This version of the page http://onu.edu.ua/uk/nauka (91.208.138.242) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2022-04-11. The original page over time could change.
Наука

Наукова бібліотека ОНУ: створення бази даних "Незламна Україна"

Наукова бібліотека ОНУ імені І. І. Мечникова започаткувала створення бази даних "Незламна Україна", що містить хроніку подій щодо повномасштабної війни, яку розпочала Російська Федерація проти України. Метою створення такої бази даних є формування бази задля подальшого практичного використання.База складається з наступних розділів:

Детальніше...

Наукова бібліотека ОНУ Мечникова інформує

Співробітники університету мають можливість скористатися  віддаленим доступом до Scopus, ScienceDirect і Web of Science. Для налаштування віддаленого доступу до ресурсів видавництва Elsevier ( наукометричні бази Scopus, ScienceDirect)  звертайтеся до Накової бібліотеки ОНУ Мечникова, надіславши запит за адресою Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., або заповнивши форму (обробка запиту 1-2 робочі дні).

З роз’ясненнями щодо використання баз даних можна ознайомитись на сторінці НБ ОНУ «Наукометрична діяльність» (розділ «+ Корисні посилання»)

Детальніше...

Акредитація підготовки бакалаврів за освітньою програмою «Садово-паркове господарство”

З 9 по 11 лютого в університеті відбуватиметься в дистанційному режимі акредитація підготовки бакалаврів за освітньою програмою «Садово-паркове господарство».

Експертна група НАЗЯВО запрошує студентів, аспірантів, викладачів тощо (крім представників адміністрації університету та факультету) на відкриту зустріч, яка відбудеться 9 лютого 2022  з 16:30 до 17:10.

Підключитись до конференції Zoom

Індетифікатор конференції: 987 5769 1233

Код доступу: 2022

Детальніше...

Акредитація підготовки докторів філософії за спеціальністю 106 Географія

З 7 по 9 лютого 2022 року в університеті відбуватиметься акредитація підготовки докторів філософії за спеціальністю 106 Географія.

Експертна група запрошує викладачів, студентів, аспірантів, роботодавців тощо (крім адміністративних працівників університету) на відкриту зустріч, яка відбудеться 8 лютого 2022 року о 13.00 – 14.00 у дистанційному режимі.

Приєднатися до конференції Zoom

Ідентифікатор конференції: 786 4101 6850

Пароль: 2022

Детальніше...

Акредитація підготовки докторів філософії за спеціальністю 122 Комп’ютерні науки

До уваги усіх зацікавлених

З 2 по 4 лютого 2022 року в університеті відбудеться акредитація підготовки докторів філософії за спеціальністю 122 Комп’ютерні науки. Експертна група запрошує усіх бажаючих викладачів, студентів, аспірантів, роботодавців тощо (крім адміністративних працівників) на відкриту зустріч, яка відбудеться 3 лютого 2022 року об 11.30 в дистанційному режимі (Zoom)

Підключитись до конференції Zoom

Ідентифікатор конференції: 733 9896 6935

Пароль: 2022

Детальніше...

Перше у 2022 році засідання Вченої ради університету

18 січня відбулося перше у 2022 році засідання Вченої ради університету. У залі засідань Вченої ради представники всіх факультетів та підрозділів ОНУ, під головуванням ректора ОНУ Вячеслава Труби, ознайомилися з питаннями порядку денного: підсумки та аналіз результатів зимової екзаменаційної сесії 2021-2022 навчального року; про стан та перспективи розвитку матеріально-технічної бази та інші.

Детальніше...

Відбулася Міжнародна науково-практична конференція "Епоха цифрових трансформацій: ідеї, простір, майбутнє".

15 грудня 2021 р. на базі НБ ОНУ імені І. І. Мечникова відбулася Міжнародна науково-практична конференція "Епоха цифрових трансформацій: ідеї, простір, майбутнє".

З вітальним словом до учасників звернувся голова методичного об'єднання бібліотек ЗВО України Олег Сербін.

В ході конференції директори та провідні спеціалісти вишівських бібліотек світу ділилися досвідом щодо цифрового життя, особливостей дистанційної роботи, створення інформаційного середовища та віртуального бібліопростору.

