This version of the page http://aub.org.ua/index.php/104/ekspertna-dumka (77.87.196.116) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2022-03-06. The original page over time could change.
Асоціація українських банків — Експертна думка

Які переваги від фінансування інвойсів отримують покупці?

Такі інструменти фінансування інвойсів як факторинг вважаються кредитними по своєї суті продуктами для постачальників. Однак, потреба у факторингу з'являється саме завдяки покупцям, оскільки вони хочуть працювати на довгих термінах оплати. Своєю чергою, покупці також можуть більше впливати на пришвидшення грошових потоків постачальників, погоджуючись на різні рішення фінансування інвойсів. Розглянемо переваги факторингу та інших інструментів фінансування ланцюга постачань для покупців. Для постачальників плюси від факторингу очевидні Розберемось, чому покупці мають погоджуватись на такий вид фінансування. Які переваги від фінансування інвойсів отримують покупці?

Є різні рішення з фінансування, що ініціюються та керуються покупцем. Серед них реверсивний факторинг, динамічне дисконтування та традиційний факторинг. Такі рішення дозволяють покупцеві керувати процесами, та встановлювати власні умови, щоб працювати на бажаних термінах оплати. Перш ніж розглядати конкретні інструменти, треба зрозуміти, які альтернативи є у постачальників, і як рішення, орієнтовані на покупців стають конкурентоспроможними. Чому постачальники надають перевагу саме фінансуванню інвойсів, а не, наприклад, овердрафту, з яким зазвичай порівнюють факторинг? По-перше, термін оплати дебітором уступленої грошової вимоги залежить від узгодженої постачальником і дебітором відстрочки платежу. Своєю чергою, овердрафт надається на покриття короткочасних потреб постачальника в грошових засобах. Тому термін овердрафту часто може бути до року, а перерахунок робиться раз на 3 місяці, в той час, як відстрочка по факторингу може досягати одного року. По-друге, ліміти факторингу зазвичай більші, ніж по овердрафту. На відміну від лімітів факторингу, які переважно базуються на кредитній якості позичальника, ліміти овердрафту розраховуються як частка від середньомісячних надходжень на рахунок клієнта в цьому банку. Своєю чергою, факторинг зменшує кредитний ризик на основі наявних грошових потоків, а також враховує фактичні обсяги торгівлі. По-третє, справжній факторинг зазвичай не потребує застав, та не збільшує боргове навантаження на баланс. Цей нюанс критично важливий, коли майна під заставу немає, або ж воно вже передане під інші позики. Зрозумівши, чому фінансування інвойсів пропонує більшу цінність для постачальників, важливо зрозуміти мотивацію покупця у фінансуванні своїх постачальників. Зрештою, саме покупець сплачує витрати на фінансування «гепів» в обіговому капіталі постачальника, навіть якщо вони приховані в кінцевій ціні закупівель товару. Інструменти фінансування ланцюга постачань допомагають зменшити цей ризик, і збільшити переговорну силу покупця у відносинах з постачальниками. За допомогою інструментів фінансування ланцюга постачань покупець отримує переваги з фінансової точки зору. Також процесів, пов’язаних із закупівлями. Якщо розглядати фінансові переваги, факторинг допомагає покупцям:

● Оптимізувати оборотний капітал: збільшити термін погашення кредиторської заборгованості (Days Payable Outstanding — DPO), а також покращити цикл оборотності коштів (Cash Conversion Cycle — CCC). Факторинг допомагає зберігати й збільшувати оборотні кошти компанії, шляхом залучення зовнішніх джерел фінансування, але без збільшення прямого боргового навантаження. Точніше кажучи, він дозволяє покупцеві оптимізувати свій баланс шляхом структурування кредитних зобов'язань, як торгової кредиторської заборгованості, а не позикових зобов’язань. Вільний баланс може бути використаний для виплати боргу або зростання фонду.

● Забезпечити безперебійність постачань, мотивувати постачальників доставляти товар та послуги вчасно, налагодити відносини зі своїми постачальниками.

