Документи про освіту

Розділи

Про документи про вищу освіту

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про вищу освіту» Донецький національний технічний університет з червня 2015 р. самостійно виготовляє та видає дипломи про вищу освіту та додатки до них європейського зразка.

Перелік інформації, яка повинна міститися в документах про вищу освіту (наукові ступені) державного зразка, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 9 вересня 2020 р. № 811 «Про документи про вищу освіту (наукові ступені)». Документи про вищу освіту (наукові ступені) та додатки до них, видані Університетом до набрання чинності цією постановою, є дійсними та не підлягають обміну.

Форми документів про вищу освіту та додатків до них затверджено наказом Міністерства освіти і науки України №102 від 25.01.2021 «Про затвердження форм документів про вищу освіту (наукові ступені) та додатків до них, зразка академічної довідки» (із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства освіти і науки
№ 132 від 01.02.2021).

Відповідно до рішення вченої ради ДонНТУ від 25.02.2021 р. (протокол №2) наказом №111 від 01.03.2021 «Про документи про вищу освіту ДВНЗ ДонНТУ» затверджено та введено в дію «Опис документів про вищу освіту (наукові ступені) та додатки до них, академічну довідку ДВНЗ «Донецький національний технічний
університет» та «Положення про документи про вищу освіту (наукові ступені) та додатки до них ДВНЗ «Донецький національний технічний університет».

Дипломи бакалаврів, магістрів та докторів філософії роздруковуються на захищених бланках з символікою ДонНТУ. Бланки розміром 210 х 297 мм мають низку елементів захисту, виготовляються поліграфічним способом.

Текст, передбачений відповідною формою диплома про вищу освіту, в тому числі – назва документу про вищу освіту, розміщується лише з лицьового боку бланка та відтворюється друкарським способом (українською мовою – у лівій частині, англійською мовою – у правій частині) засобами лазерного друку чорним кольором.

Додатки до дипломів про вищу освіту європейського зразка друкуються на аркушах щільного паперу формату 297 х 420 мм, з'єднаних між собою посередині двома скобами та складених навпіл по лінії з’єднання у вигляді буклету з 16 сторінок формату 210 х 297 мм.

На першій сторінці додатку посередині нижнього колонтитулу наклеюється голографічна наліпка на саморуйнівній основі із зображенням стилізованої літери D.

Затверджений додаток до диплому прошивається із зазначенням кількості прошитих/скріплених, пронумерованих аркушів, з підписом посадової (уповноваженої на підпис) особи та печаткою університету. 

---

Див. також статтю у електронній енциклопедії ДонНТУ.

Дублікати

  • Загальні відомості
  • Підстави для видачі дублікатів
  • Замовлення дублікату документа про вищу освіту
  • Додаткова інформація до відома заявників:
  • Контакти для довідок

Виготовлення дублікатів документів про освіту та додатків до них у ДВНЗ «Донецький національний технічний університет» здійснюється відповідно до «Порядку замовлення, виготовлення, видачі, обліку документів про вищу освіту та додатків до дипломів європейського зразка» (далі – Порядок), затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України 06.03.2015 № 249 (у редакції наказу Міністерства освіти і науки України від  02 листопада 2020 року № 1351), та «Положення про документи про вищу освіту (наукові ступені) та додатки до них ДВНЗ «Донецький національний технічний університет», затвердженого наказом №111 від 01.03.2021 «Про документи про вищу освіту ДВНЗ ДонНТУ».

Дублікати документа про вищу освіту та додатка до нього виготовляються та видаються за письмовою заявою особи, на ім’я якої Університетом або вищим навчальним закладом, правонаступником якого є Університет, було видано документ про вищу освіту. Заява подається заявником до Університету особисто, або через уповноважену особу, або надсилається поштою (рекомендованим листом з описом вкладень).

Виготовлення та видача дублікатів документів про вищу освіту та додатків до них здійснюються Університетом протягом 20 календарних днів з дати отримання заяви від особи, на ім’я якої було видано документ про вищу освіту.

Покриття витрат на виготовлення дублікатів документів про вищу освіту несе заявник.

Пересилка документів про освіту поштою не здійснюється! Дублікати видаються заявнику або уповноваженому (на підставі нотаріальної довіреності) представнику особисто, під розпис у журналі реєстрації виданих документів про вищу освіту.

