко, засновник і керуючий партнер DEOL Partners; Андрій Пашенько, архітектор, засновник ТАМ «А. Пашенько»; Ольга Сокіл, головний архітектор компанії «Архпассаж Україна»; Джон Фотіадіс, голова і засновник архітектурного бюро John Fotiadis Architect; Сергій Целовальник, архітектор. Модератором виступив Олександр Попов, директор проектної групи «Архиматика». Учасники обговорили зокрема питання, чи є сталий розвиток, як і раніше, дослідницькою програмою, або інноваційний період тренда сталого розвитку завершився, трансформувавши його в методологічну програму.

«В Європі сталий розвиток перестав буту трендом – сьогодні це must have, сама собою зрозуміла норма, обов'язкова для виконання. У наших країнах – Україні, Білорусі – стійкість є більше соціальною відповідальністю архітекторів. Загалом, стійкість – це медаль із двома сторонами: якщо ви застосовуєте відповідні технології і вважаєте їхню окупність – це бізнес, а якщо для того, щоб врятувати планету, – це соціальна відповідальність», – прокоментував Олександр Кучерявий. «Сталий розвиток і зелений дизайн стали методологією, – вважає Джон Фотіадіс. – Мій досвід роботи з девелоперами показує, що стійкість працює в тому випадку, якщо ви представите замовнику проект, який буде мати цінність і принесе вигоду. Під цінністю мається на увазі не тільки фінансова складова, а й іміджева».

У рамках дискусії Юрій Кац презентував ще один проект, розроблений компанією, – головний офіс BASF в Людвігсхафене, який отримав два призи в рамках виставки MIPIM 2016 Каннах (Франція). «Завдання конкурсу на проектування головного офісу компанії BASF полягала в тому, щоб створити новий знаковий для міста об'єкт. У рамках проекту ми спробували створити архітектуру поза часом, яка буде актуальна з точки зору енергозбереження та естетики через 10-20 років і більше», – розповів Юрій Кац.

Анатолій Лівшиць звернув увагу аудиторії на виклики, з якими стикаються експерти в області акустики сьогодні, а саме – на відсутність рішень, що дозволяють створити стіни з прийнятною товщиною і навантаженням на перекриття і відповідають вимогам шумозахисту в 52 дБ. «Наша компанія відповіла на цей виклик винаходом технології додаткової звукоізоляції – Ш-блоків», – розповів експерт.

Говорячи про інновації в галузі сталого розвитку, експерти звернули увагу на те, що гравці ринку нерухомості України прагнуть до застосування сучасних технологій. За словами Ігоря Мельника, в частині питань сучасної архітектури та інженерії Україна перейшла в стадію випробування нових технологій і продуктів, однак в деяких питаннях, наприклад, впровадження енергетичної або зеленої сертифікації, країна стоїть на місці. Його слова підтвердив Андрій Пашенько, зазначивши, в Києві вже реалізовано низку проектів, якість яких не поступається європейським, і багато компаній відстежують стан ринку, вивчають і прекрасно розбираються в сучасних тенденціях і технологіях.

       

Надаємо онлайн доступ до першоджерел

  • Законодавство
  • ДБН
  • Законопроекти
  • Обговорення

Контакти

Україна, 04053, м. Київ, Бехтеревський пров., 4
тел./факс: (044) 200 04 52
e-mail: office@kbu.org.ua

Прес-служба КБУ
тел.: (044) 200 04 51
e-mail: pr@kbu.org.ua