● Знизити вартість товару. Отримавши кошти раніше передбаченого контрактом терміну оплати, постачальники надалі готові надавати знижки своїм клієнтам. Основні рішення фінансування ланцюга постачань? Реверсивний факторинг — один з найпотужніших доступних для покупців інструментів фінансування ланцюга постачань. Покупець відкриває кредитну лінію, організовує обмін даними та відповідає за оплату інвойсів банку. Ефект значний. Наприклад, середньостатистичний постачальник великої роздрібної мережі може платити 14-16% річних за свої кредитні ліміти. Однак торгова мережа буде платити лише 9-12% річних. Покупець може надати доступ постачальнику до свого привабливого кредитного профілю. Попри те, що постачальник все ще платить за фінансування, це набагато дешевше й простіше, ніж забезпечити ту саму суму самостійно. Покупець може збільшити переговорну силу, якщо запропонує цю перевагу своїм постачальникам. Динамічне дисконтування подібне до реверсивного факторингу. Але і в такій структурі саме покупець бере на себе роль фін установи. В обмін на оплату інвойсів раніше обумовленого терміну, покупець може домовитись про знижку 1-3% на місяць. Цей інструмент доступний лише компаніям що мають відповідну подушку ліквідності, і, з точки зору постачальників він дорожчий, ніж реверсивний факторинг. В такій гібридній структурі як факторинг за ініціативою покупця з регресом на постачальника, покупець встановлює кредитні умови з кредитором. Він систематизує обмін даними між своєю бухгалтерською системою та системою кредитора, але не бере на себе безвідкличне платіжне зобов'язання, залишаючи кредитний ризик на постачальнику. Факторинг за ініціативою покупця з регресом на постачальника — гарний варіант, якщо дебіторам необхідно залишити місце для розрахунків, або утриматися від відкриття стандартних реверсивних кредитних лімітів факторингу. Отже, використання інструментів фінансування інвойсів, що керуються покупцем, зазвичай позитивно впливає на обидві сторони постачання. Постачальник отримує дострокову оплату. Як результат — покращується рух грошових потоків. Покупець також отримує низку переваг: від оптимізації балансу та додаткового оборотного капіталу, до зниження собівартості закупівель, а також стимулювання для своїх постачальників. Це безпрограшне рішення може змінити на краще спільну роботу постачальників та покупців.

Олексій Аніпер – експерт з факторингу, Генеральний менеджер SupplierPlus Ukraine

Детальніше:Які переваги від фінансування інвойсів отримують покупці?

Постачальники, які пропонують торговий кредит своїм дебіторам, зазвичай стикаються з багатьма проблемами, такими як, наприклад, управління дебіторською заборгованістю, кредитним ризиком покупця тощо. Такі проблеми можна вирішити, якщо обрати правильний вид фінансування, і для багатьох постачальників це факторинг, що означає продаж рахунків фактору, тобто банку або факторинговій компанії.

 

Відомо, що факторинг допомагає постачальникам великих мереж розв’язати проблеми відстрочок платежів. Але дебітори не завжди погоджуються працювати з таким видом фінансування: вони не хочуть втручання банку при проведенні факторингових операцій із постачальниками. Також вони не хочуть надавати банкові можливість контролювати їхні платіжні процеси. Їхні постачальники (особливо невеликі компанії) не можуть ніяк на це вплинути, адже бояться зіпсувати відносини зі своїми великими клієнтами.

 

У цій статті буде розглянуто, які основні переваги отримує постачальник, коли обирає факторинг (з регресом чи без) як інструмент фінансування свого ланцюга постачань.

 

Використання регресу є ключовим поняттям для розуміння процесу фінансування в контексті факторингових рішень. Якщо дебіторську заборгованість уступлено фактору з регресом на постачальника, то остаточну відповідальність за погашення боргу перед фактором несе постачальник. Постачальник несе відповідальність за затримку виплат, розрахунки, рекламації тощо. Однак, якщо рахунок продається без регресу на постачальника, операція стає простішою — ризик затримки виплати та невиконання зобов’язань покупця перекладається на фактора. Це, безумовно, привабливіший варіант, але його пропонують лише в тому разі, якщо вантажі мають мінімальні ризики при постачанні та при умові гарного кредитного рейтингу покупців.

