This version of the page http://ek.ua/k253.htm (77.120.109.205) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2022-03-10. The original page over time could change.
▷ Як вибрати гарнітури, поради щодо вибору, характеристики в каталозі гарнітур на ▷ EK.ua ◁
Рус  |  Укр
Україна
Каталог   /   Мобільні та зв'язок   /   Мобільні та аксесуари   /  Гарнітури
Гарнітури 
до 250 грн.
250 — 500 грн.
500 — 1000 грн.
дорожче 1000 грн.
від
до
2EAKGAppleAweiDecodedEGGOHocoJabraJBLLAUTOvlengPolyPowerRemaxXiaomiXO

Статті, огляди, корисні поради

Усі матеріали
03.2022
Рейтинг гарнітур (березень)
Рейтинг популярності гарнітур заснований на комплексній статистиці по виявленому інтересу інтернет-аудиторії
Кісткові навушники: що це і як вони працюють
Розбираємося в нюансах незвичайної технології
Кращі True Wireless навушники 2020 року
П'ятірка хай-тек моделей TWS навушників з якісним звучанням, активним шумозаглушенням, високою автономністю і пр
Як постійне використання навушників впливає на слух: міфи і реальність
Дійсно постійне використання навушників може негативно впливати на слух?
ТОП-5 доступних альтернатив AirPods для повсякденного використання
П'ятірка дійсно гідних моделей, які виділяються серед усього розмаїття бездротових навушників

Гарнітури: характеристики, типи, види

Пристрій
Конструкція
завушне кріплення
Підключення
Радіус дії
Звук
Імпеданс
Частотний діапазон
Чутливість
Діаметр динаміка
Імпеданс мікрофону
Частотний діапазон мікрофона
Функції та можливості
Живлення
Ємність акумулятора
Час роботи
USB-порт для зарядки
Корпус із захистом від вологи
Змінні дужки
Змінні силіконові насадки

Пристрій

Загальний тип, до якого належить пристрій. Відзначимо, що в даний розділ винесено три спеціалізовані різновиди аксесуарів: Bluetooth-гарнітури, автокомплекти і спікерфони. Пристосування, які мають два навушники і мікрофон,ближче по функціоналу до традиційних навушникам і віднесені в інший розділ, хоча формально вони теж є гарнітурами.

Кожен вид спеціа...лізованих аксесуарів має свої особливості:

— Bluetooth-гарнітура. Невеликі гарнітури на одне вухо, що підключаються до телефону або іншого гаджету (наприклад, планшета або ноутбука) по Bluetooth (див. «Підключення»); друге вухо при використанні залишається вільним. Розраховані в основному на ситуації, де при розмові по телефону потрібно тримати руки вільними і чути звуки навколо. Такі ситуації часто виникають у діловій сфері — наприклад, Bluetooth-гарнітура може знадобитися офісному співробітникові, який не сидить на місці постійно, водію-експедитору, який багато часу проводить за кермом, і поза авто, і т. ін.. Інший приклад застосування подібних пристроїв — ситуації, коли телефон незручно або небажано діставати для відповіді на дзвінок (наприклад, переповнений транспорт). Дальність зв'язку по Bluetooth може помітно відрізнятися від моделі до моделі, однак навіть у найскромніших пристроях зазвичай вона становить не менше 10 м; докладніше див. «Радіус дії»

— Автокомплект. Пристрої, призначені для зручності при розмові по телефону в салоні авто — щоб водій зайвий раз не відволікався від дороги і не знімав руки з керма. По суті, являють собою спеціалізовані системи гучного зв'язку: голос користувача сприймається мікрофоном на основному блоці, а голос співрозмовника виводиться через власний динамік автокомплекту. Зустрічаються моделі, що допускають також трансляцію звуку на автомагнітолу або штатну акустику автомобіля. Крім того, в автокомплекти нерідко передбачаються функції, ще більше підвищують зручність та/або безпека: голосовий набір (див. «Функції/можливості») і відповідь/завершення дзвінків по голосовій команді, відображення номери/імені абонента на дисплеї або озвучення цієї інформації, голосові повідомлення про важливі моменти (зразок рівня заряду батареї) і т. ін. Деякі моделі допускають застосування ще й у ролі зовнішнього Bluetooth-динаміки для прослуховування музики, повідомлень з навігатора і т. ін.

