This version of the page http://www.lvivpost.net/ekonomika/n/48021 (95.215.157.210) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2022-02-14. The original page over time could change.
Які зміни чекають на українців у 2022 році - Львівська Поштa



Які зміни чекають на українців у 2022 році

Стипендії та пенсії зростають, тарифи й податки – також

Ігор Берчак № 1 (2375), середа, 5 січня 2022
Дехто ще відходить від новорічного частування й, можливо, навіть не здогадується, що Чорний Водяний Тигр уже почав клацати «економічними» зубами. Як водиться, деякі започатковані з 1 січня зміни є позитивними, але й не бракує негативних нововведень.

Стипендії

З 1 січня студенти отримуватимуть більшу стипендію:
– студенти вищих навчальних закладів – 2 тис. грн (було 1300 грн), ті, хто отримує підвищену стипендію – 2550 грн (було 1660 грн);
– студенти закладів фахової передвищої освіти, які здобувають освітньо-кваліфікаційний рівень «молодший спеціаліст», «фаховий молодший бакалавр», «бакалавр» – 1510 грн (було 980 грн), ті, що отримують підвищену стипендію – 1930 грн (було 1250 грн);
– учні закладів середньої спеціальної освіти – 1250 грн (було 490 грн).


Зарплати лікарям та педагогам

За словами міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, у новому році середній медичний працівник отримуватиме від 13,5 тис. грн, лікар – від 20 тис. грн.
Зростуть зарплати й педагогів. Але не у всіх. На 10% збільшать оклад:
– педагогічним працівникам, діяльність яких безпосередньо пов’язана з освітнім процесом, у закладах спеціалізованої освіти;
– педпрацівникам у гімназіях, ліцеях, колегіумах, гімназіях-інтернатах, ліцеях-інтернатах, колегіумах-інтернатах;
– педпрацівникам у вищих професійно-технічних училищах;
– педпрацівникам у закладах освіти інтернатного типу.
На 20% підвищать зарплати педагогам у закладах дошкільної освіти компенсуючого типу, на 25% – працівникам спеціальних закладів загальної середньої освіти, на 30% – педагогам дитбудинків та спеціалізованих будинків дитини. Проте підвищення не стосується вчителів закладів загальної середньої освіти, яких переважна більшість в Україні.


Пенсії

Підвищили державні пенсії учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. В уряді кажуть, що воно охопить 60 тис. українців. Розміри пенсії з інвалідності, що настала внаслідок Чорнобильської катастрофи, не можуть бути нижчими: 
– для I групи інвалідності – 6000 грн;
– для II групи – 4800 грн;
– для III групи – 3700 грн; 
– для дітей з інвалідністю – 3700 грн. 
Також з початку року на 9% підвищили пенсії для жінок віком понад 60 років. У березні має відбутись щорічна індексація виплат для решти пенсіонерів. Перерахувати виплати мають для майже 10 млн українців. Надбавку на 400 грн отримають пенсіонери віком 75-80 років, на 500 грн – старші за 80 років.

Мінімальна зарплата та прожитковий мінімум

У цьогорічному бюджеті передбачено два підвищення загального прожиткового мінімуму: 1 липня – до 2508 грн (зростання на 115 грн), 1 грудня – до 2589 грн (зростання на 81 грн). Для працездатних осіб: 1 липня – 2600 грн (зростання на 119 грн), 1 грудня – 2684 грн (зростання на 84 грн). Довідка: зараз фактичний прожитковий мінімум в Україні, за даними Мінсоцполітики, становить 5678 грн. А от мінімальну зарплату підвищать лише на 200 грн у жовтні. Тоді вона становитиме 6700 грн.