З розповіддю про проєкт видавництва "Горобець" "Повертаємо в Україну культурну спадщину" виступила Ганна Горобець та презентувала факсимільні видання середньовічних рукописних пам'яток.

Матеріали конференції будуть доступні на сайті Наукової бібліотеки ОНУ імені І. І. Мечникова.

Детальніше...

Проведення інформаційного заходу «Horizon Europe Launch Day in Ukraine»

Міністерство освіти і науки України повідомляє про проведення 3 грудня 2021 р. з 12.00 – 18.30 (за київським часом) інформаційного заходу «Horizon Europe Launch Day in Ukraine» з метою висвітлення та обговорення участі України у наступній Рамковій програмі Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт Європа» (далі – Програма «Горизонт Європа»), а також інформування щодо успішного досвіду українських проектів у попередній Рамковій програмі Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт 2020».

Детальніше...

Вебінар «Оновлені умови участі в Рамковій Програмі ЄС з наукових досліджень та інновацій Horizon Europe»

30 листопада 2021 року, о 14.00 Національні контактні пункти програми «Горизонт 2020» проведуть вебінар "Оновлені умови участі в Рамковій Програмі ЄС з наукових досліджень та інновацій "Horizon Europe», присвячений можливостям, які відкриває перед українськими науковцями нова Рамкова програма Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт Європа» (2021-2027).

Детальніше...

19 листопада о 14-30 год. Відбудеться конференція трудового колективу

19 листопада о 14-30 год. Відбудеться конференція трудового колективу ону імені і.І.Мечникова

Детальніше...

Засідання вченої ради університету 16 Листопада 2021 року

«16» листопада 2021 року о 14:00 годині
у Великій фізичній аудиторії (вул. Пастера 27)
відбудеться засідання Вченої ради

Порядок денний:

  1. Філологічний факультет: сучасний стан та перспективи розвитку.
    • Доповідає в.о.декана факультету Кондратенко Н.В.
  2. Обрання за конкурсом на вакантні посади науково-педагогічних працівників. (Додаток 1).
    • Присвоєння вчених звань. (Додаток 2).
  3. Різне.
Детальніше...

Перший тренінг з Дистанційного Зондування Землі (ДЗЗ) та екологічного моніторингу для молодих вчених та практиків

Тренінг було організовано українською групою проекту PONTOS – співробітниками Регіонального Центру інтегрованого моніторингу і екологічних досліджень (РЦІМ) Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова (ОНУ) – та проведено в дистанційному форматі 27 і 28 жовтня 2021 р. Аудиторія тренінгу включала представників регіональних та місцевих адміністрацій, НУО, органів управління водними ресурсами і охоронюваними територіями, однак найбільший інтерес тема тренінгу викликала у молодого покоління – молодих викладачів, науковців, дослідників, аспірантів, студентів магістрів і, звичайно, у практиків, які працюють в українському пілотному районі. Загалом 50 осіб прийняли участь в роботі цього заходу.

У вступному слові Володимир Медінець, к.ф.-м.н., директор РЦЕМ ОНУ, зазначив, що дані Дистанційного Зондування Землі (ДЗЗ) – це, безперечно, великий прорив і величезна можливість, яка дозволяє нам досліджувати динаміку змін багатьох параметрів від локального до глобального рівнів, але точність даних ДЗЗ потребує ретельної валідації за допомогою даних польових досліджень.

На початку тренінгу д-р Сергій Медінець, керівник української групи PONTOS, коротко нагадав учасникам про цілі проекту, очікувані результати і діяльність, заплановану в українському пілотному регіоні.

Першу сесію було присвячено технологіям ДЗЗ та продуктам програми Copernicus. Презентацію про сучасні технології ДЗЗ, їх використання для моніторингу та оцінки стану навколишнього середовища, послуги і сервіси програми Copernicus, зробив Євген Газєтов, науковий співробітник РЦІЕМ ОНУ. Його друга презентація була присвячена порталам даних «Copernicus Open Access Hub» та «Sentinel Hub». В наступній презентації, зробленій Тетяною Павлік, науковим співробітником РЦІЕМ ОНУ, йшлось про використання DSAS - системи цифрового аналізу для розрахунку статистичних показників змін берегової лінії. Після цього Євген розповів про використання прикладної платформи «Sentinel Application Platform» (SNAP) та наборів інструментів – «Sentinel Toolboxes».