Дублікат документа про вищу освіту виготовляється університетом у разі:

  1. втрати, викрадення документа про вищу освіту;
  2. пошкодження документа про вищу освіту, що призвело до порушення цілісності інформації;
  3. якщо після внесення до ЄДЕБО інформації про видачу документа про вищу освіту виявлено помилки в інформації, що відтворюється в документі про вищу освіту;
  4. невідповідності документа про вищу освіту формі (зразку), встановленій (встановленому) на дату його видачі;
  5. зміни прізвища, імені, по батькові (за наявності) у зв’язку зі зміною (корекцією) статевої належності особи, на ім’я якої було видано документ про вищу освіту;
  6. неможливості встановити інформацію, що необхідна, зокрема, для підготовки документа про вищу освіту до міжнародного обігу, проставлення апостиля та/або його легалізації, через втрату, знищення чи недоступність архівів закладу освіти.

Дублікат додатка до документа про вищу освіту виготовляє заклад освіти у разі:

  1. виготовлення дубліката документа про вищу освіту, до якого виготовлений додаток до документа про вищу освіту;
  2. втрати, викрадення додатка до документа про вищу освіту;
  3. пошкодження додатка до документа про вищу освіту, що призвело до порушення цілісності інформації;
  4. якщо після внесення до ЄДЕБО інформації про видачу додатка до документа про вищу освіту виявлено помилки в інформації, що відтворюється в додатку до документа про вищу освіту;
  5. невідповідності додатка до документа про вищу освіту формі (зразку), встановленій (встановленому) на дату його видачі.

Звертаємо увагу, що у зв’язку із втратою доступу до архівів університету, які знаходяться на окупованій території – у м. Донецьк, необхідною умовою видачі дублікатів документів про вищу освіту, виданих до 2001 року, та документів про перепідготовку, виготовлених поліграфічним способом, є рішення суду, що набрало законної сили, про встановлення відповідного юридичного факту здобуття особою відповідного ступеня (освітньо-кваліфікаційного рівня) вищої освіти.

Інформація про видані документи про вищу освіту з 2001 року міститься у Єдиній державній базі з питань освіти (ЄДЕБО), тому випускники 2001…2014 р. мають скористатись сервісом ДП «Інфоресурс» для отримання витягу з Реєстру документів про освіту про власний документ про освіту, виданий Донецьким національним технічним університетом (або його відокремленим структурним підрозділом, або закладом вищої освіти, правонаступником якого є ДонНТУ):

https://info.edbo.gov.ua/edu-documents/

Також, в разі проходження відповідних процедур, підставою може бути офіційний лист відповідного компетентного органу, у якому підтверджено факт проставлення штампа «Apostille» Міністерства освіти і науки України або вчинення консульської легалізації.

Для замовлення дублікату диплома подається заява.

У заяві про видачу дубліката зазначаються:

  • прізвище, ім’я та по батькові, дата народження;
  • серія (за наявності), номер, ким і коли видано документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, або документ, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності);
  • унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності);
  • місце проживання, контактний телефон (за наявності) особи, на ім’я якої було видано документ про вищу освіту;
  • найменування закладу освіти та рік його закінчення;
  • назва документа про вищу освіту, дублікат якого замовляється;
  • найменування спеціальності (напряму підготовки, спеціалізації, освітньої програми);
  • причина замовлення дубліката документа про вищу освіту;
  • інші відомості, які особа, на ім’я якої було видано документ про вищу освіту, вважає суттєвими для отримання дубліката.

До заяви додається наступний комплект документів (зразки можна завантажити за посиланнями):

  • згода на обробку персональних даних від особи, на ім’я якої замовляється дублікат;
  • копія паспорта (або іншого документа, що посвідчує особу і громадянство);
  • копія облікової картки платника податків;
  • оригінал документа, дублікат якого необхідно виготовити (крім випадку втрати);
  • довідка з органів МВС – у разі викрадення документа про освіту;
  • оголошення в друкованих засобах масової інформації за місцем проживання власника документа про освіту, в якому повинно бути зазначено таке: назва документа про освіту, його серія та номер, дата видачі, на чиє ім’я виданий, яким закладом освіти, про визнання його недійсним – у разі втрати документа про освіту;
  • медичне свідоцтво про зміну (корекцію) статевої належності та копія документа органу реєстрації актів цивільного стану про зміну прізвища, імені, по батькові (за наявності) – у разі замовлення дубліката у зв'язку із зміною прізвища, імені, по батькові у зв’язку зі зміною (корекцією) статевої належності особи, на ім’я якої було видано документ про вищу освіту;
  • копія платіжного документа про оплату витрат на виготовлення дубліката документа про освіту;
  • в разі відсутності доступу до архівів:
    • витяг з Реєстру документів про вищу освіту ЄДЕБО, з підтвердженням накладеним кваліфікованим електронним підписом;
    • та(або) рішення суду про встановлення відповідного юридичного факту здобуття особою відповідного ступеня (освітньо-кваліфікаційного рівня) вищої освіти - для випускників до 2001 року, для випускників 2014 та попередніх років в разі наявності помилок в документах про освіту, для замовлення дублікатів документів спеціаліста (перепідготовка), виготовлених поліграфічним способом;
    • та(або) належним чином оформлена та засвідчена залікова книжка (з підписами, засвідчена печатками факультету/інституту на всіх сторінках із записами, та з гербовою печаткою на першій сторінці), у якій міститься інформація про виконання особою освітньої програми закладу освіти та проходження атестації;
    • та(або) засвідчена в установленому порядку копія первинного додатка до документа про вищу освіту, дублікат якого замовляється;
    • та(або) офіційний лист відповідного компетентного органу, у якому підтверджено факт проставлення штампа «Apostille» або вчинення консульської легалізації, до якого додається (у разі наявності) копія первинного додатка до документа про вищу освіту, дублікат якого замовляється.