Тарифи на водопостачання

З 1 січня зростуть тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення. Відповідне рішення для 45 водоканалів ухвалила Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Найбільше платитимуть клієнти запорізького Облводоканалу – 54,63 грн (без ПДВ) за 1 куб. м. Також найвищі ціни – у користувачів Уманьводоканалу (47,92 грн за 1 куб. м) та Бердянськводоканалу (47,56 грн).
Львів’яни у новому році теж платитимуть більше. Як йдеться на сайті ЛМКП «Львівводоканал», для підприємства НКРЕКП встановила такі тарифи (вказані з ПДВ):
– централізоване водопостачання – 17,29 грн за 1 куб. м (рівень зростання – 13%, плюс 2,04 грн); 
– централізоване водовідведення – 8,59 грн за 1 куб. м (рівень зростання – 16%, плюс 1,17 грн); 
– водоспоживання (разом) – 25,88 грн за 1 куб. м (рівень зростання – 14%, плюс 3,21 грн).
Згідно з меморандумом, який у вересні минулого року підписали уряд, НАК «Нафтогаз України» та представники місцевої влади, вартість гарячої води до закінчення опалювального сезону зрости не повинна.

Тарифи на газ

В Україні до кінця опалювального сезону діє річна пропозиція ціни на постачання газу для побутових споживачів від 7,96 до 13,5 грн/куб. Зокрема, клієнти «Нафтогазу» за річним тарифним планом «Фіксований» й надалі платитимуть 7,96 грн/куб. Така ціна діятиме до квітня 2022 року. Вартість доставлення газу з 1 січня зросла аж на одну копійку – до 1,69 грн за 1 м куб, повідомила пресслужба АТ «Львівгаз».
Що буде далі з цінами на газ, не може спрогнозувати ніхто. «Газова війна», яку Путін оголосив Європі, вже у грудні спричинила нечувані ціни на європейських газових хабах на рівні 800-1000 USD за 1 тис. куб. м. На початку січня «Газпром» утричі (в порівнянні з показниками минулого року) скоротив помпування «блакитного палива» через газотранспортну систему України. Мета очевидна – прискорити введення в експлуатацію вже добудований «Північний потік – 2». Однак сертифікація газогону наразі відкладена на невизначений період, адже, за новою німецькою коаліційною угодою, представники партії «зелених», яка послідовно критикувала газовий проєкт Кремля, взяли під контроль важливі для сертифікації міністерства.


Податки

Ставка нарахування єдиного соціального внеску (ЄСВ) не змінилася (22%), але оскільки від 1 грудня мінімальна зарплата становить 6500 грн, зросли фактичні виплати. З 1 січня мінімальний розмір ЄСВ – 1430 грн на місяць, із 1 жовтня – 1474 грн (мінімальна зарплата зросте до 6700 грн). Максимальна сума ЄСВ – 21 450 грн (з 1 січня) та 22 110 грн (з 1 жовтня).
Єдиний податок для фізичних осіб-підприємців (ФОП) становитиме: I група – 248 грн (10% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб); II група – 1300 грн (20% від мінімальної зарплати).
Набули чинності зміни до податкового законодавства (проголосований Верховною Радою 30 листопада минулого року так званий ресурсний законопроєкт №5600), які, зокрема, запроваджують нову систему оподаткування сільгоспвиробників, власників земельних паїв, а з нею – поняття «мінімальне податкове зобов’язання» (МПЗ). Це сума податків, яку кожен власник сільгоспземлі має сплачувати до бюджету. Ця сума становитиме близько 5% від вартості землі на рік. Якщо сума всіх податків (податку на землю, податку на прибуток, єдиного податку), які сплачує сільгоспвиробник, буде меншою за МПЗ, то йому доведеться доплатити різницю. 
МПЗ не визначається для городів, земельних ділянок дачно-будівельних та садівничих (городницьких) кооперативів, а також для сільгоспземель, що перебувають у межах населених пунктів. Також звільняються від сплати власники земельних паїв, площа яких не перевищує 50 соток.
Зміни стосуються й податку на продаж городини. Тепер потрібно сплачувати податок на доходи фізичних осіб (18%), якщо отриманий від продажу продуктів дохід перевищить 12 мінімальних зарплат (у 2022 році це 78 тис. грн).