 

Використання регресу при продажу рахунків має важливе значення на практиці. Якщо він використовується, то банки зазвичай виплачують аванс (наприклад, 80%) і залишають резерв для компенсації пізніших платежів. Це також означає, що постачальник повинен мати досить міцний кредитний рейтинг. Факторинг без регресу є більш потужним інструментом, який зазвичай пропонується у партнерстві з покупцями. Після прийняття товару покупець може запевнити фактора, що рахунок на 100% підлягає оплаті. Це дозволяє постачальникові отримати повну оплату, а у балансі борг буде показуватися як сплачений.

 

Але, незалежно від використання регресу в операціях факторингу, постачальники отримують багато переваг від користування таким рішенням:

 

Пришвидшений рух грошових потоків. Оскільки банки забезпечують дострокову оплату рахунків постачальникам, підприємствам більше не потрібно чекати дебіторської заборгованості. Це призводить до поліпшення ліквідності та кращого управління оборотним капіталом.

 

Менше адміністративної роботи за контролем отримання виплат. Підприємства, що починають користуватися послугами факторингу (зокрема реверсивного), в результаті мають менший обсяг адміністративної роботи: відпадає необхідність стежити за кожним із платежів та управлінням рахунками, що дозволяє зосередитись на важливих справах.

 

Отримання виплат від фактора одразу. Постачальники завжди знають, коли вони можуть очікувати оплату. Зазвичай це 1-2 робочих дні, а після отримання грошей постачальник одразу може пустити їх в обіг.

 

Факторинг (зокрема реверсивний) — дешевший від інших інструментів фінансування. Низькі відсоткові ставки нараховуються банком і базуються на кредитоспроможності компанії-покупця, а не на рейтингу постачальника.

 

Доступ до більших обсягів фінансування. Можливість постачальника залучати банківське фінансування обмежена його фінансовими показниками та заставою, яку він може надати для отримання позики. У такому разі факторинг є привабливим рішенням, оскільки інвойси самі виступають заставою. Якщо банк бачить, що у постачальника сильні клієнти, і переконується у дійсності інвойсів, за допомогою факторингу він може надати більші обсяги фінансування, ніж зі звичайними видами фінансування оборотного капіталу.

 

Як висновок можна сказати, що факторинг — це чудове рішення для фінансування бізнесу з метою отримання грошей для покриття щоденних витрат. Фінансування інвойсів дозволяє запропонувати покупцям гнучкі умови оплати, сприяє прозорості платежів і покращує весь ланцюг постачань, а з ним — і виробництво. За допомогою факторингу можна не відмовлятися від власного капіталу та не давати активи під заставу.

 

Експерт з питань факторингу,

General Manager SupplierPlus Ukraine - Олексій Аніпер

Ми вже попередньо розповідали про класичний та реверсивний факторинг, їх відмінності та переваги для малих та середніх підприємств. Бувають ще різні види факторингу, які можуть відрізнятися логікою надання фінансування. Є факторинг з регресом на постачальника та без, відкритий та закритий факторинг тощо. Технології факторингу розвиваються, з'являються різні банківські та небанківські рішення, як наслідок, розвинувся електронний факторинг, або  е-факторинг.

 

Фінансові операції, зокрема з факторингу, мають різні ризики, пов'язані з підробкою документів, їхньою некоректністю. Це може призвести до втрати грошей та витоку важливих даних. Також виникають ризики, пов'язані із постачанням: покупець повернув товар, або ж в документах не збіглися суми. Е-факторинг захистить учасників угод від можливих ризиків, шляхом перенесення операцій в електронний формат, та завдяки використанню EDI-технологій (англ. Electronic Data Interchange — технологій електронного обміну даних). Е-факторинг має перевагу над звичайним “паперовим” факторингом, — всі угоди й транзакції між постачальниками, дебіторами та кредиторами відбуваються на основі цифрових оригінальних документів, завірених електронним підписом.