Звертаємо увагу випускників 2014 та попередніх років: у зв’язку із втратою доступу до архівів, виготовлення дублікату додатка до диплому про вищу освіту з відтворенням інформації про результати навчання * (перелік дисциплін, оцінки, результати атестації тощо) є можливим лише за наявності оригінального документу, або його нотаріально засвідченої копії, або оригіналу належним чином оформленої залікової книжки встановленого зразка. В разі наявності помилок у оригінальному додатку відтворення первинної інформації можливе за наявності відповідної ухвали у рішенні суду. Інформація про результати навчання в ЄДЕБО не міститься!

Оплата витрат на виготовлення дубліката документа про освіту здійснюється за реквізитами:

Держказначейська служба України, м. Київ

МФО: 820172

Рахунок: UA708201720313281004204000660 

ОКПО: 02070826

Одержувач: ДВНЗ "Донецький національний технічний університет"

Призначення платежу: за дублікат документа про освіту (в тому числі ПДВ)

  Вартість витрат на виготовлення дубліката документа про освіту, грн.
Диплом Додаток до диплому Диплом з додатком Академічна довідка
виданих у 2014 р. та попередніх роках
68,80 * 170,90 * 239,70 62,50
117,90 186,70
виданих у 2015 р. та наступних роках 117,90 186,70
  • Дублікат документа про вищу освіту (додатка до нього) видається за формою (зразком), що є чинною на дату видачі дублікату.
  • У дублікатах документа про вищу освіту та додатка до нього відтворюється найменування, яке мав вищий навчальний заклад на дату закінчення його випускником.
  • У дублікатах відтворюється вся інформація про документ про вищу освіту, що містилась у первинному документі про вищу освіту. 
  • У полях дубліката диплома, додатка, академічної довідки, які не можуть бути заповнені у зв'язку із відсутністю інформації у первинному документі, ставиться відповідна позначка: "ХХХХХХ", або робиться запис: "Інформація відсутня у первинному документі". У разі неможливості отримання інформації ставиться відмітка "Інформація недоступна у зв'язку з ...".
  • Якщо первинний документ був виданий російською мовою, інформація у дублікаті відтворюється українською та англійською мовами із зазначенням, що переклад з іноземної мови зроблений закладом освіти / науковою установою, що видає дублікат.
  • У дублікаті документа про вищу освіту та додатка до нього, що виготовляється у зв'язку із наявністю помилок або у разі зміни особових даних, відтворюється оновлена інформація.
  • Виписка з семестрових і екзаменаційних відомостей з інформацією про навчальні досягнення випускника, що додавалась до дипломів, виданих до 1993 року, не є додатком до диплому про вищу освіту у сучасному тлумаченні. Її дублікат не видається. В якості дублікату використовується архівна довідка, видача якої із зазначених вище причин є тимчасово неможливою.

Див. також:

  • Про затвердження Методичних реко... | від 10.02.2021 № 164 (rada.gov.ua)
  • Запитання та відповіді щодо виготовлення дублікатів документів про вищу освіту | Міністерство освіти і науки України (mon.gov.ua) (частина інформації застаріла у зв'язку із змінами у відповідних нормативно-правових актах)

В разі виникнення запитань щодо порядку замовлення дублікатів документів про вищу освіту та додатків до них, звертайтесь, будь ласка, до навчального відділу:

  • Кабінет: м. Покровськ, пл. Шибанкова, 2, кабінет 1.217
  • Телефон: +38 0623 52-18-45
  • E-mail: nv@donntu.edu.ua