Протягом практичного заняття, присвяченого роботі зі SNAP і DSAS, Євген навчав учасників тренінгу розраховувати концентрації хлорофілу та індекси NDVI з використанням SNAP, а Тетяна показала як будувати берегові лінії в QGIS та розраховувати статистичні показники їх змін з використанням DSAS.

На завершення тренінгу учасники дізналися як встановлювати і використовувати мобільний додаток EarthTrack, розроблений для підтримки збору даних щодо земного покриву для системи даних спостережень Землі для моніторингу екосистем (EODESM).

Тренінг показав великі можливості щоденного використання даних ДЗЗ майже для кожного, від студента до працівників органів влади, що є джерелом об’єктивної інформації для моніторингу довкілля та може значно підвищать обізнаність зацікавлених сторін щодо його стану, зокрема в країнах Чорноморського басейну, в більшості з яких слабо розвинена або недостатньо розгалужена система польового моніторингу навколишнього середовища.

На жаль, практичну роботу в польових умовах, заплановану на третій день тренінгу, довелось відтермінувати через сучасну місцеву ситуацію з епідемією COVID-19 в Одеській області. Практичний польовий тренінг буде включений до наступного тренінгу, який відбудеться в травні - червні 2022 р.

Детальніше...

Засідання вченої ради університету 26 Жовтня 2021 року

«26» жовтня 2021 року о 14:00 годині
у Великій фізичній аудиторії (вул. Пастера 27)
відбудеться засідання Вченої ради

Порядок денний:

  1. Про виконання тематичного плану наукових досліджень у підрозділах університету в 2021 році.
    • Доповідає начальник НДЧ Копійка О.К.
  2. Інформація про проведення конкурсу на заміщення вакантних посад науково-педагогічних працівників.
    • Доповідає начальник Навчального відділу Ніцук Ю.А.
  3. Звіти докторантів.
  4. Різне.
Детальніше...

Церемонія нагородження лауреатів конкурсу “Молодий вчений року” і ІІ Всеукраїнський форум РМВ при МОН України за участі вчених Університету

29 вересня 2021 року, напередодні Дня працівників освіти відбулася довгоочікувана церемонія нагородження лауреатів щорічного конкурсу “Молодий вчений року”. Захід проходив у конференц-залі Національного музею історії України Другої світової війни в Києві. Мета заходу спрямована на визнання високих досягнень молодих учених у різних галузях знань. Серед лауреатів Конкурсу “Молодий вчений року” до нагородження були представлені двоє молодих вчених нашого університету.

Детальніше...

Запрошуємо співробітників і молодих вчених Університету 21-22 жовтня 2021 р. долучитись до конференції "Інформаційні технології та автоматизація-2021"

21-22 жовтня 2021 р. за сприяння МОН України, Інституту комп'ютерних систем і технологій "Індустрія 4.0" ім. П.Н. Платонова в Одеському національному технологічному університеті відбудеться XIV Міжнародна науково-практична конференція "Інформаційні технології та автоматизація - 2021".

На конференції, що буде проведена дистанційно за допомогою програми ZOOM, будуть заслухані повідомлення про сучасний стан науки в IT-галузі та тенденції розвитку автоматизації технологічних процесів, електротехніки та робототехніки.
Тези доповідей приймаються до 13.10.2021. За результатами роботи конференції буде видано електронний збірник тез доповідей, місце розміщення - депозитарій ОНАХТ.

Тези доповідей приймаються до 13.10.2021. За результатами роботи конференції буде видано електронний збірник тез доповідей, місце розміщення - депозитарій ОНАХТ.

Більш детально - на сайті www.onaft.edu.ua

Запрошення на конференцію і бланк заявки додаються

Детальніше...

Оголошено конкурс творчих і наукових робіт на тему прокурорсько-слідчої діяльності серед студентів, які навчаються за спеціальністю 081 «Право»

Роботи приймаються з 4 жовтня до 4 листопада 2021 року (включно).