— Спікерфон. Пристрої гучного зв'язку, призначені переважно для групового спілкування. Зазвичай такий пристрій поєднує в конструкції динамік, всенаправлений мікрофон, що дозволяє брати участь у розмові кільком людям), а також кнопки управління дзвінками. Більшість сучасних спікерфонов підключаються по USB і розраховані на використання з комп'ютерами або спеціалізованими системами комунікації; при цьому деякі моделі допускають з'єднання декількох пристроїв між собою для спільного використання.

Конструкція

Конструкція гарнітури, використовуваного в Bluetooth-гарнітури.

— Вкладиш. Ще одна назва — «таблетка». Невеликий динамік, розташований у вушній раковині зовні слухового проходу (на відміну від внутрішньоканального). Однозначними перевагами вкладишів є простота і невисока вартість. Звукоізоляція в таких пристроїв виходить досить слабкою, що може бути і недоліком, і плюсом: вкладиш погано підходить для галасливої обстановки, проте майже не створює пере...шкод для слуху. А ось якість звучання у «таблеток» дещо нижче, ніж у внутрішньоканальні аналогів. Крім того, такий навушник менш надійно тримаються і його складніше підлаштувати під індивідуальні особливості людини (хоча і для вкладишів випускаються змінні насадки різних розмірів).

— Внутрішньоканальний. Навушник, який при використанні вставляється глибоко в слуховий канал і утримується там за рахунок м'якої насадки з силікону або іншого аналогічного матеріалу. Такі навушники вважаються більш прогресивними, ніж вкладиші: при меншій фактичної гучності (і меншому енергоспоживанні) вони забезпечують більш потужний і насичений звук. До однозначних недоліків внутрішньоканальні моделей можна віднести більш високу вартість. Крім того, високий ступінь звукоізоляції може створювати незручності: при використанні таких гарнітур одне вухо виходить майже повністю закритим. З іншого боку, це ж властивість дозволяє добре чути навушник навіть у досить шумному оточенні.

завушне кріплення

Пристосування, призначене для фіксації пристрою на вушній раковині; найчастіше являє собою характерну дужку. Така дужка вельми популярна серед Bluetooth-гарнітур — саме цим способом найпростіше утримувати на вусі порівняно велике пристрій. Водночас ультракомпактні моделі можуть фіксуватися прямо у вусі і не потребувати заушном кріпленні. А автокомплектам і спикерфонам (див. «Пристрій») подібне кріплення в принципі не потрібно.

Зазначимо, що дужка на...йчастіше робиться поворотної, що дозволяє перебудовувати її з лівого на праве вухо і навпаки.

Підключення

— Mini-Jack (3.5 мм). Mini-Jack являє собою один з найпопулярніших дротових роз'ємів. Проте в Bluetooth-гарнітурах він не застосовується, а в інших спеціалізованих аксесуарах зустрічається вкрай рідко і виконує в основному допоміжну функцію. Так, у спікерфонах mini-Jack зазвичай відповідає за з'єднання декількох пристроїв між собою, а в автокомплектах — за виведення звуку на магнітолу або штатну акустику авто. Зазначимо, що гніздо для навушників в даному випа...дку роз'ємом 3.5 мм не вважається, хоча найчастіше виконується саме в такому форматі.

— USB А. Класичний комп'ютерний роз'єм USB А, який поступово змінюється роз'ємом USB C.. Зміст і застосування такого підключення залежать від типу пристрою. Так, USB в спікерфонах є стандартним роз'ємом для дротового підключення — як до комп'ютерів, так і до спеціалізованих систем зв'язку. А в Bluetooth-гарнітурах це означає, що вона укомплектована USB-адаптером для підключення до ПК без модуля Bluetooth.