 

Через пандемію COVID-19 необхідність у факторингу зросла. Потреба у факторингу виникла у багатьох постачальників, в першу чергу у малих та середніх підприємств. Адже для них це найшвидший та доступний  інструмент фінансування.

 

Багато IT-платформ пропонують рішення з реверсивного факторингу, адже реверсивний факторинг має багато переваг проти звичайного факторингу.

 

По-перше, завдяки реверсивному факторингу постачальник може отримати гроші за продані інвойси набагато швидше, ніж завдяки звичайному. Після того, як дебітор затвердив інвойс — він готовий до продажу. Постачальнику залишається натиснути кнопку “Продати”. Після підписання угоди, гроші надійдуть у той самий, або на наступний день, що залежить від часу продажу інвойсу: зранку, після обіду або увечері.

 

По-друге — реверсивний факторинг підвищує безпечність  документообігу та зберігання. Паперовий носій — завжди ризик втрати/фальсифікації документу або підпису. На платформі транзакції заархівовані цифровим шляхом, та проштамповані відмітками часу, що робить транзакції е-факторингу захищеними від втручання. Електронні документи, які підписуються на платформі за допомогою електронного підпису, прирівнюються до паперових. У разі виникнення суперечок та звернення однієї зі сторін угоди до суду, документи можуть бути використані в електронному вигляді, або як завірені паперові копії.

 

По-третє, е-факторинг на IT платформах значно зменшує використання ручної праці та паперових носіїв. Завдяки системам EDI — що зазвичай інтегровані з платформами та мають функцію обміну е-документами, всі процеси з завантаження інвойсів та супроводжувальних документів відбуваються автоматично. Іншими словами, ані дебітор, ані банк не матиме необхідності сканувати, завантажувати та перевіряти супроводжувальні документи. Водночас зникає потреба у зберіганні документів на полицях — всі підписані електронно документи зберігаються на платформі, їх можна завантажити будь-коли.

 

Діджиталізація торгівлі позитивно впливає на її фінансування. Факторинг в Україні частково застійний, оскільки вимагає багато паперової роботи. За умови, що згадана технологія може автоматизувати обмін документами, факторинг стає більш привабливим фінансовим продуктом. Саме електронний факторинг може призвести до буму такого виду фінансування в Україні.

 

Експерт з питань факторингу,

General Manager SupplierPlus Ukraine - Олексій Аніпер

Детальніше:Е-факторинг: інструмент фінансування майбутнього

Одним з найпоширеніших видів фінансування дебіторської заборгованості є факторинг. Факторинг у класичному розумінні — це продаж інвойсів фактору (тобто банку). Такий вид фінансування підійде компаніям, що працюють з відстрочкою платежу. Традиційний (або класичний) факторинг починається за ініціативою постачальника, який приймає на себе ризик несплати дебітором. Він застосовується у випадках, коли за початковим контрактом постачальника та замовника передбачена відстрочка платежу. Постачальник продає свої інвойси (інакше кажучи, дебіторську заборгованість) третій стороні, як правило, банку або факторинговій компанії, водночас отримуючи ранню виплату. Таким чином він вивільняє оборотні кошти, які тепер може використати для фінансування подальших угод. Крім того, компанія знижує ризик появи касових розривів через невчасні платежі покупців.

 

Для покупців класичний факторинг також має свої переваги. З його допомогою вони можуть почати працювати з подовженими термінами оплати, підвищити надійність ланцюга постачань та знизити вартість товарів або послуг. Завдяки використанню факторингу, покупці можуть збільшити конкуренцію в закупівлях, залучити до співпраці нових контрагентів, які раніше не працювали за контрактами з післяплатою.

 

Класична схема факторингу працює так: постачальник надає товари або послуги, продає інвойси банку (якщо точніше, відступає право вимоги боргу), де попередньо має відкрити розрахунковий рахунок і надати повний пакет документів. Банк сплачує постачальнику 80-90% від суми інвойсу за надані послуги у термін оплати інвойсу. Покупець сплачує банку всю суму, а банк зі свого боку сплачує постачальнику залишок суми (10-20%). Ліміт фінансування та ціна за такої умови здебільшого залежать від фінансового стану постачальника, тоді як виплати здійснюються за фактичною дебіторською заборгованістю. Залежно від політики банку, інвойси можуть бути затверджені покупцем або наявністю підтвердженого акту виконаних робіт.