Для участі в конкурсі необхідно:

  • заповнити анкету учасника за покликанням: Анкета учасника Всеукраїнського конкурсу творчих та/або наукових робіт серед студентів в 2021 р.
  • завантажити матеріали конкурсної роботи з однієї із запропонованих категорій.

Детальна інформація щодо умов проведення конкурсу на сайті: ptcu.gp.gov.ua

(Лист додається)

Детальніше...

Акредитація підготовки магістрів за освітньою програмою «Соціальна робота»

До уваги усіх зацікавлених!

Протягом 11-13 жовтня 2021 року відбуватиметься у дистанційному режимі акредитація підготовки магістрів за освітньою програмою «Соціальна робота».

Експертна група НАЗЯВО запрошує усіх бажаючих (крім гаранта та працівників адміністрації університету) на відкриту зустріч, яка відбудеться 12 жовтня 2021 року о 14:50:

Підключитись до конференції Zoom:

Ідентифікатор конференції: 841 2071 2517

Код доступу: 2020

Детальніше...

Переможці конкурсу "Молодий вчений року" в номініціі “Психологія” і “Програма VR-технології в науці”

Дякуємо молодим вченим ОНУ імені І.І. Мечникова за участь в Конкурсі “Молодий вчений року” та вітаємо переможців в номінаціях: “Психологія” і “Програма VR-технології в науці” ГУДІМОВУ Алісар Халєдівну і НЄННО Ірину Михайлівну!

23 вересня 2021 року відбулось засідання конкурсної комісії Ради Молодих Вчених при МОН України з підведення підсумків Конкурсу “Молодий вчений року”. Університет у 23 номінаціях представляли 16 молодих вчених, наших колег:

  • АЛЕКСЕЄВСЬКА Галина Сергіївна, в номінаціях: 62. “Економіка”, 91. “Автор найкращої серії наукових робіт в галузі суспільних і гуманітарних наук”
  • БУЧКО Ольга Віталіївна, в номінаціях: 33. “Хімія”, 88. “Аспірант року в галузі хімічних і біологічних наук”
  • ДЕМ’ЯНЧУК Марина Афанасіївна, в номінаціях: 15. “Науковий ментор”, 62. “Економіка”, 91. “Автор найкращої серії наукових робіт в галузі суспільних і гуманітарних наук”
  • ЄЛЕСІНА Марина Олександрівна, в номінації: 65. “Психологія”
  • ЖУРАВЛЬОВА Зінаїда Юріївна, в номінації: 37. “Математика та статистика”
  • КРІСТЄВА Елла Анатоліївна, в номінації 91: “Автор найкращої серії наукових робіт в галузі суспільних і гуманітарних наук”
  • МАСЛІЙ Наталя Дмитрівна, в номінаціях: 62. “Економіка”, 90. “Винахідник року в галузі суспільних і гуманітарних наук”, 29. “Науковий стартап”
  • ОРЛОВСЬКИЙ Богдан Михайлович, в номінації: 67 “Право”
  • ПОЖАРИЦЬКА Олена Олександрівна, в номінаціях: 5. “Науковий гурток”, 10. “Науковий проект”, 15. “Науковий ментор”, 17. “Науковець з наукометричною базою”, 18. “Наукова та науково-популярна книга (від 1 до 3-х співавторів)”, 71. “ Філологічні науки”, 91. “Автор найкращої серії наукових робіт в галузі суспільних і гуманітарних наук”
  • СНІГУР Денис Васильович, в номінації 33. “Хімія”
  • ТЕРЕЩЕНКО Алла Володимирівна, в номінаціях: 17. “Науковець з наукометричною базою”, 32. “Фізика та астрономія”, 44. “Хімічні технології та біоінженерія”, 52. “Матеріалознавство”, 82 “Винахідник року в галузі фізико-технічних та математичних наук”, 86. “Винахідник року в галузі хімічних і біологічних наук”
  • ТРОЯНСЬКИЙ Володимир Володимирович, в номінації: 32. “Фізика та астрономія”
  • НІКІЧУК Вікторія Сергіївна, в номінації : 11. “Наукова-конференція”
  • ЩЕРБАК Олена Володимирівна, в номінації: 15. “Науковий ментор”
  • ГУДІМОВА Алісар Халєдівна, в номінаціях: 65. “Психологія”, 92. “Аспірант року в галузі суспільних і гуманітарних наук”
  • НЄННО Ірина Михайлівна, в номінації: 23. “Програма VR-технології в науці”