Обов’язкові касові апарати для ФОПів

Від нового року набрав чинності закон про обов’язкове використання касових апаратів ФОПами. У випадку невикористання касових апаратів передбачені штрафи. Пеня за першу незаконну розрахунково-касову операцію відповідатиме сумі чека, друга та наступні складатимуть 150% від суми чека. Ця норма не стосується ФОПів, які не проводять розрахункові операції. Тобто бізнес, який отримує оплату лише у вигляді банківського переказу за реквізитами, може працювати без фіскалізації.

Акцизи на алкоголь

Із 1 січня акцизна ставка на алкоголь підвищилася в середньому на 5%. Змінено не лише ставку акцизного збору, а й саму систему її розрахунку. Тепер «пивний акциз» залежатиме від кількості етилового спирту в напої та становитиме 59,82 грн за кожен літр спирту в пиві.
Наприклад, раніше акциз на пиво будь-якої міцності становив 2,78 грн. Тепер для напою із вмістом спирту 4% акциз буде 2,39 грн, а із вмістом 8% – 4,88 грн. Тобто акциз на слабоалкогольне пиво зменшиться на 39 коп., а на міцне – зросте на 2,1 грн. Для горілки, коньяку, вина та інших видів алкоголю акциз також зросте. Підвищення становитиме в середньому 5%.


ID-картка та закордонний паспорт

Як повідомило Державне підприємство «Поліграфічний комбінат «Україна», з 1 січня вартість оформлення паспорта громадянина України (ID-картка) протягом 20 днів коштує 372 грн (раніше – 345 грн), протягом 10 днів – 498 грн (раніше – 471 грн). Оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон обійдеться у 733 грн (раніше – 682 грн) за 20 днів та у 1085 грн (раніше – 1034 грн) за 10 днів.

Пластикові пакети

З 1 лютого 2022 року мінімальні роздрібні ціни на пакети зі стінками товщиною понад 50 мікрометрів, призначені для пакування та транспортування товарів і продуктів у точках роздрібної торгівлі, громадського харчування та сфери послуг становитимуть:
– 2 грн – пакет без ручок і бокових складок;
– 2,5 грн - пакет без ручок, але з боковими складками або з ручками без бокових складок;
– 3 грн – пакет з ручками і боковими складками.
Водночас ці вимоги до 1 січня 2023 року не поширюються на біорозкладні та надтонкі пластикові пакети, що призначені для пакування та транспортування свіжої риби, м’яса, сипучих продуктів, льоду та використовуються як первинне пакування.
Крім того, з 10 березня 2022 року забороняється розповсюдження в магазинах та закладах громадського харчування надтонких (зі стінками товщиною менше ніж 15 мікрометрів), тонких (зі стінками товщиною від 15 до 50 мікрометрів) та оксорозкладних пластикових пакетів.


Штраф за стать та вік у вакансіях

З 8 січня роботодавець, який вказав в оголошенні про вакансію певну стать, отримуватиме штраф у десятикратному розмірі мінімальної зарплати, тобто 65 тис. грн. Також штрафуватимуть і за розміщення у вакансії переваги певній расі, кольору шкіри та політичним чи релігійним вподобанням громадян. Винятком є тільки специфічні роботи, які можуть виконувати винятково жінки або чоловіки.

SIM-карти за паспортом

Набув чинності закон про реєстрацію SIM-карти за паспортом, який передбачає, що користувач зобов’язаний ідентифікуватися у постачальника електронних комунікаційних послуг. Щоправда, передбачено перехідний період до 1 січня 2025 року. До того часу абоненти, які користувалися послугами того чи іншого оператора, зможуть ідентифікувати себе, надавши паспортні дані. Після цього періоду постачальники не надаватимуть послуги тим користувачам, які не підписали договір або не здійснили ідентифікацію.
Законодавці вважають, що у такий спосіб можна буде підвищити захист абонентів операторів мобільного зв’язку в Україні. Зокрема, даних і персональної інформації. Це також має стати захистом від шахрайства.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно увійти
0.8813 / 1.65MB / SQL:{query_count}