 

Коли мова йде про реверсивний факторинг, потрібно розуміти, що він починається не з постачальника, як у класичній схемі, а з покупця, на якого за цих обставин переходять всі ризики. Схема реверсивного факторингу схожа на класичну, проте перед продажем інвойсів банку їх попередньо та безвідклично має затвердити дебітор. Водночас ставка фінансування та ліміт встановлюється з огляду на фінансовий стан дебітора.

 

Програми реверсивного факторингу дуже швидко розвиваються у всьому світі, адже фінансові переваги реверсивного факторингу є однаково потужними як для постачальників, так і для покупців. Для покупців перевагами реверсивного факторингу є зміцнення ринкової позиції, позитивний вплив на баланс, вивільнення оборотного капіталу та покращення ціноутворення.

Постачальники всіх розмірів та сегментів бізнесу отримують переваги від дострокової оплати, швидкості обробки платежів та широкого доступу до оборотних коштів, що зі свого боку може допомогти їм подолати економічний стрес.

Отже, які переваги реверсивного факторингу існують для постачальників?

  • Реверсивний факторинг полегшує подолання наслідків економічної турбулентності. Затримка платежів, особливо від великих покупців, є «больовою точкою» всіх постачальників, адже покупці навіть у складні часи прагнуть збільшити і без того великі терміни відстрочки платежу. Використовуючи реверсивний факторинг, постачальники будь-якого сегменту бізнесу можуть отримати негайний доступ до ліквідності за рахунок своєї дебіторської заборгованості, тим самим зміцнюючи свої позиції серед покупців та забезпечуючи собі стабільність.
  • Реверсивний факторинг знижує витрати постачальників на фінансування. Оскільки при реверсивному факторингу відсоткова ставка здебільшого базується на кредитному профілі покупця, менші постачальники мають змогу знизити витрати на фінансування. Такі витрати є значно нижчими від тих, що доступні при кредитуванні та класичному факторингу МСП.
  • Реверсивний факторинг має позитивний вплив на баланс. Звичайна позика може негативно вплинути на співвідношення власних і позикових коштів тощо, тоді як реверсивний факторинг є справжнім продажем дебіторської заборгованості та не має негативного впливу на баланс постачальника.

 Отже, розглянувши два види факторингу — класичний та реверсивний — можна зробити висновок, що реверсивний факторинг, який починається за ініціативою покупця, має багато переваг для постачальника проти класичного факторингу: постачальник не проходить аналіз фінансового стану, ризик лягає на покупця, ставка відсотку вартості фінансування та ліміт встановлюються з огляду на фінансовий стан покупця.

  

Олексій Аніпер - експерт з факторингу,

General Manager SupplierPlus Ukraine

 

Є різні рішення з фінансування — класично фінансові інструменти можна умовно поділити на інвестиційні та на поповнення обігових коштів. Серед інструментів поповнення обігових коштів виділяють такі: відновлювальна кредитна лінія, овердрафт, брідж-кредит, фінансування інвойсів. Я хочу зосередити увагу на питанні фінансування інвойсів.

 

Фінансування інвойсів стає популярним інструментом управління обіговим капіталом серед корпоративних клієнтів. Банки також зацікавлені у такому виді фінансування, оскільки він дозволяє вдосконалено управляти ризиками за рахунок інтеграції в ланцюг постачань. Більш того, у більшості випадків інвойс для банків виступає забезпеченням, тому питання наявності “твердої застави” відходить на другий план. Інвойси можуть бути профінансовані різними шляхами: факторинг, дисконтування інвойсів, дисконтування дебіторської заборгованості, реверсивний факторинг, фінансування кредиторської заборгованості, механізм динамічної знижки тощо. Для розуміння цих рішень важливо вміти розрізняти їхні головні особливості:

 Хто керує процесом: постачальник чи покупець, хто ініціює продаж, як відбувається обмін даними між покупцями, постачальниками та кредитором;

 

  • Продаж відбувається з регресом на постачальника чи без: у деяких випадках фінансування відбувається без регресу на постачальників, але також можлива опція з ризиком (регресом) на постачальника
  •  Як відбувається оплата за фінансування: у фінансуванні інвойсів плата за послугу зазвичай базується на методі дисконтування. Плата за фінансування віднімається від суми інвойсу відповідно до очікуваного періоду фінансування, а не додається як відсоткова плата до суми позики.

 

Коли йдеться про рішення з фінансування, що керуються постачальником, можна виділити три основні методи: факторинг, дисконтування інвойсів та дисконтування дебіторської заборгованості.

 

При використанні факторинга постачальник продає свої неоплачені інвойси фактору, який сплачує аванс постачальникові (зазвичай це 80-90% від суми інвойсу), водночас остаточна виплата (10-20% мінус дисконтна плата) здійснюється, коли покупець проводить розрахунок. При цьому, відповідальність за контроль повернення коштів покладається на постачальника.

 

У схемі дисконтування дебіторської заборгованості постачальник ініціює отримання від покупця оплати раніше вказаного в контракті терміну, з дисконтом.

 

У схемі дисконтування інвойсів постачальник надає запит до банку на отримання фінансування під дебіторську заборгованість. Банк фінансує 50-80% дебіторської заборгованості за контрактом, і очікує погашення в узгоджену дату розрахунку по контракту. Ризик в цьому випадку на дебіторі. Перевага дисконтування інвойсів в тому, що покупець мінімально залучається до процесу фінансування.

 

Наступні рішення з фінансування керуються покупцем: факторинг, ініційований покупцем; динамічне дисконтування; реверсивний факторинг.

 

У схемі реверсивного факторингу покупець отримує факторингові ліміти від одного або декількох факторів. Крім надання даних про кредиторську заборгованість, покупець також бере на себе зобов’язання перед кредитором щодо сплати. Такий вид фінансування здійснюється без регресу на постачальника.

 

Факторинг, ініційований покупцем — гібридна структура, в якій покупець надає можливість обміну даними між своєю бухгалтерською системою та обліковою системою кредитора, але ризик і регрес покладається на постачальника.

 

При динамічному дисконтуванні покупець пропонує постачальнику оплату наперед в обумовлений термін оплати в обмін на знижку. У даній схемі кредитор не залучається — це означає, що рішення може бути застосовано кеш-річ покупцями, і якщо вони готові робити такі ранні виплати.

 

Кожен інструмент має свою перевагу. Якщо ініціатива про початок фінансування надходить від постачальника, то для нього оптимальними будуть факторинг та дисконтування дебіторської заборгованості. На відміну від овердрафту та відновлювальної кредитної лінії, вони не вимагають додаткових застав. З-поміж видів фінансування, які ініціює покупець, найоптимальнішими для постачальника буде реверсивний факторинг. Оскільки, реверсивний факторинг здійснюється без регресу на постачальника, а платіжне зобов'язання лягає на покупця.

 

Олексій Аніпер, експерт з питань факторингу,

General manager SupplierPlus Ukraine

Детальніше:Місце факторингу серед інших інструментів фінансування бізнесу

Всі українські банки

 

вул. Євгена Сверстюка, 15 Київ 02002 Україна

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.                               
(044) 516-8775

Ознайомитись з політикою конфіденційності та захисту персональних даних

 

 

Copyright © 2022 Асоціація українських банків. All Rights Reserved. Designed by SmartAddons.Com
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.
Template Settings
Theme

Color

For each color, the params below will give default values
Tomato Green Blue Cyan Dark_Red Dark_Blue

Body

Background Color
Text Color

Header

Background Color
Background Image
pattern1 pattern2 pattern3 pattern4 pattern5

Footer

Layout
Menu
Select menu
Typography
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction
Reset