Дякуємо всім, хто взяв участь у Конкурсі “Молодий вчений року” та вітаємо переможців в номінаціях: “Психологія” і “Програма VR-технології в науці” ГУДІМОВУ Алісар Халєдівну і НЄННО Ірину Михайлівну!

Детальніше...

Засідання вченої ради університету 30 вересня 2021 року

«30» вересня 2021 року о 14:00 годині
у Великій фізичній аудиторії (вул. Пастера 27)
відбудеться засідання Вченої ради

Порядок денний:

  1. 150 років НДІ «Астрономічна обсерваторія» ОНУ імені І.І.Мечникова: сучасний стан та перспективи розвитку.
    • Доповідає директор Андрієвський С.М.
  2. Присвоєння вчених звань.
  3. Звіти докторантів (Петриківска О.С., Фокіна С.О.)
  4. Про результати наукової роботи молодих вчених-стипендіатів Кабінету Міністрів України.Звітують:
    • Маслий Н.Д.,
    • Снігур Д.В.,
    • Родіонова Т.А.
  5. Різне.

Звертаємо увагу про необхідність дотримуватися правил особистої безпеки та обов'язково використовувати медичну маску під час проведення засідання.

Вчений секретар Курандо С.В.

Детальніше...

Науковці ОНУ імені І.І. Мечникова взяли участь у заході, організованому МОН України щодо конкурсу проєктів в рамках програми "Горизонт 2020"

За ініціативи МОН України 21 вересня 2021 р. відбувся інформаційно-комунікаційний захід, присвячений інформуванню представників наукових та освітянських установ щодо запуску конкурсного відбору проєктів, які фінансуються за рахунок зовнішнього інструменту допомоги Європейського Союзу.

Метою Конкурсу є підтримка наукових, науково-технічних робіт та проєктів для виконання зобов’язань України у Рамковій програмі "Горизонт 2020" та стимулювання участі в наступній Рамковій програмі ЄС Горизонт Європа.

У заході взяли участь майже 500 представників наукових та освітянських установ [mon.gov.ua].

Від Одеського національного університету імені І.І. Мечникова взяли участь науковці Біотехнологічного науково-навчального центру, НДІ фізики, відділу з питань інтелектуальної власності та відділу проєктів, програм та розвитку НДЧ та науковці від усіх факультетів.

Спікери: КРУКЕВИЧ Оксана Миколаївна (Державний експерт в МОН з питань розвитку інновацій в структурному підрозділі МОН) та ГАЙДАР Вікторія Олександрівна (Державний експерт в МОН з питань інтеграції до Європейського дослідницького простору) ознайомили учасників заходу з особливостями конкурсного відбору наукових, науково-технічних робіт та інфраструктурних проєктів, з особливостями формування конкурсних пропозицій у межах відкритих конкурсів рамкової програми «Горизонт Європа». Детальніше з умовами проведення конкурсу та оформлення пакету документів можна ознайомитись за посиланнями:

mon.gov.ua

zakon.rada.gov.ua

Бажаємо успіхів!

Детальніше...

Вебінари з питань використання електронних ресурсів наукової інформації

За підтримки МОН України протягом вересня-грудня 2021р. представники компаній Clarivate, Elsevier, видавництва Bentham проведуть для співробітників закладів вищої освіти (ЗВО) та наукових установ вебінари з питань використання електронних ресурсів наукової інформації.

  • 11-14 жовтня : вебінари Clarivate з питань використання бази даних Web of Science Core Collection та аналітичного інструменту InCites;
  • 30 вересня – 14 грудня : вебінари компанії Elsevier з питань використання бази даних ScienceDirect, Scopus, аналітичного інструменту SciVal та інших електронних інструментів;
  • 22-24 вересня : вебінари видавництва Bentham Science з питань використання ресурсів видавництва (електронних книг та журналів), до яких ЗВО та наукові установи України отримали безкоштовний доступ до кінця 2021 року.