_ USB C. Порт, аналогічний за своїм призначенням з описаним вище, ось тільки з іншою більш сучасною симетричною формою, яка потребує правильного підключення, і відповідно підвищеними швидкостями.

— Bluetooth. В наш час Bluetooth фактично є стандартним інтерфейсом для бездротового підключення до гаджетів, гарнітур та інших аудіоаксесуарів. Ця технологія не тільки добре підходить для передачі звуку, але також може використовуватися для додаткових функцій — наприклад, дистанційного управління. Можливості залежать від версії, остання з яких Bluetooth v 5. Дальність зв'язку при цьому може досягати 10 м, а вбудовані модулі Bluetooth є у всіх сучасних смартфонах, більшості телефонів, планшетів і ноутбуків, також вони можуть застосовуватися в ПК і багатьох інших видах електроніки.

Радіус дії

Максимальна відстань від гарнітури до джерела сигналу, на якому її можна нормально використовувати.

Варто враховувати, що даний показник вказується для оптимальних умов; фактична дальність зв'язку нерідко виявляється нижче заявленої через перешкод на шляху сигналу і сторонніх перешкод. Тим не менш, мінімальної дальністю для Bluetooth-аксесуарів фактично є 10 м, що на практиці, зазвичай, дає як мінімум 5 – 6 м — а цього цілком достатньо для комфортно...го використання. Зустрічаються і більш «далекобійні» рішення, з радіусом дії до 50 м і навіть більше. Проте варто пам'ятати, що Bluetooth — двостороння зв'язок, і заявлену в характеристиках дальність повинна підтримувати не тільки сама гарнітура, але і пристрій, з якої вона використовується.

Зазначимо також, що великий радіус дії означає не тільки можливість зв'язку на великій відстані, але і хорошу здатність роботи через перешкоди на зразок товстих стін. Тому потужний Bluetooth-пристрій може виявитися необхідним і на невеликій дистанції — якщо на цій дистанції можуть виникати перешкоди.

Звук

Формат звуку, підтримуваний пристроєм. Вказується тільки для моделей, здатних працювати зі стереозвуком; нагадаємо, що Bluetooth-гарнітури (див. «Пристрій») використовують один навушник, і їм стереозвук першопочатково не потрібен, так що дана особливість актуальна лише для автокомплектів і спікерфонов.

Нагадаємо, стерео — це двоканальний звук, самий простий і водночас найпопулярніший з форматів, що дають враження об'ємності звучання (за рахунок різниці звуку в лівому і правому кана...лі). Для звичайного розмови по телефону стереозвук не потрібен, він актуальний в основному при прослуховуванні музики, подкастів та інших аналогічних матеріалів. Відповідно, підтримка стерео як раз і означає можливість відтворення пристроєм музики зі смартфона або іншого гаджета. При цьому спікерфон при використанні такому форматі фактично перетворюється на Bluetooth-колонки, а автокомплект, зазвичай, транслює звук на магнітолу або штатну акустику авто.
Підбір за параметрами
 
Ціна
віддо грн.
Виробники
Рейтинг брендів 
Усі брендиОсновні бренди
Колір корпуса
Тип пристрою
Конструкція
Особливості конструкції
Функції та можливості
Підключення спікерфонів
Чутливість
Радіус дії
Час роботи
Вага
Питання і побажання по підбору (пошуку) товару
Каталог гарнітур 2022 - новинки, хіти продажів, купити гарнітури.
Моделі
 
Корисна інформація
Мобільні корисності: 5 аксесуарів для смартфона
Що насамперед варто купити на додачу до смартфону?
Флагманський зорепад: анонс сімейства смартфонів Samsung Galaxy S22 і планшетів Galaxy Tab S8
Тріо топових смартфонів і трійця заряджених планшетів від Samsung для гарного початку 2022 року
Парад новинок Garmin: 6 смарт-годин початку 2022 року
Початок 2022 року видався вельми врожайним на новинки спортивних годинників від Garmin