Програма вебінарів додається. Завантажити

Детальніше...

Акредитація підготовки магістрів за освітньою програмою «Переклад…»

До уваги усіх зацікавлених!

Протягом 27-29 вересня 2021 року відбуватиметься у дистанційному режимі акредитація підготовки магістрів за освітньою програмою «Переклад…».

Експертна група НАЗЯВО запрошує усіх бажаючих (крім гаранта та працівників адміністрації університету) на відкриту зустріч, яка відбудеться 28 вересня 2021 року о 14.00:

Підключитись до конференції Zoom

Ідентифікатор конференції: 795 0053 6249

Код доступу: 2021

Детальніше...

Захист кандидатської дисертації Лісунець Людмили Ігорівни

22 вересня 2021 року о 13.00

на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 41.051.08

в Одеському національному університеті імені І.І. Мечникова

у дистанційному форматі на платформі ZOOM

відбудеться захист кандидатської дисертації

Лісунець Людмили Ігорівни

«Є.К. Воронцова: благодійна та культурно-просвітницька діяльність»

спеціальність 07.00.02 всесвітня історія

Науковий керівник:

Грєбцова Ірена Світозарівна, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри всесвітньої історії Одеського національного університету імені І.І. Мечникова.

Офіційні опоненти:

Циганенко Лілія Федорівна, доктор історичних наук, професор, проректор з науково-педагогічної роботи, професор кафедри історії та методики її навчання Ізмаїльського державного гуманітарного університету (м. Ізмаїл);

Ліхачова Ольга Євгенівна, кандидат історичних наук, доцент, доцент кафедри всесвітньої історії та методології науки Державного закладу «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К.Д. Ушинського» (м. Одеса).

Запрошуються всі бажаючі

Доступ до засідання:

Тема: Засідання спеціалізованої вченої ради Д 41.051.08 / захист Лісунець Л.І.

Час: 22 вересня 2021 р. о 13:00

Підключитися до конференції Zoom

https://us02web.zoom.us/j/87980455341?pwd=Y0U0STlaMFd3WEREWmJXcmtlZDY3dz09

Ідентифікатор конференції: 879 8045 5341

Код доступу: 7Q4bjm

 Документи у відкритому доступі знаходяться за посиланням:

http://history-rada.onu.edu.ua/vidkrytyj-dostup/kandydatski-dysertatsiyi/

Детальніше...

Засідання вченої ради університету 14 вересня 2021 року

«14» вересня 2021 року о 14:00 годині
у залі засідань Вченої ради (вул.Дворянська, 2)
відбудеться засідання Вченої ради

Порядок денний:

  1. Вступна кампанія ОНУ: підсумки та завдання щодо організації прийому у 2022 року
    • Доповідає проректор Ніколаєва М.І.
  2. Присвоєння вчених звань. Додаток 1.
  3. Про зарахування до докторантури.
    • Доповідає зав. відділом аспірантури та докторантури Ружицька О.М.
  4. Різне.
Детальніше...

Молодий науковець Економіко-правового факультету ОНУ імені І.І. Мечникова серед лекторів в роботі Літньої школи молодого науковця 2.0 Ради молодих учених при МОН України

З 25 по 29 серпня 2021 року проходила Літня школа молодого науковця 2.0 Ради молодих учених при МОН України. Головна мета Літньої школи молодого науковця , полягала у формуванні унікального освітньо-наукового простору, що сприятиме наданню консультативної допомоги молодим вченим, підвищенню якості наукових досліджень, професійному зростанню та ефективній підготовці конкурентоспроможного вченого в сучасних умовах України. У новому сезоні школи було представлено багато корисної прикладної інформації та матеріалів для молодих науковців, можливостей для знайомств із лекторами різних закладів вищої освіти!

Детальніше...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Кінець
Сторінка 1 із 7

Адреса

вул. Дворянська, 2,Одеса, 65082
Телефон приймальні ректора:
(38-048)723-52-54
Тел./факс (38-048)723-35-15
Email: rector@onu.edu.ua

 

Наші партнери

Top